Welkom op het Zandloperspad! Een afwisselende wandelroute door het dorp Kloosterhaar en het natuurgebied Engbertsdijksvenen. Onderweg ontdek je meer over de geschiedenis van Kloosterhaar. Ook een bezoekje waard: Streekmuseum Kloosterhaar (niet op de route). Info: www.museumkloosterhaar.nl
Startpunt: Dorpshuis ‘t Haarschut, Dorpsstraat 17, 7694 AA Kloosterhaar. Bereikbaar via OV (bushalte Dorpsstraat). Alternatieve route: Er kan ook worden gestart vanaf de parkeerplaats Staatsbosbeheer Engbertsdijksvenen (interessante locatie, nr 8 op de route). Horeca: Café Restaurant De Kleinhaar, Dorpsstraat 32, Kloosterhaar. Openingstijden: 12.00 - 19.00 uur.
Deze wandelroute gaat voor een deel door de bebouwde kom en over zand- en graspaden. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
De stichting van deze kerk was vooral te danken aan de enorme inzet van godsdienstonderwijzer J. Fredriks. In 1894 werd naast de kerk de openbare Lagere School gebouwd. Dit was de aanzet tot de kern Kloosterhaar.
De kerk (architect J. Jans) werd in 1950 in gebruik genomen en verving een kleinere kerk die uit 1892 stamde.
In 1964 werd de oude school omgebouwd tot dorpshuis ’t Haarschut, hét ontmoetingspunt van Kloosterhaar.
Het ‘Joods monument’ in Kloosterhaar (gemeente Hardenberg) is opgericht ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers. In kamp Kloosterhaar en Balderhaar zaten Joodse mannen, die later naar Westerbork werden getransporteerd. Monument Balderhaar (buiten de route) zit aan de Verlengde Broekdijk 21.
Het monument van het werkkamp Balderhaar bevindt zich buiten de route: Verlengde Broekdijk 21, Kloosterhaar.
De Dooze is een afwateringssloot van het hoogveengebied Engbertsdijksvenen. ‘De Dooze’ is de oude benaming van het gebied ten oosten van de Groenedijk, dat doorgaat op Duits gebied als Itterbecker Dose. Betekenis: moerassige wildernis met struikgewas en bomen, gevoed met zowel kwel- als regenwater.
Hier staat ook een van de 4 informatiepanelen die bij alle vier invalswegen van Kloosterhaar zijn geplaatst. Aan de voorzijde van het paneel staat o.a. een plattegrond van het dorp. Op de achterzijde staat historische informatie over de locatie waar het paneel staat.
Op deze foto van rond 1920 zien we de voormalige draaibrug t.h.v. de Schutstraat. Met rechts het betaalhuisje en links de boerderij van Veenderij van Roijen. De veenderij kreeg in 1865 een vergunning van de Provincie Overijssel om de Haarweg te Kloosterhaar te mogen ‘doorsnijden’ d.m.v deze brug.
Op onderstaande foto uit 2022 ziet u dezelfde boerderij links op de foto. Deze is nu in het bezit van Keukenmakerij Klaas Olthoff. Helaas zijn er geen restanten meer van de brug te vinden.
In 1919 werd de Coöperatieve Verbruikersvereniging De Dageraad opgericht. Een winkel annex bakkerij aan de Schutstraat 12. Op de foto o.a. chef ter Horst, bakker Albertus van Lingen, bediende Jan Veenman en venters Jan Olsman en Reinier Noppers. Het pand bleef in gebruik tot 1955.
Kloosterhaar ligt bovenop een stuwwal die bestond uit verschillende ‘haren’ (zandhoogtes). Het gebied bestond uit de Kleyne Haar (1753), de Groote Haar (Kloosterhaar) en Balderhaar. De huidige kern van Kloosterhaar ligt nu in z’n geheel op de Kleine Haar. Op de foto staat de Veenploeg Kleinhaar.
Het Venerottenlied is het officiële Kloosterhaarse volkslied. Het Venerottenlied is gecomponeerd door de inmiddels overleden oud Kloosterhaarder Tinus van Braam. Het is nu het clublied van de Voetbal Vereniging Kloosterhaar.
Wil je het lied ook beluisteren ga dan naar de website van V.V. Kloosterhaar: https://www.vvkloosterhaar.nl/ons-clublied/
Je wandelt nu door de ‘Indianenbuurt’, genoemd naar het ‘Indianenbosje’ (rechts voor je). Het zal altijd een mysterie blijven waarom dit wandel-, cross- en speelbosje zo heet. In het verleden zijn weleens leden van de Lakota Tribe in Nederland geweest, maar of die ook Kloosterhaar hebben bezocht…
De meest bekende Lakota indiaan is Chief Sitting Bull.
Dit is tevens een alternatieve startlocatie. Vanaf de parkeerplaats is het mogelijk deze route in te korten tot 4 km. Wandel over de parkeerplaats, parallel aan de Dorpsstraat, het bos in. Volg de route tot POI 12 (boerderij 't Huisken) en ga hier rechtdoor terug naar de parkeerplaats.
Op 30 maart 1943 stortte om 04.17 uur een Engels bommenwerper brandend neer bij de boerderij van de fam. Biewenga. De Lancaster van het 460 Squadron Royal Australian Air Force kwam in een vuurgevecht terecht en werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. Meer info: https://museumkloosterhaar.nl/
Welkom in Engbertsdijksvenen, een uniek natuurgebied in Nederland waar je nog zeldzaam hoogveen vindt. Dit stille, uitgestrekte veenlandschap heeft een aantrekkingskracht op bijzondere planten en dieren. Niet voor niets is Engbertsdijksvenen een beschermd Natura 2000-gebied in Europa.
Een wandeling naar het uitkijkpunt ‘De Pluus’ is zeer de moeite waard. Geopend n.a.v. de afsluiting van het veendamproject waarbij 180.000 m3 grond werd aangevoerd om de hoogveenkern veilig te stellen voor uitdroging. De plaquette is ter nagedachtenis aan ‘De Winterkraaien’ (A. van de Werfhorst).
Vanuit de vogelkijkhut heb je zicht op een grote plas. Er zijn hier vaak vogels op doortrek te zien. Let op voor veldleeuweriken en graspiepers, en de kans om de klapekster en de blauwe kiekendief te zien. Verder zijn op het water diverse eendensoorten te verwachten. Bron: Vogelkijkhut.nl
Op deze prachtige plek staat Boerderij ‘t Huisken. In 1896 kwam het gezin van Hendrikus Ekkel op deze boerderij wonen. Deze plek stond bekend als ’n Ekkel in de Koel’n. Dochter Fenna Ekkel, gehuwd met G.H. Huisken, was bewoonster tot 1972. Toen werd de boerderij verkocht aan Staatsbosbeheer.
Café restaurant De Kleinhaar is vanaf 12 uur geopend en gesloten op maandag.
De Zandlopers: Ellen Gast en Roelie Waanders. Historische info en foto’s: streekmuseum Kloosterhaar.
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!