Een leuke, afwisselende wandeling vanuit het esdorp Arriën, via de rivier de Vecht, langs heide en terug via bos en akkers. Geniet van de stilte langs het water. Volg de oranje pijltjesroute. De hond kan mee, er is een klein stukje waar de hond niet mag komen; volg daar de alternatieve route.
Startpunt: Ridderinkweg 1 7735KG Arriën Neem vanaf de brug in Ommen de N34 richting Stegeren, je komt dan in buurtschap Arriën. Parkeerplaats: Ridderinkweg. Volg vanaf hier de oranje pijlen van het wandelnetwerk. Let op: halverwege de wandeling kom je een klaphek tegen. Vanaf hier zijn honden niet welkom, volg met hond het doorsteekje!
Grotendeels onverhard.
RozemArrie: aardbijenboerderij/theehuis, open juni t/m augustus, bijna alle dagen 10.00 - 20.00 uur (zondags gesloten en maandag vanaf 12.00 uur). In mei en september op zaterdag open. Adres: Ridderinkweg 1 7735KG Arriën
www.rozemarrie.nl/Arriën is van oorsprong een esdorp. Op de kaart uit 1915 is goed te zien dat de akkercomplexen op de hoger gelegen es tussen de Vecht en het dorp liggen. De lagere marsgronden bij de Vecht zijn graslanden.
Ten noorden van het dorp ligt het Arriërveldd. Vroeger was dit een uitgestrekt heideveld dat tot de gemeenschappelijke gronden (marke) van Arriën behoorde. Tegenwoordig is het bebouwd.
Een heerlijk punt om even uit te rusten en te genieten van het stille landschap. Misschien zie je vanaf hier de koeien lopen van de Vechtdalhoeve.
De boer in de buurt was erg creatief.
Langs de Vecht komen soortenrijke graslanden voor. Deze graslanden worden al eeuwenlang beweid met koeien en paarden. Vaak worden ze Koeland genoemd. De combinatie van kalkarm zand en af en toe een overstroming met water uit de Vecht, heeft tot spectaculaire resultaten geleid.
De graslanden zijn bont gekleurd door het geel van Echt Walstro, het wit van Duizenblad en het paars van Tijm en de Steenanjer. Deze laatste wordt zo genoemd omdat de bloemkleur doet denken aan rode baksteen en is een beschermde soort. De kleine bloemen lichten fel op in het groen van het gras.
De Steenanjer komt in Nederland vooral voor langs de Vecht en de Dinkel. Daarbuiten zijn er enkele plekken waar de soort af en toe opduikt. Steenanjer is een toepasselijke naam voor deze soort, maar misschien is Vechtdalanjer nog wel een betere naam.
Het Junner Koeland was vroeger voor de koeien uit Junne. Tegenwoordig is het een natuurgebied dat beheerd wordt door onze collega's van Staatsbosbeheer.
www.staatsbosbeheer.nlJe mag met de hond niet door het klaphek, volg nu het oranje doorsteekje die op je telefoon is weergegeven.
Hier kun je het stille koeland bekijken en vogels spotten. Pas op, de trap is glad!
Op het bordje bij de schaapskooi vind je informatie over deze locatie.
Deze route is gemaakt door Anita Drijver i.s.m. Landschap Overijssel.
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!