Terug 11 km

Ommen: Buitengewoon Wolfskuil

Een mooie natuurwandeling langs de rivier de Regge, vennetjes, de Steile Oever en Kasteel Eerde. De Wolfskuil staat voor 'een buitengewoon avontuur' voor kinderen en jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben.

U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats van de Wolfskuil. Hier is ook een electrische oplaadpaal. Wolfskuil 15, 7731 AP OMMEN

Wandeling bevat lichte beklimming. Het tweede gedeelte van de route, het Reggedal kan zompig zijn als het een periode wat langer heeft geregend heeft.

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Startpunt route

    De Wolfskuil

    De Wolfskuil

    De Wolfskuil is niet zomaar een bedrijf gericht op vakanties voor groepen. Zij staan voor 'een buitengewoon avontuur' voor kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben. De kinderen denken even niet aan hun problemen, maar beleven een avontuur waar ze nog lang aan terug denken.

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Het Onderland

    Zicht op De Mars

    In de achterliggende jaren is het natuurgebied De Mars behoorlijk op de schop gegaan. In 't kader van het Project Reggeherstel is op verschillende locaties de bodembreedte van rivier de Regge versmald waardoor de stroomsnelheid van het water groter is geworden.

    Natuurlijke rivierprocessen als oeverafkalving in de buitenbochten en aanzanding in de binnenbochten vinden hierdoor weer plaats. De rivier werd zo, op deze plek en elders, weer een stuk dynamischer. In de steile oevers kunnen de ijsvogel en de oeverzwaluw weer nestelen.

    Oorsprong rivier de Regge

    De Regge, een regenrivier, vindt de oorsprong in een aantal beken in Twente. Het riviertje stroomt langs Rijssen en Nijverdal en mondt dan ten westen van Ommen uit in de Vecht. Het Giethemer kerkbrugje, vanaf dit punt ook te zien, is een ophaalbrug zoals dit tot begin 1900 in gebruik was.

    Lees meer...
  • wandelknooppunt

    N12

  • wandelknooppunt

    M39

  • wandelknooppunt

    M43

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Brandtoren

    Uitkijktoren Besthmenerberg

    Brandtoren

    Wilt u van een adembenemend uitzicht genieten, beklim dan de toren. U kunt 360 graden in het rond de omgeving bekijken.

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Openluchttheater (Bostheater)

    Het grote amphitheater

    Tegenwoordig heet dit het Bostheather en worden hier 's zomers voorstellingen gehouden door uiteenlopende groepen. Aan de rand van dit theater vind je een informatiebord over de aanleg ervan, begin jaren '50 (foto: st. Oud Ommen).

    Ten onrechte wordt dit vaak aangezien voor het amphitheater van de sterkampen. Het is echter pas in de jaren '50 gebouwd. Men gebruikte voor de aanleg een natuurlijke kom in de flank van de berg. Verder is het met hand en schop aangelegd. De akoestiek is van nature prachtig, probeer het!

    Bostheater Ommen
  • wandelknooppunt

    N35

  • wandelknooppunt

    N31

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Grafkelder fam. Van Pallandt

    Grafkelder

    De grafkelder van de familie Van Pallandt werd gebouwd rond 1860. De laatste bijzetting vond plaats in 1922, het betrof de weduwe van Salomon van Pallandt. Ook Philip zelf en zijn zoon, Rudolf van Pallandt liggen hier begraven.

    Overwinterende vleermuizen

    In de grafkelder overwinteren vleermuizen, zoals de baardvleermuis, de franjestaart en de watervleermuis. De dikke muren en goede isolatie zorgen voor een vorstvrije ruimte met een gelijkmatige temperatuur. Dat is precies wat vleermuizen nodig hebben. Via luchtkokers kunnen ze de grafkelder in.

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Eerde & Natuurmonumenten

    Landgoed Eerde

    ... Slingerende wateren en kronkelende lanen, Rococo periode. Landgoed Eerde is uniek omdat er van beide stijlen elementen te vinden zijn en is ook een beschermd monument. In het parkbos staan bomen met een hoge sierwaarde zoals Fijnspar, Noordse Esdoorn en Lariks, maar ook bijzondere gebouwen.

    Kenmerkend voor landgoederen zijn o.a. de indrukwekkende lange rechte lanen. Voor circa 1750 wordt in ons land gewoonlijk de Franse landschapsstijl toegepast; strakke rechte lanen en veel symmetrie. Daarna worden vele landgoederen omgebouwd naar de romantische periode, de Engelse landschapsstijl...

    Kasteel Eerde

    In 1715 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van Eerde, Johan Werner Baron van Pallandt. Het kasteel had verschillende eigenaren en was o.a. hoofdkwartier van de Internationale 'Orde van de Ster van het Oosten' met de leider Krishnamurti. Beheerder nu, Natuurmonumenten.

    Van cultuur naar natuur

    In de omgeving van kasteel Eerde kun je de cultuurhistorie opsnuiven, hoe verder je van het kasteel weggaat, hoe natuurlijker de omgeving wordt. Natuurmonumenten doet dit bewust om zowel cultuurhistorische- als de natuurwaarden op het landgoed te behouden.

    Meer informatie...
  • 7
    Bezienswaardigheid

    Landgoed & kasteel Eerde

    Landgoed/kasteel Eerde

    In 1715 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van Eerde, Johan Werner baron van Pallandt. Het kasteel had verschillende eigenaren en was o.a. ook hoofdkwartier van de Internationale Orde van de Ster van het Oosten met de mystieke leider Krishnamurti.

    De havezate werd al in de 14e eeuw genoemd. Het huidige huis is van 1715. Het fraaie landgoed, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten, heeft baroktuinen en in de wijdere omgeving een lieflijke afwisseling van akkers, weiden en bosjes op de glooiende Eerder Esch.

  • wandelknooppunt

    N37

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Scoutingterrein Ommen

    Scoutingterrein Ommen

    In dit bosrijke gebied ten zuidoosten van Ommen ligt het terrein Eerde van Scouting Nederland, een klein en rustig kampeerterrein. Het terrein is verdeeld in een aantal besloten groepsterreinen ieder met zijn eigen kampvuurplaats en watertappunt. Er zijn vaste sanitaire voorzieningen.

    Primitief

    Scouting kampeerterrein Eerde is een van de weinige terreinen in Nederland waar je nog heerlijk primitief kunt kamperen. Op het terrein zijn weinig voorzieningen en dat heeft juist zijn charme. De enige voorziening is stromend water en je kunt er naar de wc. Electriciteit is er niet aanwezig.

    Natuurmonumenten

    Het terrein wordt beheerd door vrijwilligers van Scouting Nederland. Het terrein is gelegen in een prachtige omgeving waar je nog echt van de natuur kunt genieten. Het Landgoed Eerde is beschermd natuurgebied, en in beheer bij de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten.

    Scoutingterrein Eerde

    Omgeving

    In de omgeving kun je uitstekend wandelen, en fietsen. In de Regge kun je zwemmen, vlotvaren en kanovaren. Iets verderop gelegen vind je de heidevelden van de Lemelerberg en de zandverstuiving de Sahara. In Ommen en Den Ham zijn zwembaden, beide op ca. 3 kilometer afstand.

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Monument voor verzetstrijder

    Frits Herbert Jordens

    Niet onvermeld mag blijven het graf van de verzetsstrijder Frits Herbert Jordens aan de oever van de Regge. Als je de oever een tijdje volgt, zie je tussen 2 paaltjes een smal pad het bos ingaan, dat eindigt op een heuveltje tussen de bosjes.

    Grafsteen

    Hier is het graf te zien van Frits Herbert Jordens, deze jonge man kampeerde tijdens zijn jeugd veel op het landgoed "Eerde" en was bekend met de familie van Pallandt.

    Geallieerde vliegers

    Frits Herbert Jordens was rechtenstudent te Utrecht en hielp in1942 bij het onderduiken van Joodse kinderen, toen hij op Eerde verbleef. Vanaf midden 1943 tot aan zijn dood redde en begeleidde hij de terugkeer van Geallieerde vliegers.

    Gefusilleerd

    In Hasselt (België) werd hij gepakt door de Duitsers op 2 maart 1944 gefusilleerd. Hij was korte tijd voor dit fatale moment getrouwd met een dochter van een kennis van Baron van Pallandt. Na de oorlog werd Jordens op verzoek van z'n vrouw, herbegraven in Eerde.

    Vertaling v.d. grafsteentekst

    Vrije vertaling: "Hij slaapt rustig in de zon, de hand op de borst; hij heeft rode gaten aan de rechterzijde".

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Steile Oever

    Steile Oever

    Een prachtig stuk langs de Steile Oever met doorkijkjes en bij droog weer doorsteekjes mogelijk naar de Regge.

  • wandelknooppunt

    N26

  • wandelknooppunt

    P11

  • wandelknooppunt

    P10

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Nieuwebrug

    Nieuwebrug, bron www.oudommen.nl

    Nieuwebrug

    Wat zich nu voordoet als een eenvoudig pannekoekenrestaurant is een herberg met een roemruchte geschiedenis. Niet alleen was dit een adres voor talloze schippers en andere reizigers. Ook de provinciale politiek kwam hier graag samen.

    De Staten van Overijssel vergaderden hier vroeger regelmatig, de notulen vermeldden de plaats. In de Nijbrugge verzamelden zich dan de vertegenwoordigers van de Ridderschap over Overijssel en van de drie steden: Zwolle, Deventer en Kampen.

    Uit deze oude geschiedenis kunnen we afleiden dat hier al vroeg een heuse brug over de Regge was geslagen. Korter geleden was de grote speeltuin aan de overkant van de weg ook een geliefde trekpleister voor dagjesmensen en schoolklassen. Al die tijd was de Nieuwebrug hét trefpunt, geliefd en bekend.

  • wandelknooppunt

    P14

De route is gemaakt door Anita Drijver.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!