Landschap Overijssel streeft ernaar de landschappen van Overijssel te bewaren en beleefbaar te maken. Vanuit het project 'Klein Twents Erfgoed' werken wij samen met Monumentenwacht aan het behoud en herstel van klein erfgoed. Daarbij vertellen we het verhaal achter de herstelde objecten. Een van die objecten is het Hoge Vonder bij Deurningen.
Hoge vonder bij Deurningen
Het 'hoge vonder' was een bruggetje over de Deurninger beek waarover de kerkgangers naar de kerk liepen. Het is een begrip geworden in Deurningen. Vermoedelijk is het bruggetje geplaatst n.a.v. de bouw van de eerste RK kerk in 1786 -1787 in Deurningen. Van 1942 tot 1948 vond de ruilverkaveling plaats. De kleine strookjes land op de es werden verkaveld in een aantal grote percelen. De loop van de (toen slingerende) Deurningerbeek werd in die tijd recht gemaakt voor een betere waterafvoer en brug en kerkpad zijn verdwenen. Benieuwd? Bekijk de route langs het hoge vonder.



Herstel klein erfgoed
Binnen het project 'Klein Twents Erfgoed' van Landschap Overijssel is het bruggetje herplaatst en een deel van het oude kerkpad hersteld, zodat bewoners en bezoekers deze oude route weer kunnen lopen. Inmiddels is de loop van de beek gelukkig ook weer teruggebracht tot de oorspronkelijke, meanderende stroom. Hierdoor is de natuur zich volop aan het herinrichten.
Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij en Provincie Overijssel. Daarnaast heeft PBCF bijgedragen aan het herstel van de hooiberg, schaapskooi, molenhuisje en kloosterput. Gemeente Hof van Twente droeg bij aan de grenspaal, schaapskooi en hooiberg.