Terug 6 km

Landgoedwandeling Soeslo

Een afwisselende wandeling op landgoed Soeslo

Een afwisselende wandeling op Landgoed Soeslo. Rond het statige landhuis uit de 17e eeuw ligt een parkbos, dat 150 jaar oud is. Statige lanen, bloemrijke hooilanden, een cultuurhistorische vijver, akkers, weilanden en sierlijke, oude bomen. Veel soorten planten en dieren voelen zich hier thuis.

Startpunt: Restaurant De Mol, Heinoseweg 32, 8026 PD Zwolle. Combineer je de wandeling met een bezoek aan Sauna Swoll? Dan kun je daar parkeren en starten.

De paden zijn goed begaanbaar, maar de boslaantjes kunnen tijdens natte periodes wat drassig zijn.

  • startpunt

    Restaurant De Mol

  • horeca

    Restaurant De Mol

    Tip: drink een lekker kopje koffie bij Restaurant De Mol, een zeer oude plek. Herm Mol werd in 1732 eigenaar van boerderij 'Caterstede den Witten Belt'. Via de zandwegen was de herberg moeilijk te bereiken. Boven de ingang hangt een bord met de tekst: 'Al wroetende komt men er door'.

  • wandelknooppunt

    L38

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Entree Landschap Overijssel

    Entree Landschap Overijssel

    Entree Landschap Overijssel

    Welkom op Landgoed Soeslo en bij de beheerder, Landschap Overijssel.

    Dankzij de bosvijver, Soestwetering en natte graslanden is dit gebied een walhalla voor plant en dier. In het vroege voorjaar geniet je hier van stinzenplanten en het vrolijke gekwetter van vogels. Door de afwisseling in beplanting en natte graslanden voelen veel planten en dieren zich hier thuis.

    Partrijs

    Samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta neemt Landschap Overijssel maatregelen om de kwaliteit van de bodem en waterleven te verbeteren. Zeldzame planten en dieren zoals de patrijs, kamsalamander, ringslang, maar ook zeldzame orchideeën, profiteren hiervan.

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Rabattenbos

    Rabattenbos Soeslo

    Historisch slotenpatroon

    Aan de rechterkant van het pad vind je een 'rabattenbos'. Tijdens grootschalige aanplant/bebossing tussen 1850 en 1950 werden in natte delen sloten gegraven. De vrijgekomen grond kwam op de tussengelegen stroken grond terecht. Zo kreeg je verhogingen met een drogere groeiplaats voor bomen.

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Sluisje

    Waterkering

    Visvriendelijke waterkering

    Landschap Overijssel werkt op Soeslo samen met het Waterschap om het gebied toekomstbestendig te maken en de biodiversiteit te verbeteren. In het eeuwenoude riviertje de Marswetering is de waterkering geschikt gemaakt voor vissen om te passeren.

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Boslaantje

    Boslaantje

    Romantisch boslaantje

    Dit door hoge beuken omzoomde laantje is één van de twee historische boslaantjes die op het landgoed te vinden zijn. Hier was (en is) het heerlijk wandelen voor de bewoners. Zie je de grote 'wratten' op sommige beukenbomen? Dit is vaak een teken van kanker maar bedreigt de boom niet meteen.

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Lanenpatroon

    Lanenpatroon

    Bijzonder lanenpatroon

    Landgoederen werden in eerste instantie vaak rechtlijnig aangelegd, en soms later aangepast. Hier zijn de rechte lanen, in een halve stervorm, nog te zien. De lanen waren handig voor de jacht. Vanuit het middelpunt kon de jager het wild via de kaarsrechte wegen op grote afstand 'spotten'.

    Op jacht op Soeslo

    Van hieruit maken we een uitstapje naar de Marswetering en het Lenther Zijl. Straks komen we hier terug om de omgeving van het statige landhuis te verkennen.

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Marswetering

    Marswetering

    Oude rivier, nieuwe natuur

    De Marswetering is een eeuwenoude riviertje, dat de landgoederen Rechteren, Den Berg, Den Aalshorst en Soeslo met elkaar verbindt. Het Waterschap maakt het riviergebied toekomstbestendig door te zorgen voor schoon water, dat kan worden opgeslagen en op het juiste moment wordt afgegeven.

  • 7
    Bezienswaardigheid

    Lenthemer Zijl

    Lenther Zeil

    Gemaal tussen de weteringen

    Voordat de Lenthemer Zijl werd gebouwd, overstroomde dit gebied 's winters vaak en waren zandwegen onbegaanbaar. De sluis regelt al sinds midden 19de eeuw de waterafvoer van de Marswetering in de Nieuwe Wetering. Het water stroomt via de Zwolse Stadsgracht en Zwarte Diep naar het Zwarte Meer.

    Lenther Zijl op oude kaart

    Van hieruit lopen we terug naar het landgoed, om de omgeving van het statige landhuis te verkennen.

  • wandelknooppunt

    L32

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Boomgaard

    Boomgaard

    Oase van rust

    Bij een landgoed mag een boomgaard niet ontbreken. Deze oase van rust bestaat uit zowel oude als nieuwe fruitbomen. Gekozen is voor oude rassen, waar ook de bijen, te vinden in kasten ten oosten van de boomgaard, het goed mee kunnen vinden. Je vindt hier appel, peer, kers en mispel.

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Boerderij met hooibergen

    Boerderij Soeslo

    Langhuisboerderij

    Naast het landhuis ligt deze 19de eeuwse langhuisboerderij met prachtige, historische hooibergen. Onder de rieten kap bevond zich vroeger het woonhuis en achterhuis met stallen voor de koeien.

    Antonie (Tone) Reuverkamp en Gerrit Jan van Dort

    Antonie (Tone) Reuverkamp (links) ondersteunde de eigenaar van Soeslo en zijn vrienden bij de jacht. Hier staat hij op de foto met Gerrit Jan van Dort. De familie Van Dort werkte generaties lang voor de eigenaren op het landgoed.

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Koetshuis

    Koetshuis Soeslo

    Koetshuis

    Het prachtig gerestaureerde koetshuis heeft een opvallend ontwerp; het middengedeelte zwenkt iets naar binnen. Hier stonden vroeger de koetsen, vandaar de hoge ingangen. Daarnaast was het de dienstwoning. Het is in tweeën verdeeld en wordt verhuurd. Enkele jaren geleden stond het nog op Funda!

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Parkbos

    Bomen om bij te dromen

    Bomen om onder te dromen

    Het park aan de voorzijde van het landhuis bestaat uit een stuk grasland omgeven door prachtige oude bomen. Sommigen hebben een omvang van bijna vijf meter. Je vindt op Soeslo een Amerikaanse eik (boomboeket), beuk, eik en paardenkastanje. Een kronkelpad leid je naar de vijver van het landhuis.

  • 12
    Bezienswaardigheid

    Vijver met brugje

    Vijver

    Siervijver

    Een siervijver mag op een landgoed natuurlijk niet ontbreken. Soeslo heeft een mooie siervijver compleet met tuinhuisje en romantisch bruggetje. Eenden en andere watervogels weten deze plek in alle seizoenen te vinden.

  • 13
    Bezienswaardigheid

    Landhuis Soeslo

    Statig Landhuis

    Landhuis Soeslo wordt bewoond en is niet toegankelijk. Vanaf deze plek krijg je een goede indruk van het statige landhuis. Het werd in 1815 gebouwd, maar al in de Middeleeuwen werd gesproken over 'Soesselo'. Het behoorde toen tot de bezittingen van het vrouwenstift (klooster) Essen.

    Al in de 17de eeuw is hier een spieker (graanschuur) te vinden. In 1815 bouwt Derk Royer een landhuis. Royer zet zijn handtekening in een van de bakstenen naast de ingang. De beroemde dichter Rhijnvis Feith, buurman en vriend, schrijft een ode voor Soeslo.

    Handtekening van Derk Royer

    Via Royers kleindochter komt Soeslo in 1868 in het bezit van de familie Van Nes van Meerkerk. In 1964 koopt gemeente Zwolle het landgoed aan. In 1997 wordt echtpaar Hony de nieuwe eigenaar, die het in oude luister herstelt. Ruim 200 jaar na Feiths ode is het landgoed opnieuw een lust voor het oog.

    Antonia van Dort poseert voor huize Soeslo

    Antonia van Dort poseert eind jaren 50 van de vorige eeuw voor het landhuis. Zij werkte met haar zus Mina in de huishouding van de familie van Ness van Meerkerk.

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Boslaantje

    Boslaantje

    Boslaantje

    Landgoed Soeslo kent twee boslaantjes, nauwe wandelpaden met aan weerszijden hoge bomen waar de bewoners zich konden ontspannen. Dit pad bestaat uit eikenbomen begroeit met klimop. In alle seizoenen is dit een prachtig laantje.

    Als je het laantje uit bent sla je rechts af en keer je via het prachtige bos van Soeslo terug naar het beginpunt.

  • wandelknooppunt

    L34

De route is gemaakt door routevrijwilliger Lucia de Vries. Routebeheer door landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!