Actieve route door bos en heide in natuurgebied ‘de Luttenberg’. Met onderweg speeltoestellen, zoals een touwbrug en klauterkeien, en informatie over planten en dieren. Ook hier en daar een klimmetje; het hoogste punt ligt op 31 meter. Leef je uit .....
Startpunten bij gemeenschapscentrum Elckerlyc, Butzelaarstraat 22, 8105 AR Luttenberg (tevens TOP toeristisch overstappunt Overijssel), museum De Laarman, dagcamping aan de bergweg of sporthal "de Achterberg" aan de Heuvelweg. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Je volgt de gele pijlen van het wandelnetwerk. Via de oranje lijn in de app kom je bij de verschillende horeca-gelegenheden, die ook het start of eindpunt kunnen zijn.
Deze heuvelachtige route gaat over bospaden. Deze zijn slecht toegankelijk voor rolstoelen.
Hier kun je de 3 km gele belevingsroute starten. Er is parkeerruimte voldoende, en je kunt je hier al uitleven op de speeltoestellen.
Springen, stappen, klauteren; alles kan en mag.
De jeneverbesstruik is een van de weinige coniferen die van nature voorkomt in Nederland. Je ziet de struik vooral in zandverstuivingsgebieden en heidelandschappen. Zoals op de Veluwe, in Drenthe en Twente. Het is een groenblijvende plant die meestal solitair groeit, maar soms ook in bosjes.
Nogmaals een test voor je balans.
Bij museum de Laarman kun je even binnenlopen voor een kopje koffie, thee of fris. Ook zijn er toiletten. Wil je het museum bezoeken dan moet je entree betalen.
https://www.delaarman.nlEen café/restaurant waar je deze fietsdag mee kunt starten of af te sluiten.
Café restaurant SpoolderEen belangrijk onderdeel van bosonderhoud is het hakhoutbeheer. Hierbij worden bomen iedere acht tot twaalf jaar tot net boven de stambasis gekapt. Op de overgebleven stronk groeien vervolgens nieuwe uitlopers. Zo ontstaan nieuwe takkenbossen en zelfs weer hele nieuwe bomen.
Kun jij over de balken lopen zonder eraf te vallen??
Midden in het dorp bevindt zich café-brasserie De Schoenmaker. Het is een familiebedrijf van meer 80 jaar oud. In 1933 is cafe de Schoenmaker ontstaan. Sinds 1991 runnen Jan en Natalie te Wierike café de Schoenmaker en is de kroeg uitgegroeid tot een café, brasserie, zaal, catering en snackbar.
café brasserie De SchoenmakerEen gezond bos kan niet zonder dood hout. Dode bomen brengen leven in het bos. Het is een ideale plek voor insecten, vogels en andere kleine dieren. Ze vinden er hun voedsel en schuilen of nestelen er graag. Daarom laten we dode bomen op diverse plekken in het bos staan of liggen.
Koprollen of optrekken, maak er zelf iets moois van.......
Een van de mogelijke startpunten.
Voorkom natte voeten en loop over de brug.
Wist je dat heidevelden oude cultuurlandschappen zijn? Vroegere bewoners kapten stukjes bos voor landbouw. Als na enkele jaren de bodem uitgeput was, bleef de grond braak liggen. Heide heeft niet veel nodig om te groeien en is dan ook een van de eerste plantjes die groeit op kale zandgronden.
Leef je uit en loop van de ene naar de andere kant zonder je evenwicht te verliezen.
Je herkent de plant aan de vorm van haar bladeren. Als je goed kijkt, zie je dat de smalle deelblaadjes lijken op een visgraat. De bladeren zijn gaaf of zwak gekarteld. Aan de onderkant van het blad vind je in rijen van twee hoopjes sporen die, als ze rijp zijn in de zomer, oranje tot bruin kleuren.
Spring van de ene naar de andere kei. Laat zien hoe behendig je bent.
De Sallandse Heuvelrug is een aaneenschakeling van heuvels; Holterberg, Hellendoornse Berg, Haarlerberg, Luttenberg en de Koningsbelt. Deze laatste is met 75 meter boven zeeniveau de hoogste. Een beklimming levert prachtige en unieke vergezichten op over uitgestrekte bossen en golvende heidevelden.
Laat zien hoe sterk je bent in je armen en probeer je op te trekken of te slingeren aan het touw.
Anders dan zijn naam doet vermoeden, is de gewone salomonszegel een opvallende en sierlijke plant. Je vindt hem vooral in loofbossen. De salomonszegel is te herkennen aan de gebogen stengels met twee rijen met ovale bladeren. Al in het vroege voorjaar kun je van de bloei van deze plant genieten.
U staat nu op het bospad met de naam Korbeldsweg/Het Rot. Tussen de eswal en het zandpad ziet u evenwijdig lopende brede diepe greppels en ook aan de andere kant van het pad dezelfde greppels en zandruggen. Over een breedte van wel vijftig meter aan weerszijden van het bospad en parallel aan het bos
Het zijn meerdere oude karrensporen naast elkaar over een lengte van 800 meter vanaf de noordoostkant van de Luttenberg naar de zuidwestkant. Meer middeleeuwse karrensporen naast elkaar duiden op intensief gebruik.De uitwaaierende karrensporen zijn ontstaan door druk handelsverkeer over deze weg.
De dagcamping aan de Bergweg is een mooi startpunt voor de belevingsroute over "de Luttenberg". Op 21 maart 2018 is er een mooie herinneringsboom geplant, een 10 jaar oude Lindeboom, ter herinnering aan het 700 jarig bestaan van het dorp Luttenberg. Er is voldoende speelruimte en speeltoestellen.
De route is gemaakt door Carla Schotman en Topfit Salland i.s.m. Landschap Overijssel en behoort tot wandelnetwerk Salland.
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!