Terug 5 km

Panoramapad Beckum

Deze wandellus bij Beckum neemt je mee naar het buitengebied, langs oude erven, essen, weilanden, bosranden met prachtige vergezichten en verhalen. O.a. over de Hagmolenbeek waar het huis van Jan van Beckum vermoedelijk heeft gestaan.

Startpunt: kerk in Beckum, Haaksbergerstraat 187, 7554 PA Beckum OV: Lijndienst vanuit Haaksbergen en Hengelo, halte kerk. Er is voldoende parkeergelegenheid. Verlenging van de route is mogelijk (zie oranje lijn).De route is niet gemarkeerd.

Verharde- en zandwegen, bospaden en stukje bouwland. Delen kunnen drassig zijn. Goed schoeisel vereist. Niet geschikt voor rolstoel/kinderwagen.

 • startpunt

  Bij de kerk

  Ga links de trap af en in de tunnel naar links. Aan het eind rechtsaf en daarna linksaf de Rotersweg op.

 • instructie

  instructie bij startpunt

  Ga links de trap af en loop links onder de tunnel door. Bij einde tunnel rechtsaf en dan de eerste weg links ( Rotersweg)

 • horeca

  Rest. Het wapen van Beckum

  geopend: di-vr vanaf 11 uur en za-zo vanaf 12 uur. Op maandag gesloten

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Blasiuskerk

  Tweede kerk van Beckum

  We staan voor de tweede kerk van Beckum uit 1938, ontworpen door architekt Sluijmer. De kerk is gemaakt met de veelkleurige, handgevormde Osse-steen, afkomstig uit de steenfabriek van Losser. Eigenaren van de fabriek waren destijds de broers van de toenmalige pastoor Christianus Osse.

  Interieur

  Boven het priesterkoor zijn ronde ramen en erachter is een rondgang met 9 bogen. De gebrandschilderde ramen zijn van P. Stokhof de Jong. Het blasius- en kruisbeeld komen net als het Mariabeeld en de 14 met olieverf op doek geschilderde kruiswegstaties en 6 gipsen beelden uit de oude kerk.

  Kruiskerk

  De Blasiuskerk is een zogenaamde kruiskerk met neo-gotische kenmerken. Het interieur heeft een gemetseld gewelf.

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Eierloods OPC

  Eierloods

  Hier bij de ingang van de tunnel stond vroeger de OPC eierloods. De boeren brachten hier hun eieren, bestemd voor de Oostelijke Pluimvee Coöperatie.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Het Messelink en smederij

  Smederij Olde Nordkamp

  Achter het huis op nr. 49 stond ooit boerderij 'Messelink', voor het eerst genoemd in 1475. De 'schoppe' bij de boerderij was de eerste smederij van Beckum. Borgelink en (nu nog) Olde Nordkamp waren de smeden en hebben in de woning op de foto gewoond. Ook aannemer Vossebeld/Mulder is hier begonnen.

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Lonink

  Twickelboerderij 't Lonink'

  Voor het eerst genoemd in 1313. Verbouwd in 1874 en 1955. Let op de voorkant van deze boerderij met het mooie 'stutbèan' dak. Behoort tot de oudste boerderijen van Beckum.

 • 5
  Bezienswaardigheid

  't Heijmerink (Wilms)

  't Heijmerink uit 1313 (Wilms)

  Als we naar rechts kijken door de Wilgenlaan, zien we een eindje van de weg een van de oudste boerderijen van Beckum. Deze werd al genoemd in 1313 als 'Haimerink'.

 • instructie

  rechtdoor het Loninkvoetpad in

  Rechtdoor het Loninkvoetpad in

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Haayink

  Erve Hayink

  Erve Hayink werd al genoemd in 1540. De veeschuur - gebouwd in 1600 - was tot 1960 het woonhuis. Daarna is er diverse keren bij- en aangebouwd. Hayink is een verbasterde naam van Haimerink. Het goed behoorde eerst bij 't Hejimerink.

 • 7
  Bezienswaardigheid

  'n Sprokkel

  'n Sprokkel

  Dit is de schapenboerderij van Loninkwonner 'n Sprokkel, nu Hofstede. Voor 1800 behoorden deze percelen bij erve 't Lonink. In 1966 is vlak achter de oude boerderij een nieuw woonhuis gebouwd. Alleen de oude schuur is nu nog zichtbaar. In 1861 heeft B.E. Hofstede de boerderij gepacht van Twickel.

 • 8
  Bezienswaardigheid

  De Beunder

  Boerderij 'de Beunder'

  Dit is de mooi gerestaureerde boerderij 'de Beunder' (Boenders). De Beunder werd in 1411 voor het eerst genoemd en behoorde toe aan Erve Haimerink (Heijmerink) en later Twickel. Het eerste pachtceel van de Heren van Twickel en Willem Boenders stamt uit 1748.

 • instructie

  Ga links de brug over

  Ga links de brug over

 • wandelknooppunt

  -

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Hagmolenbeek

  De meanderende Hagmolenbeek

  De beek is onlangs versmald tot een slootje zodat het water kan meanderen en niet te snel wordt afgevoerd. Er groeien nu verschillende soorten planten in de drassige bodem. Bij veel regen staan beide oevers vol met water.

 • instructie

  Ga linksaf bosweg in

  Ga linksaf de bosweg in en daarna weer linksaf

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Bomkrater

  Bomkrater

  Op 14 september 1943 is hier een bom ingeslagen.

 • 11
  Bezienswaardigheid

  Heideveld

  Heideveld

  Links bij het paaltje van Waterschap de Vechtstromen is een mooi doorkijkje naar het grote heideveld, dat goed verscholen ligt tussen de omringende begroeing.

 • 12
  Bezienswaardigheid

  Fam. Vossebeld

  In 1913 gronden ontgonnen

  In 1913 werden hier gronden aangekocht en ontgonnen door de fam. Vossebeld. In 1915 werd de boerderij gebouwd, maar deze brandde af in 1945. In 1946 is de boerderij herbouwd.

 • 13
  Bezienswaardigheid

  IJsbaan

  IJsbaan

  Kijken we naar links, dan zien we in het bos het huis van de fam. Wolhoff op nr. 24. In de jaren 1940 -1950 lag hier de eerste schaatsbaan van Beckum 'n Jópkes Plas.

 • instructie

  Rechtsaf

  Rechtsaf

 • 14
  Bezienswaardigheid

  Roterdinck

  Het 'Rothardinc'

  Bij de eikenbomen rechts in de wei lag tot de brand in 1923 'Rooterd', een van de oudste boerderijen van Beckum. In 1268 werd het 'Rothardinc' in Beckum verkocht aan de Johannieter Commanderij te Steinvordia.

 • 15
  Bezienswaardigheid

  Huis van Jan van Beckum

  Het verkochte huis Werenboldus

  Dit moet de plek zijn van het in 1266 verkochte huis 'Werenboldus'. In de archieven is een verkoopakte uit 1266 gevonden. Op deze plek liggen de grachten waarin men begin vorige eeuw nog aal ving.

  Freules van Beckum

  Onderzocht wordt of de freules van Beckum, Ursela van Werdum en Maria van Beckum, hier daadwerkelijk gewoond hebben. Op een oude plattegrond staat het huis getekend.

 • 16
  Bezienswaardigheid

  Bakkerij Mentink

  Bakkerij en kruidenierswinkel

  Huis met winkel en bakkerij gebouwd door Hendrik Mentink. Rond 1970 heeft Gerry Pot hier een banket- en volautomatische bakkerij gehad. Hij voorzag met meerdere winkels een groot deel van Twente van brood en banket, maar is hiermee gestopt. In 1993 startte Gert Schoot hier een buurtsuper.

  Kniphoes

  In 2004 is de buurtsuper over gegaan in andere handen, maar dat was geen succes. Een jaar later was de super gesloten. In de oude bakkerij is nu kapsalon 'het Kniphoes' gevestigd.

 • 17
  Bezienswaardigheid

  Café Halfweg

  Café Halfweg, 1880

  Café Halfweg werd gebouwd door fam. Mentink in 1880. In 1925 is het verbouwd en nog later later is de boerendeel erbij getrokken. Bij bruiloften kookte men in het fornuispothok naast de schuur en bij toneelvoorstellingen werd een podium gebouwd. Bijna 100 jaar later stopte de fam. Mentink.

 • horeca

  Café Halfweg

  Geopend:

 • 18
  Bezienswaardigheid

  Kappersprieeltje

  Het kappersprieeltje

  In het achtkantige kappersprieeltje met strooien dak dat hier stond, hebben o.a. de kappers Ten Hagen, Groot Kormelink en Ten Asbroek hun zaak gehad. Vroeger stond het aan de overkant op het terras, evenals speeltoestellen: schommels, luchtschommelboot en een wip. Deze hoorden bij het café.

 • eindpunt

  eindpunt

Route gemaakt door Ria Assink-Linderhof i.s.m. Historisch Archief Beckum

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.