Lekker struinen door de uiterwaarden! Zo beleef je de rivier de IJssel van z'n mooiste kant! Wat kom je onderweg tegen? Wat valt er te ontdekken? Ga op onderzoek! Volg de route en zoek ook beetje je eigen weg. Onderweg geeft de app de leuke punten aan waar je iets kan ontdekken, zoeken, beleven.
Zet je fiets of auto op klein parkeerterrein bij zendmast net ten noorden van spoorbrug (Worpzijde) aan de Lage Steenweg. Steek de weg over, de dijk op, daar is toegang tot Ossenwaarden. Let op! De route op de app staat er niet heel nauwkeurig op, je moet zelf ook goed opletten! Soms lijkt het alsof de route door het water loopt, als je op je mobiel kijkt. Gebruik je gezonde verstand erbij! En verstoor geen dieren of kwetsbare planten.
Goeie stevige schoenen en lange mouwen zijn aan te bevelen. Er zijn hier niet overal echte wandelpaden. Hou je wel aan de regels van IJssellandschap!
Hier boven op de dijk zie kijk je eigenlijk naar de nevengeul van de IJssel. De echte rivier ligt daar nog achter. De geul is bedoeld om extra water op te vangen als de waterstand heel hoog is. Loop naar beneden het pad af, richting het wilgenbos.
Dit is de start van je struintocht! Lees de borden even goed om te weten welke regels hier gelden. Wist je dat in de winter het water hier zo hoog kan staan, dat deze boren allemaal onder water staan? Ben jij langer of korter dan de borden?
Je kan de paaltjes met de palen volgen om het pad te lopen. Maar je kan ook een beetje je eigen weg zoeken, er zijn allerlei paadjes die door dit bosje lopen. Ga lekker struinen over die paadjes! Maar wijk niet teveel af van de paden. De oevers langs het water zijn kwetsbaar.
Vanaf dit punt kun je meteen links het wilgenbosje in of je maakt nog een ommetje rechtdoor, langs het water!
De eerste aanwijzing van de bewoners van dit gebied! Een verse koeienvlaai, dus poep. Misschien zie jij ze vandaag ook wel liggen! Het is niet zeker of je de dader van deze vlaai ook gaat vinden. De koeien staan niet altijd in dit gebied!
Zo'n vlaai is een echt restaurant voor veel kleine insecten, die smullen ervan. Kijk maar eens naar de gaatjes op de foto, gemaakt door insecten. Zij zorgen daarmee dat de poep weer wordt opgeruimd, handig he.
Ook dit is een spoor van een gebruiker van het gebied. Maar dit soort sporen zien we liever niet. Heb je een zakje bij je? Help je mee de troep op te ruimen? Dankjewel!
Er lopen hier ook allerlei dieren rond. Kijk maar eens goed langs de kant van het water, daar vind je sporen! Hoeveel verschillende pootafdrukken kun je vinden? Maak ook je eigen pootafdruk: met je hand, een schoen of blote voet!
Soms lijkt het wel of er een flinke file aan vogels langs is gelopen!
Langs de waterkant vind je ook allerlei spullen die zijn komen aanspoelen of die daar achtergelaten zijn door dieren, zoals deze vieren. Ga op zoek naar een aantal mooie spullen en maak er je eigen kunstwerk van! Niet vergeten een foto te maken hoor!
Dit soort schelpen vind je hier ook, van klein tot redelijk groot. Dit zijn oesters!
In dit stuk staat ook wel eens hoog water. Maar vaak vind je er veel bloemen, zoals de munt. ga eens op zoek of je deze kan vinden. De munt ruikt zo lekker als je een blaadje tussen je vingers wrijft. Veel insecten zijn dol op de bloemen van de munt. Munt heeft fraaie paarse bloemetjes.
Als je geluk hebt, kun je nog bramen vinden! Heerlijke zoete bramen. Zorg wel dat je alleen bramen plukt die hoger groeien dan je knie.
Dit wilgenbosje is lekker ruig. Veel vogels houden zich hier verstopt. Als je goed luistert, kun je ze wel horen! Luister maar eens goed. Kun je hun geluid ook nadoen??
Hier is de eerste brug over het water. Maar soms staat er helemaal geen water in de geul, bijvoorbeeld midden in de zomer of als het lang niet geregend heeft. Dan zie je juist weer veel pootafdrukken in de modder!
En vaak zie je dan ook veel takken liggen. Ga eens bij takken kijken of er misschien een bever aan heeft geknaagd! Aan de uiteinden zie je dan duidelijke sporen van de enorme bever tanden.
Direct na de brug kun je kiezen voor het doorgaande pad, rechtdoor, of meteen naar rechts langs de waterkant.
Er staat hier een redelijk dikke en hoge boom langs het pad. Let op, je kan er niet heel dicht bij komen door de struiken, dus blijf op het pad. Zie je hier nog meer dikke bomen? Welke is de dikste?
In de schors van dit soort bomen vind je soms een nootje, aangevreten door een dier. Kijk eens goed of je er misschien een kan vinden! Sommige vogels, zoals een gaai, klemmen een nootje in de schors vast, zodat ze de noot goed kunnen opeten! Slim van die vogel he!
Soms valt een grote boom wel eens om, door ouderdom of een storm. Deze boom mag lekker blijven liggen dwars over het pad, en om je te helpen is er een trapje gezaagd in de stam!
Als je het leuk vindt, dan kun je voorzichtig balanceren op de stam, daar heb je opeens weer een leuk uitzichtspunt!
De herfst is echt het seizoen voor bessen en bottels. Deze rode bessen zijn van de meidoorn. Voor ons zijn deze bessen niet lekker, maar veel vogels zijn er gek op! Kun je de bessen vinden?
Ook deze bottels zijn fraai: rozenbottels, met hun feloranje kleur. Ga eens op zoek naar meer kleuren hier in de buurt. Kun je een hele regenboog aan kleuren maken?
Alweer een brug. Hoe snel ben je aan de overkant? Laat iemand tellen hoe hard jullie over de brug kunnen rennen. Ps wel opletten bij tegenliggers he!
Zo vanaf de brug, uitkijkend naar het water kun je prima naar de vogels kijken die in de geul zwemmen. Je hebt hier een heerlijk uitzicht! Welke vogels zie je? Niet alleen op het water, maar ook in de lucht. Geniet ervan!
Vanaf de bruggen maar ook vanaf de waterkant heb je een mooi uitzicht op de stad Deventer. Kijk maar eens goed. Zie je de kerktorens? Hoeveel kun je er ontdekken? De hoogste is de Lebuinistoren.
Het lijkt wel een grote potloodpunt ! Deze stam is doorgeknaagd door een bever. In dit gebied wonnen ook bevers, helaas laten ze zich moeilijk zien. Ze leven vooral 's nachts. Maar aan de sporen kun je zien dat ze er wel zijn! Kijk eens goed naar de knaagsporen van hun tanden.
ps het potloodpunt vind je aan je linkerhand, als je nog voor de brug even een paar stappen naar links zet! Goed zoeken!
Het water van de rivier staat lang niet altijd even hoog. In de winter staat het water veel hoger dan in de zomer. En aan deze sporen kun je dat al zien. De ribbels in het zand geven aan waar de laatste tijd het water heeft gestaan! Midden in de winter staat dit gebied zelfs helemaal onder water.
De struik/boom die je het meeste ziet in dit gebied, is de wilg. Een soort die snel groeit, en die wel van natte voeten houdt. En de bever is er dol op. De takken van een wilg noem je 'tenen', en hier kun je bijvoorbeeld heel goed wilgenhutten mee bouwen.
Bij natuurspeelplaats Woeste Willem vind je veel bouwsels van wilgentenen! Ga aan het einde van de tocht daar maar eens kijken.
Af en toe lopen er ook koeien door dit gebied. De boer laat ze lekker grazen. Leuk he! Hou afstand van de koeien, het zijn immers geen huisdieren!
Bij dit hekje heb je het verste punt bereikt van deze tocht. Aan de andere kant van het hek ligt de provincie Gelderland! Je hebt hier weer prachtig uitzicht over het water en alle watervogels. Verstoor ze niet, maar geniet ervan. Neem daarna de route terug langs hetzelfde pad.
Zo aan het einde van de zomer, begin van de herfst zijn er nog steeds veel bloeiende planten te vinden. En vlinders en insecten weten ze ook te vinden. Ga een tijdje rustig om je heen kijken wat je allemaal kan ontdekken!
Sommige wilgen zijn hier al uitgegroeid tot hele hoge bomen. Kijk eens omhoog naar de toppen van al die bomen!
Hier bij het hek aan de ingang wordt soms al het afval verzameld, door mensen die helpen met opruimen. Heb jij ook een afvalzak bij je? Dan kun je onderweg ook helpen. Dankjewel!
Je bent weer bij het beginpunt! Je kan nu terug naar de parkeerplaats of nog even een uitstapje maken naar Woeste Willem!
Je kan onderlangs de dijk een soort struinpaadje volgen, onder het spoorviaduct door. Je komt uiteindelijk bij twee keer een overstapje over een hek. Daar begint Woeste Willem, een fijne speelplek!
Je kan er ook voor kiezen om over de dijk te lopen en iets verderop naar beneden links te lopen, daar is ook een ingang van Woeste Willem
In de speelplek Woeste Willem ligt deze fijne klimboom om in te klauteren. Veel plezier op deze fijne speelplek!
Woeste Willem is een ruige speelplek midden in de natuur. Lekker struinen, klimmen, kliederen met water en klei! Er is hier veel gebouwd met wilgentenen.
Terugweg: vanaf hier kun je via het wandelpad op de dijk weer terug maar de parkeerplaats. Of je gaat via hetzelfde struinpaadje als de heenweg!
Deze struintocht is gemaakt door het educatieteam van de Ulebelt, natuur- en milieu-educatief centrum van Deventer. www.ulebelt.nl Veel struinplezier!
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!