Een monsterklus voor twintig vrijwilligers in Zwolle: de komende dagen stoppen ze zo'n tweehonderdduizend bloembollen in de grond. Dat doen ze bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het is een initiatief van Landschap Overijssel met als doel de biodiversiteit en het culturele karakter van het landgoed te versterken.
Tijd om te praten hebben de ruim twintig vrijwilligers bijna niet. Als een geoliede machine werken ze met elkaar samen om de bloembollen zo effectief en snel mogelijk te grond in te stoppen. Gelukkig voor hen hoeft de klus vandaag niet af, ook de komende dagen zijn de vrijwilligers nog rond het landgoed bezig.
Vroeg in het jaar
Het bollenpoten is op initiatief van Landschap Overijssel. De bloembollen zijn van de zogenoemde stinzenplant, een wortelgewas dat al vroeg in het jaar bloeit. "Insecten die vroeg gaan vliegen hebben daar profijt van omdat er dan nog weinig bloemen en planten in bloei staan", zegt Carin de Cloe van Landschap Overijssel. "Het draagt daardoor bij aan de biodiversiteit. Maar daarnaast doen we het ook voor de cultuurhistorische waarde van het landgoed."
“Ik vind het lekker om buiten te werken, maar ook belangrijk dat we de natuur goed in stand houden.”
Lekker om buiten te werken
Al vierhonderd jaar geleden werden de voorjaarsbloeiers aangeplant bij landgoederen en kastelen. Landschap Overijssel hoopt hiermee het landschap weer in te richten zoals het er vroeger uit zag. "Als mensen hier gaan wandelen lopen ze over een pad met aan weerszijden de prachtige bloemen", zegt De Cloe.
Aan de inzet van de vrijwilligers ligt het in ieder geval niet. "Ik vind het lekker om buiten te werken, maar ook belangrijk dat we de natuur goed in stand houden", zegt een vrijwilliger terwijl ze een bol toedekt met aarde. "Omdat het er prachtig uit ziet, maar ook voor de diversiteit van de natuur."
