Met de route nemen we iedereen mee langs kunstwerken en verdere bezienswaardigheden zoals, gebouwen, landschap en natuur in Haaksbergen. Heeft u aanvullende informatie over de beelden? Dat kan gemaild worden naar: sbkhaaksbergen@gmail.com Meer informatie op https://www.facebook.com/kunsthaaksbergen
Startpunt: Stationsstraat 3 7481 JA Haaksbergen. MBS spoormuseum. Beperkte parkeerruimte (parkeerschijf) of aan de Parallelweg (vrij parkeren). Informatie vind je meer op: https://www.haaksbergennatuurlijk.nl/
Goede begane (fiets) wegen en paden. Op enkele paden mag alleen gewandeld worden.
Het spoorwegmuseum MBS aan de stationsstraat 3 De Stichting Museum Buurtspoorweg exploiteert een museumspoorlijn tussen Haaksbergen en Boekelo. De stichting werd op 21 februari 1967 opgericht. https://www.museumbuurtspoorweg.nl/
Beperkte parkeerruimte (parkeerschijf verplicht) of Parallelweg vrij parkeren.
Spoorwegmuseum MBS aan de stationstraat 3 De Stichting Museum Buurtspoorweg exploiteert een museumspoorlijn tussen Haaksbergen en Boekelo. De stichting werd op 21 februari 1967 opgericht. https://www.museumbuurtspoorweg.nl/ Uit in Haaksbergen. https://www.haaksbergennatuurlijk.nl/
Op 29 april 1943 werd bij machinefabriek Stork in Hengelo het sein gegeven voor een staking waaraan ook het personeel van textielfabriek Jordaan aan mee deed. Het gevolg was dat 24 mensen in Haaksbergen werden opgepakt, waarvan er 8 werden gefusilleerd.
Plaats van executie is bij hotel-restaurant "De Broeierd" aan de Hengelosestraat in Enschede, waar een monument is geplaatst. Voor meer informatie volg de link. https://www.tracesofwar.nl/sights/3651/Monument-Executies-Enschede.htm
Na de oorlog werd hier een gedenksteen geplaatst voor de omgekomen medewerkers van textielfabriek Jordaan. Inmiddels is de steen ingemetseld in één van de muren van Gezondheidscentrum "De Bouwmeester".
Ontwerp van kunstenaar Rino Perdon (1958) uitgevoerd in roestvrijstaal. Textielmonument ter herinnerring aan de Haaksbergse textielindustrie, onthult op 1 juli 1988. Deze plek is het middelpunt van de textielindustrie.
Ontwerp van Jan te Wierik 1954-2002. De aanleg van deze fontein is destijds gebeurd op initiatief van de ondernemers van de Blankenburgerstraat.
Scan deze QR code en lees meer over deze bekende Haaksbergse inwoner, kunstenaar Jan te Wierik.
Ontwerp van de "Zwangere Vrouw" is van J. Barbiers. Geplaatst in 1978 achter de vijver in de tuin van het gemeentehuis.
Op 26 november 1949 werd dit oorlogsmonument, “Moeder van het verzet”. ontworpen door Corinne Fransen-Heslenfeld, onthuld (plaatselijke benaming: Hanna van de Markt). Bij dit monument hoort een plaquette met daarop alle namen van de omgekomen personen. Deze bevind zich in het gemeentehuis.
Later werd er naast de raadszaal in 1997 een nieuw monument na ontwerp van Martin Klerkx gemaakt met een kopie van dit namenplaquette. Ook het Indië monument uit 1955 in natuursteen van Titus Leeser werd aan dit nieuwe monument toegevoegd.
De plaquette is in 2010 aangeboden door de Historische kring Haaksbergen. Het is een plattegrond zoals in 1832 de bewoners woonden met als middelpunt de Pancratiuskerk. Het kunstwerk is door Jan te Kulve gegoten in zijn atelier in zijn woonplaats Eibergen.
Het centrum van Haaksbergen met zijn terrasjes en Pancratiuskerk als middelpunt. De oudste kerk (Pancratiuskerk) is gebouwd tussen het jaar 950-1000. In de zomermaanden is er een mogelijkheid om deze te bezichtigen.
PancratiuskerkHier bij het Wiedenhof is er gelegenheid voor kopje koffie en de mogelijkheid voor gebruik toilet.
"Plaquette 1188-1188" is een ontwerp van Cees Willemsen uit Enschede ter gelegenheid van 800 jaar Haaksbergen en aangeboden door het comité 800 jaar Haaksbergen.
Betsie Frankenhuis stond symbool voor alle joodse inwoners van Haaksbergen die tijdens de Jodenvervolging/Holocaust 1940-1945 zijn vermoord.
De Troubadour heeft hier zijn nieuwe plek gekregen bij de dorpsschool. Een kunstwerk ontworpen door Henk van Erkelens in 1978 en stond voorheen bij de school aan de Bartokstraat het huidige Kameleon.
Het Heilig Hartbeeld geschonken door Pastoor Wienholts bij zijn 80 ste verjaardag op 23 maart 1940.
De Feesthoed is een ontwerp van Pier van Dijk uit 2015 uitgevoerd in roestvrij staal. t.g.v. Het 25-jarig bestaan van Kunstkring Haaksbergen gebaseerd op het gedicht Voor Thea uit zijn bundel Helleslat uitgegeven door Kunstkring Haaksbergen in 1967.
Huisnijverheid is een wandplastiek van de Haaksbergse kunstenaar Jan te Wierik geplaatst in 1984 in de muur van de voormalige huishoudschool, het latere Immenschoer en thans woonzorg.
Samen gaan is een ontwerp van Kiny Gopinga. Op 5 mei 2007 onthulde Z.E. kardinaal Simonis samen met zuster Ansuina dit monument uit dankbaarheid voor de grote betekenis van de Zusters Franciscanessen voor de Haaksbergse gemeenschap.
Ontwerp in Cortenstaalconstructie en geplaatst in 1978. Ontwerper is nog onbekend. Wie weet de naam en de titel van dit kunstwerk bij de voormalige politiebureau.
Zaterdag 24 maart 1945 09.23 uur. Op deze ochtend lieten geallieerde bommenwerpers 318 zware fragmentatiebommen vallen op Haaksbergen. Zij troffen De Brink, Klaashuisstraat, Buurserstraat, Beverstraat, Enschedesestraat, Veldkampstraat en Smitterijweg.
Er vielen 57 doden en meer dan 200 gewonden. Ruim 100 panden werden verwoest of beschadigd. Herdenking 75 jaar geleden op 24 maart 2020.
Ontwerp van Jan te Wierik. Aangeboden door Hendrik & Rikie Scholten bij hun afscheid van de Rabobank Haaksbergen in 1999.
Drie Vorstinnen, ontworpen door Kiny Copinga, in de tuin van de villa gebouwd in 1909 in opdracht van Willem Wisselink. Mede firmant van textielfabriek Jordaan, en heette toen Sonnevanck. Nu is er in de villa een restaurant gevestigd.
Restaurant BlanckenborghSteen der verbindingen is een idee van Basilius Kleinhans en geplaatst in 1997. Het is een bijzonder bijdrage aan de culturele uitwisselingen in de Euregio die loopt tussen Diepenheim en Schöppingen, waar 12 kunstenaars aan mee deden.
Ontworpen door Han Aarnink in 1983, uitgevoerd in gietsteen. In 1977 door de broer, Theo Aarnink, aangeboden aan de gemeente Haaksbergen, namens de familie Aarnink.
Het ontwerp van de Vogels is van kunstenaar Cees Willemsen uit Enschede en geplaatst in 1983. Plaatst is het buitenplein van het Wiedenhof.
Zonder titel is een ontwerp van de Haaksbergse kunstenaar Jan te Wierik en herplaatst in 2021. Het beeld is geplaatst op het buitenplein van de Wiedenhof.
De kippen van het Wiedenhof, aangeboden door het uitvoeringsteam Dura Vermeer.
Het oorspronkelijke kunstwerk "drie speelbomen" is een ontwerp uit 1970 van de beeldend kunstenaar Dirck Nab voor het schoolplein van de toenmalige Ludgerusschool (thans Bonifatiusschool).
Ter gelegenheid van de renovatie van de school werd het in 2007 m.m.v de schoolkinderen opgeknapt en geschilderd en daarna verplaatst. In de volksmond kreeg het de bijnaam de Cactus(sen).
De kerk is uit 1934. De eerste steen werd gelegd op 10 september 1933 en op 14 mei 1934 werd de kerk ingewijd door deken A. Weijenborg.
Deze muurschildering, gemaakt door kunstenaar Jos ten Horn uit Almelo, verbeeldt Jezus aan het kruis met links daaronder moeder Maria en rechts de apostel Johannes.
BonifatiuskerkBeeltenis van Jetse Brandsma ontworpen door Jan te Kulve uit Eibergen en is geschonken door de Veldmaatse ondernemers en geplaatst in 1994.
Ontworpen door Jan te Wierik. Op 25 november 2010 is dit kunstwerk aan de Bonifatiushof onthuld door de wijkraad van de Veldmaat samen met leerlingen van de Montessorischool en gemeente Haaksbergen.
Mariakapel, oorspronkelijk gebouwd in 1954 en in 2009 herbouwd op de huidige plek. De initiator in 1954 was kapelaan J.W.M. Spekschate. De bouw is gedaan door de K.A.J. en verdere vrijwilligers uit de Veldmaatse gemeenschap.
Monument of its own Justification en ontworpen door Claus ter Logt en geplaatst in 1983 bij de school Het Assink.
Ontwerp van Tine van der Weyer. Op 11 november 2005 is dit kunstwerk aan de Oleander onthuld door de Wijkraad Hassinkbrink en de gemeente Haaksbergen.
Cirkels in de tijd Balance is een ontwerp van Tine van der Weyer Op 11 november 2005 is dit kunstwerk aan de Akelei onthuld door, Basisschool Theo Scholte, Wijkraad Hassinkbrink en de gemeente van Haaksbergen.
Cirkels in de tijd/Contrasigne is een ontwerp van Tine van der Weyer. De plaats is de vijver aan de De Wikke. Op 11 november 2005 is dit kunstwerk aan de Wikke onthuld door Basisschool De Troubadour, Wijkraad Hassinkbrink en de gemeente van Haaksbergen.
Drie geschilderde banken is een ontwerp van Irma de Witte en geplaatst in 1996 nadat hier eerst nieuwe woningen waren gebouwd..
In de 60 jaren bouwde de Twents Gelderse industrie hier de eerste echte flatgebouwen van Haaksbergen en eind 90 jaren zijn deze weer afgebroken.
Het ontwerp is van Hans van Lunteren met de naam Gea uitgevoerd in metaal/hardsteensculptuur en staat bij de vijver aan de Watersteeg.
Vind men de 42 km te lang, dan kan men hier een verkorte route fietsen door linksaf te slaan, de route is dan circa 14 km.
Het monument stond voorheen op de kruizing Goorsestraat-Beckummerweg en wordt door leerlingen van de Bonifaciusschool onderhouden.
Tijdens de oorlog is hier aan de Beckummerweg in oktober 1940 door de Duitsers een inlichtingenbarak gebouwd, in de volksmond 'de Barakken'. Na de oorlog werden de barakken gebruikt voor huisvesting ca 1946 tot 1960 en later huisvesting van bedrijven. Van 1969-2010 provincie Overijssel.
Het Erve Boonk werd door de geallieerden onder vuur genomen en alleen de voorgevel bleef intact. Na de bevrijding werd de boerderij weer opgebouwd met overheidssteun (zie ook het bord dat hier geplaatst is).
Stepelo (Brulfte neug’n, Noast’n noaber. Het driedelige kunstwerk van de hand van Bérénice Staiger en Jacomijn Schellevis Het kunstwerk bestaat uit drie delen, waarvan elk deel is geplaatst in een andere buurtschap. Geschenk van de Provincie Overijssel aan de inwoners Haaksbergen.
De Wakel: voor openingstijden zie www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/buurserzand/infocentrum-de-wakel
Het ontwerp "Schoolkinderen is van Marie van Eyl-Eiltink uit Enschede. Was eerder geplaatst aan de Veldkampstraat.
Maria Praesentatiekerk Buurse. Juist voor het herstel van de Kerkelijke Hiërarchie (1853) werd Gerardus Scholten op 16 december 1852 tot bouwpastoor van Buurse benoemd. Op 21 en 28 mei 1858 verscheen volgende advertentie in de Twentsche Courant:
https://www.franciscusparochie.nl/locatie-h-maria-praesentatieBuurse Anzeg’n, Intrekkersmoal, Buurtfeest. Het driedelige kunstwerk van de hand van Bérénice Staiger en Jacomijn Schellevis Het kunstwerk bestaat uit 3 delen. Elk deel is geplaatst in een andere buurtschap. Een geschenk van de provincie Overijssel aan de inwoners van de gemeente Haaksbergen.
Breafkes trek'n Broedskoo en Keend kiek'n. Het driedelige kunstwerk van de hand van Bérénice Staiger en Jacomijn Schellevis Het kunstwerk bestaat uit drie delen, waarvan elk deel is geplaatst in een andere buurtschap. Geschenk van de Provincie Overijssel aan de inwoners Haaksbergen.
Echt Twents, zijn de Mariakappeltjes die je overal in Twente tegen kan komen. Mariakapellen zijn plekken van rust en bezinning, bedoeld om Maria te vereren. Deze kapel is in 1958 gebouwd in opdracht van pastoor Dijkman van de Lourdeskerk.
In 2015 is met geld van de Vriendenkring van de Lourdeskerk het kapelletje verbouwd zoals het nu is. De oude kapel is in de nieuwe verwerkt, op de foto duidelijk te zien. Het Mariabeeld is na vernieling gerestaureerd. De grond is beschikbaar gesteld door familie Lubberink van de Bekkevosweg.
Deze steen is afkomstig uit de voormalige boterfabriek te Haaksbergen. Is in 1988 geplaatst in de gevel van de basisschool ,,Honesch”. Is na de brand van 20-3-1987 gerestaureerd en hier geplaatst door de ouderraadsleden Hennie Loman en Hennie ter Hogt en op 22-1-1988 door hen onthuld.
Hier aan de Watermolen kan men even uitrusten en wanneer de molen geopend is van binnen bekijken. Voor openingstijden zie: www.watermolle.nl
Opschrift WVO 1868. Betekenis hiervan is: Wet Voortgezet Onderwijs al in 1868 genoemd. ook wel de Mammoetwet genoemd, is een Nederlandse wet uit 1963, ingegaan op 1 augustus 1968. Leerlingen uit het schooljaar 1967-1968 hebben onder leiding van F.M. Heppenhuis dit beeld gemaakt. Uitgevoerd in steen.
In de 19e eeuw floreerde de textielindustrie in Twente. In Haaksbergen was textielfabriek Jordaan een begrip. Deze zit in een pand dat door directeur Gerard Jordaan is gebouwd voor een textielmedewerker.
Restaurant De JordaanEen markante portretbuste van de textielfabrikant W.H. Jordaan (1828-1902). is een ontwerp van Norman Burkett. Meer informatie over dit park volg de link: https://www.scholtenhagen.nl/
Het park Scholtenhagen is geschonken door Willem Hendrik Jordaan. Deze had tot doel het vestigen van een gelegenheid voor de ingezeten van de gemeente Haaksbergen tot ontspanning en de ondersteuning van hulpbehoevende oude werklieden van de firma D. Jordaan & Zonen.
Vrouwenboot is een ontwerp van Robert W. Jansen uitgevoerd oorspronkelijk in hout (berginsvijver Rondweg) en in 2004 in gietijzer met een lengte van ca. 5 m en 50 cm hoog en toen geplaatst in de vijver bij het restaurant Boenders (voorheen Bannink) aan de Scholtenhagenweg.
Na een lange fiets-wandeltocht kun je hier genieten van het park en een kop koffie of thee.
https://www.het-hagen.nl/Staalbouw is een ontwerp van Hans Morselt uit Enschede in opdracht van Staalbouw Ter Huurne in 1990.
Deze voormalige loodpers werd opgesteld als symbool aan alle TKF medewerkers die door hun betrokkenheid en hun inzet vanaf 1930 het bedrijf grote bloei brachten. De onthulling geschiede op 1 juli 1989 ter gelegenheid van het afscheid van de heer A.J.M. van der Lof als president-directeur.
Linksaf Eibergsestraat en Rechtsaf door tunnel en je zit weer op de route. Na Glazen Bos linksaf wandelen.
Het Glazen Bos is een ontwerp van Gerard Koopman & Frank Bolink uit Enschede. Glaswerk dat het eerst werd gezien tijdens 800 jarig bestaan van Haaksbergen. Het werd op 23 april 2004 vervangen en onthuld door G.J. Leppink en B.H.G. Lenferink van commissie kunstaankopen.
Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes, opgericht in de naoorlogse jaren toen Haaksbergen zich in westelijke richting uitbreidde. De kerk, ingewijd in 1958, is onttrokken aan de diensten en vieringen. In en om de voormalige kerk worden appartementen in gebouwd.
1976 Beeld in metaal uitgevoerd door Han Aarnink. Ook genoemd "Wijkend Perspectief" en Van cirkel naar ellips. In 1977 door de broer Theo aangeboden aan de gemeente Haaksbergen, namens de familie Aarnink.
"Man met hamer" is een ontwerp van Joop Kruip *1935. Het mozaïek is geplaats in de aula van de LTS in 1959 samen met Toon Klaver *1933. In 1998 is een gedeelte opnieuw herplaatst door aannemer Kormelink uit Rietmolen. Architect was Alfons Wolbert Hengelo (Gld).
"Aambeeld" is een ontwerp van Cor van Noorden uit Eijsden en stond eerder in het Park Scholtenhagen.
Poet'n Graats (Gerhardus Leferink) was een bekend figuur in Haaksbergen. Hij was "een fleurigen en eerlijken mensch" en de laatste nachtwaker en dorpsomroeper van Haaksbergen.
Ontwerp van de Haaksbergse kunstenaar Martin Michorius uitgevoerd in metaal.
Ontwerp van de Haaksbergse kunstenaar Martin Michorius uitgevoerd in metaal.
Ontwerp van Jan te Wierik en geplaatst bij de zorginstelling Livio aan 't Meuke.
De Fabriek is een herinnering aan de textiel van weleer in Haaksbergen. Het is een ontwerp van Gerard Koopman en gemaakt in 2013 van staal.
Tijdelijk verwijderd nieuwbouw school en wegens restauratie. Paardje rijden is een ontwerp van de kunstenaar Han Morselt uit Enschede. Het beeld wordt tijdelijk verplaatst naar de Markt in verband met nieuwbouw school en komt te staan aan de Markt (gat van Haaksbergen).
Ariënsmonument geplaatst door het Ariëns comité. Na zijn studie te Rolduc. Rijsenburg en Rome werd de Utrechtse Dr. Alfons Ariëns benoemd tot kapelaan in Enschede. (1866-1901). Daar zette hij zich in voor de fabrieksarbeiders en zijn parochianen.
Met en voor onrechtmatig ontslagen arbeiders bij de firma Jordaan, richtte hij hier in Haaksbergen de textielfabriek “De Eendracht” op. Ondanks zijn grote inzet zou dit sociale experiment uiteindelijk mislukken. Zie hiervoor ook het boek bij de Historische kring Haaksbergen.
Selfie is een ontwerp van Guus Beverdam en geschonken door Rabobank Enschede Haaksbergen aan de gemeente Haaksbergen. Ter gelegenheid van het nieuwe kantoor Rabobank September 2015.
Monument ter herdenking van het Monstertruckdrama in Haaksbergen. Met opschrift "Met elkaar, voor elkaar" 28-09-2104.
De namen slachtoffers van het Monstertruckdrama.
Hier zijn we aan het einde gekomen van de kunstroute door onze mooie plaats Haaksbergen.
Hier zijn we aan het einde van de route en we hopen dat je hebt genoten van Haakbergse kunstwerken en natuur. Op of aanmerkingen mag je altijd doorgeven.
Deze route is gemaakt door Gerard Vaanhold i.s.m. Stichting Beeldende Kunst Haaksbergen. https://sbkh.haaksbergeninbeeld.nl/
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!