Terug 29 km

Natuurakkers & buitenplaatsen rond Lierderholthuis

Ontdek het mooie Sallandse coulissen-landschap, dwars door de oudste polder van Nederland, de Lierder- en Molenbroeker polder met al haar bezienswaardigheden. Zie ook voor informatie : http://www.lierderholthuis.com

Je kunt starten in het dorpshart van Lierderholthuis. Lierderholthuis is te bereiken via de N35 vanuit Zwolle naar Heino te rijden, de eerste afslag bij de stoplichten rechtsaf, Heino in. Bij de rotonde de eerste afslag de Molenweg op. Doorrijden tot aan de T-splitsing in Lierderholthuis, rechtsaf, 2e weg linksaf kun je de auto parkeren en starten met de fietstocht.

Startlocatie is het dorpshuis en café, waar je ook kunt genieten van een kopje koffie/thee, lunch of diner.

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Sint Nicolaaskerk

    Sint Nicolaaskerk van Lierderholthuis

    R.K. Sint Nicolaaskerk

    Het huidige kerkgebouw is ontstaan vanuit schuur/schuilkerk die aan de overkant heeft gestaan, vandaar dat de voormalige pastorie aan de overkant van de kerk nog staat. In 2013 bestond het gebouw 150 jaar, wat uitbundig gevierd is. Thans wordt er elke zondagmorgen om 9 uur nog een viering gehouden.

    Geschiedenis Sint Nicolaaskerk

    De meer dan de 150 jarige kerk

  • horeca

    Grandcafé "De Wettering"

    Grandcafé "De Wettering" U bent van harte welkom voor een smaakvol kopje koffie. Geniet van het landelijke uitzicht of van de muurschildering van het historisch hart van Lierderholthuis. Het voormalige Café is afgebrand en in 2022 herbouwd en vernoemd naar de oude wetering.

    Grand café De Wettering Grandcafé "De Wettering"

    Grandcafé De Wettering

  • fietsknooppunt

    15

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Gedempte "Oude Wetering"

    Gedempte 'Oude Wetering'

    Om het land te ontwateren zijn er weteringen aangelegd, zoals in de omgeving Lierderholthuis Oude Wetering, Nieuwe Wetering en de Soestwetering. In de 14e eeuw werd het land ertussen in rechte kavels verdeeld, de slagenverkaveling. De wetering is in de jaren 70 gedempt.

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Spoortunneltje

    Spoortunnel

    De rails die over het tunneltje liggen is de spoorverbinding Heino - Zwolle.

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Ruilverkaveling

    Landinrichting Salland-West

    In de eerste jaren van 2000 is het Landinrichtingsproject Salland-West afgrond. Dit proces is in 1981 gestart, en op het informatiebord ter plekke is meer te lezen over dit proces.

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Tijl Uilenspiegel bosje

    Picknickplek Tijl Uilenspiegel

    Tijl Uilenspiegel vertoefde hier eens. De sage vertelt dat Tijl Uilenspiegel onder de brug ging staan, toen het enorm regende. Hij stond tot zijn heupen in het water. Aan het eind van de dag zag hij de boerderij.

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Dijkstoel van Salland 5e Rot

    Dijkstoel

    Dijkstoel van Salland 5e Rot

    Net over de brug over de Nieuwe Wetering staat een krakkemikkige houten keet. Dit is een van de drie nog overgebleven ‘dijkstoelen’ van het Waterschap Salland. Hier werden materialen bewaard voor het onderhoud van de dijken.

  • 7
    Bezienswaardigheid

    Zeedijk

    Zeedijk tegen de Zuiderzee

    De watersnoodramp van 4 februari 1825, waarbij in Salland en vooral de Kop van Overijssel zo'n 350 mensen en duizenden stuks vee het leven lieten, vormde voor Bernard van Sonsbeek de aanleiding om rond zijn havezate Den Alerdinck bij Laag Zuthem een 3,5 km lange dijk aan te leggen.

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Havezate 'Den Alerdinck'

    Havezate 'Den Alerdinck'

    Op deze buitenplaats, havezate Den Alerdinck vindt u kasteel Het Koningshuis, een historisch koetshuis, verschillende landhuizen en tuinen. De buitenplaats is 35 hectare groot. Zie voor meer informatie de onderstaande link.

    Historie van Den Alerdinck
  • 9
    Bezienswaardigheid

    Huis 'De Colckhof'

    Huize "De Colkhof"

    Huize 'De Colckhof'

    De Colckhof heeft een omvang van 40 hectare, waarvan 25 ha uit bos bestaat. Het gebied is sinds 1989 eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. In de 18e eeuw was de Colckhof een spieker die ook diende als buitenverblijf voor de eigenaar.

    Lees meer
  • 10
    Bezienswaardigheid

    Kasteelmuur

    Tuinmuur

    De manshoge, uit rode baksteen opgebouwde tuinmuur behorend bij buitenplaats De Colckhof, is voorzien van ezelsrug, tussen vierkante gemetselde pijlers met vierzijdige bekroningen. Van Dedem wilde een villa laten bouwen, wat echter nooit gebeurd is.

    Tuinmuur Colckhof
  • 11
    Bezienswaardigheid

    Bredenhorst

    Bredenhorst

    De Kolkweg, Bredenhorst en Nieuwe Wetering maken samen deel uit van de postweg van Zwolle naar Deventer. De havezate Bredenhorst was de enige riddermatige hofstede in de marke Heino. Rond 1840-60 zijn de laatste resten opgeruimd.

    http://www.kasteleninoverijssel.nl/pages/bredenhorst.htm
  • 12
    Bezienswaardigheid

    Kasteeltuin van het Nijenhuis

    Kasteeltuin 't Nijenhuis

    Kasteeltuin 't Nijenhuis

    De beeldentuin rond het Nijenhuis, één van de grootste en meest bijzondere van Nederland, biedt een boeiende doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de 20ste en 21ste eeuw. Het Nijenhuis maakt onderdeel uit van museum De Fundatie in Zwolle.

    https://www.museumdefundatie.nl/nl/kasteel-het-nijenhuis-2/ Museum de Fundatie
  • fietsknooppunt

    16

  • 13
    Bezienswaardigheid

    Havezate Hagenvoorde

    Havezate Hagenvoorde

    Deze weg heet de Hagenvoorde. Vernoemd naar een havezate in de Wijhese buurtschap en marke Tongeren. Een van de bekendste bewoners van de havezate was de hofmeester en hoveling van Prins Willem III. Het huis Hagenvoorde is in 1810 afgebroken. Het landgoed Hagenvoorde bestaat nog wel.

    Lees meer
  • fietsknooppunt

    23

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Mengelgrond

    Komgronden

    Voorbij Elshof fiets je door een mengelgrondlandschap dat uniek is in Nederland. De IJssel overstroomde in het verleden de laaggelegen gebieden (komgronden) en overdekte deze met een dikke laag klei. Alleen de allerhoogste koppen bleven boven het water uitsteken.

    Bemesting

    Op deze zandkoppen bouwden de boeren hun boerderijen en legden ze hun akkers aan. De komgronden werden gebruikt voor beweiding en hooiwinning. Dat deze laagten aanvankelijk nog regelmatig overstroomden vond men niet erg; het slib uit het rivierwater was een natuurlijke bemesting voor de graslanden.

    Mengen

    De boeren ontdekten bovendien dat men de vruchtbaarheid van de akkers aanzienlijk kon verhogen door het zand te mengen met de klei uit de komgronden.

    Door deze menging ontstonden in de loop van de eeuwen de unieke ‘mengelgronden’, die je, fietsend over de Leugenhorst, de Kappeweg en de Bremmelerstraat overal links en rechts van de weg aantreft.

  • 15
    Bezienswaardigheid

    Meer bloemen, bijen & vlinders

    Meer bloemen, bijen & vlinders

    Natuurakkers zijn goed voor de biodiversiteit; ze bieden voedsel en onderdak aan tal van vlinders en insecten zoals bijen. Ook in de winter, wanneer gewone akkers kaal zijn, bieden natuurakkers voedsel en beschutting aan dieren. Natuurakkers zijn genieten!

    Natuurakker

    Gerst bevat weinig gluten en is daarom niet geschikt voor het bakken van brood. Door bij het gerstemeel 20-30% tarwemeel te mengen is het wel mogelijk hier brood van te bakken, maar deze broden zijn tamelijk plat. Ontkiemende gerst (mout) is een belangrijke grondstof voor bier en whiskey.

    Wuivend gerst met korenbloemen

  • 16
    Bezienswaardigheid

    Bremmelerstraat

    Panhuis aan de Bremmelerstraat

    Boerderijen in deze Lierder- en Molenbroekerpolder zijn op dekzandruggen gebouwd. Deze zandruggen liggen kronkelig in het landschap, waardoor de oudste wegen (mits ze niet recht getokken zijn) kronkelend door de polder slingeren. De Bremmelerstraat is daar een goed voorbeeld van.

  • 17
    Bezienswaardigheid

    Rustpunt 'in het veld'

    Rustpunt aan het veld

    Mooie natuurakkers, velden met wuivende gerst, een insectenhotel en aardappels van 'eigen land'. Als de aardappels gerooid zijn, en de bloemen uitgebloeid is het toch nog heerlijk genieten bij het

    De Jonghe Leeuw
  • fietsknooppunt

    14

  • fietsknooppunt

    13

  • 18
    Bezienswaardigheid

    Natuurakker

    Natuurakker

    Er ligt langs het perceel een natuurakker/akkerrand in een L-vorm. Naast het vergroten van de biodiversiteit, biedt de akkerand een lokplaats voor o.a. de sluipwesp en het lieveheersbeestje. De sluitwesp en lieveheersbeestje zijn de natuurlijke plaagbestrijders van luizen.

    Uiteindelijk komt er een balans tussen de luizen en de plaagbestrijders, waardoor de schade aan de gewassen geminimaliseerd wordt.

  • fietsknooppunt

    10

  • 19
    Bezienswaardigheid

    Gemaal Lierder en Molenbroek

    Gemaal Lierder- en Molenbroek

    In 2017 is er bij de grondige renovatie van het gemaal Lierder- en Molenbroek aan de Gravenweg in Lierderholthuis, een visveilige pomp geplaatst. Zie link voor meer informatie.

    Renovatie gemaal
  • fietsknooppunt

    9

  • 20
    Bezienswaardigheid

    Natuurgebied het Lierderbroek

    Het Lierderbroek

    Het Lierderbroek is een prachtig natuurgebied. Door boeren is het landbouwgebied tot natuurgebied gevormd, met een mooi fietspad, bloeiende weiden, waterpartijen met luidruchtige kikkers en eenden. Veel vogels, zoals de kievit, laten luid en duidelijk van zich horen in dit gebied.

    Lierderbroek
  • 21
    Bezienswaardigheid

    Oudste boerderijtje

    Oudste boerderijtje

    De oudste bebouwing in Lierderholthuis is dit boerderijtje, Lierderholthuisweg 53.

  • 22
    Bezienswaardigheid

    Bloeiende akkerranden

    Bloeiende akkerranden

    Natuurakkers die langs percelen liggen worden akkerranden genoemd. Naast het vergroten van de biodiversiteit hebben ze nog meer voordelen o.a. doordat deze randen niet worden bemest en er geen onkruid wordt bestreden.

    Hierdoor is er nagenoeg geen uit-/afspoeling naar naastgelegen sloten en weteringen, en blijven de watergangen schoner.

  • 23
    Bezienswaardigheid

    Natuurakker

    Natuurakker

    Er ligt langs het perceel een natuurakker/akkerrand in een U-vorm om de boerderij. Naast het vergroten van de biodiversiteit, geeft het voedsel aan de honing, wilde bij en de hommel (zie foto), maar zeker ook aan andere insecten.

    Er zijn meerdere imkers in de omgeving, die naast hun agrarische activiteiten, oog hebben voor het vergroten van het voedsel voor de insecten, Naast het zorgdragen voor hun bijen, doen ze van alles op hun landerijen en in hun siertuinen. Wat kun jij voor ze doen?

    Zie : (Wilde) bijen planten
  • 24
    Bezienswaardigheid

    Natuurakker

    Akkerrand

    Door de bestuiving van insecten, worden er zaden gevormd. Zaden worden gegeten door vogels, maar ook door knaagdieren, zoals de muizen en de muizen worden weer gegeten door wezels, vossen, ratten, uilen, reigers en roofvogels. Zo ontstaat er een natuurlijke kringloop.

  • 25
    Bezienswaardigheid

    Natuurakker

    Natuurakker

    Akkerranden vergroten de biodiversiteit, maar ook het recreatieve aspect. Zeker op de fiets kun je nog intenser genieten van alle verschillende bloeiende bloemen, geuren en gezoem. Als u even stilstaat, ziet u nog meer, heel veel verschillende insecten, vogels en wellicht een jong reekalf.

    Als je rustig om je heen kijkt, zie je een alarmerende kievit-ouder, die naar de kuikens roept: "Blijf zitten waar je zit en verroer je niet".

  • 26
    Bezienswaardigheid

    Natuurakker

    Natuurakker

    Natuurakkers vergroten de biodiversiteit. Jonge kuikens, haasjes, konijntjes maar zeker ook een reekalf kunnen zich verschuilen in in de natuurakker. Vanuit de lucht zijn ze bijna niet meer zichtbaar voor hun predatoren.

  • 27
    Bezienswaardigheid

    Kasteel Nijenhuis

    Kasteel Nijenhuis

    Het had maar een haar gescheeld of het eeuwenoude Kasteel Nijenhuis was in de eerste helft van de twintigste eeuw aan verwaarlozing en verval ten onder gegaan. Het was de kunstverzamelaar Dirk Hannema die de provincie Overijssel ervan overtuigde het kasteel van de ondergang te redden.

    Museum

    Nijenhuis is nu een museum, met de kunstverzameling van Hannema als uitgangspunt. Het park met kenmerken van zowel de geometrische aanleg als de Engelse landschapsstijl en de havezate vormen een fraai ensemble.

  • 28
    Bezienswaardigheid

    Bremmelerstraat

    Zandkoppen

    De hoge zandkoppen waren van oudsher de beste plekken om te boeren. Tot op de dag van vandaag is dit eeuwenoude vestigingspatroon nog zichtbaar. De Kappeweg (kappe = kop, zandkop) en Bremmelerstraat is een kronkelige weg die langs de natuurlijke zandhoogten in het mengelgrondlandschap voert.

  • 29
    Bezienswaardigheid

    Gerst voor het bier

    Gerst

    Ontkiemde gerst wordt o.a. gebruikt voor het brouwen van bier. Het landschap zou er gevarieerder uit zien met gerst en andere (graan) soorten. Lokale bierbrouwers zouden zowel gerst als hop niet meer bij de groothandel hoeven te kopen. Goed voor de biodiversiteit én de lokale productie.

  • 30
    Bezienswaardigheid

    Zwanenpaar

    Zwanenpaar

    Jaarlijks heeft het zwanenpaar een plekje langs het water aan de Bremmelerstraat.

Deze route is samengesteld door Annuska de Jongh de Leeuw - Ogink i.s.m. Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Elke vierkante meter telt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons