Terug 5 km

Ommen, Reggesafari

De Reggesafari; eerst varen, daarna wandelen. Bootexcursie over de rivier de Regge o.l.v. schipper/gids. Vanaf het water ontdek je de mooie omgeving van de Regge. Daarna een prachtige wandeling terug door het natuurgebied. Kijk of je het ijsvogeltje ziet.. (varen alleen in voorjaar en zomer)

Voor de boottocht (ca. 1 uur) kunt u zich opgeven door te bellen of een sms te sturen naar 06- 29072312. Er kunnen maximaal 12 mensen per boottocht mee. Startplaats: restaurant de Nieuwe Brug, Lemelerweg 13, 7731 PR Ommen. Vanuit Ommen vanaf de Vechtbrug richting Lemele. Op de rotonde de eerste afslag nemen en daarna eerste weg rechts. Nieuwe Brug bevindt zich aan de linkerkant. Kijk ook op www.reggesafari.nl

Vanwege de smalle, soms zompige paadjes en een aantal trappen, is deze route niet geschikt voor mensen met een beperking.

  • startpunt

    Opstapplaats boot

    Parkeer je auto bij het restaurant en stap hier op de boot!

  • instructie

    Begin van de wandelroute

    Nadat je uit de boot bent gestapt ga je links de asfaltweg op en sla je het eerste zandpad rechtsaf. (de brug waar je net onderdoor ging ligt dan aan je linkerhand)

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Archemerstuw

    Stuw over de Regge

    Je bent net uit de boot gestapt en kijkt nu op de stuw over de Regge. Hier vind je een ingewikkelde constructie van stuwen, gemalen en vis-passages. Meer informatie hierover lees je op de informatieborden. Ook zie je hier verschillende kunstwerken.

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Ruimte voor de rivier

    Ruimte voor de River

    Ruimte voor de Rivier is een pakket van verschillende maatregelen om het hele rivierengebied in Nederland te beschermen tegen hoogwater. Door de rivieren meer ruimte te geven voorkomen we in de toekomst overstromingen.

    Boetseren

    Voor het landschap is dat een opsteker. De Regge mag z’n omgeving weer 'boetseren'. Door de stroomsnelheid ontstaan hoge oevers in de buitenbocht en lichte glooiingen in de binnenbocht. Het water mag hier en daar weer buiten de oevers treden.

    Kanaal

    De Regge was ooit negentig kilometer lang. Door het rechttrekken van de rivier de afgelopen 150 jaar is daar nog maar dertig kilometer van over. Eigenlijk was de Regge een kanaal geworden.

    IJsvogel

    Een groot deel van de Regge is inmiddels klaar. Er zit weer leven in het landschap. Voor vogels is dit een ideaal leefgebied. O.a. ijsvogels, oeverzwaluwen, leeuweriken, eenden, kwikstaarten, patrijzen en aalscholvers voelen zich hier thuis.

  • wandelknooppunt

    N40

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Kasteel Eerde

    Kasteel Eerde

    Midden op het landgoed Eerde vind je Kasteel Eerde. Ooit was het landgoed 150 hectare groot en strekte zich uit van de Overijsselse Vecht tot aan de Regge. Een stenen boogbrug over de slotgracht geeft toegang tot het kasteel. Op dit moment is er een internationale school gevestigd in het kasteel.

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Krishnamurti wie was dat?

    Spiritueel leider

    In de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw was Ommen een van de belangrijkste spirituele centra van de wereld. Duizenden mensen kwamen hier bijeen om mee te maken dat Krishnamurti de nieuwe Wereldleraar zou worden.

    Sterkampen

    In 1924 kreeg hij van Baron van Pallandt bij Ommen het Kasteel Eerde en een deel van het landgoed Eerde in bezit. In hetzelfde jaar werd hier het eerste zogeheten Ster Kamp gehouden.

    Geestelijk centrum

    Op de Besthmenerberg, in de bossen (nu camping) werd een nieuw geestelijk wereldcentrum gesticht met kampeerterreinen, een winkel, een postkantoor, een bank, een kantine, een conferentiecentrum, radiofaciliteiten en nog veel meer om een comfortabel verblijf van enkele weken mogelijk te maken.

    Toespraken

    Van 1924 tot 1938 werden de Sterkampen georganiseerd: mensen uit de hele wereld werden met speciale treinen aangevoerd om hier te kamperen, te spreken, te luisteren en vooral te filosoferen over de betere wereld die met de komst van Krishnamurti zou aanbreken.

    Meer weten?

    Meer over Krishnamurti inOmmen
  • 5
    Bezienswaardigheid

    Scoutingterrein Ommen

    Scoutingterrein Ommen

    In dit bosrijke gebied ten zuidoosten van Ommen ligt het terrein Eerde van Scouting Nederland, een klein en rustig kampeerterrein. Het terrein is verdeeld in een aantal besloten groepsterreinen ieder met zijn eigen kampvuurplaats en watertappunt. Er zijn vaste sanitaire voorzieningen.

    Primitief

    Scouting kampeerterrein Eerde is een van de weinige terreinen in Nederland waar je nog heerlijk primitief kunt kamperen. Op het terrein zijn weinig voorzieningen en dat heeft juist zijn charme. De enige voorziening is stromend water en je kunt er naar de wc. Electriciteit is er niet aanwezig.

    Natuurmonumenten

    Het terrein wordt beheerd door vrijwilligers van Scouting Nederland. Het terrein is gelegen in een prachtige omgeving waar je nog echt van de natuur kunt genieten. Het Landgoed Eerde is beschermd natuurgebied, en in beheer bij de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten.

    Scoutingterrein Eerde

    Omgeving

    In de omgeving kun je uitstekend wandelen, en fietsen. In de Regge kun je zwemmen, vlotvaren en kanovaren. Iets verderop gelegen vind je de heidevelden van de Lemelerberg en de zandverstuiving de Sahara. In Ommen en Den Ham zijn zwembaden, beide op ca. 3 kilometer afstand.

  • instructie

    Let op, linksaf

    Sla hier linksaf (dus vanaf hier wijkt de gele route af, wordt later weer opgepikt)

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Monument voor verzetstrijder

    Frits Herbert Jordens

    Niet onvermeld mag blijven het graf van de verzetsstrijder Frits Herbert Jordens aan de oever van de Regge. Als je de oever een tijdje volgt, zie je tussen 2 paaltjes een smal pad het bos ingaan, dat eindigt op een heuveltje tussen de bosjes.

    Grafsteen

    Hier is het graf te zien van Frits Herbert Jordens, deze jonge man kampeerde tijdens zijn jeugd veel op het landgoed "Eerde" en was bekend met de familie van Pallandt.

    Geallieerde vliegers

    Frits Herbert Jordens was rechtenstudent te Utrecht en hielp in1942 bij het onderduiken van Joodse kinderen, toen hij op Eerde verbleef. Vanaf midden 1943 tot aan zijn dood redde en begeleidde hij de terugkeer van Geallieerde vliegers.

    Gefusilleerd

    In Hasselt (België) werd hij gepakt door de Duitsers op 2 maart 1944 gefusilleerd. Hij was korte tijd voor dit fatale moment getrouwd met een dochter van een kennis van Baron van Pallandt. Na de oorlog werd Jordens op verzoek van z'n vrouw, herbegraven in Eerde.

    Vertaling v.d. grafsteentekst

    Vrije vertaling: "Hij slaapt rustig in de zon, de hand op de borst; hij heeft rode gaten aan de rechterzijde".

  • 7
    Bezienswaardigheid

    Steile Oever

    Stuwwal

    De stuwwal bij de Steile Oever is ontstaan door het kruiende ijs in de voorlaatste ijstijd. Het heeft gezorgd voor een flink hoogteverschil. De rivier de Regge heeft er bovendien voor gezorgd dat de bocht nog verder werd uitgesleten.

    Stuwwal Landgoed Eerde

    Trap

    Via een trap omhoog heb je hier een prachtig uitzicht. Ter plekke is een bijna moerasachtige sfeer. Je treft er o.a. koningsvaren en pluimzegge aan. Ook hier is het ijsvogeltje vaak gesignaleerd.

    Alles over IJsvogels
  • wandelknooppunt

    N26

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Begin van de vaarroute

    Prachtige boottocht

    Je gaat een prachtige boottocht maken van ongeveer een uur. Onderweg wordt er veel verteld over de omgeving door de schipper en gids. Behouden vaart!

  • horeca

    Restaurant Nieuwe Brug

    Wij zijn een sfeervol familie restaurant aan de voet van de lemelerberg in het toeristische Ommen. We staan bekend om onze goede en prijs vriendelijke keuken. Iedereen is bij ons welkom om wat te drinken of te eten. Wij hebben een zeer gevarieerde kaart met wat lekkers voor iedere smaak.

    De nieuwe brug
  • parkeerplaats

    Parkeren

Deze route is gemaakt door Anita Drijver i.s.m. Reggesafari

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!