Terug 6 km

Landgoedwandeling Soeslo

Een afwisselende wandeling op landgoed Soeslo

Een afwisselende wandeling op Landgoed Soeslo. Rond het statige landhuis uit de 17e eeuw ligt een parkbos, dat 150 jaar oud is. Statige lanen, bloemrijke hooilanden, een cultuurhistorische vijver, akkers, weilanden en sierlijke, oude bomen. Veel soorten planten en dieren voelen zich hier thuis.

Startpunt: Restaurant De Mol, Heinoseweg 32, 8026 PD Zwolle. Combineer je de wandeling met een bezoek aan Sauna Swoll? Dan kun je daar parkeren en starten.

De paden zijn goed begaanbaar, maar de boslaantjes kunnen tijdens natte periodes wat drassig zijn.

 • startpunt

  Restaurant De Mol

 • horeca

  Restaurant De Mol

  Tip: drink een lekker kopje koffie bij Restaurant De Mol, een zeer oude plek. Herm Mol werd in 1732 eigenaar van boerderij 'Caterstede den Witten Belt'. Via de zandwegen was de herberg moeilijk te bereiken. Boven de ingang hangt een bord met de tekst: 'Al wroetende komt men er door'.

 • wandelknooppunt

  L38

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Entree Landschap Overijssel

  Entree Landschap Overijssel

  Entree Landschap Overijssel

  Welkom op Landgoed Soeslo en bij de beheerder, Landschap Overijssel.

  Dankzij de bosvijver, Soestwetering en natte graslanden is dit gebied een walhalla voor plant en dier. In het vroege voorjaar geniet je hier van stinzenplanten en het vrolijke gekwetter van vogels. Door de afwisseling in beplanting en natte graslanden voelen veel planten en dieren zich hier thuis.

  Partrijs

  Samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta neemt Landschap Overijssel maatregelen om de kwaliteit van de bodem en waterleven te verbeteren. Zeldzame planten en dieren zoals de patrijs, kamsalamander, ringslang, maar ook zeldzame orchideeën, profiteren hiervan.

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Rabattenbos

  Rabattenbos Soeslo

  Een bijzonder slotenpatroon

  Aan de rechterkant van het pad vind je een 'rabattenbos'. Tijdens grootschalige aanplant/bebossing tussen 1850 en 1950 werden in natte delen sloten gegraven. De vrijgekomen grond kwam op de tussengelegen stroken grond terecht. Zo kreeg je verhogingen met een drogere groeiplaats voor bomen.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Sluisje

  Waterkering

  Visvriendelijke waterkering

  Landschap Overijssel werkt op Soeslo samen met het Waterschap om het gebied toekomstbestendig te maken en de biodiversiteit te verbeteren. In het eeuwenoude riviertje de Marswetering is de waterkering geschikt gemaakt voor vissen om te passeren.

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Boslaantje

  Boslaantje

  Romantisch boslaantje

  Dit door hoge beuken omzoomde laantje is één van de twee historische boslaantjes die op het landgoed te vinden zijn. Hier was (en is) het heerlijk wandelen voor de bewoners. Zie je de grote 'wratten' op sommige beukenbomen? Dit is vaak een teken van kanker maar bedreigt de boom niet meteen.

 • wandelknooppunt

  L33

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Lanenpatroon

  Lanenpatroon

  Bijzonder lanenpatroon

  Landgoederen werden in eerste instantie vaak rechtlijnig aangelegd, en soms later aangepast. Hier zijn de rechte lanen, in een halve stervorm, nog te zien. De lanen waren handig voor de jacht. Vanuit het middelpunt kon de jager het wild via de kaarsrechte wegen op grote afstand 'spotten'.

  Op jacht op Soeslo

  Van hieruit maken we een uitstapje naar de Marswetering en het Lenther Zijl. Straks komen we hier terug om de omgeving van het statige landhuis te verkennen.

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Marswetering

  Marswetering

  Oude rivier, nieuwe natuur

  De Marswetering is een eeuwenoude riviertje, dat de landgoederen Rechteren, Den Berg, Den Aalshorst en Soeslo met elkaar verbindt. Het Waterschap maakt het riviergebied toekomstbestendig door te zorgen voor schoon water, dat kan worden opgeslagen en op het juiste moment wordt afgegeven.

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Lenthemer Zijl

  Lenther Zeil

  Gemaal tussen de weteringen

  Voordat de Lenthemer Zijl werd gebouwd, overstroomde dit gebied 's winters vaak en waren zandwegen onbegaanbaar. De sluis regelt al sinds midden 19de eeuw de waterafvoer van de Marswetering in de Nieuwe Wetering. Het water stroomt via de Zwolse Stadsgracht en Zwarte Diep naar het Zwarte Meer.

  Lenther Zijl op oude kaart

  Van hieruit lopen we terug naar het landgoed, om de omgeving van het statige landhuis te verkennen.

 • wandelknooppunt

  L32

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Boomgaard

  Boomgaard

  Oase van rust

  Bij een landgoed mag een boomgaard niet ontbreken. Deze oase van rust bestaat uit zowel oude als nieuwe fruitbomen. Gekozen is voor oude rassen, waar ook de bijen, te vinden in kasten ten oosten van de boomgaard, het goed mee kunnen vinden. Je vindt hier appel, peer, kers en mispel.

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Boerderij met hooibergen

  Boerderij Soeslo

  Langhuisboerderij

  Naast het landhuis ligt deze 19de eeuwse langhuisboerderij met prachtige, historische hooibergen. Onder de rieten kap bevond zich vroeger het woonhuis en achterhuis met stallen voor de koeien.

  Antonie (Tone) Reuverkamp en Gerrit Jan van Dort

  Antonie (Tone) Reuverkamp (links) ondersteunde de eigenaar van Soeslo en zijn vrienden bij de jacht. Hier staat hij op de foto met Gerrit Jan van Dort. De familie Van Dort werkte generaties lang voor de eigenaren op het landgoed.

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Koetshuis

  Koetshuis Soeslo

  Koetshuis

  Het prachtig gerestaureerde koetshuis heeft een opvallend ontwerp; het middengedeelte zwenkt iets naar binnen. Hier stonden vroeger de koetsen, vandaar de hoge ingangen. Daarnaast was het de dienstwoning. Het is in tweeën verdeeld en wordt verhuurd. Enkele jaren geleden stond het nog op Funda!

 • 11
  Bezienswaardigheid

  Parkbos

  Bomen om bij te dromen

  Bomen om onder te dromen

  Het park aan de voorzijde van het landhuis bestaat uit een stuk grasland omgeven door prachtige oude bomen. Sommigen hebben een omvang van bijna vijf meter. Je vindt op Soeslo een Amerikaanse eik (boomboeket), beuk, eik en paardenkastanje. Een kronkelpad leid je naar de vijver van het landhuis.

 • 12
  Bezienswaardigheid

  Vijver met brugje

  Vijver

  Siervijver

  Een siervijver mag op een landgoed natuurlijk niet ontbreken. Soeslo heeft een mooie siervijver compleet met tuinhuisje en romantisch bruggetje. Eenden en andere watervogels weten deze plek in alle seizoenen te vinden.

 • 13
  Bezienswaardigheid

  Landhuis Soeslo

  Statig Landhuis

  Landhuis Soeslo wordt bewoond en is niet toegankelijk. Vanaf deze plek krijg je een goede indruk van het statige landhuis. Het werd in 1815 gebouwd, maar al in de Middeleeuwen werd gesproken over 'Soesselo'. Het behoorde toen tot de bezittingen van het vrouwenstift (klooster) Essen.

  Al in de 17de eeuw is hier een spieker (graanschuur) te vinden. In 1815 bouwt Derk Royer een landhuis. Royer zet zijn handtekening in een van de bakstenen naast de ingang. De beroemde dichter Rhijnvis Feith, buurman en vriend, schrijft een ode voor Soeslo.

  Handtekening van Derk Royer

  Via Royers kleindochter komt Soeslo in 1868 in het bezit van de familie Van Nes van Meerkerk. In 1964 koopt gemeente Zwolle het landgoed aan. In 1997 wordt echtpaar Hony de nieuwe eigenaar, die het in oude luister herstelt. Ruim 200 jaar na Feiths ode is het landgoed opnieuw een lust voor het oog.

  Antonia van Dort poseert voor huize Soeslo

  Antonia van Dort poseert eind jaren 50 van de vorige eeuw voor het landhuis. Zij werkte met haar zus Mina in de huishouding van de familie van Ness van Meerkerk.

 • 14
  Bezienswaardigheid

  Boslaantje

  Boslaantje

  Boslaantje

  Landgoed Soeslo kent twee boslaantjes, nauwe wandelpaden met aan weerszijden hoge bomen waar de bewoners zich konden ontspannen. Dit pad bestaat uit eikenbomen begroeit met klimop. In alle seizoenen is dit een prachtig laantje.

  Als je het laantje uit bent sla je rechts af en keer je via het prachtige bos van Soeslo terug naar het beginpunt.

 • wandelknooppunt

  L34

De route is gemaakt door routevrijwilliger Lucia de Vries. Routebeheer door landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun natuur en landschap in Overijssel!

Dit kan al vanaf € 2,00 per maand!

Meld je aan