Terug 3,3 km

Beckum Beter Bekeken

Deze route neemt je mee door het dorp Beckum langs bestaande en verdwenen trefpunten. De route gaat langs historische plekjes die je iets vertellen over de geschiedenis van het dorp. Deze route is niet getest door stichting 'Groen & Handicap'. De route is niet gemarkeerd.

Startpunt: kerk in Beckum, Haaksbergerstraat 187, 7554 PA Hengelo Bus: Lijndienst van uit Haaksbergen en Hengelo, halte kerk. Voldoende parkeergelegenheid bij de kerk.

Route gaat grotendeels over verharde weg. Met een omweg geschikt voor rolstoelers en kinderwagens (oranje lijn).

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Blasiuskerk

    Tweede kerk van Beckum

    We staan voor de tweede kerk van Beckum uit 1938, ontworpen door architekt Sluijmer. De kerk is gemaakt met de veelkleurige, handgevormde Osse-steen, afkomstig uit de steenfabriek van Losser. Eigenaren van de fabriek waren destijds de broers van de toenmalige pastoor Christianus Osse.

    Boven het priesterkoor zijn ronde ramen en erachter is een rondgang met 9 bogen. De gebrandschilderde ramen zijn van P. Stokhof de Jong. Het blasius- en kruisbeeld komen net als het Mariabeeld en de 14 met olieverf op doek geschilderde kruiswegstaties en 6 gipsen beelden uit de oude kerk.

    Interieur

    Kruiskerk

    De Blasiuskerk is een zogenaamde kruiskerk met neo-gotische kenmerken. Het interieur heeft een gemetseld gewelf.

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Appelhof als lesmateriaal

    Lesmateriaal

    Links naast de kerk, waar nu de Engelse tuin is, lag de vroegere Appelhof van hoofdonderwijzer Nunnink. Hij gebruikte de kweek van fruitbomen als lesonderdeel voor de schooljeugd van Beckum. Nunnink werkte mee aan het verdelen en opheffen van markegronden van de Marke Beckum rond 1830.

    Verdeling markegronden

    Nunnink vroeg twee gronddelen over te nemen: één deel voor zichzelf als bijverdienste (het onderwijzersloon was toen erg laag) en een voor de Appelhof als lesmateriaal. Tegenwoordig is dit de Engelse tuin van de familie Boenders.

  • instructie

    Loop links langs de kerk

    Ga links langs de kerk en volg fietsroute 39

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Kruudenhof en 't Geertman

    Medicijnen en 't Geertman

    Pastoor Osse had een kruidenloods laten bouwen van wel 40 meter lang, waar hij kruiden droogde die de boeren uit Beckum moesten verbouwen voor de medicijnenindustrie. Vandaar de naam 'Kruudenhof' voor de sportvelden.

    Fruitbomen

    Waar nu de sportvelden van TVO liggen, had pastoor Osse vroeger een grote Appelhof, waar hij zelf fruitbomen kweekte. Hij gaf ze weg aan de kinderen als ze 'groot aangenomen' werden en de school verlieten.

    Sportzaal

    Past. Geertman wilde de kerk beschikbaar stellen voor de sport: hij vond dat de jeugd van Beckum binnen moest kunnen sporten. De onderhandelingen hierover duurden jaren. Uiteindelijk vond men in de kerk sporten toch een brug te ver, maar de discussie versnelde wel het overleg met de gemeente!

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Oude kerkje

    Eerste kerk van 1820

    Naast het fietsenhok, op de hoek van het Kerkpad en de Beckumerkerkweg, heeft de eerste kerk van 1820 gestaan met de in 1854 aangebouwde pastorie. Onder de parkeerplaats op de hoek is de fundering van de oude kerk nog aanwezig.

  • instructie

    Eerst 25 m rechdoor dan terug

    Loop eerst 25 meter rechtdoor voor extra informatie en dan terug het Kerkpad in kn.p 39

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Eerste bakkerij van beckum

    Eerste bakkerij

    Links bij huisnummer 20A was de eerste bakkerij van Beckum, in 1898 gebouwd door Veehoff van 't Eetgerink. De eerste bakker was G. Knoef. De bakker die daarna kwam was Antoon Annink en nog weer later Antoon Pot.

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Wapen van Beckum en diepvries

    Wapen van Beckum

    Links Het Wapen van Beckum, gebouwd door Nunnink, hoofd van de school in 1836. De woonkamer was tevens café met aanbouw van een kruidenierswinkeltje. Op de deel stonden koeien en 'n varken om wat bij te verdienen, naast het schamele onderwijzersinkomen. Het geheel is nu de 'Herenkamer'.

    Diepvries

    Een nazaat van Nunnink trouwde met Boenders van de "Beunder"en zo kwam de naam Boenders er. Rechts zien we de diepvrieskluis. Hier hadden bewoners uit het dorp een gezamenlijke diepvries in carrousel-vorm. Ieder had 1 of 2 vakken. Links stond nog een schöppe als paardenstalling voor de kerkgangers.

  • 7
    Bezienswaardigheid

    1e kerkhof en catechismuskamer

    1e kerkhof en catechismuskamer

    Ongeveer op de plek van huisnr. 2 en 4 was het 1e kerkhof van Beckum. Het huis dat hier vroeger stond, dateert uit 1896: een onderwijzerswoning met ingebouwde catechismuskamer, vlak naast het kerkje waar meester Verberne vanaf 1898 woonde. Voor hem woonde er de Duitse kleermaker Tielkes.

    Herenmode

    De catechismuskamer was al snel te klein voor de leerlingen en werd toen in gebruik genomen als werkkamer door kleermaker Tielkes. Nazaten van Tielkes komen we nu nog tegen in de herenmode. Kleermaker Vossebeld heeft bij hem de opleiding gevolgd en zelf een pand gebouwd aan de Beckumerschoolweg.

  • 8
    Bezienswaardigheid

    School De Bleek

    Houten Finse school

    In 1949 stond op de plek van de huidige school een houten Finse school met zes lokalen, in gebruik tot 1978.

  • 9
    Bezienswaardigheid

    't Eetgerink

    't Eetgrink bestond al in 1381

    't Eetgrink was een herberg en herenboerderij met binnengrachten. Hier woonde Veehoff, gehuwd met de dochter van Eetgerink. Op zolder was een maalderij.

    Steen- en zeepfabriek

    Veehoff bezat ook een steen- en zeepfabriek, gevestigd aan het eind van de Engelbertsweg. In 1900 zijn de Veehoffs naar Chili geëmigreerd. 't Eetgerink is in 1976 afgebroken.

  • 10
    Bezienswaardigheid

    De Bleek

    De Dorpsbleek

    Hier was vroeger de Dorpsbleek. Al lang geleden ontdekte men dat de was witter en frisser werd door het na het wassen op 't veld uit te spreiden. Daarom werd linnen en andere witte was eeuwenlang op de bleek gelegd en nat gehouden. In Beckum tot ± 1940. Vandaar ook de naam van de school 'de Bleek'.

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Huttenkloas

    Geboortehuis van Huttenkloas

    Hier werd de beruchte Huttenkloas geboren: Klaas Annink. Hij bouwde na zijn huwelijk een hutte op de Hengeveldse markegronden en voerde daar zijn criminele activiteiten uit. Hij werd in 1775 geradbraakt; zijn vrouw werd gewurgd. Erve Annink Scholten bestond al in 1268 en werd in 1475 wederom vermeld

  • instructie

    Steek over

    Steek over en loop 15 m de Eetgerinksweg in. Daarna terug en meteen rechtsaf de Wolfkaterweg op en de eerste straat links de Past.Eppinkstr. in.

  • 12
    Bezienswaardigheid

    Maalderij Kamphuis en winkel

    Net voor het 90-jarig jubileum

    Rechts zien we de eerste, door diesel aangedreven maalmolen uit 1916 van Kamphuis. Links had men eerst (voor 1940) een voorraadloods geplaatst en die geleidelijk uitgebouwd tot grote maalderij. Deze is vlak voor het 90-jarig jubileum in 2006 afgebrand. Het bedrijf is toen voortgezet in Neede.

    Ook rechts het kruidenierswinkeltje. Lisa Sentker-Kamphuis runde het winkeltje tot 1994. In de keuken van het woonhuis treft men er nog de vloertegels uit de oude kerk aan.

  • instructie

    Houd rechts aan en ga rechtsaf

    Houd rechts aan en ga rechtsaf.

  • 13
    Bezienswaardigheid

    Wildbaan

    De Wildbaan

    Hier werd lange tijd allerlei rommel neer gegooid totdat Herman Ketels de grond in de jaren '50 in bezit kreeg en er een herten- en eendenparkje liet maken.

  • instructie

    Wildbaan rechtsaf

    Ga rechtsaf de Beckumerkerkweg op.

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Schaapherder G.J. Breukers

    Begrazing Haaksbergerstraat

    De Haaksbergerstraat bezat in de jaren '30 nog een klinkerbestrating. Het onderhoud van de bermen langs de gehele Haaksbergerstraat gebeurde door een kudde van 30 schapen van G.J.Breukers ( ). Als er toevallig een auto aankwam, dan zorgde zijn hond er voor dat de straat schoon was.

    De Duitsers hebben de schapen van Breukers in 1943 in beslag genomen en niet lang daarna is Poet'n Gert Joan overleden.

  • instructie

    Beckum Palace ( Annink-Pot)

    Steek de Haaksberstraat over naar Beckum Palace (Annink-Pot) en Wolfkaterweg

  • 15
    Bezienswaardigheid

    Beckum Palace ( Annink-Pot)

    Het begin van Annink-Pot

    "Dit gebouw is in ± 1924 gebouwd door Antoon Annink gehuwd met Luci ter Hart als café,bakkerij en kruidenierswinkel. Antoon Pot nam in 1937 de bakkerij als zelfstandige over. Hij was toen 22 jaar. A.Annink overleed in 1938. Antoon Pot sprong toen bij achter de tap en bracht de kruidenierswaren rond.

    Antoon Pot nam in 1955 het bedrijf geheel over en de naam werd Annink-Pot. Antoon Pot( In de volksmond PotToon) was een goed zakenman en bouwde aan alle kanten uit In 1968 met een feestzaal, kegel-en bowlingbanen en een automathiek voor snacks. PotToon overleed in 1972 hij was toen 56 jaar.

    In 1987 heeft de weduwe Pot het café overgedragen aan zoon Clemens. De bakkerij was reeds voortgezet door zoon Gerry. In 2001 werd Annink Pot gesloten. Het geheel was toen el enkele jaren in bezit van Han Weegink die het wederom verkocht..

  • 16
    Bezienswaardigheid

    IJsbaan, zwembad en camping

    IJsbaan, zwembad en camping

    Pot Toon was in 1952 samen met enkele goede schaatsers uit Beckum betrokken bij de opzet van de ijsbaan op een weiland van Morsink. In de zomer was de ijsbaan een mini camping. In 1969 werden de laatste jaarkaarten verkocht en veranderde de ijsbaan in 'camping Beckum'.

    In 1973 werd er een zwembad bijgebouwd, waar menig kind uit Beckum heeft leren zwemmen. In 1982 nam de fam.Morsink het beheer van camping en zwembad over. Sinds 2010 is de fam.Morsink bezig met een reorganisatie en ontwikkeling van recreatielandgoed Erve Wolfkotte. De oude camping is opgeheven.

  • 17
    Bezienswaardigheid

    Het 2e voetbalveld van TVO

    Het 2e voetbalveld van TVO

    Het weiland rechts tot aan de Deldenerdijk was het 2e voetbalveld van TVO. Het 1e was in Stepelo. De wasgelegenheid op dit veld bestond van 1934 tot 1938 uit een brede, lange plank met ronde gaten, waar een metalen wasbak in paste. Het water daarvoor haalde men uit een drinkkolk voor de koeien.

  • instructie

    Richting het Erve Wolfkotte

    Linksaf het erve Wolfkotte op en verharde klinkerweg volgen, links voorbij de receptie.

  • instructie

    Rechtsaf richting boerderij

    Rechtsaf richting boerderij Erve Wolkotte

  • 18
    Bezienswaardigheid

    Erve Wolfkotte

    Het Wolfkotte

    De boerderij 'Wulffekate' werd voor het eerst genoemd in het schattingsregister uit 1475. Buiten in de hoek van het voorhuis is nog de oorspronkelijke vierkante put van Bentheimer zandsteen te zien. De huidige bouw stamt uit 1851. Er is nog een bedstee en een beeldenkast.

  • instructie

    Rechtsaf

    Rechtsaf zandweg in. Voor rolstoelers is het beter rechtdoor te gaan tot de Haaksbergerstraat en dan 2x rechtsaf de Beckumerschoolweg in.

  • 19
    Bezienswaardigheid

    Uitkijkpost

    Houten brandtoren van 20 mtr.

    In de oorlog 1940-1945 heeft op deze plek een houten brandtoren gestaan van 20 m hoogte, met uitkijkpost om bosbranden op te sporen. Na de oorlog is hij vervangen door een exemplaar van staal, maar deze is niet meer gebruikt.

  • instructie

    Rechts de Beckumerschoolweg in

    Rechtsaf de Beckumerschoolweg in en deze blijven volgen.

  • 20
    Bezienswaardigheid

    Kleermaker Vossebeld

    Kleermaker Vossebeld e.a.zaken

    Op nr. 30 was kleermaker Vossebeld gevestigd evenals een textielwinkel, postkantoor, stomerij, distributie van de Twentsche Courant en de Boerenleenbank. Vossebeld was ook gespecialiseerd in het fokken van de witte leghorn. Hij bezat al vroeg een broedmachine.

    Tractor

    In 1966 verhuisde de Boerenleenbank. De verhuizing van de inboedel van de Boerenleenbank naar het nieuwe pand gebeurde met een tractor met aanhanger. Hierop werd de inboedel verplaatst.

  • 21
    Bezienswaardigheid

    De oude politiepost met woning

    De oude politiepost met woning

    In 1939 is deze politiepost door van Heek gebouwd voor boswachter Bosma. Later is de post door de gemeente overgenomen als politiepost met bewoning. Na de mysterieuze brand op 01-01-1994 is het restant afgebroken en verdween de post. Er zijn 3 nieuwe woningen voor in de plaats gekomen.

  • 22
    Bezienswaardigheid

    Voormalige school Proggiehoes

    Voormalige school

    Deze voormalige school uit 1882 is nu in gebruik als gemeenschapsruimte 'Het Proggiehoes'. De algemene school is ooit opgezet door Twickel en werd begin 19e eeuw door de gemeente overgenomen. In 1929 nam het kerkbestuur de school over en werd er tot 1949 bijzonder R.K. onderwijs gegeven.

    300 jaar

    Er is al meer dan 300 ja onderwijs in Beckum. In een verslag van een kerkeraadsvergadering van de Nederduits Gereformeerde Kerk te Delden uit 1704 wordt gesproken over schoolmeester Evert ten Altenae van Beckum. De straat noemde men tot 1937 de 'hoofdstraat door Beckum en Haaksbergerweg'.

  • 23
    Bezienswaardigheid

    Boerenleenbank

    Rabobank, Onderwijzerswoning

    Op nr. 41 was van 1966 tot 2001 de Boerenleen-en Rabobank gevestigd, nu in gebruik als woonhuis. Op nr. 45 was het huis van de hoofdonderwijzer Meester van Manen tot 1925. Meester Alink woonde er tot 1950.

  • 24
    Bezienswaardigheid

    Het Messelink en smederij

    Smederij Olde Nordkamp

    Achter het huis op nr. 49 stond ooit boerderij 'Messelink', voor het eerst genoemd in 1475. De 'schoppe' bij de boerderij was de eerste smederij van Beckum. Borgelink en (nu nog) Olde Nordkamp waren de smeden en hebben in de woning op de foto gewoond. Ook aannemer Vossebeld/Mulder is hier begonnen.

  • 25
    Bezienswaardigheid

    Eierloods OPC

    Eierloods

    Hier bij de ingang van de tunnel stond vroeger de OPC eierloods. De boeren brachten hier hun eieren, bestemd voor de Oostelijke Pluimvee Coöperatie.

  • instructie

    links de tunnel in

    Links de voetgangerstunnel in naar het eindpunt va de route.

  • horeca

    Rest. Het wapen van Beckum

    Restaurant Het Wapen van Beckum. Op maandag gesloten. Openingstijden: Di-Vr vanaf 11 uur. Za-Zon vanaf 12 uur.

  • horeca

    Café halfweg

Route gemaakt door Ria Assink-Linderhof i.s.m. Historisch Archief Beckum.na gelopen door Micky

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Elke vierkante meter telt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons