Terug 5 km

Panoramapad Beckum

Deze wandellus bij Beckum neemt je mee naar het buitengebied, langs oude erven, essen, weilanden, bosranden met prachtige vergezichten en verhalen. O.a. over de Hagmolenbeek waar het huis van Jan van Beckum vermoedelijk heeft gestaan.

Startpunt: kerk in Beckum, Haaksbergerstraat 187, 7554 PA Beckum OV: Lijndienst vanuit Haaksbergen en Hengelo, halte kerk. Er is voldoende parkeergelegenheid. Verlenging van de route is mogelijk (zie oranje lijn).De route is niet gemarkeerd.

Verharde- en zandwegen, bospaden en stukje bouwland. Delen kunnen drassig zijn. Goed schoeisel vereist. Niet geschikt voor rolstoel/kinderwagen.

  • startpunt

    Bij de kerk

    Ga links de trap af en in de tunnel naar links. Aan het eind rechtsaf en daarna linksaf de Rotersweg op.

  • horeca

    Rest. Het wapen van Beckum

    geopend: di-vr vanaf 11 uur en za-zo vanaf 12 uur. Op maandag gesloten

  • instructie

    instructie bij startpunt

    Ga links de trap af en loop links onder de tunnel door. Bij einde tunnel rechtsaf en dan de eerste weg links ( Rotersweg)

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Blasiuskerk

    Tweede kerk van Beckum

    We staan voor de tweede kerk van Beckum uit 1938, ontworpen door architekt Sluijmer. De kerk is gemaakt met de veelkleurige, handgevormde Osse-steen, afkomstig uit de steenfabriek van Losser. Eigenaren van de fabriek waren destijds de broers van de toenmalige pastoor Christianus Osse.

    Boven het priesterkoor zijn ronde ramen en erachter is een rondgang met 9 bogen. De gebrandschilderde ramen zijn van P. Stokhof de Jong. Het blasius- en kruisbeeld komen net als het Mariabeeld en de 14 met olieverf op doek geschilderde kruiswegstaties en 6 gipsen beelden uit de oude kerk.

    Interieur

    Kruiskerk

    De Blasiuskerk is een zogenaamde kruiskerk met neo-gotische kenmerken. Het interieur heeft een gemetseld gewelf.

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Eierloods OPC

    Eierloods

    Hier bij de ingang van de tunnel stond vroeger de OPC eierloods. De boeren brachten hier hun eieren, bestemd voor de Oostelijke Pluimvee Coöperatie.

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Het Messelink en smederij

    Smederij Olde Nordkamp

    Achter het huis op nr. 49 stond ooit boerderij 'Messelink', voor het eerst genoemd in 1475. De 'schoppe' bij de boerderij was de eerste smederij van Beckum. Borgelink en (nu nog) Olde Nordkamp waren de smeden en hebben in de woning op de foto gewoond. Ook aannemer Vossebeld/Mulder is hier begonnen.

  • wandelknooppunt

    W41

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Lonink

    Twickelboerderij 't Lonink'

    Voor het eerst genoemd in 1313. Verbouwd in 1874 en 1955. Let op de voorkant van deze boerderij met het mooie 'stutbèan' dak. Behoort tot de oudste boerderijen van Beckum.

  • 5
    Bezienswaardigheid

    't Heijmerink (Wilms)

    't Heijmerink uit 1313 (Wilms)

    Als we naar rechts kijken door de Wilgenlaan, zien we een eindje van de weg een van de oudste boerderijen van Beckum. Deze werd al genoemd in 1313 als 'Haimerink'.

  • instructie

    rechtdoor het Loninkvoetpad in

    Rechtdoor het Loninkvoetpad in

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Haayink

    Erve Hayink

    Erve Hayink werd al genoemd in 1540. De veeschuur - gebouwd in 1600 - was tot 1960 het woonhuis. Daarna is er diverse keren bij- en aangebouwd. Hayink is een verbasterde naam van Haimerink. Het goed behoorde eerst bij 't Hejimerink.

  • 7
    Bezienswaardigheid

    'n Sprokkel

    'n Sprokkel

    Dit is de schapenboerderij van Loninkwonner 'n Sprokkel, nu Hofstede. Voor 1800 behoorden deze percelen bij erve 't Lonink. In 1966 is vlak achter de oude boerderij een nieuw woonhuis gebouwd. Alleen de oude schuur is nu nog zichtbaar. In 1861 heeft B.E. Hofstede de boerderij gepacht van Twickel.

  • 8
    Bezienswaardigheid

    De Beunder

    Boerderij 'de Beunder'

    Dit is de mooi gerestaureerde boerderij 'de Beunder' (Boenders). De Beunder werd in 1411 voor het eerst genoemd en behoorde toe aan Erve Haimerink (Heijmerink) en later Twickel. Het eerste pachtceel van de Heren van Twickel en Willem Boenders stamt uit 1748.

  • instructie

    Ga links de brug over

    Ga links de brug over

  • wandelknooppunt

    X09

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Hagmolenbeek

    De meanderende Hagmolenbeek

    De beek is onlangs versmald tot een slootje zodat het water kan meanderen en niet te snel wordt afgevoerd. Er groeien nu verschillende soorten planten in de drassige bodem. Bij veel regen staan beide oevers vol met water.

  • instructie

    Ga linksaf bosweg in

    Ga linksaf de bosweg in en daarna weer linksaf

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Bomkrater

    Bomkrater

    Op 14 september 1943 is hier een bom ingeslagen.

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Heideveld

    Heideveld

    Links bij het paaltje van Waterschap de Vechtstromen is een mooi doorkijkje naar het grote heideveld, dat goed verscholen ligt tussen de omringende begroeing.

  • 12
    Bezienswaardigheid

    Fam. Vossebeld

    In 1913 gronden ontgonnen

    In 1913 werden hier gronden aangekocht en ontgonnen door de fam. Vossebeld. In 1915 werd de boerderij gebouwd, maar deze brandde af in 1945. In 1946 is de boerderij herbouwd.

  • 13
    Bezienswaardigheid

    IJsbaan

    IJsbaan

    Kijken we naar links, dan zien we in het bos het huis van de fam. Wolhoff op nr. 24. In de jaren 1940 -1950 lag hier de eerste schaatsbaan van Beckum 'n Jópkes Plas.

  • instructie

    Rechtsaf

    Rechtsaf

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Roterdinck

    Het 'Rothardinc'

    Bij de eikenbomen rechts in de wei lag tot de brand in 1923 'Rooterd', een van de oudste boerderijen van Beckum. In 1268 werd het 'Rothardinc' in Beckum verkocht aan de Johannieter Commanderij te Steinvordia.

  • 15
    Bezienswaardigheid

    Huis van Jan van Beckum

    Het verkochte huis Werenboldus

    Dit moet de plek zijn van het in 1266 verkochte huis 'Werenboldus'. In de archieven is een verkoopakte uit 1266 gevonden. Op deze plek liggen de grachten waarin men begin vorige eeuw nog aal ving.

    Freules van Beckum

    Onderzocht wordt of de freules van Beckum, Ursela van Werdum en Maria van Beckum, hier daadwerkelijk gewoond hebben. Op een oude plattegrond staat het huis getekend.

  • 16
    Bezienswaardigheid

    Bakkerij Mentink

    Bakkerij en kruidenierswinkel

    Huis met winkel en bakkerij gebouwd door Hendrik Mentink. Rond 1970 heeft Gerry Pot hier een banket- en volautomatische bakkerij gehad. Hij voorzag met meerdere winkels een groot deel van Twente van brood en banket, maar is hiermee gestopt. In 1993 startte Gert Schoot hier een buurtsuper.

    Kniphoes

    In 2004 is de buurtsuper over gegaan in andere handen, maar dat was geen succes. Een jaar later was de super gesloten. In de oude bakkerij is nu kapsalon 'het Kniphoes' gevestigd.

  • 17
    Bezienswaardigheid

    Café Halfweg

    Café Halfweg, 1880

    Café Halfweg werd gebouwd door fam. Mentink in 1880. In 1925 is het verbouwd en nog later later is de boerendeel erbij getrokken. Bij bruiloften kookte men in het fornuispothok naast de schuur en bij toneelvoorstellingen werd een podium gebouwd. Bijna 100 jaar later stopte de fam. Mentink.

  • horeca

    Café Halfweg

    Geopend:

  • 18
    Bezienswaardigheid

    Kappersprieeltje

    Het kappersprieeltje

    In het achtkantige kappersprieeltje met strooien dak dat hier stond, hebben o.a. de kappers Ten Hagen, Groot Kormelink en Ten Asbroek hun zaak gehad. Vroeger stond het aan de overkant op het terras, evenals speeltoestellen: schommels, luchtschommelboot en een wip. Deze hoorden bij het café.

  • eindpunt

    eindpunt

Route gemaakt door Ria Assink-Linderhof i.s.m. Historisch Archief Beckum. Nagelopen door routevrijwilliger Micky Gaviano.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Elke vierkante meter helpt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons