Leuk ommetje door het mooie boerenlandschap van de Pothoek met als blauwe draad de Potbeek. Geniet van de glooiende akkers, groene weilanden en authentieke boerenerven. De route gaat over smalle paden langs weilanden, in het bos en langs sloten.
Er is parkeergelegenheid bij Herberg De Pot aan de Potdijk 9 in Markelo. Openbaar vervoer: RRReis Buslijn 97, Haaksbergen - Holten. Bushalte Hessenheem Markelo.
De route begint bij Herberg De Pot aan de Potdijk 9 in Markelo. De route is bewegwijzerd met groene pijlen en rode voetjes.
Tegenover Herberg De Pot staat een routebord. De route is bewegwijzerd met groene pijlen met het 'Ommetjes logo'; de rode voetjes.
Rond 1600 was De Pot waarschijnlijk onbewoond, want het grootste deel van de grond eromheen lag destijds braak. Dit was het gevolg van de omstandigheden tijdens de 80-jarige oorlog. Eind 17e eeuw werd de Goorse pastoor eigenaar van de Pot.
Herberg de PotDe camping werd in 1949 opgericht als initiatief van Middenstand Markelo. De grondeigenaren kregen ieder 1 gulden en een gezellige avond aangeboden voor het beschikbaar stellen van de grond.
Op de camping liggen enkele grafheuvels.
Hier kijkt u over de Potkamp, nu in gebruik door een enkele landbouwer, maar tot voor de ruilverkaveling in het midden van de vorige eeuw nog onderverdeeld in veel kleine stukjes landbouwgrond. Deze waren in het bezit van de boeren die hier hun graan, aardappelen en bieten verbouwden.
Met een mengsel van mest en heideplaggen werden de akkers op de hoge gronden jaarlijks een millimeter opgehoogd. Er ontstond daardoor een esdeklaag van ruim 1 meter. Hieruit blijkt dat de essen al meer dan 1000 jaar oud zijn.
In en aan de rand van het bosperceel zijn nog restanten van oude houtwallen te zien. De oudste houtwallen dateren uit de 16e eeuw. Ze werden aangebracht bij de rand van essen en kampen om te zorgen dat het vee en wil buiten de akkers bleven.
Doorsteek bij natte paden. Het Ommetje door het broekbos kan onbegaanbaar zijn als de omstandigheden erg nat zijn. Neem dan het doorsteekje
Broekbosjes zijn inmiddels zeldzaam. Ze komen voor in natte gebieden en zijn uitsluitend begroeid met zwarte els, een soort die veel werd toegepast om drassige grond geschikt te maken voor bosbouw.
De oorspronkelijke Rijssenseweg was een kronkelende zandweg langs de boerderijen die op de scheiding stonden van hoog en laag.
De weg werd in 1951 verhard als verbinding tussen Markelo en Rijssen. De aanwonende boeren stelden hun land vrijwillig beschikbaar en schonken een bedrag van 4800 gulden.
We wandelen langs de randen van het weiland waar vroeger de zandweg 'Koel'n diek' liep. Na de verdeling van de gemeenschappelijke gronden in de 19e eeuw werden de eigendomsgrenzen vaak aangegeven met houtsingels. De eiken die hier staan, geven daar nog een beeld van.
De Potbeek kan hier bij hevige regen over de weilanden vloeien. Dan is het pad niet begaanbaar! Neem dan het doorsteekje rechts naar de Oude Rijssense weg.
De Potbeek ontspringt vlakbij herberg De Pot en voert het water van de Potbeek af naar de Regge. In de 17e eeuw fungeerde de beek als vaarweg tussen de Schipbeek en de Regge. Het beekdal scheidt de Friezenberg van de Herikerberg.
Het gebied rond de Potbeek was vroeger natter. Perceeltjes langs de beek werden zomers gebruikt als hooi- en weiland. Vlak langs de beek had vrijwel elke boer een vennetje waar riet werd geteeld. Het pad erlangs noemde men 'Vennediek'.
Ga hier bruggetje over.
Ga hier het weiland in
Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Overijssel i.s.m. routevrijwilliger John Leerentveld en beeldvrijwilliger Hans Zwart.
Zoek jij een écht duurzaam en groen cadeau? Geef een vierkante meter natuur!
Koop je cadeau hier