Verstilde landgoederen, zwoegende molenraderen, spannende (natuur) paden en natuurlijk de waterkant – terug naar de middeleeuwen tot de weidevogels van nu. Er is veel te beleven in het gastvrije Vechtdal waar heerlijke streekgerechten je toelachen in gerenommeerde restaurants.
Parkeerplaats Museum Palthehof, Westeinde 3, 7731 CH Nieuwleusen of aan Dommelsdijk. Per trein? Stap uit op NS Station Ommen en maak eventueel gebruik van de OV fiets.(vooraf reserveren kan helaas niet) Rij over Stationsweg tot eerste zijweg (wit hek) voor parkeerplaats hotel Paping. Sla scherp linksaf. Rij rechtdoor tot fietsknooppunt 49. Eindpunt is NS station Ommen..
Goed toegankelijke (half)verharde (fiets) wegen. Route volgt voor 90% het fietsroutenetwerk Overijssel. Let op de instructies m.b.t. rijrichting.
Startpunt: Volg de fietsbordjes 34 tot afslag Westerveen. Sla linksaf. Rijrichting: volg de omhooglopende nummering en fietsbordjes van het fietsnetwerk Overijssel tot het eindpunt. Lees ook de (i)nstructies tot de juiste rijrichting.
In museum Palthehof wordt de geschiedenis van Nieuwleusen getoond. Het dankt zijn naam aan de familie Palthe die hier bezittingen had. Museum Palthehof is gelegen in het mooie Palthebos. De collectie bevat o.a. de inventarissen van diverse ambachtelijke bedrijfjes, gereedschap en kledingstukken.
Museum PalthehofAls het museum gesloten is, kunt u via de verhalenpaal Vechtdal de geschiedenis van de Palthehof beluisteren.
Meerdere horecagelegenheden in het centrum van Nieuwleusen. Kort bij de start.
Brasserie 't Witte PeerdIn 1893 weet molenaar Jan Massier op een openbare veiling in het bezit te komen van de in 1861 door Willem Hendrik de Graaf gebouwde koren- en pelmolen. Eerdere pogingen tot restauratie van de molen lukten niet, maar vanaf de zomer 2008 is de molen weer draai en maalvaardig.
Molen Massier in NieuwleusenToen in de zeventiende eeuw de hoogveenmoerassen ten noorden van Leusen door de Luessener Compagnie werden ontgonnen ontstond daar een nieuwe nederzetting, Nieuwleusen. Het oude dorp Leusen kreeg toen de naam Oudleusen. De naam Leusen is waarschijnlijk afgeleid van 'lo-essen', houtessen.
Mooi Rivier, een inspirerend hotel aan de Vecht in Dalfsen. Prachtige plek aan het water en terras met uniek uitzicht. Vanaf deze locatie kunt u ook de wandelroute-app van Landschap Overijssel "Dalfsen-Ommen: unieke plekjes" starten. Wandel vanaf de hoofdingang naar de Vecht en volg de route tot station Ommen (7km). Met de trein naar Dalfsen en wandel vanaf station Dalfsen tot het eindpunt hotel Mooi River (14km). Totale lengte wandelroute-app 21 km.
De Vecht heeft, tot ver in de 19e eeuw, een belangrijke rol gespeeld in de scheepvaart. De rivier was eigenlijk alleen goed bevaarbaar in de waterrijke tijd, ongeveer van oktober tot april. Door o.a. de kanalisatie daalde het water in de rivier naar een laag niveau en moest men stuwen bouwen.
Het water dat u ziet, is een oude meander van de Vecht. Eind 19e, begin 20e eeuw werd de rivier gekanaliseerd en zijn veel bochten afgesneden. De lengte van het Nederlandse deel van de Vecht werd ca. 30 km korter. Deze meander is zo'n bocht, maar werd gelukkig niet afgesneden.
In 2015 is een zogenaamde 'nevengeul' van de Vecht op het landgoed aangelegd. Indien u het Stuwepad naar het noorden volgt, kunt u ook hier een kijkje nemen.
De achtkantige stelling korenmolen is eigendom van landgoed Vilsteren. Vilsteren is al eeuwenlang een zogenaamd esdorp, met bijhorende boerderijen, akkers (de essen), natte hooilanden langs de Vecht en de "woeste" gronden met schapen. Onder de link recente openingstijden.
De Vilsterse molenLees dit en meer op het informatiebord over Giethmensche Veld.
De smalle brug over de Regge is gelegd omstreeks 1905. Daarvoor lag er een schuit, een zelfbedienend voetveer. De eigenaar van het landgoed Vilsteren, dhr.Pathuis Cremers, heeft de aanlegkosten betaald in ruil voor het jachtrecht in Giethmen voor de duur van 12 jaar.
Informatie over GiethmenRij rechts Giethemer Hooiweg op. Volg de halfverharde weg. Ga verderop links/rechts langs de Besthmenermolen richting fietsknooppunt 76.
De roeden van deze korenmolen, met een lengte van 21 meter, zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen en worden geregeld door een vrijwillig molenaar in bedrijf gezet. De molen en de bijgebouwen zijn tevens het onderkomen van het Natuurinformatiecentrum Ommen.
Nabij station Ommen, merendeels geopend. Actuele openingstijden, zie website.
Een kort citaat uit het Algemeen Handelsblad van 7 augustus 1928: "Op gewone dagelijkse dagen pufte er op de lijn Zwolle-Dalfsen-Ommen en verder naar het noorden een klein pingpingelen locomotiefje, dat moeizaam enige wagons voortrekt. Maar eens in het jaar denderen over die rails...
... machtige locomotieven en harmonicawagens van de Internationale Slaapwagen Maatschappij Mitropa, wereldtreinen voor Parijs en Marseille, voor havens aan de Atlantische Oceaan, waar boter naar Engeland, Amerika en Azie afvaren". Bron: boekje Krishnamurti in Ommen - Wandelen langs vergeten paden.
Het station van Ommen - en in 1929/1930 ook de halte Sterkamp, direct ten oosten van de overweg naar Vakantiecentrum Besthmenerberg - was voor de meeste bezoekers het begin- en eindpunt van het verblijf op een Sterkamp. Dit ten tijde van 'de Orde van de Ster in het Oosten'. Meer info via link.
Stichting Krishna MurtiNu is Het Laer een locatie voor huwelijken en o.a. evenementen. Rond 1700 als havezate gebouwd en kreeg verschillende eigenaren. 1903: Het landhuis met de bossen behoorde toe aan de Van Pallandt, een familiehotel en uitermate geschikt om later te dienen als verblijf voor de 'Orde van de Ster'.
Lees meerHet karakter van dit mooie monumentale pand aan de rand van het Laarbos maakt dat menigeen geïmponeerd is voor dit station. Dat het ook nog eens gerestaureerd is in een zeer unieke stijl maakt het geheel nog aantrekkelijker. Foto: op de stations tussen Zwolle en Emmen zie je deze oude stijl.
In 1806 gebouwd als olie- en pelmolen voor Hendrik Konijnenbelt. Hendrik's moeder kreeg in 1820 toestemming op "hare molen staande voor de brugge" koren te malen.
De KonijnenbeltAl rond het jaar 1100 genoemd als doorwaadbare plaats langs de Vecht. In 1248 kreeg het stadsrechten. Tot 1811 bestonden er twee bestuurlijke organisaties. Het stadsgericht Ommen, bestaande uit een smalle strook vanaf de Vecht, van de stad tot en met Ommerschans, en het Kerspel of Schoutambt Ommen.
Foto: Brug over de Vecht rond 1930 gezien vanaf Hotel de Zon in Ommen.
Lees meer over OmmenRij rechtdoor (volg de oranje lijn). Ga verderop rechts/linksaf tot molen De Lelie. Vervolg de oranje lijn tot de aansluiting fietsroutenetwerk richting knooppunt 43. Hoofdroute: rechtsaf langs molen Den Oord richting fietsknooppunt 43.
Een van de acht overgebleven zeskantige molens van Nederland. Onderin de molen is het Historische Museum Ommen gevestigd. Een plek bij uitstek om u, onder het genot van een kop koffie, te verdiepen in de geschiedenis van de mooie vestingstad Ommen en omgeving.
Het museum bezoeken?Een gedicht.. De Lelie blef behold’n veur oons Om’n De Oldemans verdient hier grote lof. Hun mooie mölle zal weer in ere kom’n en dat gif mij töt dichten stof....
Gedicht over De LelieIn het centrum Witharen staat het kunstwerk "De Druppel". Dit kunstwerk, gemaakt door Louis van Vilsteren en Thea Dijkema, is geïnspireerd op het feit dat Witharen midden in een waterwinningsgebied ligt. Uit de zandrillen van Witharen wordt al sinds 1932 grondwater gepompt, bedoeld als drinkwater.
GrondwaterbeschermingsgebiedHet gebied ten noorden van Ommen: De afwisseling van bos, uitgestrekte weilanden met dreven (kolonielanen), koeien en paarden, maakt het gebied uniek. Ontdek de vergeten geschiedenis van de Crueskuele, waar al vanaf 1418 werd door Ommenaren en Varsenaren gestreden werd om een grenspaal.
De Ommerschans, één van de verdedigingswerken uit de Spaanse oorlog rond 1625 gebouwd. Later, begin 19e eeuw, werden de bedelaars uit het hele land hier naar toe gestuurd.
Lees meerHet huidige Ommerveld werd in de 19e eeuw rendabel gemaakt door in het hoogveen greppels te graven voor de ontwatering. De niet af te turen heidevelden werden in brand gestoken, daarna werd in de afgekoelde vruchtbare aarde boekweit gezaaid. Het zogeheten armeluisgraan in Ommermoer. Lees meer >>>
Boekweit, nu een bijenplantVanaf 1900 werd de schop en ander materieel ter hand genomen om de nog overgebleven woestenij in te wisselen voor vruchtbare akkers en weidegronden. Zo werd vanuit de 'woeste grond' de huidige hechte buurtschap 'Vinkenbuurt' gesticht. Foto: Klaas Poppens.
Lees meerKinderen van de basisschool hebben aan de hand van kunstwerken de agrarische achtergrond van deze buurtschap in beeld gebracht in de wandeling 'rondje Vinkenbuurt'. De informatie is te lezen op het infopaneel. Er staat bij het pleintje met banken ook een schuilhut.
Groep Vechtdal i.s.m. Museum Palthehof en Landschap Overijssel.