Terug 5 km

Ommen (Archem)

Een prachtige wandeling door het oude buurtschap Archem met coulisselandschap, schilderachtige pachtboerderijen en onderweg een rustpunt voor koffie of thee. Deze route is gecontroleerd door stichting 'Groen & Handicap'.

Startpunt: parkeerplaats op Camping De Lemeleresch, Lemelerweg 16, 8148 PC Lemele. Parkeergelegenheid en horeca aanwezig.

Deze wandeling is ook geschikt voor rolstoelgebruikers: volg dan de stippellijntjes die in de route zijn ingetekend.

  • instructie

    steek grote weg over

    Ga rechts de parkeerplaats af en steek de grote weg over. Volg de rode pijltjesroute

  • horeca

    Boscafé & camping Lemeler Esch

    Aan de voet van de Lemeler- en Archemerberg vindt u het sfeervolle Boscafé & De Lemeler Esch I natuurcamping. Een mooi startpunt van het wandelnetwerk. Hier kunt u terecht voor koffie, thee, lunch. In de weekenden en tijdens het hoogseizoen ook diner.

    Boscafe Lemele
  • 1
    Bezienswaardigheid

    Es

    Oude buurtschap Archem

    De weg die u volgt loopt door het oude buurtschap Archem. Steek vanaf de parkeerplaats van de Lemeleresch de grote weg over en loop Archem in. Nadat u de eerste weg rechts bent afgeslagen en door het bos bent gelopen komt u uit op een hoger gelegen weiland, een zogenaamde 'es'.

    Es

    Essen hebben hun relatief hoge ligging te danken aan de decennialange bemesting met mest uit potstallen waarin veel zand is verwerkt. Zo is o.a. mest uit de stallen van de schapen die op de Lemelerberg liepen, op dit bouwland opgebracht.

  • instructie

    rechtsaf doodlopende weg in

    Ga rechtsaf de doodlopende weg in.

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Ruimte voor de rivier de Regge

    De Regge

    Vanaf hier kun je hem niet zien, toch stroomt direct achter dit weiland de rivier de Regge. Deze rivier heeft zijn oude loop teruggekregen in het kader van het project 'Ruimte voor de Rivier'.

    Ruimte voor de rivier....

    Ruimte voor de Rivier is een pakket van verschillende maatregelen om het hele rivierengebied in Nederland te beschermen tegen hoog water. Door de rivieren meer ruimte te geven, voorkomen we in de toekomst overstromingen.

    Boetseren

    Voor het landschap is dat een opsteker. De Regge mag z’n omgeving weer 'boetseren'. Door de stroomsnelheid ontstaan hoge oevers in de buitenbocht en lichte glooiingen in de binnenbocht. Het water mag hier en daar weer buiten de oevers treden.

    IJsvogel

    Een groot deel van de Regge is inmiddels klaar. Er zit weer leven in het landschap. Voor vogels is dit een ideaal leefgebied. O.a. ijsvogels, oeverzwaluwen, leeuweriken, eenden, kwikstaarten, patrijzen en aalscholvers voelen zich hier thuis.

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Torenvalken

    Torenvalken

    In dit gebied broedt de torenvalk. Afhankelijk van het jaargetijde waarop je hier wandelt en met een beetje geluk kun je ze zien: biddende torenvalken boven de weilanden.

    Bidden

    Door snel met hun vleugels te slaan en de staart te spreiden, kunnen torenvalken vrijwel stil in de lucht hangen. Zo speuren ze naar muizen. Hun gezichtsvermogen is extreem goed ontwikkeld en bovendien kunnen ze urinesporen van veldmuizen waarnemen.

    Muizen

    Muizen vormen het belangrijkste bestanddeel van het menu van de torenvalk. Alleen in tijden van muizenschaarste eten ze ook kevers, vogels en andere kleine prooien.

  • wandelknooppunt

    P51

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Vogelspiedscherm Archemermaten

    Vogelspiedscherm Archemermaten

    Aan het einde van het zandpad staat aan de rechterkant een vogelspiedscherm. Gluur hier even door de gaten en dan ziet u bijvoorbeeld het ooievaarsnest waar sinds 2011 wordt gebroed.

    Knobbelzwanen

    Dit natuurgebied 'Archemermaten' is erg drassig. In de plassen zijn regelmatig knobbelzwanen, ganzen, eenden en (zilver)reigers te zien. Ook vogels als de grauwe klauwier, gele kwikstaart en oeverzwaluw voelen zich hier thuis.

    Overstromen

    De rivier de Regge heeft in 2012 weer haar oude loop teruggekregen. Bij hoog water mag de rivier overstromen zodat het natuurgebied hier onder water komt te staan. Zo dient het als tijdelijke waterberging.

  • horeca

    Rustpunt 't Witte Huussie'

    Een rustpunt (herkenbaar aan het bord RUST.nu) tref je aan op een particulier erf langs een wandel of fietsroute. Wat tref je aan bij een rustpunt: drankjes naar keuze, versnapering en koffie/thee. Toilet (niet altijd aanwezig) en/of een oplaadpunt voor de E-bike. Let ook op de mooie Hampshire Down schapen die hier in het weitje staan!

    Rustpunt in Archem
  • wandelknooppunt

    P49

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Stuw over de Regge

    Doorsteekje naar de stuw

    Wanneer je hier een stukje van de rode route afwijkt, kom je bij de rivier de Regge waar de stuw van Archem ligt. Hier zie je een ingewikkelde constructie van stuwen, gemalen en vispassages. Als je de stuw oversteekt, vind je meer informatie over de stuw en een aantal kunstwerken langs de waterkant.

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Lakenvelders

    Lakenvelders..

    Kijk goed om je heen naar de weilanden. Maak je deze wandeling in het voorjaar of zomer, dan kun je in één van de weilanden lakenvelders vinden. Deze runderen zijn herkenbaar aan de witte band tussen voor- en achterpoten, om de borst en rug van: de 'lakenvelder tekening'.

    Vriendelijk

    De lakenvelder wordt vooral gewaardeerd om haar vriendelijke karakter. Zorg- en kinderboerderijen en ook hobbyboeren werken graag met lakenvelders. Door de goede 'voederomzetting' en het gemakkelijk afkalven, wordt de lakenvelder ook steeds populairder bij natuurbegrazingsprojecten.

  • 7
    Bezienswaardigheid

    Huize Archem

    Huize Archem

    Vanuit de bocht zie je een aantal pachtboerderijen van Landgoed Archem. Vanaf hier kun je ook door de bossen heen een statig huis zien: Huize Archem. Het oorspronkelijke huis dateert vermoedelijk uit de 17e eeuw.

    Herbouwd

    In 1925 is het huis herbouwd. De familie Van der Wijck is eigenaar van Huize Archem. Jonkheer van Wijck woont in Londen maar verblijft hier af en toe.

    Leeuwen

    Het goed verborgen 'kasteel' is helaas niet toegankelijk voor publiek. Het gras en de buxushagen zijn keurig verzorgd en het huis van de familie heeft de eeuwen goed getrotseerd. Twee stenen leeuwen bewaken de ingang.

  • wandelknooppunt

    P47

  • 8
    Bezienswaardigheid

    V2-raketten

    V2-raketten in Archem

    Op de Eelerberg bij Hellendoorn - waar nu verpleeghuis Krönnenzommer zit - werd eind 1944 door de Duitsers een lanceerbasis geïnstalleerd. Deze basis werd o.a. gebruikt voor het lanceren van V2-raketten op de haven van Antwerpen.

    Uit huis..

    In november 1944 werd een boerderij in Archem ontruimd door de SS voor een bijzonder doel: het aanbrengen van springlading op de raketten. De familie die er woonde werd uit huis gezet en mocht alleen terugkomen om de koeien te verzorgen.

    Springlading

    De V2-raketten kwamen zonder springlading onder strenge bewaking 's nachts per trein aan op station Ommen en werden op trailers vervoerd naar de boerderij. Daar werden de koppen met springlading aangebracht. De boerderij is onlangs afgebroken maar heeft hier ergens gestaan. SS Hellendoorn verliet de lanceerbasis op 28 maart 1945 i.v.m. de oprukkende geallieerden.

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Het landschap steunen

    Landschap Overijssel

    Je bent op deze route (deels) te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.

    Help mee!

    Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je kunt blijven genieten van dit mooie, afwisselende Sallandse landschap! Al vanaf €20 per jaar ben je donateur.

  • wandelknooppunt

    P46

  • wandelknooppunt

    P45

  • wandelknooppunt

    P44

Deze route is gemaakt door Anita Drijver.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!