Verbaas je over aangelegde natuur en hoe snel een beek in wording nu al zoveel waardevolle natuur kan herbergen. Bezoek het gebied De Doorbraak en laat je verrassen door het weidse uitzicht en de aanwezigheid van spectaculair veel planten en dieren.
Startpunt: Mokkelengoor 7627 LE Enter
Deels verhard en deels onverharde paden
De Doorbraak is het lint dat uiteenlopende landschappen aan elkaar vastknoopt. In Ypelo domineert het elzenbos, bij het Mokkelengoor, overblijfsel uit de laatste IJstijd, is het terrein kaler en vlakker. De begroeiing bestaat er vooral uit gras en mos.
De grote variëteit aan landschappen in een klein gebied vindt haar verklaring in de samenstelling van de bodem. Bij Ypelo is de bodem rijk aan voedsel, in het Krikkenhaar is ze zuurder en droger. De ondergrond bepaalt de ontwikkeling van het landschap, dat dan ook voortdurend wisselt.
Je bent op deze route te gast op terrein van Landschap Overijssel. in de Doorbraak heeft Landschap Overijssel drie 'vangkralen' voor Connemarapony's aangelegd; in de kralen kunnen de pony's worden gevangen. De grazende pony's zorgen voor een natuurlijke, gevarieerde begroeiing in dit gebied.
Het gebied rond de Regge is een paradijs voor weidevogels als de wulp, de tureluur en plevier. En wie weet zie je hier ook de ijsvogel en de kleine karekiet, hoewel je deze laatste vooral zijn eigen naam hoort zingen.
De Doorbraak is een beek van zo'n 13 kilometer lengte met een dal van gemiddeld 75 meter breed. De beek en het omliggende gebied moeten verdroging en wateroverlast tegengaan en vormen een ecologische verbindingszone tussen de Sallandse Heuvelrug en Noordoost Twente.
“Hier zie je echt de veerkracht van de natuur. Waar eerst landbouwgrond was, is inmiddels een heel gevarieerd gebied ontstaan.” Rick Staudt, Terreinbeheerder van De Doorbraak
Het gebied langs de Regge leent zich natuurlijk goed voor wandelen en fietsen. Maar ook varen in de Regge is mogelijk, mits de natuur niet wordt verstoord. Op verschillende plekken zijn steigers aangelegd, o.a. voor kanotochten.
Zoals op veel plaatsen langs de Regge is ook bij Enter het landschap aangepast aan de huidige tijd. De bedding van de Regge is verkleind en weer meanderend gemaakt. Hierdoor wordt de afvoer van het beekwater vertraagd. De oeverlanden zijn verlaagd zodat ze als uiterwaarden dienen bij wateroverschot.
Veel gebieden langs de Regge zijn bestempeld als natuurgebied en worden beheerd door organisaties zoals Landschap Overijssel. Hier bij Enter is de grond deels overgedragen aan particuliere eigenaren. Overigens zijn de natuurdoelen hetzelfde; beheer vindt plaats zoals afgesproken met de provincie.
Route gemaakt door Landschap Overijssel
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!