Terug 20 km

Beleef Ommen! - tweedaagse (1)

Dag 1 van deze tweedaagse wandeling brengt u door het afwisselende coulisselandschap met eeuwenoude stuwwallen, stuifduinen en de meanderende rivier Regge. De blikvangers zijn Jeneverbesstruwelen, Archemerberg & Lemelerberg met schaapskudde en Park 1813. Overnachting aan de voet van de Lemelerberg.

Startpunt is treinstation Ommen, Stationsweg 35, 7731 AX Ommen; vrij parkeren. (Honden niet overal toegestaan!) Route is voor 90% gemarkeerd door het wandelnetwerk Vechtdal. Let op de instructies m.b.t. de juiste looprichting!

Grotendeels onverharde, soms hellende bos-, heide- en zandpaden. Horecamogelijkheden bij het startpunt, De Nieuwe Brug en onderaan de Lemelerberg.

  • startpunt

    Beleef Ommen! - tweedaagse (1)

    Sta met de rug naar het stationsgebouw. Loop voor de TOP naar rechts tot knooppunt M50. Linksaf volg je het fietspad door landgoed Het Laar tot M56. Volg Wandelnetwerk Vechtdal; als de route afwijkt, volg dan de instructies op de app.

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Treinstation Ommen: historie

    Internationale treinen...

    Een kort citaat uit het Algemeen Handelsblad van 7 augustus 1928: "Op gewone dagelijkse dagen pufte er op de lijn Zwolle-Dalfsen-Ommen en verder naar het noorden een klein pingpingelen locomotiefje, dat moeizaam enige wagons voortrekt. Maar eens in het jaar denderen over die rails...

    ... machtige locomotieven en harmonicawagens van de Internationale Slaapwagen Maatschappij Mitropa, wereldtreinen voor Parijs en Marseille, voor havens aan de Atlantische Oceaan, waar boter naar Engeland, Amerika en Azie afvaren". Bron: boekje Krishnamurti in Ommen - Wandelen langs vergeten paden.

    Station Ommen - rond 1920...

    Het station van Ommen - en in 1929/1930 ook de halte Sterkamp, direct ten oosten van de overweg naar Vakantiecentrum Besthmenerberg - was voor de meeste bezoekers het begin- en eindpunt van het verblijf op een Sterkamp. Dit ten tijde van 'de Orde van de Ster in het Oosten'. Meer info via link.

    Stichting Krishna Murti

    Huize Het Laer

    Nu is Het Laer een locatie voor huwelijken en o.a. evenementen. Rond 1700 als havezate gebouwd en kreeg verschillende eigenaren. 1903: Het landhuis met de bossen behoorde toe aan de Van Pallandt, een familiehotel en uitermate geschikt om later te dienen als verblijf voor de 'Orde van de Ster'.

    Lees meer

    Historie station Ommen

    Het karakter van dit mooie monumentale pand aan de rand van het Laarbos maakt dat menigeen geïmponeerd is voor dit station. Dat het ook nog eens gerestaureerd is in een zeer unieke stijl maakt het geheel nog aantrekkelijker. Foto: op de stations tussen Zwolle en Emmen zie je deze oude stijl.

  • horeca

    Horeca in Ommen

    Horeca Spoor 7, in het stationsgebouw, is niet altijd geopend; zie website. Dichtbij het station, aan de route, zijn meerdere mogelijkheden aanwezig. Archieffoto OudOmmen.nl: Hotel / Pension S. Kuijt ten noorden van het station Ommen. Nu horeca 't Laar.

    Horeca in station Ommen
  • wandelknooppunt

    M50

  • instructie

    M56 tot achterzijde Het Laar

    Na M56 rechtuit voorbij 't gebouw Het Laar. Kies 1ste bospad links. Na de gracht linksaf. Ga rechtsaf tussen de spiegelvijvers tot voor de sloot (recht voor je). Sla linksaf langs greppel tot houten voetbrug en Instructie M57.

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Landgoed Het Laar: toen & nu

    Historie Landgoed Het Laer

    De statige havezathe 'Huize Het Laer' (1744) met het bijbehorende landgoed (56 ha) kent een rijke geschiedenis. In 1932 kocht de gemeente Ommen de havezate, de bijgebouwen en bossen. De ijskelder van Het Laer is nu een vleermuizenverblijf.

    Project Reggeherstel

    In het kader van het 'project Reggeherstel' is een lange kade door het Laarbos aangelegd. Ook zijn in 2013 waterbekkens (spiegelvijvers) aangelegd in het Laarbos, achter Huize Het Laer. Ze dienen voor de waterberging van de 'regenrivieren' Vecht en Beneden Regge.

    Project Reggeherstel

    Als je het herstelproject hebt gevolgd, zie je hier nu misschien al de positieve veranderingen in het landschap; een rijk gevarieerde vegetatie. Voor de stuw, wanneer je de dijk beklimt, staat een informatiebord over dit gebied.

  • instructie

    M57 tot P10 Nieuwe Brug

    Ga rechtsaf over houten voetbrug. Loop rechtdoor tot M57. Sla linksaf, ga bij M62 rechtdoor. Vanaf dit punt volg je weer het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: grijs en wit-rood) tot P10 nabij het restaurant De Nieuwe Brug.

  • wandelknooppunt

    M57

  • wandelknooppunt

    M62

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Het Onderland

    Zicht op De Mars

    In de achterliggende jaren is het natuurgebied De Mars behoorlijk op de schop gegaan. In 't kader van het Project Reggeherstel is op verschillende locaties de bodembreedte van rivier de Regge versmald waardoor de stroomsnelheid van het water groter is geworden.

    Natuurlijke rivierprocessen als oeverafkalving in de buitenbochten en aanzanding in de binnenbochten vinden hierdoor weer plaats. De rivier werd zo, op deze plek en elders, weer een stuk dynamischer. In de steile oevers kunnen de ijsvogel en de oeverzwaluw weer nestelen.

    Oorsprong rivier de Regge

    De Regge, een regenrivier, vindt de oorsprong in een aantal beken in Twente. Het riviertje stroomt langs Rijssen en Nijverdal en mondt dan ten westen van Ommen uit in de Vecht. Het Giethemer kerkbrugje, vanaf dit punt ook te zien, is een ophaalbrug zoals dit tot begin 1900 in gebruik was.

    Lees meer...
  • wandelknooppunt

    N12

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Besthmenermolen in Ommen

    Historie Besthmenermolen

    Deze molen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1583, is volledig gerestaureerd. Bij de laatste opknapbeurt is ook het binnenwerk gebruiksklaar gemaakt, zodat er weer gemalen kan worden. De roeden van deze molen (lengte 21m) zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen.

    Besthmenermolen
  • wandelknooppunt

    N11

  • wandelknooppunt

    P11

  • instructie

    Nieuwe Brug tot Camping

    Steek de Regge over, bij P10 rechtsaf. Volg pijl: paars tot na de tweede brug. Sla linksaf, rechts een boerensloot. Verderop wordt het wandelpad weer gemarkeerd (pijl: paars). Loop tot instructie Camping tot P19.

  • horeca

    Restaurant De Nieuwe Brug

    Welkom voor een kop koffie/thee met huisgemaakte appeltaart en/of een heerlijk (streek)product. Ook is er op deze historische plek zeer interessante geschiedenis geschreven. Informatiepaneel op de parkeerplaats.

    Restaurant De Nieuwe Brug
  • instructie

    Camping tot p19.

    Let op: ga op deze splitsing rechtuit. Blijf langs de bosrand, waterplas links. Loop verderop het campingpad uit. Steek Damsholterweg over het zand-/fietspad op. Volg vanaf P19 het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: groen en rood).

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Jeneverbesstruwelen

    De Jeneverbes

    De Jeneverbes (Juniperus communis) is met enige mystiek omgeven. De Egyptenaren gebruikten de aromatische naalden in etherische oliën, in de Middeleeuwen verbrandde men de takken om het kwaad weg te houden. Hedendaags gebruikt men nog steeds de bessen bij de bereiding van jenever en zuurkool.

    Leestekens van het landschap

    Inheemse conifeer

    De Jeneverbes is een karakteristieke conifeer. Door het in cultuur brengen van Nederland is deze boom met grillige vormen steeds meer verdrongen naar de heiden en zandverstuivingen. De Jeneverbes is tweehuizig, geeft In het eerste jaar een groene bes, het tweede jaar donkerpaars.

  • instructie

    Oude Raalterweg (kp p22)

    Bij knooppunt met schuilhut met infoborden rechtsaf. Volg zandpad langs fietspad (Oude Raalterweg) tot de instructie Uitzichtpunt.

    Oude Raalterweg KP P22
  • instructie

    Uitzichtpunt

    Volg rechts het paadje tot uitzichtpunt. Keer terug en vervolg route langs Oude Raalterweg tot de eerste kruising. Sla linksaf, je passeert een afsluitboom. Volg het wandelnetwerk (pijl: blauw en groen) tot de top Archemerberg. Instructie Berg.

    Uitzichtpunt Oude Raalterweg
  • 6
    Bezienswaardigheid

    Uitzichtspunt Dalmsholte

    Uitzichtspunt Dalmsholte

    In de maand augustus word je naar de toegang tot het uitzichtpunt niet alleen beloond met een prachtige paarse deken van bloeiende struikheide, maar ook een riant zicht naar Dalmsholte (rechtuit).

    Geschiedenis Dalmsholte

    Dalmsholte is een buurtschap in de gemeenten Dalfsen en Ommen en was tot eind 19e eeuw een groot aureool woeste grond. De onherbergzaamheid van het gebied speelt in diverse sagen, oude volksvertellingen, een rol.

    Lees meer...
  • 7
    Bezienswaardigheid

    Schaapskudde

    Kudde op de Lemelerberg

    Veluws heideschaap

    Opvallend hoog op de poten en meestal crèmekleurig met hier en daar een bruine vlek; maak kennis met het Veluwse heideschaap. Het is een vriendelijk en rustig schapenras. Op dit moment zijn er slechts 9 kuddes in Nederland, waarvan een hier op de Lemelerberg. Als je geluk hebt kom je de kudde tegen!

    Levende maaimachine

    De schapen doen het hier prima. Ze eten - als een soort levende maaimachine - de grassen, heide en jonge boompjes zodat de heide verjongt en ruimte krijgt. In de winter vind je de kudde in de schaapskooi, waar rond februari de lammetjes worden geboren. Die blijven t/m maart bij de kooi.

    Kraamschudden

    De geboorte van vaak wel 100 lammetjes is elk jaar weer een feest! Eind maart ben je van harte welkom om te komen kraamschudden tijdens lammetjesdag. Zodra de ze groot genoeg zijn, gaan de lammeren mee de berg op. Begeleid door de herder haar bordecollies en met hulp van vrijwillige herders.

    Ons Veluws heideschaap
  • instructie

    Archemerberg tot P30

    Bij P28, top Archemerberg, scherp rechtsaf de trap af. Volg het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: groen) tot Keuzepunt P30. Instructie Lemelerberg.

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Oriëntatietafel & Vliegden

    Uitzichtpunt Archemerberg

    Het glooiende landschap van het natuurreservaat de Lemelerberg is ruim 887ha groot en bestaat uit de Lemelerberg (45m) en Archemerberg (78m). De oriëntatietafel is een ontwerp van Gerrit Ebbink en geplaatst in 2005. Beide bergen vormen samen een stuwwal die meer dan 150.000 jaar geleden is ontstaan.

    Grove Den of Vliegden

    Ontdek dat de Grove Den zijn pionierachtige levenswijze van vroeger heeft behouden! Sommige bomen, net een Bonsai. Toen de gletsjers zich aan het einde van de IJstijd zich terugtrokken was slechts een grote conifeer (Grove Den) in staat de door het ijs geteisterde gebied te veroveren.

  • wandelknooppunt

    P35

  • wandelknooppunt

    P36

  • wandelknooppunt

    P37

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Dikke Steen & bronnen

    Oorsprong 'Dikke Steen'

    Veel stenen die in het gebied van de Lemelerberg liggen zijn geboren in het oosten van Duitsland en Scandinavie. Zij bewijzen dat er in Nederland inderdaad landijs is geweest. Het bewijs is de enorme zwerfkei (een Zweedse granietsoort) die de toepasselijke naam 'Dikke Steen' heeft gekregen.

    Bronnen op de Lemelerberg

    De Lemelerberg kent drie bronnen, zogenaamde 'kwelders'. Deze zijn ontstaan door de leemlaag in de berg. Hierdoor kan het regenwater niet de grond in zakken. Het water zakt alleen in de bovenlaag, stroomt naar beneden om verderop weer aan de oppervlakte te komen.

    Vroeger was bron 2 omringd door bomen en struikgewas (rododendrons). De bomen namen echter zoveel water op uit de grond, dat de bron dreigde uit te drogen. Ter bescherming van de bron is de begroeiing weggehaald. Deze bron kun je niet van dichtbij bekijken, maar is op afstand goed te zien.

  • instructie

    P30 Lemelerberg tot Park 1813

    Aangekomen bij P30 met infobord Landschap Overijssel, sla linksaf, Oude Raalterweg. Volg linksaf het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: oranje/paars/blauw). Loop tot P61. Instructie Park 1813.

    P30 Damsholte infobord
  • wandelknooppunt

    P30

  • wandelknooppunt

    P63

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Sterrenbos: Levensbos

    Sterrenbos

    Onderdeel van Park 1813 is het sterrenbos: 8 paden komen samen in het middelpunt en vormen zo een ster. Vroeger diende zo'n sterrenbos vaak voor de jacht. Vanuit het midden had je goed zicht op overstekend wild. Dit sterrenbos werd niet aangelegd voor de jacht, maar vanwege de aantrekkelijke vorm.

    Levensbos

    In 2013 is Park 1813 - inclusief sterrenbos - hersteld door Landschap Overijssel. Sindsdien ligt middenin de ster 'Het Levensbos'. Hier kun je, net als 100 jaar geleden, een mooi of verdrietig moment gedenken. Een plek om naar terug te keren of gewoon als gebaar voor een groene toekomst.

    Groen gedenken

    In het Levensbos kun je een beuk, eik, zoete kers of linde planten. Elke boom heeft zijn eigen symbolische betekenis en is waardevol voor het leven op deze plek. Hiermee is het sterrenbos een plek voor bezinning, gedachtenis en reflectie geworden.

    Meer over Groen gedenken
  • instructie

    Park 1813 tot Kerkweg

    Bij p61 heb je rechts naar beneden zicht op Gedachtenishoek Park 1813 (oranje lijn op app). Sla hier links af en volg dan rechts het verharde pad tot restaurant. Bij P60 links tot standbeeld Lemelerleeuw. Bij P62 (pijl groen) ga je rechts het hoefpad in tot instructie kerkweg.

  • wandelknooppunt

    P61

  • horeca

    Theehuis De Lemelerberg

    Theehuis De Lemelerberg met huisgemaakte appeltaart. Adres: Kerkweg 32, Lemele. Openingstijden: zie website.

    Website Theehuis Lemelerberg
  • 11
    Bezienswaardigheid

    Park 1813 & de Leeuw

    Rode leeuw

    Hoog op zijn sokkel zit de rode leeuw. Hij waakt over de Lemelerberg en kijkt uit over Park 1813. Maar hoe komt die leeuw daar? In 1893 ging het slecht in de Nederlandse steden. Grote gezinnen leefden in armoede in kleine ongezonde stadshuizen.

    Hoop voor arme stedelingen

    De 'Oranjebond van Orde' wilde de arme stedelingen hoop en werk bieden om aan het troosteloze bestaan in de stad te ontsnappen. De bond kocht woeste gronden op om deze te laten bewerken door stedelingen. Zo werden onder andere de lanen en paden aangelegd en ontstond een mooi park.

    Waakhond

    Met als sluitstuk de leeuw die als waakhond van de Oranjebond uitkijkt over het park richting sterrenbos. Ter ere van het 100-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1913 kreeg het park de naam 'Park 1813' .

  • instructie

    Kerkweg - Lemele

    Loop na witte afsluitboom rechtuit. Het voetpad loopt parallel aan de Kerkweg. Loop door tot na het bord bebouwde kom. Maak kennis met de plaats Lemele tot knooppunt P70. Instructie De Driesprong, aldaar horeca (wisselend geopend)

  • instructie

    Café De Driesprong

    Wandel op de kruising rechtsaf. Op de eerste splitsing P86 ga je schuin rechts de Ledeboerweg op en volg deze Op de eerste splitsing ga je Ledeboerweg op. Volg het wandelnetwerk (pijl: wit-rood) tot knooppunt P80. Instructie Zuidhelling Lemelerberg.

  • wandelknooppunt

    P86

  • 12
    Bezienswaardigheid

    Welkom op de zuidhelling!

    Lemelerberg

    Mysterieuze jeneverbessen, prachtige zandvlaktes, eenzame dennen en mooie vergezichten vergezellen je op deze tocht. De schreeuw van de buizerd klinkt hoog boven ons, een roodborsttapuit in de top van een klein struikje. Je bent op de Zuidhelling van de Lemelerberg.

    Natura 2000

    De biodiversiteit (soortenrijkdom) in Europa gaat al jaren achteruit. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Doelstelling van Natura 2000 is het verlies aan soorten planten & dieren stoppen en herstellen. Zo willen we voorkomen dat de natuur steeds eenvormiger wordt.

    Lees meer over Natura 2000
  • wandelknooppunt

    P85

  • instructie

    Zuidhelling Lemelerberg - P83

    Let op: verlaat bij P80 Ledeboersweg loop voor de parkeerplaats het smalle bospad op. Aan je linkerhand de halfverharde weg die je verlaten hebt. Volg het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: geel) voor de komende kilometers tot instructie P83.

  • wandelknooppunt

    P81

  • 13
    Bezienswaardigheid

    Stuifzand

    Stuifzand

    Het stuifzand hier is één van de redenen waarom de Lemelerberg de Natura2000-status heeft. Stuifzandgebieden zijn in Europa schaars. Landschap Overijssel werkt met vrijwilligers om dit gebied te behouden en te versterken.

    Grootschalige kap

    Stuifzand is eeuwen geleden ontstaan door grootschalige kap van bossen. De heide die ontstond werd intensief begraasd door schapen en geplagd. De grond verdroogde en verarmde en er ontstonden open plekken met zand waar de wind steeds meer invloed op kreeg.

    Minder biodiversiteit

    Als we niets doen aan dit gebied, groeit het gebied hier dicht. Dan dalen o.a. meststoffen neer, waardoor de grond 'rijker' wordt en meer algemene, dominante dier- en plantsoorten aantrekt. Bijzondere plant- en diersoorten die het goed doen op droge heide en stuifzand, worden daardoor weggedrukt.

    Bijzondere dieren en planten

    Dit proces leidt tot minder biodiversiteit. Landschap Overijssel zet zich in om gebieden met stuifzand te behouden. De zandhagedis vindt hier een goede plek voor het afzetten van eitjes en vanaf februari hoor zie je hier de boomleeuwerik. Ook een zeldzame plant als ijslandsmos voelt zich hier thuis.

    Werk op de Lemelerberg
  • instructie

    P83 tot B&B Barg Willem

    Ga bij P83 linksaf. Het pad daalt het bos in. Let op: kies het eerste zijpad links! Volg naar links het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: groen). Passeer P84. Steek Kerkweg over. Loop rechtuit naar B&B Barg Willem. Eindpunt Dag 1.

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Kramsvogels

    Kramsvogels

    Met name in de wintermaanden is het getsjak van de kramsvogels te horen. Wintergasten uit het hoge noorden die samen een smakelijk maal van jeneverbessen nuttigen.

  • wandelknooppunt

    P84

  • instructie

    RA B&B of RD naar de camping

    Overnacht je in de zomer bij camping De Lemeler Esch? (B&B niet mogelijk.) Looprichting naar hun receptie: open de app Beleef Ommen - tweedaagse (2). Boscafé Lemele: elke dag geopend van 10-17 uur. Start na de overnachting dag 2.

  • 15
    Bezienswaardigheid

    B&B Barg Willem

    B&B Barg Willem

    Het witte huisje ademt binnen een en al nostalgie. Laat je verrassen en geniet, op het terras of binnen, met zicht op de Lemeler Esch. In overleg vooraf kun je, na de wandeling van dag 1, ook genieten van een driegangendiner. Is een diner op dat moment niet mogelijk, je hoort het alternatief.

    B&B Barg Willem

    Historie Barg Willem

    De plek "Barg Willem" wordt al heel lang bewoond. Op de eerste Kadasterkaart van 1832 staat "Bergjan" vermeldt. Kennelijk woonde er in die tijd ene Jan hier op de berg. Deze woonplek schijnt later ook gebruikt te zijn als dependance van het Hotel De Lemelerberg (foto), nu een Theehuis.

  • eindpunt

    B&B Barg Willem

Vechtdalgroep i.s.m. Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!