Terug 5 km

Haaksbergen Tastbare herinneringen WOII

Haaksbergen

Wandelen langs de tastbare herinneringen WOII in Haaksbergen zoals Stolpersteine, monumenten enz.

Locatie: Via openbaar vervoer, busstation aan de Zeedijk vanaf hier is het klein stukje lopen naar gemeentehuis Markt 3 7481 HS

Deze tijdelijke route loopt door Haaksbergen en staat online t/m mei.

  • startpunt

    Start Markt 3 Gemeentehuis

    Het gemeentehuis is gebouwd in 1939

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Herdenkingsmonument 1940-1945

    Herdenkingsmonument 1940-1945

    Op 26 november 1949 werd dit oorlogsmonument, “Vrouw van vrede”. (plaatselijke benaming: Hanna van de Markt) ontworpen door Corinne Fransen-Heslenfeld, onthuld. Bij dit monument hoort een plaquette met daarop alle namen van de omgekomen personen. Deze bevind zich in het gemeentehuis.

    Gevallenen Haaksbergen

    Later werd er naast de raadszaal in 1997 een nieuw monument naar ontwerp van Martin Klerkx gemaakt met een kopie van deze namenplaquette. Ook het Indië monument uit 1955, in natuursteen, van Titus Leeser werd aan dit nieuwe monument toegevoegd.

    Herdenkingsmonument
  • 2
    Bezienswaardigheid

    Gedenksteen Pancratiuskerk

    Gedenksteen Pancratiuskerk

    Markt 9. De tekst op de gedenksteen luidt: 'LIBERATIO A VI TEUTONICA AD MCMXLV.I.IV.' De vertaling van deze Latijnse tekst luidt: 'Bevrijdt van de Duitsers anno 1945-1-4.'

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Meijer de Lieme

    Stolpersteine Jhr. von Heydenstraat 20

    Stolpersteine

    Jhr. von Heydenstraat 20. Hier woonden slager Meijer de Lieme, Naatje de Lieme van Bergen en zoon Jozeph.

    Familie Meijer de Lieme

    Meijer de Lieme, zijn vrouw en zoon Jozeph waren ondergedoken in een hutje in het Lankheterbos. Meijer en zijn vrouw werden daar gevonden en opgepakt. ("kom vanavond met verhalen", boek deel 1 bij het Historische Centrum Haaksbergen).

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Monument 24 maart 1945

    Monument  Bombardement 24 maart 1945

    Monument 24 maart 1945

    Zaterdag 24 maart 1945 09.23 uur. Op deze ochtend lieten geallieerde bommenwerpers, 318 zware fragmentatiebommen vallen op Haaksbergen (vergissing bombardement). Zij troffen De Brink, Klaashuisstraat, Buurserstraat, Beverstraat, Enschedesestraat, Veldkampstraat en Smitterijweg.

    Monument  Bombardement 24 maart 1945

    Aantal Slachtoffers

    Er vielen 57 doden en meer dan 200 gewonden. Ruim 100 panden werden verwoest of beschadigd. Herdenking 75 jaar geleden op 24 maart 2020.

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Anne Frankboom

    Anna Frank boom

    Anne Frankboom

    Haaksbergen viert in 2020 75 jaar vrijheid. Op die dag werden eerst in Ahaus en daarna in Haaksbergen de Anne Frankboom geplant. (Herdenkingspark Hoge Weide rechter gedeelte) Het gaat om zaailingen van de beroemde witte paardenkastanje (uit 1850) uit de binnentuin van Prinsengracht 263 in Amsterdam.

    Planten Anne Frankboom
  • 6
    Bezienswaardigheid

    Begraafplaats geallieerden

    Begraafplaats Geallieerden

    Begraafplaats geallieerden

    Op deze begraafplaats (Herdenkingspark de Hoge Weide linker gedeelte) zijn de omgekomen bemanningsleden van de geallieerde vliegtuigen begraven, 20 van de 23 geallieerden. De 3 Amerikanen zijn in 1946 herbegraven in Margraten.

    Begraafplaats geallieerden
  • 7
    Bezienswaardigheid

    Parochiebegraafplaats

    Heilig Hartbeeld

    Parochiebegraafplaats

    Het H. Hartbeeld dat Pastoor Wienholts op 23 maart 1940 ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag liet plaatsen voor het katholieke gedeelte van de begraafplaats aan de Enschedesestraat.

    Slachtoffers oorlogsgeweld 1940-1945

    Erehof slachtoffers 1945

    Aan de Enschedesestraat ligt het Erehof slachtoffers bombardement 24 maart 1945 (helemaal links, kant Moskee), van de parochiebegraafplaats (Herdenkingspark de Hoge Weide linker gedeelte). Hier liggen 20 van de 57 slachtoffers van het bombardement begraven.

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Betsie Frankenhuis

    Monument Betsie Frankenhuis

    Monument Betsie Frankenhuis

    Betsie: “ALS EEN HERFSTBLAD BEN JE WEGGERUKT, KWETSBAAR, WEERLOOS OVERGELEVERD AAN DE STORM VAN VERNIETIGING. DE LENTEBLOEI IS AAN JE VOORBIJGEGAAN. (MAURICE JOLY).”

    Wij gedenken

    Wij gedenken

    "Wij gedenken" Onze joodse medeburgers die in de jaren 1940 - 1945 uit Haaksbergen werden weggevoerd en vermoord.

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Synagoge

    Stolpersteine Synagoge

    Stolperstein

    Ruisschenborg 1. Opschrift: Voor onze onbekende Joodse medeburgers verdrukt en vervolgd door het naziregime 1940 - 1945.

    Synagoge

    Joodse inwoners van Haaksbergen hebben de Synagoge laten bouwen. In 1828 ingewijde als gebedshuis van de toenmalige Nederlandse Israëlitische gemeente Haaksbergen. Zie verder het bord wat hier is geplaatst.

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Salomon Frankenhuis

    Stolpersteine Blankenburgerstraat 5

    Stolpersteine

    Blankenburgerstraat 5. Hier woonde het echtpaar Salomon Jonas Frankenhuis en Johanna Frankenhuis-Falkenstein; kinderen: Jonas Jacob, Jacob, Betsie, Henriëtte en Julia Henriëtte; Jacob Frankenhuis (broer van vader) en Kurt Falkenstein (neefje).

    Familie Frankenhuis

    Kurt Falkenstein (neefje). Werd er bij de razzia door Lida Kempers (zat in het verzet) die aan de overkant woonde tussen uit gehaald, en daardoor overleefde Kurt.

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Karl Frank en Minna Goldberg

    Stolpersteine Blankenburg 21

    Stolpersteine

    Blankenburg 21. Hier woonden Karl Frank en Minna Goldberg-Coblenzer Karl Frank is in 1902 in Mengende, Duitsland, geboren en heeft via zijn vader de Nederlandse nationaliteit. In 1924 moet hij in Nederlandse militaire dienst. In 1928 gaat hij terug naar Duitsland, en huwt met Elsa Goldberg.

    Karl Frank en Minna Goldberg

    Karl Frank met schoonzus Alma

    Karl met schoonzus Alma Goldberg. Mina Goldberge-Coblenzer, moeder van Alma Goldberg, werd opgenomen in het St. Antoniusziekenhuis in Haaksbergen. Vandaar is ze via Westerbork op 27 april 1943 op transport gesteld naar Sobibor. Op 30 april 1943 is zij direct bij aankomst vermoord. Mina is 73 jaar.

  • 12
    Bezienswaardigheid

    Han Jordaan

    Han Jordaan  monument

    Monument Han Jordaan

    Begraafplaats hoek Spoorstraat - Portiersteeg. Hendrik Johan (Han) Jordaan werd geboren in Haaksbergen op 9 juli 1918. Hij was de zoon van Jan Gerhard Hendrik Jordaan en Geertruid Bernhardina Stroink. Han werd bij het zogenoemde Engellandspiel verraden en opgepakt.

    Sporen van oorlog
  • 13
    Bezienswaardigheid

    Monument overledenen Jordaan

    Monument overledenen Jordaan

    Bouwmeester 8. Op 29 april 1943 werd bij machinefabriek Stork in Hengelo (Ov). het sein werd gegeven voor een staking waaraan ook het personeel van textielfabriek Jordaan aan mee deed. Het gevolg was dat 24 mensen in Haaksbergen werden opgepakt, waarvan er 8 werden gefusilleerd.

    Monument slachtoffers Jordaan

    Plaats van executie is bij hotel-restaurant "De Broeierd" aan de Hengelosestraat in Enschede, waar een monument is geplaatst.

    De "Broeierd" Enschede Herdenkingsmonument Meistaking

    Na de oorlog werd een gedenksteen geplaatst voor de omgekomen medewerkers van textielfabriek Jordaan. (joden, meistaking en overig) meistaking. Inmiddels is de steen ingemetseld in één van de muren van Gezondheidscentrum "De Bouwmeester".

    Monument Jordaanslachtoffers

  • instructie

    Verkorte route

    Op rotonde 2e afslag Rechtsaf Lansinkstraat. Rechtsaf en bij Eibergsestraat 89 ligt de stolperstein en vervolg je de route.

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Joodse Begraafplaats

    Joodse begraafplaats

    Goorsestraat Joodse Begraafplaats voor meer informatie klik onderstaande link: "Joodse Begraafplaats".

    Joodse begraafplaats
  • 15
    Bezienswaardigheid

    Aron Salomons

    Stolpersteen Beatrixstraat 73

    Stolpersteine

    Beatrixstraat 73 woonden Aron Salomons en zijn vrouw Emma Salomons-Frankenhuis Emma werd geboren op 30-08-1876 in Oldenzaal. Ze trouwde in 1903 met de uit Neuenhaus afkomstige correspondent Aron Salomons. Ze kregen samen vier kinderen.

  • 16
    Bezienswaardigheid

    Jonas Heiman Frankenhuis

    Stolperstein Eibergsestraat 89

    Stolperstein

    Eibergsestraat 89. Jonas Heiman Frankenhuis is op 5 mei 1916 geboren in Haaksbergen. Bij de razzia van 14 september 1941 in Enschede en omgeving werd Jone opgepakt en op transport gesteld naar Mauthausen. Op 9 oktober 1941 is hij daar omgekomen. Hij is dan 25 jaar oud.

    Jonas Heiman Frankenhuis

    Jonas veehandelaar van beroep woonde hier in bij zijn ouders (vader was slager) zijn ouders, zusje en verloofde overleefden de oorlog dankzij het onderduiken.

  • 17
    Bezienswaardigheid

    Izak de Witte

    Stolperstein Zeedijk 51

    Stolperstein

    Molenstraat 59: Op 10 februari 1874 is Izak de Witte geboren in Epe. Hij was getrouwd met Regina Sara Godschalk. Het echtpaar vluchtte in 1938 naar Nederland en kwam in Haaksbergen terecht. Zijn echtgenote werd ernstig ziek en overleed in november 1939 in het Sint Antoniusziekenhuis in Haaksbergen.

  • 18
    Bezienswaardigheid

    Erich Meier

    Stolpersteen Zeedijk 51

    Stolperstein

    Zeedijk 51. Hier woonde Erich Meier met zijn ouders en hun overige kinderen Haaksbergen. Zijn vader was veehandelaar en slager. Erich wilde banketbakker worden. Hij ging in de leer bij een bakker in Arnhem. In 1938 keerde hij definitief naar Haaksbergen terug. Zijn zuster Emma was getrouwd.

    Erich Meier

    Emma woonde met haar man Siegmond Lievendag en hun twee kinderen Johan en Selma Henriëtte in Hengelo. Siegmond Lievendag werd bij een razzia opgepakt en Erich vertrok naar Hengelo om zijn zuster te helpen. Toen Emma en haar kinderen werden opgehaald, werd ook Erich meegenomen.

  • 19
    Bezienswaardigheid

    Joseph Soesman van Haren

    Stolperstein Zeedijk 9

    Stolperstein

    Zeedijk 9. Joseph Soesman van Haren was gemengd huwelijk met Geertrui de Graaf. Op 1 maart 1940 betrok hij de woning in Haaksbergen. Hij was commies.

    Joseph Soesman van Haren

    Geboren in Eindhoven, 25 maart 1910 en overleden in Mauthausen, 10 oktober 1941. Bereikte de leeftijd van 31 jaar

  • 20
    Bezienswaardigheid

    Alma Goldberg en Sophie

    Stolpersteen Spoorstraat 2

    Stolpersteine

    Spoorstraat 2. Alma Goldberg woonde met haar tante Sophie Joseph-Coblenzer op hetzelfde adres in Haaksbergen. Zij doken samen onder bij Gerhard Baltink. Ze zijn verraden en via de concentratiekampen Amersfoort en Vught naar Auschwitz op transport gesteld en daar meteen vermoord.

    Alma Goldberg

    Alma Goldberg

    Alma Goldberg Twistringen, 29 mei 1895 – Auschwitz, 22 mei 1944 Bereikte de leeftijd van 48 jaar. Beroep: fabrieksarbeider. Sophie Joseph-Coblenzer Wehdem, 22 december 1871 – Auschwitz, 22 mei 1944. Bereikte de leeftijd van 72 jaar.

De route is gemaakt door routevrijwilliger Gerard Vaanhold in samenwerking met de Historische Kring Haaksbergen.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.