Dag vijf van het Hilligenpad voert van Saasveld naar Zenderen. Het Hilligenpad is een zevendaagse bezinningsroute door het Twentse landschap. Voor wie op zoek is naar rust en reflectie of voor als je wilt gewoon wilt genieten van 'oale' grond.
Startpunt: Kerkepad Saasveld Eindpunt: Voormalig retraitehuis de Zwanenhof, Zenderen
Volg de paars/witte gemarkeerde route. NB Routemarkering gebeurt door vrijwilligers, graag mailen als de route niet klopt info@landschapoverijssel.nl
Op de plek van de huidige Plechelmuskerk stond ooit het slot Saterslo. Het slot werd in de vroege middeleeuwen gebouwd voor landheer Jacob van Saterslo, als bedankje voor zijn deelname aan de kruistocht in 1099. Het kasteel raakte in verval en werd in 1818 gesloopt.
Van het oorspronkelijke slot is bijna niets meer over; alleen de slotgracht is nog te zien en in de tuin van de kerk vind je nog een paar bouwdelen uit de middeleeuwen.
Het Molenven is het oudste, beschermde natuurgebied van Twente. Doordat het al ruim honderd jaar met rust wordt gelaten, krijgt de natuur er de kans om in oorspronkelijke staat terug te keren
Bijzonder is dat de bomen nu wortelen op dikke kussens van veenmos. Het water is kalkrijk, waardoor er ongewone planten bloeien, zoals de waterviolier. Als je hier in mei of juni bent, moet je maar eens kijken naar haar prachtige wit-lilagele bloemen.
De natuur is voor veel mensen een inspiratiebron. De natuur is rustgevend, oordeelloos en biedt ruimte. In de natuur kom je makkelijk bij jezelf. Wat inspireert jou tijdens de wandeling? En in het dagelijks leven? Weet je waarom? Wat kan jou helpen om geïnspireerd te blijven?
Hoe zorg je ervoor dat je de harten van anderen bereikt? Toen mensen nog niet konden lezen en schrijven, deed men dat o.a. door elkaar verhalen te vertellen en deze na te spelen. Die tactiek werd ook door de kerk bewust ingezet, zoals hier in de levende kerststal van Hertme.
Op 2e Kerstdag hoor je in de kerststal de geruststellende klanken van de midwinterhoornblazers en wordt het kerstverhaal nagespeeld met levensgrote beelden en levende dieren. Zo blijft het verhaal van de komst van Jezus een hele beleving. Gebruik jij ook verhalen om de harten van anderen te raken?
Sinds 2011 wordt The Passion jaarlijks live op televisie uitgezonden. Het programma doet elk jaar weer stof opwaaien; oude gelovigen vinden het een kitscherig spektakel. Toch zou je het ook kunnen zien als de logische, hedendaagse variant van de passiespelen.
Hier in Hertme werden de passiespelen al in jaren vijftig opgevoerd. En dat is te danken aan pastoor Veeger – de man die ook de levende kerststal introduceerde.
De historie van het Spookhuis roept vragen op. We weten niet precies wanneer het gebouwd is of welke functie het had. Naar verluidt hebben hier in de zeventiende eeuw verboden kerkdiensten plaatsgevonden.
In 1788 verloor het huis zijn kerkelijke functie door de komst van de Waterstaatskerk in De Kolk. Het werd vervolgens door verschillende mensen bewoond. Kunstschilder Johan Tibbe (1875-1926) gebruikte het als atelier. Uiteindelijk kwam het huis leeg te staan waardoor het in verval raakte.
Omdat het pand een zeldzaam voorbeeld is van een eenbeukig vakwerkhuis met schilddak en opkamer, is het pgenomen op de rijksmonumentenlijst. Inmiddels is het huis gerestaureerd, verplaatst en doet het dienst als dorpshuis voor sociale en culturele activiteiten.
Hof te Weleveld was een van de machtigste havezaten uit de omgeving. Het stond op een strategische plek: op het snijpunt van de Bornse beek en een van de weinige goed begaanbare oost-west-wegen door Twente.
‘Festina lente’. Deze inscriptie stond ooit op kasteel Hof te Weleveld, dat hier stond. Het betekent ‘haast u langzaam’. Wanneer heb jij je voor het laatst gehaast? En wat zou er gebeuren als je juist dan je tempo verlaagt?
Bij deze schuur stond het huis van de toverkol, waar men vroeger naar toe ging om raad te vragen. De legende zegt dat er een roofridder genaamd Henzo van Saterslo op brute wijze is beroofd en vermoord en nooit meer weergevonden is.
Het huidige schuurtje is gebouwd met de restanten van het oorspronkelijke hutje van de toverkol, dat bij de linde heeft gestaan. De schuur is recent in opdracht van Landschap Overijssel opgeknapt. De moeder van de huidige eigenaar heeft mooie woorden voor deze bezinningsplek:
"Door hier een rustmoment te creëren, kunnen mensen die zoekende zijn energie opdoen voor de reis naar zelfbewustzijn, zelfontdekking en zelfverwerkelijking. Een ieder van ons doolt schijnbaar verloren door een eindeloze woestijn om ten slotte die plek te bereiken waar ook het hart zich bevindt."
Wat begon als voetbalveld voor de Karmelieten en later schooltuin voor de agrarische opleiding, is nu een openbare sortimentstuin 'De Kloostergaarde' met vaste planten, bomen en groenten.
Ook wordt gewerkt aan een voedselbos. Je vindt er al volop blauwe bessen en honingbessen. Inmiddels is ook een suikeresdoorn geplant, de Sugar Maple, waarvan in Canada de heerlijke Maple syrup wordt gemaakt. Over een paar jaar kan dat hier ook!
Eén van de tuinkamers is een bezinningstuin, waar je tot rust kan komen. Kijk maar eens aandachtig naar een bloem, insect of een blad met de intentie om deze te tekenen: welke kleuren zie je en welke vormen en verhoudingen?
dekloostergaarde.nlIn 1855 is in Zenderen de orde van de karmelieten neergestreken. Op landgoed Het Hulscher bouwden zij hun klooster. Zij zetten hun stempel op het katholieke voortgezet onderwijs in Twente. Nog altijd vallen verschillende Twentse middelbare scholen onder de koepel van Stichting Carmelcollege.
Het kloosterleven van de karmelieten was strak gepland: vroeg opstaan om vervolgens gebed, meditatie en arbeid af te wisselen. Meditatie is tegenwoordig weer gangbaar. Een variant daarop is het beoefenen van mindfulness, vrij vertaald: aandachtstraining.
Door aandacht te geven aan waar je nu mee bezig bent, geniet je meer en leef je bewuster. Een oefening: probeer een half uur tijdens het wandelen alleen te luisteren, te ruiken of te kijken naar iets specifieks: bloemen; takken; insecten; de kleur geel of (afgevallen) bladeren. Wat doet dat met je?
Zie je de verhoging in de weg tussen het karmelietenklooster en het karmelietessenklooster? Na verluidt loopt daar een ondergrondse tunnel die de kloosters met elkaar verbond. De kloosters waren hoe dan ook met elkaar verbonden, ze deelden immers dezelfde geloofsovertuiging.
In september 2016 werd bij deze Mariakapel in alle vroegte de eerste versie van het Hilligenpad geopend, met een hagenpreek door de Twentse theoloog en communicatiewetenschapper Anne van der Meiden.
Ook werd die ochtend de eerste editie van de wandelgids gepresenteerd: 'Het Hilligenpad - Zwerven door Twente'. Het boekje staat vol met verhalen en beschrijvingen, deels gebaseerd op feiten, maar vaak ook op legendes en sagen.
Legendes en sagen; dat is de cultuur van de ‘oale grond’ van Twente die nog steeds leeft, ook nu nog in de 21e eeuw. Of misschien wel juíst nu, omdat veel mensen op zoek zijn naar identiteit en zingeving. Heeft het Hilligenpad ook jou geïnspireerd op je wandeling?
Je bent aan het einde van de vijfde wandeldag van het Hilligenpad. Weet je nog hoe je vijf dagen geleden de eerste stappen zette op deze tocht? Onderweg heb je kunnen lezen hoe mensen hier in Twente contact zochten (of zoeken) met het hogere.
Hier zie je voormalig retraitehuis De Zwanenhof, nu een ontmoetingsplek en zorghotel waar mensen kunnen herstellen na ziekte en waar ruimte is voor verbinding, meditatie en bezinning. Een waardige afsluiter van deze vijfde dag. Wees welkom voor een kopje koffie of thee (9.00-20.00).
Misschien kun je na deze tocht eventuele ballast achterlaten en bezieling mee naar huis nemen. Of in de woorden van Paulo Coelho: "Als je dapper genoeg bent om afscheid te nemen, zal het leven je belonen met een nieuwe ‘hallo’."
www.zwanenhof.comRoute gemaakt door Landschap Overijssel
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!