Landschap Overijssel heeft deze week, samen met Duitse en Nederlandse partners, het startschot gegeven voor een een uniek grensoverschrijdend project gericht op het herstel van hoogveengebied. Het project, genaamd LIFE CrossBorderBog, loopt tot 2029 en richt zich op het Aamsveen in Nederland en het Hündfelder Moor in Duitsland.
Samenwerken
Het Aamsveen en het Hündfelder Moor vormen één hydrologisch systeem. Daarom is samenwerking over de grens nodig om het herstel van deze veengebieden te laten slagen. Maatregelen aan de Nederlandse kant kunnen alleen succesvol zijn als ook aan de Duitse zijde actie wordt ondernomen.
CO² opname
Door het natte en relatief zure milieu in hoogvenen leven er allerlei bijzondere planten en dieren die belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Veengebieden slaan ook veel koolstof (CO₂) op en werken als natuurlijke buffers voor water. Door de jaren heen zijn veel van deze gebieden beschadigd door onder andere turfwinning. Met dit project wordt dit gebeid hersteld en kunnen zo de klimaatdoelen worden gehaald.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Water vasthouden
Het project richt zich op het herstel van ongeveer 100 hectare hoogveen en de ontwikkeling van 20 hectare veenbos. Dit komt ten goede aan bedreigde diersoorten zoals de veenmoskikker en vogels als het blauwborstje. In samenwerking met grondeigenaren worden maatregelen genomen om water vast te houden, verouderde afwateringssystemen te verwijderen en de natuurlijke vegetatie te herstellen.
LIFE-subsidie
Het project wordt uitgevoerd door Nederlandse en Duitse partners, waaronder Landschap Overijssel, met Provincie Overijssel en Biologische Station Zwillbrock als de uitvoerders in het veld. Andere betrokken partijen zijn de Stiftung Natur und Landschaft Westmünsterland en het Umweltministerium van Noordrijn-Westfalen. De financiering komt van het LIFE-programma van de Europese Unie, met een totaalbudget van bijna 13 miljoen euro, waarvan 9 miljoen uit de LIFE-subsidie. Dit Europese programma ondersteunt projecten die werken aan natuurherstel en de aanpak van klimaatverandering.