Van de vijf jonge Overijsselse rode wouwen die in 2023 zijn gezenderd, hebben er vier hun eerste verjaardag niet gehaald. Van een is het nog onzeker of hij nog rondvliegt. In hun korte leven hebben ze desondanks een waardevolle bijdrage geleverd aan het onderzoek naar mogelijkheden om de rode wouw beter te beschermen in Nederland.
In de periode 2019 tot 2023 zijn 45 nestjonge wouwen voorzien van een gps-gsm-zender in de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg. Dit gebeurde in het kader van een onderzoek van Grauwe Kiekendief, Kenniscentrum Akkervogels naar een betere bescherming van de rode wouw in Nederland, onder leiding van ecoloog Stef van Rijn.
In 2023 maakte Landschap Overijssel zich sterk om daar nog een vijftal aan toe te voegen. De jongen uit Junne, Ootmarsum en Heeten konden worden gezenderd dankzij bijdragen van Fonds 1999 en Slimstock. Hen was echter geen lang leven beschoren. Rond het uitvliegen lieten er al twee het leven. De andere drie bereikten wel een onafhankelijk bestaan en verlieten in de zomer het broedgebied in Duitse richting. Tussen eind september en half oktober verlegden ze vervolgens hun koers naar het zuidwesten. En daar vond er al snel één de dood, nadat hij enkele uren had gefoerageerd op een boerenerf. Enkele maanden later stierf ook de vierde wouw nadat hij had gefoerageerd bij een boerderij.
Hoopvol
De laatste, vijfde, gezenderde Overijsselse wouw is nog een raadsel voor de onderzoeker omdat er sinds 10 juni 2024 een storing is in de transmissie van zijn locatie. Daardoor is het onbekend of het dier nog leeft. "Het gaat mogelijk om een interferentie tussen zendmasten. Zolang de wouw in hetzelfde gebied blijft, wordt die storing niet opgeheven. Als hij naar een andere locatie gaat, kunnen we hem weer traceren," aldus een hoopvolle Stef van Rijn.
Gif
Uit het onderzoek heeft Van Rijn inmiddels twee duidelijke factoren gedestilleerd die het leven van de rode wouw aanzienlijk verkorten en waar we als samenleving iets aan kunnen doen. Dat zijn het verkeer en gif. "Rode wouwen zijn heel gevoelig voor gif want ze zijn notoire alleseters. Dat wordt ze nog wel eens fataal als ze bijvoorbeeld een vergiftigde rat of muis oppeuzelen. Daarom vermoeden we dat de beide exemplaren die kort na het foerageren op een boerenerf door gif om het leven zijn gekomen."
Ook blijkt uit het onderzoek dat rode wouwen baat hebben bij kruidenrijke graslanden. Deze graslanden vormen een basis voor prooidieren zoals veldmuizen, woelratten en mollen. Momenteel wordt onderzocht hoe belangrijk extensief graslandbeheer is. "Door agrarisch natuurbeheer te stimuleren, kunnen we het landschap zo inrichten dat de rode wouw er goed gedijt."
Geïnteresseerd in het onderzoek? Vraag het aan via onderstaande link.