Terug 2,1 km

Hof Espelo: Sporen zoeken

Hou je van sporen zoeken? Neem dan deze route door Hof Espelo! Ontdek de sporen van verschillende dieren in het bos. De route is zeer geschikt voor het hele gezin.

Startpunt: Landschap Overijssel - bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo, Weerseloseweg 259 7522 PS in Enschede. Parkeerplaats aanwezig.

Grotendeels onverharde paden.

  • parkeerplaats

    Parkeerplaats Hof Espelo

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Bezoekerscentrum Hof Espelo

    Bezoekerscentrum

    Welkom in dit bezoekerscentrum van Landschap Overijssel! Hier kun je iedere zondag terecht voor informatie over het landschap, wandel- en fietsroutes en een kop koffie. Dit pand is in de 19e eeuw gebouwd voor de ‘automobiel’ van textielfabrikant Cromhoff, die toen eigenaar was van Hof Espelo.

    Kinderactiviteiten

    Regelmatig organiseren we op Hof Espelo kinderactiviteiten. Zo zijn er middagen waarop kinderen nestkastjes kunnen timmeren of het kabouterpad kunnen lopen. Ook is er een natuurspeelplaats, het 'Klauterwoud'.

    Volwassenen

    Voor volwassen bezoekers worden o.a. excursies georganiseerd onder leiding van een natuurgids. Thema's van de excursies zijn bijvoorbeeld soorten (denk aan vogels, vlinders of paddenstoelen) en natuurbeheer.

    informatie & openingstijden routes Landschap Overijssel
  • 2
    Bezienswaardigheid

    Welkom!

    Welkom op deze sporenroute!

    Dieren laten zich niet snel zien in het bos. Maar ze laten wel hun sporen achter! Denk aan uilenballen, knaagsporen, holen, prooien en pootafdrukken. Leuk om te ontdekken welk spoor bij welk dier hoort.

    Excursie

    Deze route helpt je op weg om de verschillende sporen te herkennen. Wil je een keer van de paden af en in het bos op zoek naar echte sporen? Ga dan een keer mee op excursie met een natuurgids van Landschap Overijssel. Kijk voor meer informatie in de activiteitenkalender.

    activiteitenagenda
  • 3
    Bezienswaardigheid

    Molshopen

    Molshopen

    Ook een molshoop is natuurlijk een dierenspoor. Je ziet ze hier veel! Mollen graven tunnels onder de grond en de overtollige aarde wordt door de achterpoten naar achteren en naar boven gewerkt, waardoor boven de grond een molshoop ontstaat. Onderweg eten ze de regenwormen die ze tegenkomen.

    Zintuigen

    De mol heeft kleine ogen waarmee hij niet veel kan zien. Zijn belangrijkste zintuig is zijn spitse snuitje met gevoelige snorharen en tastzenuwen. Ook heeft de mol goede oren, waarmee hij hoort of er vijanden, zoals roofvogels of vossen, in de buurt zijn.

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Haas of konijn?

    Haas en konijn

    In het bos kun je hazen en/of konijnen vinden. Ze lijken veel op elkaar, maar zijn toch verschillend. Aan de sporen kun je het verschil meestal niet zien; beide soorten laten een ‘wandelspoor’ na: vooraan twee grote, ovale afdrukken, gevolgd door twee kleinere.

    Haas

    Hazen zijn over het algemeen sneller en groter dan konijnen en hebben grotere oren. Ze hebben een nest boven de grond, een zogenaamd 'leger'; een kuil waarin ze slapen en schuilen. Meestal leven hazen alleen. Behalve als het paartijd is, dan leven ze in groepen samen.

    Konijn

    Konijnen zijn groepsdieren. Samen met elkaar leven ze in holen onder de grond. De jongen worden geboren in het hol. In tegenstelling tot hazen, hebben konijnen een compacte bouw met een wat kortere snuit.

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Reeën legers

    Reeën legers

    Op Hof Espelo zijn veel reeën. Ze leven rondom en in de bossen en voelen zich dus ook thuis op Hof Espelo.

    Sporen

    Reeën laten verschillende sporen achter, bijvoorbeeld poep en pootafdrukken. Ook zie je soms zogenaamde ‘legers’. Een leger is een slaapplaats voor de ree. Op de foto zie je een voorbeeld van zo'n leger; een plek die donkerder is dan de rest. Meestal liggen de legers diep in het bos.

    Buiten de paden?

    Met een natuurgids van Landschap Overijssel kun je ook buiten de paden op zoek naar legers en andere sporen van reeën. Onderweg vertelt de gids leuke wetenswaardigheden over de ree. Mee op excursie? Kijk voor data in de activiteitenagenda van Landschap Overijssel.

    activiteitenagenda
  • 6
    Bezienswaardigheid

    IJsvogel

    IJsvogel

    Hier op Hof Espelo kun je regelmatig ijsvogels zien vliegen. Ze houden van water (en van vissen!) dus let vooral op bij de beekjes. Zie je in een ‘flits’ iets groen-blauws voorbij schieten? Dan is het vast een ijsvogeltje geweest.

    Hol

    Als je onderweg een steile oever tegenkomt, kijk dan eens goed of je ergens een holletje ziet. Misschien is dat wel de nest- en schuilplaats van een ijsvogel, zoals deze op de foto. In zijn hol kan de ijsvogel zich goed verstoppen voor zijn vijanden, zoals de nerts en de wezel.

  • 7
    Bezienswaardigheid

    Veren duif

    Veren duif

    Soms zie je naast het pad een grote hoop veren. De veren op deze foto zijn van een duif. Waarschijnlijk is de arme duif als slachtoffer uit de strijd met een roofvogel gekomen. Dat kun je zien aan de vorm van de veren.

    Netjes?

    Zijn de veren er ‘netjes’ afgeplukt? Dan is de dader een roofvogel. Zie je kartelrandjes en gebroken veren? Dan is de kans groot dat een vos ze eraf heeft gebeten.

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Vos

    Nachtdier

    Vossen zijn vooral 's nachts actief. Om hun gedrag te bestuderen, is hier op Hof Espelo een nachtcamera geïnstalleerd. Vossen leven samen, maar gaan in hun eentje op jacht. Ze jagen op kleine knaagdieren, zoals konijnen en muizen, maar houden ook van ander voedsel zoals regenwormen en bramen.

    Pootafdruk

    Vossen herken je aan hun vaak roodbruine huid, puntige rechtopstaande oren en een lange, ruige staart. De pootafdruk lijkt een beetje op die van de hond: vier teenkussentjes, klauwpunten en een 'zoolkussen' erachter. Maar bij de hond is het zoolkussen groter dan bij de vos.

    Hol of burcht

    Vossen leven voornamelijk boven de grond, maar ze brengen hun jongen ter wereld in een hol. Een groot hol met verschillende ingangen noemen we ook wel een burcht.

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Hond

    Honden

    Je komt onderweg vast ook hondensporen tegen. Kun jij het verschil zien tussen de pootafdruk van de hond en die van de vos?

    Aan de lijn!

    Honden moeten in dit gebied aan de lijn, want loslopende honden kunnen andere dieren zoals reeën en konijnen opjagen.

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Klauterwoud

    't Klauterwoud

    Klimmen en klauteren, een hut bouwen, verstoppertje spelen tussen de struiken... In speelbos 't Klauterwoud kan en mag het allemaal. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven en gaan al spelende op in de natuur. Klim jij als een eekhoorntje boven in de boom? Ben jij de koning van het Klauterwoud?

Route gemaakt door Josepha Bloemendal i.s.m. Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!