Deze (familie) wandeling door het Gooikerspark gaat langs een aantal bijzondere punten in het vierde stadspark van Deventer. De wandeling start en eindigt bij de Ulebelt. Dit landschapspark binnen de Vinexlocatie Vijfhoek biedt natuurbeleving, recreatie en ruimte. Een groene oase midden in de stad!
Startpunt is educatief centrum de Ulebelt, aan de Maatmansweg 3 te Deventer. Hier is ook horeca. Voor routebeschrijving: www.ulebelt.nl
Alle paden zijn toegankelijk voor rolstoelen en rollators (soms via een parallel pad), alleen het uitzichtspunt met trap niet.
Lekker terras gedurende het seizoen! Strijk lekker neer voor een ijsje of koffie, thee, sap!
http://www.ulebelt.nlHet terrein van De Ulebelt is zo’n 7 ha groot, waarvan de dierenweide het grootste deel vormt. Het erf direct om het hoofdgebouw en de stal is intensief in gebruik. Hier zijn de dieren te vinden, de thematuinen, beide natuurspeelplekken en uiteraard het hoofdgebouw en kiosk horeca.
De Ulebelt biedt een mix van educatie, zorg, kinderboerderij, tuinen en speelplekken. Gelegen midden in het Gooikerspark, een groene ontmoetingsplaats voor vele wijkbewoners en Deventenaren.
De wijk rondom het huidige Gooikerspark is vanaf 1974 gebouwd om te voorzien in de groeiende woningbehoefte van de gemeente Deventer. Dit gebied was vroeger onderdeel van de gemeente Diepenveen. In 1974 werd het dorp Colmschate ingelijfd bij de gemeente Deventer.
Bij de aanleg van de wijk zijn oude wegen ingezet als fietspadennetwerk: de Gooikersdijk, Maatmansweg en de Vijfhoeksweg. Deze vijfsprong van wegen is al op kaarten uit de 19e eeuw te herkennen en gaven de wijk haar naam Vijfhoek. Oude boerderijen zijn vrijwel allemaal afgebroken.
In de Verftuin staan verfplanten, zoals Vrouwenmantel, walnoot, meekrap en fluitekruid.
De kruiden uit de Kruidentuin zijn te gebruiken in de keuken bij maaltijden, maar ook als geneeskrachtig kruid en als kruidenthee.
De bijenstal herbergt een aantal bijenvolken en is de plek voor in het voorjaar de imkerlessen plaatsvinden.
In de vlindertuin staan nectarplanten zoals koninginnekruid, (waar vlinders op afkomen voor voedsel) en waardplanten, zoals damastbloem, waar de rupsen van eten.
Regenwater van het terrein en het kapschuurdak, verzamelt zich in de wadi. Vanaf de regenpijp van de kapschuur loopt een kleine goot richting deze Wadi voor de afvoer van regenwater. In de wadi trekt het water langzaam weer in de bodem en wordt dus niet via het riool afgevoerd.
Voor het hele terrein van de Ulebelt geldt dat regenwater zoveel mogelijk op het terrein vastgehouden wordt en niet afvloeit op de riolering. Belangrijk om verdroging van de bodem tegen te gaan èn de riolering niet te overbelasten. Ook regentonnen vangen het regenwater op en besparen zo op water.
Het insectenhotel biedt nestgelegenheid voor solitair levende insecten met veel holletjes en geboorde gaten, schuilplekken tussen dakpannen, stenen, holle rietstengels etc. Solitaire insecten leggen hier hun eitjes in. Deze insecten hebben een levensgrote
In deze bolvormige kas (opgebouwd uit driehoeken) kweken we groenten op voor de schooltuinen en voor de verkoop in de boerderijwinkel.
De permacultuurtuin laat kennismaken met een wijze van tuinieren, waarbij de bodem zoveel mogelijk bedekt blijft en sier- en eetgewassen door elkaar staan. Let op het gebruik van bijvoorbeeld de kruidenspiraal en de aardbeientoren: ook hergebruik van oud stenig materiaal.
In de heemtuin, ontworpen, aangelegd en onderhouden door IVN Deventer, groeien oude landbouwgewassen (haver, rogge, huttentut) uit deze streek. Tevens bloeien hier veel akkeronkruiden en is er een bloemrijk graslandje aangelegd.
De speelplek Waterstam is een heerlijke plek voor kinderen om te ravotten met water, zand, stammen en planten.
Bovenop deze voormalige landbouwenk ligt de speelplaats, achter de Kijkpaal. Je hebt hier een fraai uitzicht over het Gooikerspark. Hier hebben boeren eeuwenlang hun boerenbedrijf uitgeoefend! Gluur eens door de kijkgaten of maak van je handen een verrekijker!
naar het bospad zijn in het voorjaar stinzenplanten te bewonderen langs dit struinpaadje.
Achter het hekje staat de grote bijenstal van de Deventer Imkervereniging, waar imkers hun hobby kunnen uitoefenen. De honing van dze bijen is te koop bij de Ulebelt. In de tuin rondom de Bijenstal staan verschillende drachplanten, die bijen aantrekken. De tuin met de Bijenstal is niet toegankelijk.
In de boomgaard mag je picknicken en spelen. Hier staan hoogstamfruitbomen. Aan de andere kant van het pad is een hondenlosloopveld, het Kwispelveld, een initiatief van buurtbewoners.
In de noordwesthoek van het park ligt de Rietmansvelden, bloemrijke graslandjes, waar volop bijen, vlinders en insecten zoemen. Hier is het beheer blokgewijs: niet alle planten worden in één keer afgemaaid. Zo blijft er plek voor insecten om te schuilen of te verpoppen.
Deze heuvel is tien meter hoog en geeft goed uitzicht naar alle kanten. De fietsbrug Immer Weiter is een pittige brug voor veel fietsers, maar het uitzicht maakt veel goed. Op de leuningen van de brug zijn de namen van de bouwers aangebracht.
De schapen van de Deventer schaapskudde komen hier af en toe een tijdje grazen.
Deventer SchaapskuddeBij de aanleg van de wijk Vijfhoek is veel rekening gehouden met mogelijke wateroverlast. De vele waterpartijen in de wijk vangen overtollig regenwater op en voeren het af.
Hier beginnen de dierenweiden van de Ulebelt. Er grazen hier schapen en koeien. De koeien zijn van het MRIJ-ras, dat hier vanouds al voorkwam. Voor veel mensen geeft dit een landelijk gevoel, zo midden in de wijk!
Op het terrein van het Gooikerspark is nog steeds een oud kerkenpad te herkennen, waar vroeger de kerkgangers over liepen. Het waren kerkgangers uit Schalkaar, die naar de kerk in Colmschate liepen en andersom. Dit pad is op de historische kaarten uit de 19e eeuw ook al te herkennen.
Vanaf de bijenstal loopt het oude kerkepad, tot aan de kikkerpoel. Bij de poel ligt een vleermuiskelder, waar vleermuizen kunnen overwinteren. De invliegopening is een brede spleet.
De vleermuiskelder ligt op een goede plek, zo vlakbij het water waar insecten vliegen als voedsel voor vleermuizen. Tot op heden is de kelder nog niet bewoond. Kennelijk zijn er betere 'woningen' in de buurt.
De kikkerpoel is een plek vol waterleven, van eenden tot kikkers en padden.
Parallel aan de poel ligt het complex van de schooltuinen: hier komen jaarlijks een paar honderd leerlingen een seizoenlang tuinieren, zaaien, wieden en oogsten.
Sinds voorjaar 2016 staat deze huiszwaluw-til hier, om huiszwaluwen te verleiden tot bewoning. Huiszwaluwen zijn erg honkvast, dus het kan even duren voor de eerste bewoner zich meldt.
In de Haagkampen in het park ligt dit doolhof, gevormd van taxus. Lekker dwalen en de weg zoeken! Dit deel van het park valt onder beheer bij de gemeente Deventer: met een bloementuin ('klassiek in nieuwe jas'), eikenarboretum, kunstentuin/speeltuin/ labyrint, speelkooi voor jongeren en woningen.
Dit Tiny Forest is aangelegd in maart 2018, samen met 200 kinderen en buurtbewoners.Met de oppervlakte van een tennisveld, ruim 850 boompjes en struiken van meer dan 30 verschillende soorten biedt dit plek om van natuur te genieten, samen te komen, natuurlessen te doen. Inclusief een buitenlokaal!
In de 'Vlinderstad' staan meer dan 40 verschillende soorten vlinderstruiken (Buddleia), plus nog andere nectarplanten en planten waar vlinders op af komen. Deze tuin heeft de stichting 'Natuur Anders' aangelegd met haar 25-jarig bestaan, als geschenk aan de stad.
Deze 'Vlinderstad' sluit mooi aan bij de natuurrijke tuinen van de Ulebelt; ze vormen samen een fraai bijen- en vlinderlint!
Deze meer klassieke bloementuin kenmerkt zich door de fraaie structuren in de beplanting: kleuren en vromen wisselen elkaar hier mooi af.
Deze natuurspeelplek is voor de jongste kinderen gemaakt. Klimmen en klauteren op (peuter-)nivo, lekker pompen met water en spelen in het zand!
Buurtbewoners telen hier hun groenten, via de ecologische moestuinvereniging. Hier komen geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas!
Deze muzikale duizendpoot biedt de mogelijkheid om met veel kinderen (en grote mensen) tegelijk muziek te maken! Zoek een goeie stok en componeren maar!
Centraal op het erf ligt de stal van de Kinderboerderij. Het dierenbestand bestaat uit: geiten (dwerggeit, Nubische geit), minivarkens (Götinger), schapen (Swifters), varkens, paard, konijnen, diverse soorten kippen, ganzen, cavia’s, roodbonte koeien, duiven, parkieten en zebravinkjes.
De zoldering van de stal en de kapschuur biedt verder huisvesting aan diverse vogels, zoals boerenzwaluw, mussen, kauwtjes en duiven. Tijdens openingsuren kunnen kinderen bij de geiten in de wei, konijnen knuffelen en tussen de kippen scharrelen.
De route is samengesteld en vormgegeven door de Ulebelt, hoofdgebruiker van het park.
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!