Terug 3,3 km

Booming Bomenroute - Oud Avereest

‘Booming bomen’: is een leuke wandeling langs en met aandacht voor verschillende bomen, speciaal gemaakt als leuke aanvulling op de bomenexpositie in bezoekerscentrum de Wheem. De route is geschikt voor jong en oud.

Bezoekerscentrum De Wheem Oud Avereest 22 Balkbrug Parkeerplaats aanwezig achter De Wheem

Het terrein kan wat drassig zijn. Smalle, onverharde paden. (Niet geschikt voor een bosbuggy.) Looprichting: Volg de omhooglopende POI nummering!

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum 'De Wheem' van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Reestdal havermout-appeltaart

  Een specialiteit van De Wheem is de overheerlijke havermout-appeltaart, bekend onder de naam 'Reestdalkoek'. Eén van de overheerlijke streekproducten in het Reestdal.

  Speelnatuur

  Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Regelmatig zijn er bij De Wheem leuke (kinder) activiteiten!

  Openingstijden De Wheem
 • 2
  Bezienswaardigheid

  Hek van de begraafplaats

  Hek van de begraafplaats

  Ga het hek binnen en langs de heg een stukje rechtsaf het kerkhof op. Op verschillende grafsteentjes zie je bomen afgebeeld. Zien ze er vrolijk uit of treurig? Weet jij ook welk soort boom dit is?

  Hek van de begraafplaats
 • 3
  Bezienswaardigheid

  SlagBOOM

  Slagboom

  SlagBOOM

  Hoewel je dit eigenlijk misschien eerder een Hek noemt, noemen wij het in deze route een slagBOOM :-)

 • wandelknooppunt

  A31

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Langs dit pad groeit hop

  Klimmende hop

  Kijk goed links en rechts, dan zie je allemaal slierten in de boom hangen. Dit zijn de resten van de hop. Deze plant gebruikt bomen als klimrek, in een poging zo dicht mogelijk bij de zon te komen.

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Kerkvonder

  Kerkvonder

  Dit bruggetje verbindt Drenthe met Overijssel en werd vroeger door kerkgangers gebruikt om de kerk in Oude Avereest te bezoeken. Sommige mensen moesten wel meer dan 7 km lopen om naar de kerk te gaan.

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Essenstoven

  Essenstoven

  Essenstoven

  Deze essenstoven zijn ontstaan doordat men deze bomen vroeger steeds kort boven de grond afzaagde. Zo kwamen er bij elke stam weer nieuwe uitlopers, waarmee de nieuwe stammen heel dicht op elkaar gingen groeien. Het essenhout werd gebruikt voor het maken van schoppen, bijlen, harken en hamers.

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Weilandje: biotoop boomkikker

  Boomkikker

  Rondom het weilandje waar je nu naar kijkt, daar wonen de boomkikkers. Ze voelen zich hier goed thuis, zo tussen de bramenstruiken.

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Boerderij De Uilenburcht

  Wat weet jij van koeien?

  En wat vind je tot nu toe van de boerderijen? Mooi hé! Als je geluk hebt, zie je hier ook koeien in de wei. Niet altijd, want soms staan ze op stal. Weet je welke koeienrassen hier grazen? Wanneer de boer aanwezig is kun je het hem natuurlijk ook vragen.

  Potstal

  De Uilenburcht op Rabbinge 7, is één van de beheerboerderijen van Het Drentse Landschap. De boer en boerin wonen en werken op deze boerderij en de koeien staan in de wintermaanden op stal, een zogeheten potstal. Na het kalven mogen ze weer de wei in.

  Dal van de Reest

  Wanneer je uitgekeken bent bij de potstal, loop je tussen de schuur en hooischuur terug naar het zandpad en ga je rechtsaf. Zoek het informatiebord bij de Uilenburcht (in de richting van rivier de Reest) en ontdek alles over het 'Dal van de Reest'.

  'Eenmanses'

  Het Reestdal kent geen dorpen, maar nederzettingen van een paar boerderijen; zogeheten buurtschappen of esgehuchten. Op de kleine akkers rond een boerderij werd vaak rogge verbouwd, net genoeg om met één gezin van te leven. Daarom word zo'n alleenstaande boerderij met akker 'eenmanses' genoemd.

  Stoer hé, wij zijn zogeheten Schotse Hooglanders.
 • wandelknooppunt

  A32

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Eikengaard

  Eikengaard

  Als vroeger een boerderij gebouwd werd plantte de eigenaar ook een eiken(boom)gaard. Als de boerderij dan later groot onderhoud nodig had, bijvoorbeeld aan de kap of gebinten, dan had de boerderij een eigen houtvoorraad. Slim toch?

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Potstal

  Potstal

  Potstal

  Neem gerust een kijkje in de potstal. Op het dak rechts zit een groot houten ding op het dak. Weet jij wat dit is?

 • wandelknooppunt

  A33

 • 11
  Bezienswaardigheid

  Beukenhaag

  Beukenhaag

  Je ziet hier een rij beukenbomen die geen mooie rechte stam hebben, maar grillig van vorm zijn. Dit was vroeger een beukenhaag. Doordat deze op een gegeven moment niet meer werd geknipt, is hij uitgegroeid tot een eigenzinnige bomenrij.

 • 12
  Bezienswaardigheid

  Ingekapselde boomwond

  Ingekapselde boomwond

  Ingekapselde boomwond

  Als je de grote bruine schuur voorbij bent ga je linksaf. Hier staat aan je rechterhand een boom met een gat in de schors. Dit is een oude wond. Bij het ontstaan van zo'n wond kapselt de boom de wond in, waardoor deze -als alles goed gaat- ondoordringbaar is voor met name schimmels.

 • 13
  Bezienswaardigheid

  Fruitboomgaard De Wheem

  Boomgaard De Wheem

  Boomgaard

  In de boomgaard zie je ook het kippenhok en de bijenstal. In het voorjaar zijn de bijen heel belangrijk voor het bestuiven van de bloemen in de fruitbomen. Hierdoor kan het fruit ontstaan aan de bomen. De kipjes geven heerlijke eitjes.

 • 14
  Bezienswaardigheid

  Insectenhotel

  Logeren in het insectenhotel?

  Dit 'hotel' is speciaal gebouwd voor insecten. Doordat er verschillende materialen zijn gebruikt, kunnen lieveheersbeestjes, vlinders, oorwormen en pissebedden hier prima logeren. Soms zitten er ook bijen en wespen.

  Gaatjes

  Je ziet dat er veel boomstammetjes worden gebruikt bij dit insectenhotel. Daar zijn gaatjes in geboord, zodat er gangen ontstaan waarin de insecten kunnen overwinteren. In de natuur doen ze dit veelal in oude, dode bomen.

  Beschutte plaats

  Doel van dit hotel is het bieden van een warme en beschutte plek, waardoor insecten hier goed kunnen schuilen. En het is een leuk 'gebouw' om naar te kijken: het is zo gemaakt dat je de insecten goed ziet, maar van binnen is het donker genoeg voor de insecten om zich er prettig te voelen.

  Dankbaar

  Weet je dat insecten je dankbaar zullen zijn als je ook in je eigen tuin wat dode stammetjes laat liggen? Of misschien vind je het zelf wel leuk om een eigen insectenhotel te bouwen.

  Hoe bouw ik een insectenhotel?
 • 15
  Bezienswaardigheid

  Kids: meet de hoogte vd berk

  Meet de hoogte

  Hoe hoog is deze berk?

  Met de driehoek uit je tas kun je bepalen hoe hoog de boom ongeveer is. Kijk langs de onderkant van de driehoek, zorg ervoor dat de onderkant van de driehoek horizontaal evenwijdig loopt met de grond. Loop naar achteren totdat je over de schuine kant van de driehoek de top van de boom ziet.

  Tel het aantal stappen (van ca. 1 meter) vanaf de boom (A op de tekening) en tel hier je eigen lichaamslengte bij op (B op de tekening). De hoogte van de boom (C op de tekening) krijg je als je A en B bij elkaar optelt.

 • 16
  Bezienswaardigheid

  Solitaire eik

  Solitaire eik

  Solitaire eik

  Solitair betekent 'alleen'. Neem je meetlint uit je tasje en bereken hoe oud de eik is. Je kunt de leeftijd van een eik vrij goed bepalen door op 1.30 meter hoogte de omtrek van de stam te meten in cm. Vermenigvuldig de omtrek met 4 en deel deze daarna door 10. Zo krijg je een goede indicatie.

 • wandelknooppunt

  A30

 • 17
  Bezienswaardigheid

  Levensbomen

  Levensboom

  Veel van de boerderijen langs deze weg hebben boven de deur een levensboom voor het raam. Deze komt vooral in deze streek veel voor. Hoeveel tel je er?

 • eindpunt

  De Wheem

Met dank aan de vrijwilligers van het kinderteam De Wheem: Jenny van Keulen en Reina van Noord.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.