Leuke fietsroute met onderweg o.a. ambachtelijk gemaakt ijs, de moestuin van Singraven, een korenmolen en de nieuwe boomgaard van Fox, een restaurant dat veel werkt met boeren uit de buurt. En dat alles in het prachtige Twentse coulisselandschap. Geniet ervan!
Startpunt: Fox Restaurant Lodges, Johanninksweg 78, 7591 NR Denekamp. Parkeergelegenheid aanwezig.
Route volgt fietsknooppunten over verharde (fiets)paden. Let op! Pluk en verzamel met respect, verstand en met mate: alleen voor eigen gebruik.
Hier ben je op het terrein van Fox Restaurant & Lodges. Fox werkt op een STOERE manier, want stoer betekent 'Streekproduct uit Twente: Oorspronkelijk, Eerlijk en Rijk van smaak!' STOER is een initiatief van Restaurant Fox in samenwerking met zeven boerenbedrijven uit de omgeving.
Van de oude kaas van Pauline uit Beuningen tot echter boter die met de hand wordt gekarnt door de familie Kempers uit Mander. En van scharrelvarkenvlees uit Saasveld tot brandrode runderen uit Lattrop (zie POI 7). En van vlees tot mozarella van de waterbuffels uit Denekamp. Stuk voor stuk STOER!
Ook heeft Fox een jonge boomgaard. Hier kun je even uitrusten van de fietstocht. En pluk in de herfst - zodra de bomen groot genoeg zijn - gerust een appeltje of een pruim! NB Wilt u eten of slapen bij Fox? Vaak is reservering nodig.
www.restaurantfox.nlBoerderij Erve Kuiper is opgericht in 1936. Op het boerenerf is van alles te doen: de varkens en de kippen worden gevoerd of de koeien worden gemolken. Kinderen kunnen altijd helpen met het verzorgen of vertroetelen van de dieren en ze kunnen zich uitleven in de grote speeltuin.
Sinds 2012 is er ook een ijssalon bij de boerderij: De IJskuip. Ambachtelijk schep- en softijs en eigengemaakte, milieuvriendelijke koffie op het boerenerf.
Meer informatie?Museum Natura Docet is het oudste, regionale natuurhistorische museum van Nederland. Grondlegger van het museum is dorpsonderwijzer Bernink (1878-1954). Vanuit zijn ouderlijk huis begon hij met het verzamelen 'van de natuur', wat leidde tot de oprichting en opening van zijn museum in 1911.
Meester Bernink verzamelde ‘Twente’: van zwerfkeien en opgezette ijsvogels tot vlinder- en insectencollecties. Het museum kwam tot stand met financiële ondersteuning van Twentse textielfabrikanten als Van Heek, Scholten en Jannink.
Verwonder je over de collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum. Bouw je eigen digitale bos in Funky Forest en geniet van de landschapstuin. Een uniek belevingsmuseum waar je oog in oog staat met de natuur en de dieren van het Twentse land. Dichterbij kom je niet!
Meer informatie?Landgoed Singraven ligt mooi langs de Dinkel. Op het landgoed staan verschillende monumentale gebouwen, zoals het Huis Singraven, het koetshuis en de eeuwenoude watermolen. Het landgoed ligt in een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen en natuurlijk de Dinkel.
Singraven heeft een mooie moestuin waar je kunt ontdekken waar onze groenten oorspronkelijk vandaan komen, welke heilzame kruiden men in het verleden veel gebruikte en wat men at.
Meer informatie?De Vier Winden wordt ook wel Kleijsen's Möll genoemd. De Kleijsenweg, waaraan de molen ligt, herinnert nog steeds aan deze molenaar en eigenaar. De molen is nu eigendom van de Stichting De Vier Winden.
De molen is gebouwd in 1862. Het is een zogenaamde windkorenmolen; een achtkantige bovenkruier met stelling. De molen heeft een vlucht van 22.50m en is ingericht als korenmolen met twee koppels maalstenen.
Bijzonder is dat met de molen ook bij windstil weer kan worden gemalen. Dit leverde de molenaar in de jaren dertig van de vorige eeuw extra inkomsten op. Een tweede steenkoppel werd via een aandrijfriem aangedreven door een dieselmotor.
Het oorspronkelijke luiwerk, aangedreven door de wind, kan niet altijd worden gebruikt. Om de zakken graan toch omhoog te kunnen takelen, is een uniek tweede mechanisch luiwerk (foto) in de molen aangebracht.
Open: zaterdag 13.30 - 16.30 uur of op afspraak.
Openluchtmuseum Ootmarsum: de plek om te ontdekken hoe de mensen in Twente 200 jaar geleden leefden. In 'Het land van Heeren en Boeren', een museumpark met 15 gebouwen, is van alles te doen.
In de boerderijtjes zie je het boerenleven van toen en allerlei oude ambachten. Bovendien krijg je een 'Luusterkeske' mee: een audiotour waarmee je op 30 plekken informatie hoort.
Meer informatie?Typisch voor het Twentse landschap zijn de glooiende essen: hoger gelegen landbouwgronden. De glooiing is In de middeleeuwen ontstaan. In die tijd vond bemesting plaats door het opbrengen van heideplaggen met schapenmest. Daardoor ontstond geleidelijk een verhoging van de bodem.
Vanaf hier heb je mooi zicht op het esdorp Lattrop: de oude es en de kerk in de verste zijn goed te zien. Hier in de berm vind je allerlei wilde, eetbare planten: van brandnetel tot weegbree en van paardenbloem tot zuring. Pluk de jonge blaadjes, die smaken het lekkerste..
Brandnetels vind je eigenlijk overal, ook hier aan de rand van het pad. De brandnetel zit vol met vitaminen en mineralen en is goed tegen allerlei kwalen, van vermoeidheid tot en met huiduitslag. Bereid de plant als thee, als groente samen met andere groenten, als soep of.. als omelet!
Zin in een uitgebreide lunch? Maak eens een omelet met wilde planten: 4 eieren 1 lente-ui paardenbloembladen 10 toppen van brandnetel, zevenblad en/of madeliefjes, weegbree, duizendblad 100 gr champignons olie, peper, zout
Was blaadjes, stengels en ui en snijd ze in kleine stukken. Kook de brandnetels even zodat de ‘prik’ eraf gaat. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Klop de eieren, voeg peper en zout toe. Roer de blaadjes, lente-ui en champignons erdoor. Bak in olie op niet te hoog vuur lichtbruin.
In deze typisch twentse agrarische omgeving zie je nog flink wat boerenbedrijven. Zowel (rund)veehouderijen als landbouw.
Twentse boeren hebben eeuwenlang rogge verbouwd op hun essen, maar dat gewas is inmiddels grotendeels vervangen door maïs. De meeste mais die hier wordt verbouwd is zogenaamde snijmaïs, dat verwerkt wordt tot veevoeder.
Route gemaakt door Landschap Overijssel i.s.m. Fox Restaurant Lodges (project: (h)eerlijk landschap)
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!