Terug 3,7 km

Booming Bomenroute - Oud Avereest

Bomen vertellen hun verhaal

‘Booming bomen’ is een gevarieerde wandeling door het unieke Reestdal langs en met aandacht voor de aloude boomsoorten! Speciaal gemaakt als leuke aanvulling op de bomenexpositie in het Bezoekerscentrum De Wheem. De korte rondwandeling is geschikt voor jong en oud.

Je start de route op de parkeerplaats achter het Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22 Balkbrug. Volg de routelijn op de kaart voor de leukste plekjes!

Smalle, onverharde (soms drassige) paden. (Niet geschikt voor een bosbuggy.) Looprichting: Volg de routelijn en de omhooglopende POI nummering!

  • parkeerplaats

    P De Wheem, bezoekerscentrum

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Fruitboomgaard De Wheem

    Boomgaard De Wheem

    Boomgaard

    In de boomgaard zie je ook het kippenhok en de bijenstal. In het voorjaar zijn de bijen heel belangrijk voor het bestuiven van de bloemen in de fruitbomen. Hierdoor kan het fruit ontstaan aan de bomen. De kipjes geven heerlijke eitjes.

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Bezoekerscentrum De Wheem

    Foto: Bennink fotografie

    Bezoekerscentrum De Wheem

    Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

    Reestdalkoek

    Speelnatuur

    Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Ook worden regelmatig leuke (kinder-)activiteiten georganiseerd. Ook is het recept voor 'Reestdalkoek' er verkrijgbaar.

    openingstijden De Wheem

    Wandel- en fietsroutes

    De Wheem is een Toeristisch Overstap Punt (TOP); een vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes door het Reestdal. Naast de wandelingen van wandelnetwerk Vechtdal, kun je vanaf hier verschillende routes via de app van Landschap Overijssel volgen. Voor alle routes (ook speurroutes!), zie:

    routes Landschap Overijssel
  • 3
    Bezienswaardigheid

    Ingekapselde boomwond

    Ingekapselde boomwond

    Ingekapselde boomwond

    Als je de grote bruine schuur voorbij bent ga je linksaf. Hier staat aan je rechterhand een boom met een gat in de schors. Dit is een oude wond. Bij het ontstaan van zo'n wond kapselt de boom de wond in, waardoor deze -als alles goed gaat- ondoordringbaar is voor met name schimmels.

    Oorsprong appelboom (link)
  • 4
    Bezienswaardigheid

    Hek van de begraafplaats

    Hek van de begraafplaats

    Ga het hek binnen en langs de heg een stukje rechtsaf het kerkhof op. Op verschillende grafsteentjes zie je bomen afgebeeld. Zien ze er vrolijk uit of treurig? Weet jij ook welk soort boom dit is?

  • wandelknooppunt

    A31

  • 5
    Bezienswaardigheid

    SlagBOOM

    Slagboom

    SlagBOOM

    Hoewel je dit eigenlijk misschien eerder een Hek noemt, noemen wij het in deze route een slagBOOM :-)

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Langs dit pad groeit hop

    Klimmende hop

    Kijk goed links en rechts, dan zie je allemaal slierten in de boom hangen. Dit zijn de resten van de hop. Deze plant gebruikt bomen als klimrek, in een poging zo dicht mogelijk bij de zon te komen. Onder de link kun je ook een video over de hop bekijken!

    Meer lezen over de hop (link)
  • 7
    Bezienswaardigheid

    Kerkvonder

    Kerkvonder

    Dit bruggetje verbindt Drenthe met Overijssel en werd vroeger door kerkgangers gebruikt om de kerk in Oude Avereest te bezoeken. Sommige mensen moesten wel meer dan 7 km lopen om naar de kerk te gaan.

    Wat is een vonder? (link)
  • 8
    Bezienswaardigheid

    Essenstoven

    Essenstoven

    Essenstoven

    De essenstoven zijn ontstaan doordat men deze bomen vroeger telkens kort boven de grond afzaagde. Zo kwamen er bij elke stam weer nieuwe uitlopers, waardoor de nieuwe stammen heel dicht op elkaar groeiden. Het essenhout werd gebruikt voor het maken van schoppen, bijlen, harken en hamers.

    Stoven: landschapselementen

    Eikenstoven

    Eikenstoven zie je vaak in oude hakhoutbosjes. Stoven worden landschapselementen genoemd en het zijn onderdelen die vaak (illegaal) uit het landschap verdwijnen. Landschap Overijssel maakt zich daar terecht zorgen over! Open de link.

    Lees meer over eikenstoven
  • wandelknooppunt

    A39

  • wandelknooppunt

    A37

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Weilandje: biotoop boomkikker

    Boomkikker

    Rondom het weilandje waar je nu naar kijkt, daarachter wonen de boomkikkers. Ze voelen zich hier goed thuis, zo tussen de ruige bramenstruiken. Ondiepe poelen, vroeger werden ze gegraven om het vee van drinkwater te voorzien. Tegenwoordig zijn ze meer van ecologisch belang.

    Lees meer over hun biotoop
  • 10
    Bezienswaardigheid

    Eikengaard

    Eikengaard

    Als vroeger een boerderij gebouwd werd plantte de eigenaar ook een eiken(boom)gaard. Als de boerderij dan later groot onderhoud nodig had, bijvoorbeeld aan de kap of gebinten, dan had de boerderij een eigen houtvoorraad. Slim toch?

  • wandelknooppunt

    A32

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Potstal

    Potstal

    Potstal

    Neem gerust een kijkje in de potstal. Op het dak rechts zit een groot houten ding op het dak. Weet jij wat dit is?

  • wandelknooppunt

    A33

  • 12
    Bezienswaardigheid

    Beukenhaag

    Beukenhaag

    Je ziet hier een rij beukenbomen die geen mooie rechte stam hebben, maar grillig van vorm zijn. Dit was vroeger een beukenhaag. Doordat deze op een gegeven moment niet meer werd geknipt, is hij uitgegroeid tot een eigenzinnige bomenrij.

  • 13
    Bezienswaardigheid

    Levensbomen

    Levensboom

    Veel van de boerderijen langs deze weg hebben boven de deur een levensboom voor het raam. Deze komt vooral in deze streek veel voor. Hoeveel tel je er?

  • wandelknooppunt

    A29

  • instructie

    Drassig bij de poel? Loop RD

    Route volgt de dassenkop naar rechts langs een poel. Is het te drassig, loop dan rechtdoor en volg de rode pijl. Ga bij de hoge watermeter rechts, het eindpunt is op de parkeerplaats van De Wheem.

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Kids: meet de hoogte vd berk

    Meet de hoogte

    Hoe hoog is een boom?

    Leuk om te doen; met een driehoek kun je bepalen hoe hoog een boom ongeveer is! Kijk langs de onderkant van de driehoek, zorg ervoor dat de onderkant van de driehoek horizontaal evenwijdig loopt met de grond. Loop naar achteren totdat je over de schuine kant van de driehoek de top van de boom ziet.

    Tel het aantal stappen (van ca. 1 meter) vanaf de boom (A op de tekening) en tel hier je eigen lichaamslengte bij op (B op de tekening). De hoogte van de boom (C op de tekening) krijg je als je A en B bij elkaar optelt. En hoe hoog was jouw gemeten (berk-/eik-/beuken)boom?

Met dank aan de vrijwilligers van het kinderteam De Wheem: Jenny van Keulen en Reina van Noord. Routebeheer Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Elke vierkante meter telt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons