Fietsroute door o.a. Buurserzand; een nat heidegebied met vennetjes, stuifzandheuvels en bos. Verder vind je onderweg een eeuwenoud kerkhof, een watermolen, essenlandschap en Theehuis Jordaan. Geniet in deze prachtige omgeving van rust, ruimte en rijkgeschakeerde natuur.
Startpunt: Camping & familiepark 't Stien'n boer, Scholtenhagenweg 42 in Haaksbergen. Parkeergelegenheid aanwezig.
Route gaat over verharde fietspaden, landwegen en zandwegen en karrensporen. Horeca bij Theehuis Jordaan, Erve Bruggert en de Oostendorper watermolen.
Ga vanaf de parkeerplaats (naast Theehuis Jordaan) rechts de Scholtenhagenweg op en fiets door tot de brug (fietsknooppunt 52). Ga rechts de Aaftinksweg op.
In de 19e eeuw floreerde de textielindustrie in Twente. In Haaksbergen was textielfabriek Jordaan een begrip. Deze Theeschenkerij zit in een pand dat door directeur Gerard Jordaan is geschonken aan de textielmedewerkers. Naast thee vind je hier een expositie over het textielverleden van Haaksbergen.
Theeschenkerij JordaanHier kan men genieten van een kop koffie met appelgebak.
http://www.ervebruggert.nl/Landschapselementen zijn vaak in eigendom van agrariërs, landgoedeigenaren en buitenlui. Het is dan ook prachtig dat deze eigenaren van karakteristieke landschapselementen als houtwallen, elzensingels, geriefhoutbosjes en beken zich volop inzetten om deze te behouden.
Het karakter van een landschap doet wat met je. Grote open ruimtes waar de wind om je oren waait of juist kleinere beschutte plekjes met bomen en bloemen in de luwte. Een heuveltje, waardoor je net niet kunt zien wat erachter ligt of een beek die je niet zomaar kunt passeren.
Sla bij fietsknooppunt 51 linksaf de Assinkweg in. Ga op de eerste kruising linksaf de Oude Eibergseweg in. Fiets deze weg uit.
Sla op de kruising linksaf de Lankheterweg in. Neem de eerste afslag rechts en fiets de Oliemolenweg op. Aan het einde van deze weg links af en direct weer rechts de Oostendorperweg in, fiets deze uit
Doorsteekje naar watermolen en horeca. Ook mogelijk aan het eind van de route vanaf de andere kant te bereiken.
Steek de Oldenkotsedijk over en fiets de Hollenbergerveld weg in. Fiets deze weg uit en ga linksaf de Groene Plasweg in.
Neem de tweede afslag rechtsaf (bospad) en fiets door tot de Onlandsweg, ga hier rechtsaf. Volg de Onlandsweg en verlaat deze in scherpe bocht naar links, rij dan de Laakmorsweg op.
Laakmorsweg vervolgen tot kruising en daar rechtsaf de Hofweg op. Waar Hofweg scherpe bocht naar links maakt, rechtdoor fietsen (het zandpad op) tot de Wennewickweg, daar rechtsaf.
Op de Y-splitsing rechts, Wennewicksweg vervolgen en bij volgende afslag linksaf de Broekdijk op.
Ga rechtdoor over de kruising. Neem de afslag naar links de Zendvelderweg op. Fiets door tot de Haaksbergerweg.
Ga rechtsaf de Haaksbergerweg op, deze weg gaat over in de Alsteedseweg. Ga na huisnummer 59 de eerste weg linksaf de Wargerinksweg op.
In het kader van het project Groene Kerkterreinen is het Oald'n Karkhof in Buurse in 2009 gerenoveerd. De zerken en paden werden hersteld, de dikke humuslaag verwijderd het groen gesnoeid, het hekwerk vernieuwd en waar nodig nieuwe beplanting aangebracht.
Informatie over erfgoed BuurseGa bij splitsing rechtsaf de brug over en vervolg de Wargerinksweg, die overgaat in de Witteveensweg. Fiets door het veen richting fietsknooppunt 45.
De boomkikker is een klein, grasgroen egaal kikkertje van maximaal vijf centimeter. Van het neusgat tot op de heupen loopt op zijn rug en de wittige onderbuik, een bruine streep. Hij heeft lange tenen en vingers met op de toppen ‘hechtschijfjes’ waarmee hij goed kan klimmen.
De boomkikker is vaak te vinden in beplanting van een tot twee meter hoogte. De kikker is vooral ’s nachts actief en luiert overdag het liefst in de zon. Zijn gekwaak is een hard, kekkerend geluid dat enkele kilometers ver draagt. Voor het gekwaak van de boomkikker plus meer informatie; zie website
Landschap OverijsselGa aan het einde van de Arendsweg rechts de Buurserstraat op en vervolg deze tot de eerste afslag links en rij de Groot Bruninkstraat in.
Linksaf de Bruninkslaan op. Na boerderijen aan rechterkant (bij kruising van 5 bospaden): volg het pad schuin links en dan links aanhouden naar de bosrand. Bij bebouwing links maakt de route een draai naar rechts, volg dit bospad tot aan het einde.
In Twente zie je veel landgoederen. Kenmerkend zijn het coulissen landschap, de mooie boerderijen en prachtige doorkijkjes.
Ga aan het einde linksaf de Kwekkeboomweg op. Neem op deze weg de eerste afslag rechts de Lutje Bruninkweg op.
Ga aan het einde van de Lutje Bruninkweg rechtsaf de Moorvenweg (zandweg) op. Ga aan het einde van deze weg rechtsaf de Hegebeekweg op. Fiets door tot fietsknooppunt 41.
Maak een scherpe bocht naar links de Knoefweg in. Neem de vierder afslag rechtsaf de Ronde Bultenweg in. Ga aan het einde van deze weg rechtsaf de Buurserstraat in.
Het Buurserzand is een nat heidegebied met vennetjes, stuifzandheuvels en bos. De afwisseling van heide, bos, kleine akkers en stuifzandheuveltjes maakt dit tot een geliefd wandelgebied.
Als we niets deden, zou het typische heidelandschap van het Buurserzand veranderen in een saai, eentonig gebied. Daarom zorgt NatuurMonumenten samen met andere partijen o.a. voor een goede waterhuishouding in het gebied en wordt regelmatig jonge boompjes weggehaald.
Het gentiaanblauwtje is vrij zeldzaam . "In 1990 waren er nog 34 populaties in Overijssel, in 2007 nog 15 en nu circa 10. En daarvan zitten er vijf in het Buurserzand", zegt Michiel Wallis de Vries van De Vlinderstichting.
Een zeldzame vlinder dus, die op de rode lijst ‘bedreigd’ achter zijn naam heeft staan. Dat komt ook omdat dit elegante vlindertje, waarvan de vleugels bestoven lijken met blauw, een complexe voortplantingsmanier heeft. Voor meer informatie: zie website.
GentiaanblauwtjeLinksaf
Aan het eind van het heggen pad (fietsknooppunt 82) linksaf de Klaashuisstraat in. Net voor de brug rechts de Elderingweg ingaan (zandpad).
Deze hoge es is ontstaan na de laatste ijstijd. Het is een dekzandrug waar het grondwater vrij hoog staat doordat de onderlaag bestaat uit keileem. De boeren uit de omgeving maakten gebruik van het hoger en droger gelegen land en gebruikten het als akker. Dankzij de eeuwenlange bemesting met potstalmest krijgt een es de mooie bolle vorm. Van hier heeft men zicht op de Buurserstraat
Sla linksaf de Hasseltweg in, en bij 1e afslag links de Bekkevosweg inrijden en deze volgen tot de Hasseltweg.
De geschiedenis van deze prachtige dubbele waterradmolen aan de Buursebeek, begint in 1548. In 1946 verdween de molen grotendeels door hoog water in de kolk. Sinds 1988 is de molen maalvaardig en voor publiek opengesteld.
Oostendorper watermolenHier bij de Watermolen is van alles te bekijken en een mooie omgeving om te genieten. Raadpleeg de website voor de openingstijden.
Watermolen HaaksbergenTheeschenkerij Jordaan is een huis met een bijzondere historie. Dit gebouw uit 1922 is het voormalig woonhuis van de verkoopleider van Koninklijke Textielfabrieken Jordaan & Zonen en het herinnert aan de textielindustrie van Haaksbergen.
De bovenverdieping van de theeschenkerij is ingericht als expositieruimte. Een vast deel is gewijd aan de textielperiode. NB van oktober t/m april zijn de openingstijden beperkt.
Theehuis JordaanDe route is gemaakt door Landschap Overijssel en gecontroleerd door routevrijwilliger Ab Bent.
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!