De Veldhoekroute is één van de vier dorpsommetjes in Geesteren. De route laat u genieten van het Twentse coulissenlandschap. U komt langs historische erven met een eeuwenoude geschiedenis. Langs de route is informatie te vinden over inheemse vogelsoorten.
Startpunt: Noaberplein bij Erve Kampboer, Kampboerlaan 6 in Geesteren. Routebeschrijving: volg Geesteren centrum, daarna richting Langeveen (na 100m links: Toeristisch Informatiepunt). Parkeren: Geermanstraat, Geesteren. Noaberplein: laadpunt e-bikes en informatie over wandelroutes.
De route gaat over verharde wegen, (mulle) zandwegen, een tweetal stukken kan drassig zijn. De route is niet geschikt voor rolstoelen.
Vanaf dit punt starten vier Dorpsommetjes. Voor de Delmaroute volgt u de oranje pijlen. De Veldhoekroute is te volgen via de groene pijlen en ook te downloaden via de app 'wandelen in Overijssel.
Een brevier of breviarium (van het Latijn 'brevis') is een boek dat de gebeden bevat die een geestelijke van de Katholieke Kerk dagelijks moet bidden. Dat bidden kon bijvoorbeeld op een 'Brevierpad': een pad in de tuin van de pastorie.
Dit door Alphons Oude Avenhuis ontworpen beeld, vertelt over het gebruik van het vroegere brevierpad in de pastorietuin.
Het monument 'Christus is Opgestanden' in Geesteren is een natuurstenen beeld van een christusfiguur die ten hemel kijkt, terwijl hij beide handen naar boven opheft. Vier oorlogsslachtoffers uit de gemeenschap worden hiermee herinnerd.
Deze neogotische kerk werd samen met de pastorie in 1925-1926 gebouwd volgens een ontwerp van J. Stuyt onder de architectuur van Th. Elsberg. Pastoor J. de Graaf gaf opdracht. De kerk werd gebouwd in de tuin van de vroegere pastorie, 'de Aanleg'.
Dit winkelwoonhuis werd in 1926 ontworpen door architect Wiechers uit Harbrinkhoek. De opdrachtgeefsters waren de zes ongetrouwde zusters Kock, in Geesteren bekend als de 'Luuk's vrouwleu', naar hun grootvader Lucas Kock.
De gezusters Kock dreven hier tot 1963 een winkel in kruidenierswaren en drogisterij-artikelen. De woning is thans eigendom van de familie Silderhuis. Er is nu een juwelierszaak in gevestigd en het woongedeelte is verhuurd.
Café Zaal Kottink, Twents familiebedrijf met terras voor o.a. koffie, lunch, borrel, live muziek, dansen.
http://www.kottink.nl/Op dit erf woonde in lang vervlogen tijden de familie Mensinck, een boer met één wahr (een soort aandeel in de Marke Geesteren). De latere eigenaar Maathuis is onlosmakelijk verbonden met paarden. In 1839 begon Johannes Maathuis een handelsstal met paarden voor transport en landbouw.
In de eerste helft van de vorige eeuw was de florerende handel gericht op paarden voor agrariërs. Van heinde en ver kwam men naar Mensman. Vanaf de jaren '70 lag het accent op handel in sportpaarden. Succes in de paardensport vormde de basis voor de toonaangevende handel in Nederland.
In 1939 werd namelijk op dit erf Jan Maathuis geboren. Jan Maathuis was in de jaren '60 en '70 een zeer succesvolle springruiter. Hij werd zes keer Nederlands kampioen springen en behaalde successen op grote internationale concoursen in Hickstead, Aken en Rome.
Beroemde paarden waren Troongravin Anna, Fliegette en Dolman. Jan Maathuis bouwde een internationaal netwerk op en hierdoor werd het bedrijf Stal Maathuis erg succesvol in de handel van spring- en dressuurpaarden. De handel floreerde door export naar vele landen.
Sinds 1975 wordt jaarlijks op de terreinen van Erve Maathuis het vermaarde Internationaal Concours Hippique CSI Twente georganiseerd, met een vertegenwoordiging van de internationale elite van springruiters.
Hier ziet u een stuk gevelmuur met een ingemetselde steen van de oude boerderij Josinck, ook wel het 'het Joost' genaamd. Na het overlijden van de beide ouders Josinck werd het erf in 1901 publiekelijk verkocht, omdat de kinderen nog te jong waren om er zelfstandig te wonen.
Hierna werd de boerderij in zijn geheel afgebroken, maar de originele gevelsteen bleef bewaard. In 2005 plaatste de Stichting Heemkunde Geesteren de gevelsteen in een stukje muur, op de plek waar eens Erve 't Joostink heeft gestaan.
In 1336 wordt Booyman (toen Boojink) voor het eerst genoemd wegens een schenking aan aan de kapel te Tubbergen. Erve Booyman was 'horig' in de hof van Ootmarsum.
Boojink was ook één van de 16 'gewahrden' (een soort aandeelhouders) in de Marke (gemeenschap) Geesteren, hij bezat twee 'wahren' volgens het Markeboek uit 1546.
Een 'whar' is een aandeel in de Marke Geesteren, grond die de boeren gezamenlijk bezaten. De naam Boojink herinnert aan de functie die hij had om bevelen van de landsheer door te geven: bode. De boerderij is omstreeks 1750 opgetrokken. De boavenkamer is er rond 1779 tegenaan gemetseld.
De familie Beernink heeft als laatste boer erve Booyman bewoond. Thans is Ribhouse Texas erin gevestigd. Dit restaurant is tot in de wijde omgeving vermaard vanwege de smakelijke spareribs.
Tot ongeveer 1930 kende men op het platteland geen elektricteit. Men moest zich thuis zien te redden met de petroleumlamp en met de stormlamp, buiten en in de stallen. In Geesteren was men al enkele jaren bezig om het dorp aangesloten te krijgen op het elektrisch net.
Niet iedereen was even enthousiast over de stroom die naar naar men dacht zeer gevaarlijk was: 'Je kan er zo aan blijven vastzitten'. Op woensdagavond 5 augustus van het jaar 1925 is dit transformatorhuisje officieel geopend door Ir. Vogt en werd Geesteren op het elektriciteitsnet aangesloten.
Op de Veldhoekroute, die u nu volgt, zijn op verschillende plaatsen bordjes in de berm geplaatst door de Vogelwerkgroep Geesteren. U ziet afbeeldingen van inheemse vogels met een korte beschrijving.
Bij deze schuilhut in het waterbergingsgebied van Waterschap Regge en Dinkel, is een waterpartij met speelgelegenheid voor de kinderen en een verspringbak. De buurt waarin u wandelt, heet 'n Veldhook'.
Om het kleine stukje grond waarop nu het landkruis staat, ontstond jaren terug een ruzie tussen twee buren. Zelfs met de jeneverfles op tafel, kwamen ze er niet uit wie het eigendomsrecht had over dit lapje grond van ongeveer 25 m2.
Bij de daaropvolgende rechtszaak velde de rechter een Salomonsoordeel en wees aan beide landbouwers de helft van de oppervlakte toe. Eén van hen voegde het verkregen stuk grond niet aan zijn akker toe, maar liet daarop dit landkruis plaatsen.
De wijngaard van Henk en Marian Masselink is vrij toegankelijk. De druiven die hier groeien zijn de witte Johanniter en de rode Marechal Foch druif.
Van deze beide druivensoorten wordt een streekwijn gebotteld die onder de naam 'Adebaer' verkocht wordt. Adebaer is een oud Nederlands woord voor ooievaar en betekent: 'hij die geluk brengt'.
De oude boerderij Schollink aan de Schollinksweg was een bouwval toen architect H. Meinders besloot het tot de grond toe af te breken. Op deze plek aan de Schotboersweg werd de boerderij vervolgens geheel opnieuw gebouwd.
De bovenkamer van deze schitterend gerestaureerde boerderij is oorspronkelijk meer dan 200 jaar oud. Op de plek waar de boerderij oorspronkelijk stond, werd vanaf 1752 voor het eerst onderwijs in Geesteren gegeven, vermoedelijk in de oude 'boavenkamer'.
U eindigt uw wandeling op het Noaberplein van Geesteren. Dit op 26 april 2014 geopende plein is gerealiseerd door een werkgroep met leden uit diverse organisaties: St. Erve Kampboer, St. Aloysiusschool, locatieraad St. Pancratius en de Bibliotheek.
Stichting Dorpsbelang Geesteren gaf uiteindelijk na jaren van voorbereiding de opdracht na goedkeuring van de gemeente Tubbergen. Tegelijkertijd werden de pleinen van de school opnieuw ingericht met steun van de gehele bevolking. Wierkomm'n!
Route samengesteld door Werkgroep Dorpsommetjes i.s.m. Stichting Dorpsbelang Geesteren en Vogelwerkgroep Geesteren. Controle door John van den Heuvel.
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!