Terug 7 km

De Krim(p): vloeivelden

Vloeivelden De Krim

Het dorp ‘De Krim’ ligt van oorsprong in een wijds hoogveenlandschap: De 'verveners' begonnen met de ontginning vanaf begin 1900. In 2004 werden de vloeivelden van de voormalige aardappelmeelfabriek, met behoud van de kenmerkende structuur, opnieuw ingericht tot een uniek (vogel)reservaat.

Startpunt: parkeerplaats Turfstekersplein, 7782 NZ in De Krim (Ov). Bekijk het (i) bord D20 aan Hoofdweg m.b.t. het verloop van de gemarkeerde route (pijl: groen) en de mogelijkheid tot een verlenging. Onderweg vogels spotten of vanaf een uitkijktoren turen over de weidsheid en onderweg een monumentale kerk en kalkoven bewonderen. Horeca bij het startpunt, eetcafé Raterink.

Je wandelt vanaf (i) D20 over (half)verharde (gras, bos)paden en weg. Route is volledig gemarkeerd (pijl: groen). Infobordjes rond de vloeivelden.

  • parkeerplaats

    Parkeerplaats winkels

  • horeca

    Café-cafetaria Raterink

    Café-cafetaria Raterink, Hoofdweg 36, 7782PM De Krim. Klik op de link voor de recente openingstijden vanaf 12 uur of bel 0524 - 571474. Op maandag gesloten.

    Recente openingstijden horeca
  • wandelknooppunt

    D20

  • wandelknooppunt

    D21

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Geschiedenis 'De Krim(p)' (1)

    Geschiedenis 'De Krim(p)'

    De Krim is een veenkoloniaal dorp aan de Lutterhoofdwijk. De herkomst van de naam 'De Krim' is onduidelijk. Soms kom je de naam tegen als 'Krimp', met een p. Onder een 'krimpe' of 'krimp' verstond men in de veenkoloniën ook wel de hoek (bijvoorbeeld bij de deur van het huis).

    De oudste vermelding van het dorp dateert van 1857. Dat is twee jaar nadat de aanleg van de Lutterhoofdwijk de bocht bereikt, ofwel: om de hoek gaat. Aannemelijk dus dat het dorp de naam dankt aan de bocht in het kanaal.

    Trambaan en scheepvaart

    Het kanaal was een belangrijke vaarroute vanaf 1869. Omstreeks 1897 is langs dit kanaal de tramlijn van Dedemsvaart (Ov) naar Coevorden (Dr) aangelegd door de Dedemsvaartse Stoomtramweg Maatschappij (DSM).

    Maak een Topo-tijdreis

    Hervormde kerk De Krim

    Ze hadden het niet gemakkelijk, die eerste bewoners aan dat pas gegraven kanaal in De Krim. Bijna geen geld, ziektes en heel veel zorgen. Maar er gloort licht; in 1872 is er een samenkomst in de tot kerkzaal omgebouwde turfschuur van de vervener Steenbergen. Bron: plaatselijk belang De Krim.

    Archieffoto's vertellen

    1: 1905 - Lutterhoofdwijk met Groninger boerderijen en rail Dedemsvaartse Spoortramweg Maatschappij (D.S.M.) 2: 1927 - Hervormde kerk met pastorie aan Lutterhoofdwijk, Parallelweg 39 (gemeentelijk monument uit 1911). 3: 1938 - Villa "Ora et Labora" (later Beatrixhoeve) aan Hoofdweg 52, De Krim.

    Bron archieffoto's: historische vereniging Hardenberg e.o. (HVH).

    Hist. Ver. Hardenberg (link) Aanleg kanaal Lutterhoofdwijk
  • wandelknooppunt

    D22

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Kalkoven, een monument

    Kalkoven De Krim

    Kalkoven 'De Krim'

    Water was belangrijk voor het vervoer van schelpen uit het westen naar de veendorpen in Oost-Nederland. In 1877 werd bij De Krim een kalkoven gebouwd. Schepen legden aan bij Lutterhoofdwijk en de schelpen werden vervolgens op een praam via de Kalkwijk verder getransporteerd naar de oven.

    Verschillende kalkovens
  • wandelknooppunt

    D23

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Geschiedenis vloeivelden

    Geschiedenis vloeivelden

    Toen de aardappelmeelfabriek in 1911 failliet ging, namen de boeren het over op coöperatieve basis onder de naam 'Onder Ons'. Aan het einde van de 20ste eeuw moest de fabriek sluiten. Vanaf het jaar 2004 ontstond er 'nieuwe natuur' op de vloeivelden van De Krim, onder beheer van Staatsbosbeheer.

    Foto's dateren uit het jaar 2014.

    Lees meer

    Uitkijktoren - vogels spotten

    De klim in de uitkijktoren wordt riant beloond met weids zicht over de voormalige vloeivelden van de aardappelmeelfabriek 'Onder Ons'. Afhankelijk van het seizoen spot je vele soorten vogels (open de link) die foerageren in de voedselrijke bassins.

    Welke vogels spot jij?

    WATer bevochten is...

    Op de plek waar in 1227 een handjevol Drentse boeren het leger van bisschop Otto van Lippe definitief het moeras instuurde - de beroemde Slag bij Ane - heeft waterschap Velt en Vecht gezorgd voor de herinrichting van het landgoed Groote Scheere. Bron foto: weekblad 'De Toren' uit 2012.

    Slag bij Ane
  • wandelknooppunt

    D24

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Vloeivelden: nieuwe natuur

    Nieuwe natuur op vloeivelden

    Sinds 2004 ontwikkelt zich op de voormalige vloeivelden van aardappelmeelfabriek 'Onder Ons' (AVEBE) een prachtig stuk nieuwe natuur, beheerd door Staatsbosbeheer i.s.m. Plaatselijk Belang De Krim en 'Vrienden van de vloeivelden De Krim'.

    Onder ons

    Op de foto zie je hoe het hier vroeger was: de aardappelmeelfabriek 'Onder Ons' met de toenmalige vloeivelden (bron: hist. vereniging Hardenberg, 1931). Je kunt ook het talud beklimmen en kriskras over de graspaden rond de vloeivelden wandelen. Extra informatie via QR-code op het informatiebord.

    Blog Staatsbosbeheer
  • 5
    Bezienswaardigheid

    Geschiedenis De Krim(p) (2)

    De Krim - Toen

    Eind 19e eeuw vestigden veel boeren uit Groningen zich in De Krim. De gronden werden bewerkt, er werd turf gestoken en vervoerd met schepen. De gronden werden rendabel, aardappels werden verbouwd en er kwam een aardappelmeelfabriek met vloeivelden.

    Aardappelmeelfabriek 'Onder Ons' was in De Krim een begrip; de enige grote industrie in het lintdorp. In de fabriek werd voornamelijk seizoensarbeid verricht. Foto boven: fabriekshuisjes Minkeswijk met aardappelmeelfabriek 'Onder Ons' in 1930.

    Scheepvaart en stoomtram waren in die tijd van groot belang voor het vervoer van producten als turf en aardappels. Op de foto uit 1940 zie je de Lutter Hoofdwijk met Groningse boerderijen en de Dedemsvaartse Stoomtram Maatschappij (D.S.M.).

    Een aantal Groninger boerderijen is tegenwoordig gemeentelijk monument. Op de foto boven uit 1915-1938: Villa 'Ora et Labora' (later Beatrixhoeve) aan Hoofdweg 52. Op de foto onder uit 1925: boerderij van de fam. Feddes waar met hulp van een door stoom aangedreven dorsmachine graan wordt gedorst.

    De Krim - Nu

    Biodiversiteit in planten, bloemen, insecten, vogels en andere dieren is belangrijk in onze leefomgeving. Ook gemeente Hardenberg en Waterschap Vechtstromen hebben aandacht voor biodiversiteit. Via de link vind je meer informatie:

    Plaatselijk Belang De Krim
  • wandelknooppunt

    D20

Natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg. (Archief)foto's: historische vereniging Hardenberg en Avereest. Routebeheer: Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!