Lekkere wandeling en treinbezoek naar lokale bierbrouwerij. Onderweg (in het juiste seizoen) zijn er bramen om jam & ijs mee te maken. De wandeling maakt deel uit van een tweedaagse langs lokale bierbrouwerijen in het Overijsselse Vechtdal.
Startpunt station Ommen, eindpunt station Mariënberg en vervolgens met de trein naar Gramsbergen voor een bezoek aan bierbrouwerij Mommeriete. (Brouwerij Mommeriete in Gramsbergen is vanwege corona-maatregelen tijdelijk gesloten. Wel afhaalmogelijkheden bij horeca onderweg) Bij alle stations is parkeergelegenheid aanwezig. Bier & Bes; dag 1 gaat van Vroomshoop naar Ommen. Tussen Mariënberg en Vroomshoop gaat ook een trein. Overnachtingsmogelijkheden dichtbij het station in Ommen.
Een afwisselend traject over bospaden, langs weilanden, met doorkijkjes op de Vecht.
Startpunt in Ommen, eindpunt in Mariënberg. Voor een bezoek aan bierbrouwerij Mommeriete, zeker een bezoek waard !, aan het eind van de wandeldag de trein van Mariënberg naar Grambergen nemen. Mommeriete is op 5 min wandelen, aan het kanaal.
Het café in station Mariënberg heeft beperkte openingstijden. Hier vertrekt de trein naar Gramsbergen voor een bezoek aan bierbrouwerij de Mommeriete. Op 5 minuten lopen vanaf station Gramsbergen en prachtig gelegen aan het kanaal. Het stadje Gramsbergen is tevens een bezoek waard.
Bierbrouwerij MommerieteOp 15 januari 1903 werd het station Ommen geopend. De stations in het Vechtdal van Ommen, Mariënberg en Gramsbergen zijn door dezelfde ontwerper ontworpen. Openingstijden van de horeca in deze 3 stations zijn beperkt. Raadpleeg vooraf de website.
Horeca treinstation OmmenTijdens deze wandeling staat er vooral mais op de velden. Voor bier zijn andere granen nodig; gerst, spelt, boekweit & hop. Ontkiemende gerstkorrels (gerstemout) vormen de belangrijkste grondstof voor de productie van bier. Met 1 kilo gerst kan ongeveer 6 liter bier worden geproduceerd.
Een aantal bieren heeft spelt als belangrijkste graansoort. Onder andere gebrouwen door brouwerijen in België en in Nederland. Spelt zorgt voor een bleke kleur en een stevige, frisse en volle smaak. Naast spelt en gerst wordt er boekweit gebruikt voor boekweitbier.
Een biertype waarbij speciaal veel hop wordt gebruikt is India Pale Ale. Voorheen werd dat sterk gehopt om het houdbaar te maken voor de lange reis per schip naar India. In Duitsland wordt meer dan 18.000 hectare hop verbouwd, één van de grootste hopproducerende landen ter wereld.
Wat heb je nodig: Jonge witte schone bloesem, 2 l water, sap van 2 citroenen, 2 kilo suiker, schone flessen. Werkwijze: 2 liter kokend water over 15 mooie vlierbloemen gieten en 2 tot 3 dagen laten staan. Het sap van 2 citroen + 2 kilo suiker er aan toe voegen en aan de kook brengen
Filteren en 40 gram citroenzuur erbij doen. In schone flessen gieten en nogmaals 1 week laten staan voor gebruik. Lekker met water/met water met koolzuur of... met witte wijn. Als een kir = 1 deel siroop op 5 delen wijn.
Wat heb je nodig: 1 kilo 'zwarte' vlierbessen, 1 liter water Werkwijze: 20 min koken op laag vuur, in keukenzeef met een schone doek mengsel uit laten lekken totdat alle sap eruit is gelekt, sap nu nog een keer op vuur tot het net niet kookt. Vul de flessen en sluit ze af. Stevige smaak.
Wat heb je nodig: 1 kg lijsterbessen, 300 gram suiker, 1l alcohol van 40% , 5 kruidnagelen, 1 kaneelstokje. Werkwijze: Bessen in een plastic zak enkele dagen in diepvries, na ontdooien bessen van de trossen ritsen, wassen en 5 min koken,...
Zeef de bessen eruit en doe ze in een pot met de suiker, de alcohol en de kruiden. Laat de likeur twee maanden rijpen. Bessen erin laten om er later een gerecht mee te kunnen versieren. Het aanwezige blauwzuur in de lijsterbes verdampt bij het koken.
Oranje lijn volgen naar de zandverstuiving Sahara. Een prachtig natuurreservaat en een bezoek waard. Routes van Landschap Overijssel rondom Beerze komen ook bij het Beerzerveld, een ander prachtig zandverstuivingsgebied.
Wat heb je nodig: 1 kg 'zwarte' bramen, 1 afgestreken theel koekkruiden, 1kg geleisuiker, gesteriliseerde jampotten. Werkwijze: Schone bramen in pan net onder water, voeg koekkruiden toe, kook bramen tot moes, moes afwegen, per 1dl moes 100 gr suiker toevoegen,..
Suiker en moes in schone pan, roerend langzaam ad kook brengen, koken op hoog vuur totdat alle suiker is opgelost, doorkoken tot gewenste dikte. Vul de potten met jam, en zet ze omgekeerd neer om af te koelen.
Wat heb je nodig: 450 gr bramen jam, 2 dl slagroom, 1 dl volle yoghurt. Werkwijze: Ingrediënten 3 minuten in keukenmachine draaien (of met mixer). Mengsel in afsluitbare bak in vriezer, bak er elk uur uit halen en met aangevroren ijs aan de zijkanten goed omscheppen, herhalen tot mooi glad ijs.
Linksaf voor een kijkje bij de stuw van Junne over de Vecht (oranje lijn volgen). Sluit even later weer aan op doorgaande route.
Door te trappen op het pedaal zijn verhalen over Junne te beluisteren. Over een voormalige boerderij met een authentieke bakoven en de naam 'Rottenklooster'....
Het pad loopt voor een klein deel over camping De Roos met biologische winkel en toiletgebouw. De winkel heeft heerlijke producten voor een picknick aan de Vecht. Faciliteiten van de camping alleen geopend tijdens het (zomer) seizoen.
Op het terrein van camping De Roos is een biologische winkel en toiletgebouw. Alleen geopend tijdens het zomerseizoen. Een mooie plek voor een picknick (en/of pootje baden) met producten van de winkel van camping De Roos.
De Vecht komt bij Gramsbergen NL binnen vanuit Duitsland en mondt vervolgens na 60 km uit in het Zwarte Water bij Zwolle. Door opkomst van o.a. Bentheimer zandsteen, dat verscheept werd door Vechtzompen, ontstond in de 17e 18e eeuw een bloeiende handel. Begin 20e eeuw is de Vecht gekanaliseerd.
Het komende stuk is, voor Nederlandse begrippen, nogal heuvelachtig. Onderweg ook heerlijke bosbessen te vinden. Blauw-witte markering van het Vechtdalpad blijven volgen
Natuurgebied Beerze omvat zo'n 400ha met daarin een mooie combinatie van natuur en cultuurhistorie. Je vindt hier niet alleen Landgoed Beerze met het statige landhuis omringd door park en bos, maar ook allerlei verschillende landschapstypen waarvan delen zelfs eeuwenlang onaangetast bleven.
Naast stuifzand, oude dennenbossen, uitgestrekte jeneverbesstruwelen, een langgerekt kamduin beplant met eiken(hakhout), vind je hier ook een veenputtencomplex en droge en natte heide.
Het dorp Beerze is een authentieke hoevenzwermnederzetting en een typisch esdorp. Op de zwarte houten schuren zie je nog de kenmerkende strovlechtwerken (foto). Deze vind je ook bij andere 'zwermen hoeven' stroomopwaarts in de naburige dorpen langs de vecht.
Natuurgebied Beerze is zeer divers in landschapstypen. Zo zijn er de cultuurgronden langs de Vecht bij het esdorp Beerze, het oorspronkelijke landgoed 'Beerze' bestaande uit een landhuis en landgoedbos en de mooie oude dennenbossen. Klik op de link.
Beerze, een openluchtmuseumDe melk van de koeien van boerderij Zandman wordt verwerkt tot Beemster van 't mes kaas. Beemster van 't mes is onderdeel van een programma voor duurzame melkveehouderij waar boeren streven naar gezonde en tevreden koeien met oog voor landschap en milieu. Op vrijdag en zaterdagmorgen geopend.
Boerderijwinkel ZandmanMet de trein een bezoek aan bierbrouwerij Mommeriete in het oude schipperscafé Boonstra sfeervol gelegen aan het water. Naast een vast assortiment heeft ieder seizoen zijn eigen bier. Mommeriete is iedere dag geopend en het bier kan ter plaatse genuttigd worden en meegenomen naar huis.
Bierbrouwerij MommerieteDeze route is gemaakt door Landschap Overijssel i.s.m Maarten Exel & Antje Grolleman van bierwandelweekend Vechtdal.
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!