Terug 30 km

Eten van het Sallandse land

'Wat het land ons biedt'...mais voor het vee, spelt voor het brood, een veld vol biologische pompoenen, paardenbloemen in de marinade en pinksterbloemen bij een tekort aan vitamine C. Elk seizoen z'n eigen producten: zonnebloemen, kastanjes en artisjokken. Klein geld mee voor onderweg !

Route kan gestart worden op meerdere plekken; stations Wijhe, Raalte, Heino, ecologische landbouwbedrijf Overesch Hondemotsweg 40, 8101 NJ Raalte, of bij Kasteel Nijenhuis. Goede treinverbinding met de prettige kleine stations. OV-fiets gebruiken (niet altijd voorhanden), eigen fiets in de trein mee en eventueel bij ander station weer in de trein stappen. Parkeerplaats aanwezig.. De oranje lijnen geven zowel de aanfiets-routes als een variant en een uitstapje weer.

Merendeels verhard over fietspaden en lokale wegen. Een klein deel onverhard.

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Biologische boerderijwinkel

    Biologische boerderijwinkel

    Ruim assortiment aan biologische producten verkrijgbaar, o.a. broccoli van eigen land die even verderop tijdens deze fietsroute op het land te zien is.

    Website Overesch
  • 2
    Bezienswaardigheid

    Natuurboer Overesch

    Natuurboer Overesch

    Jan Overesch en zoon Rick runnen een biodynamische boerderij met koeien, varkens en akkers vol groenten en granen. Bij de boerderij zijn een winkel én een skybox om de varkens te bekijken die kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Tegenover groeien de artisjokken naast de zonnebloemen.

  • simpel-poi

    Station Heino

  • horeca

    Kasteel Het Nijenhuis

    De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis begint in de late middeleeuwen. Naast dat het een prachtig kasteel is, is er ook het museum De Fundatie gevestigd. Er moet entree worden betaald, of met de museumjaarkaart. Het is echt een bezoek waard.

    Kasteel Het Nijenhuis
  • fietsknooppunt

    24

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Gerst voor het bier

    Gerst

    Ontkiemde gerst wordt o.a. gebruikt voor het brouwen van bier. Het landschap zou er gevarieerder uit zien met gerst en andere (graan) soorten. Lokale bierbrouwers zouden zowel gerst als hop niet meer bij de groothandel hoeven te kopen. Goed voor de biodiversiteit én de lokale productie.

  • fietsknooppunt

    23

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Meer bloemen, bijen & vlinders

    Meer bloemen, bijen & vlinders

    Natuurakkers zijn goed voor de biodiversiteit; ze bieden voedsel en onderdak aan tal van vlinders en insecten zoals bijen. Ook in de winter, wanneer gewone akkers kaal zijn, bieden natuurakkers voedsel en beschutting aan dieren. Natuurakkers zijn genieten!

    Natuurakker

    Gerst bevat weinig gluten en is daarom niet geschikt voor het bakken van brood. Door bij het gerstemeel 20-30% tarwemeel te mengen is het wel mogelijk hier brood van te bakken, maar deze broden zijn tamelijk plat. Ontkiemende gerst (mout) is een belangrijke grondstof voor bier en whiskey.

    Wuivend gerst met korenbloemen

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Rustpunt 'in het veld'

    Rustpunt aan het veld

    Mooie natuurakkers, velden met wuivende gerst, een insectenhotel en aardappels van 'eigen land'. Als de aardappels gerooid zijn, en de bloemen uitgebloeid is het toch nog heerlijk genieten bij het

    De Jonghe Leeuw
  • fietsknooppunt

    14

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Fruitboomgaarden

    Fruitbomen

    Boomgaarden zijn tijdens deze fietsroute schaarser dan voorheen. Gelukkig worden er weer nieuwe boomgaarden geplant. Heerlijk dankzij het fruit dat er vanaf komt en mooi voor het landschap.

  • fietsknooppunt

    61

  • simpel-poi

    Station Wijhe

  • horeca

    Horeca in Wijhe

    Boven de winkelstraat van Wijhe hangen deze manden die refereren naar de periode dat er in Wijhe manden werden gevlochten voor o.a. het fruit dat hier veel verbouwd werd.

  • instructie

    Linksaf langs de Raalterweg

    Onze route gaat hier linksaf. U kunt ook via knooppunt 35 en knooppunt 36 fietsen.

  • fietsknooppunt

    54

  • instructie

    Rechtsaf de Waterstraat in

    Rechtsaf de Waterstraat in.

  • 7
    Bezienswaardigheid

    Pinksterbloemen tijdens Pasen

    Pinksterbloemen tijdens Pasen

    Wie tijdens Pinksteren naar Pinksterbloemen zoekt kan te laat zijn, want juist rond Pasen bloeien deze bloemen al vaak volop. De naam is namelijk afgeleid van het moment dat de pinken, jonge koeien, weer de wei in gaan. Alles van de pinksterbloem is eetbaar en rijk aan vitamine C.

    Lila bloemenboter

    Wat heb je nodig: 50 gram boter, bloemen van een grote bos pinksterbloemen, peper & zout, 2 dikke boterhammen, 3 plakken oude kaas, appelstroop.

    Werkwijze: Boter op kamertemperatuur, pluk de bloemen van de stelen en meng deze met de boter. Voeg peper en zout toe aan de boter. Besmeer een snee brood met een dun laagjes appelstroop. Besmeer de andere met de lila bloemenboter. Beleg het brood met plakken oude kaas.

  • instructie

    Rechtdoor

    Weg rechtdoor vervolgen.

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Snijmais & suikermais

    Snijmais voor de koeien

    In Nederland wordt in de landbouw meer dan 200.000 ha snijmais geteeld, vooral bestemd als veevoer in de rundveehouderij. Hele gewas wordt met blad, stengel en kolven verhakseld met een maishakselaar. Omdat het Nederlandse klimaat eigenlijk te koel is voor mais, worden de korrels hier niet rijp

    Suikermais voor de mensen

    Suikermais wordt in dit gebied niet voor de verse consumptie geteeld. Suikermais mag niet in de buurt van snijmais staan , omdat bij bestuiving de blokkade van suiker naar zetmeel wordt opgeheven.

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Biodiversiteit

    Limousin koeien

    De Limousin is een oeroud ras dat stamt uit het westelijk deel van het Franse Massif Central in de buurt van Limoges, waar het ras zijn naam aan te danken heeft.

    Bloemrijke akkers

    Je ziet ze af en toe, bloemrijke akkers. Belangrijk voor vogels die afhankelijk zijn van bouwland, zoals de patrijs, maar ook muizen die voedsel zijn voor roofvogels. Waardevol voor de natuur, en zeker ook voor de mens die geniet van wuivend graan, klaprozen, kleurige vlinders & bijen.

  • fietsknooppunt

    36

  • fietsknooppunt

    44

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Soep van tamme kastanjes

    Eetbare tamme kastanjes

    Bij deze privéboom kan niet geraapt worden, maar er is wel goed te zien wat het boombeeld van deze tamme kastanje is. (dus niet de wilde kastanje !) Tegenover station Wijhe staan ook 3 kastanjebomen bij terrein van bedrijf Stegeman waar geraapt kan worden in de herfst.

    Soep van tamme kastanjes

    Wat heb je nodig: Pond gepelde tamme kastanjes, 3 laurierbladeren, peper & zout, 1 bouillonblokje, 125 gram crême fraîche, 1 liter water, staafmixer.

    Werkwijze: Pel de kastanjes (lastig klusje), Kook ze daarna in water met bouillon + laurierbladeren totdat ze zacht zijn. Vervolgens met een staafmixer pureren. Zout & peper toevoegen, creme fraÎche erdoor roeren. Ook goed te bewaren in de vriezer.

  • fietsknooppunt

    48

  • fietsknooppunt

    47

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Honing bij Hammerhof

    Koud geslingerde honing

    Elk jaar worden er de heerlijkste smaken honing, likeuren en wijnen geproduceerd bij Hammerhof door imker en likeur- en wijnmeester Ben Kogelman. De honing wordt koud geslingerd..

    Koud geslingerde honing is honing die niet tot hoge temperatuur verhit is, waardoor de smaakstoffen en voedingstoffen beter behouden blijven.

  • 12
    Bezienswaardigheid

    Natuurakker; mooier landschap

    Natuurakker; mooier landschap

    Helaas gaat de natuurkwaliteit van de akkers in Nederland sterk achteruit en neemt hiermee het aantal dieren dat er leeft af. Het aantal graanakkers af en komt hier vaak mais voor in de plaats. Funest voor de dieren die er leven en een stuk minder leuk om tegenaan te kijken.

    Kamille thee

    Met kamille is het eenvoudig om een lekker kopje thee te maken. In een warme zomer ook heerlijk om koud te drinken. Wat heb je nodig: 2 handen vol bloemen, kokend water en een fles om in te bewaren. Werkwijze: Gekookt water op de bloemen, laten trekken en afkoelen in de koelkast.

  • 13
    Bezienswaardigheid

    Aardbeien bij 'T Evenbelt

    Aardbeien & bessen plukken

    In juni, juli en augustus kunnen de zelf geplukte aardbeien ter plekke opgegeten worden bij het Rustpunt van Boerderijwinkel T'Evenbelt. Er is zelfs de mogelijkheid om hier pannenkoeken te bakken met de ingrediënten die onderweg gekocht worden.

    Boerderijwinkel 'T Evenbelt
  • instructie

    Natuurakker & Rustpunt

    Rechtsaf Lageweg op voor een bezoek aan Boerderijwinkel 'T Evenbelt en een kijkje bij natuurakker bij Lageweg 3

  • horeca

    Horeca in Raalte

  • simpel-poi

    Station Raalte

  • fietsknooppunt

    1

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Hennep

    Opvallend in het landschap

    Van de vezels wordt van oudsher touw gemaakt en er worden ook textiele stoffen van geweven. Het hennepzaad is eetbaar voor mens & dier en gezond. Onbewerkt gebruikt als vogelzaad onder de naam kempzaad wat op zangvogels werkt zoals haver op een paard.

  • fietsknooppunt

    21

  • 15
    Bezienswaardigheid

    Gemarineerde paardenbloemen

    Gemarineerde paardenbloemen

    Wat heb je nodig: Hand verse paardenbloemen, 20 g boter. Voor de vinaigrette; 3 eetl walnotenolie, 2 eetl azijn, 1 theel honing. Werkwijze: Paardenbloemen kort stoven in boter met theelepel water, uit laten lekken, afkoelen, en 1 a 2 uur in vinaigrette leggen.Serveer met molsla, noten & kaas.

  • 16
    Bezienswaardigheid

    Amerikaanse windmolen

    Amerikaanse windmolen Overesch

    In 1854 in Amerika ontwikkeld, kwam dit type rond 1900 naar Nederland. Omstreeks 1920 werd deze molen door de familie Overesch aan de Raalter Wetering gebouwd en tot 1972 gebruikt bij het droogmalen van het omliggende terrein. In 2002 is deze gerestaureerd

    Tarwe, gerst, haver of rogge

    Op bordjes bij de windmolen staat nog weer eens handig op een rijtje wat tarwe, gerst, haver of rogge is. Tijdens deze fietsroute is tarwe, gerst én spelt in het landschap te zien, maar haver en rogge helaas (nog) niet. Meest verbouwde (graan) soort is mais.

  • 17
    Bezienswaardigheid

    Spelt voor brood

    Spelt voor brood

    Bij de biologische landbouw is er belangstelling voor de teelt van spelt omdat het minder bemesting nodig heeft en beter resistent is tegen plantenziekten en insectenvraat. De zogenaamde harde korrel heeft een hoog gehalte aan gluten, wat gunstig is bij het bakken van brood.

    Tot in de middeleeuwen was spelt een wijdverbreide graansoort. De benedictijnse abdis Hildegard van Bingen schreef in de 12e eeuw dat spelt alles bevat wat de mens nodig heeft om te leven: "Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid"

  • 18
    Bezienswaardigheid

    Pompoenen in de bloei

    Pompoen uit de oven

    Wat heb je nodig: Verse tijm, 1 (oranje) pompoen, zeezout, 2 rode (gesnipperd) uien, 3 teen knoflook, 250 gr. (plakjes snijden) kastanjechampignons, (lokale) azijn, olijfolie, walnoten. (flinters) pittige kaas, hüttenkäse

    Werkwijze: Oven voorverwarmen op 200 graden, blaadjes tijm van takjes, pompoen in 8 parten snijden en ontdoen van draden/pitten, pompoenparten in ovenschaal leggen, bestrooien met uien, tijm, peper/zeezout, olie en azijn. In 40 min gaar laten worden; regelmatig bedruipen met braadvocht....

    Serveer met geroosterde walnoten, hüttenkäse en de flinters kaas. Lekker met couscous of bulgur.

  • 19
    Bezienswaardigheid

    Tarwe voor brood, gebak, pasta

    Tarwe voor het brood

    Meel van tarwe is, afhankelijk van het ras geschikt voor het maken van brood, gebak en pasta. Tarwerassen worden ingedeeld naar groeiseizoen (wintertarwe, zomertarwe en overgangstarwe).

  • parkeerplaats

    Overesch; biologische landbouw

Deze route is gemaakt door Landschap Overijssel i.s.m. eigenaren van natuurakkers en initiatiefnemers van de Amerikaanse windmolen.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Elke vierkante meter telt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons