Wandelpad voor gebruikers van rollator, rolstoel en scootmobiel. Natuur is voor iedereen
Startpunten op de volgende adressen waar men ook gebruik kan maken van een toilet en kan genieten van een kop koffie/thee. Het Wiedenhof Geukerdijk 14 7481 CB of Wiedenbroeksingel 4 7481 BT Haaksbergen, Verzorgingshuis Saalmerink Klaashuisstraat 9, 7481 EN Haaksbergen en Kei-Fit aan de Geukerdijk 94, 7481 CC Haaksbergen.
Vind men de route te lang, dan kan men deze afkorten. Er is onderweg horeca en toiletvoorziening aanwezig.
Parkeergelegenheid en gelegenheid voor een Toilet en een kop koffie.
Rechtsaf Geukerdijk
De kerk is uit 1934. De eerste steen werd gelegd op 10 september 1933 en op 14 mei 1934 werd de kerk ingewijd door deken A. Weijenborg.
Deze muurschildering, gemaakt door kunstenaar Jos ten Horn uit Almelo, verbeeldt Jezus aan het kruis met links daaronder moeder Maria en rechts de apostel Johannes.
BonifatiuskerkHoreca met een gelegenheid voor een broodje met kop koffie/thee. Raadpleeg de openingstijden.
Lunchroom Broodbode Cafétaria DamenRechtsaf door hek Grintenboschpark in. Vervolgens rechtsaf het pad volgen.
Watermeter die het grondwaterpeil aangeeft.
Naast de hoofdingang aan de Enschedesestraat ligt aan de linkerkant een tweede beukenlaan.
Kinderen van de lagere scholen krijgen hier voorlichting over de natuur, planten, vogels en andere diersoorten die leven onder struiken en bomen aan de hand van speurtochten door het bos.
In de Kateker wordt de schooljeugd de eerste beginselen van de natuur bijgebracht.
Deze paaltjes met opschriften van dieren en kabouters staan in het hele bos, en zijn bedoeld voor de speurtochten voor de kinderen.
Na het rondje door het Grintenbosch, rechtsaf Geukerdijk
Omstreeks 1850 kocht de textielfabrikantenfamilie Jordaan hier een stuk heide, voormalige markegrond. Hendrik verwierf het perceel en hij plantte het bos aan, inclusief de statige beukenlaan. Het bos werd in 2002 aan Natuurmonumenten geschonken door stichting Leppink-Posthuma.
Linksaf Grintenbosweg, daarna rechtsaf voor spoorbaan en linksaf Haarweg na 20m.
Einde Haarweg linksaf, voor N18 fietspad Noordsingel oversteken en na ca 40 m linksaf over Steenbroak's Es pad volgen.
Deze hondenuitlaatplek is door de buurtbewoners samen met de wijkraad Veldmaat aangelegd en wordt ook door ze onderhouden. Daarnaast is hier een fietscrossbaan en kan men zomers genieten van de bloemenpracht die hier is aangelegd.
Einde rechts langs vijver, aan overkant linksaf Veldzichtweg.
Dit terrein, bestemd voor waterberging, is tevens multifunctioneel ingericht. Zo kunnen de kinderen zichzelf met een pontje van de ene naar de andere kant trekken, en is er een speciale oeverzwaluwwand met nestgaten geplaatst. Ter plekke staat een bord met meer informatie over dit gebied.
Bij deze vijver kan men vissen en kan er, als er ijs ligt, worden geschaatst. Vanaf een bankje is er mooi uitzicht over het water.
Indien rechtdoor niet begaanbaar is dan hier Rechtsaf.
Hier linksaf dan zit ja na spoorwegovergang weer op de route.
Rechtsaf Oude Boekeloseweg na ca 50 m oversteek spoor Rechtdoor op kruispunt Nachtegaalstraat
Linksaf Lijsterstraat, daarna rechtsaf Fazantstraat.
Rechtdoor blijft Fazantstraat
De Korenbloem is in 1797 gebouwd door Bernardus ten Pol. Het was oorspronkelijk een achtkantige stellingmolen met schuine schoren. In 1991 is de molen omgebouwd tot beltmolen.
Naast de molen werd in 1913 een café gebouwd dat thans de "Oude Molen" wordt genoemd. Hier kan men terecht voor party's en biljarten. http://www.deoudemolenhaaksbergen.nl/
Filmpje over de molenRechtsaf Enschedesestraat
Aan de Enschedesestraat ligt het kerkhof waar oorlogsslachtoffers uit tweede wereldoorlog zijn begraven.
OorlogsgravenRechtsaf Blankenburgerstraat, daarna linksaf Ruisschenborgh (zebrapad)
Rechtsaf Markt en rond kerk, rechtdoor Jonkheer von Heijdenstraat, aan het einde rechtdoor Klaashuisweg. Aan linkerhand ligt het Saalmerink.
Hier zijn verschillende horecagelegenheden.
Op deze plek stond een houten kerkje. De oudst bekende vermelding van de parochie Haaksbergen dateert uit 1188 toen verschillende boerderijen genoemd werden in het goederenregister van graaf Hendrik van Dalen als liggende in de 'Parochie Hockesberghe'.
De Pancratiuskerk is van juni tot september te bezichtigen op dinsdag en vrijdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Er is dan een gids aanwezig die je vragen kan beantwoorden.
Linksaf Saalmerinksingel. Hier bij het Verzorgingstehuis "Het Saalmerink". kan men starten en parkeren.
Verzorgingstehuis Saalmerink (genoemd naar het erve Salmanninck in de omgeving) werd op 2 februari 1966 officieel in gebruik genomen.
Bij deze vijver kunnen bewoners genieten van de omgeving en genieten van gebruikers van de Jeu de boules baan die hier is aangelegd. Iedereen is welkom om er gebruik van te maken.
Rechtdoor Beverstraat
Rechtsaf Enschedesestraat na circa 100m links het park Blankenborch in, voor een wandeling. Bij stoplicht Wiedenbroeksingel oversteken en pad om de vijver van het Wiedenbroek volgen. Hier heeft men eindpunt bereikt bij ingang van het Wiedenhof.
Drie Vorstinnen, ontworpen door Kiny Copinga, in de tuin van de villa gebouwd in 1909 in opdracht van Willem Wisselink. Mede firmant van textielfabriek Jordaan, en heette toen Sonnevanck. Nu is er in de villa een restaurant gevestigd.
Restaurant BlanckenborghHier gaan mensen van Haaksbergen vissen zodat ook bewoners hiervan kunnen genieten, alleen al door aanwezig te zijn.
Het dierenverblijf waar bewoners kunnen genieten van kleinvee. Dit is mogelijk gemaakt door vrienden van het Wiedenbroek en Haaksbergse ondernemers.
Hier bij het Wiedenhof is er gelegenheid voor kopje koffie en de mogelijkheid voor gebruik toilet.
Eindpunt van de route: Het verpleeghuis 'Het Wiedenhof voorheen Wiedenbroek' (genoemd naar schenker van een legaat aan bewoners van Haaksbergen) is een verpleeghuis voor o.a. mensen met een beperking. Verder kunnen patiënten die een operatie hebben ondergaan hier een tijdje verpleegd worden.
Deze route is gemaakt door Gerard Vaanhold i.s.m Wijkraad Veldmaat en Natuurmonumenten (eigenaar voorheen stichting Leppink-Posthuma).
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!