Deze wandelroute slingert door de geschiedenis (Toen & Nu) van Ywehorst. Het is een rijk gevarieerde cultuurhistorische ontdekkingstocht rond IJhorst met o.a. haar monumentale kerk en klokkenstoel. Extra: een klein stukje (nat)struinen langs de hoogveenbeek de Reest en verhalen op de infopanelen.
Startpunt: Parkeerplaats Heerenweg, 7955 PE IJhorst. Aldaar oplaadpunt elektrische auto's. Bij TIP KroKo MultiPunt een openbaar toilet (inworp € 0,50). OV-reiziger: buurtbus 592 vanaf Station Meppel. Stap uit bij halte Heerenweg(Klomp). Meerdere dagen wandelen? Verleng 'Kuieren rond Ywehorst: deel 1' met 'De Wijk: Reest & Landgoederen' (11 km). Lees (i) bij Y11. Dag 2: circa 18 km op pad met 'Kuieren rond Ywehorst: deel 2' vanaf knooppunt Y10.
Aanbevolen: waterdicht schoeisel. Volg vanaf Y10 het netwerk (pijl: paars) richting Y11. Lees ook de instructies (i). Let op: je hond is niet welkom!
Startpunt kuierroutes: infobord bij Y10. Lees ook de instructies (i). NB: Honden zijn niet welkom. Dag 1: loop bij keuzepunt Y10 het bos in. Volg de 5 km markering (pijl: paars). Dag 2: loop Burg. van Wijngaardenstraat in. Volg de 18 km markering (pijl; eerst geel, later andere kleur(en).
Het dorp IJhorst telt zo'n 1000 inwoners. In de oude kern van IJhorst stond in 1292 al een kerkje (kapel), gesticht door het klooster Zwarte Water bij Hasselt. De oudste informatie over het dorp dateert van 1365.
In dat jaar wordt Tijdeman Lijdenszoon genoemd als 'Scholtus van Ywehorstvene'. IJhorst had een eigen Schout, waaruit voorzichtig de conclusie getrokken kan worden dat IJhorst toen nog niet onder Staphorst viel. De plaatsnaam IJhorst is een verbastering van Ywerst, Ywehorst of ter Iwehorst.
'Ywe' is de oude benaming voor taxus. Een horst is een (zand)hoogte in een moerassig gebied. De naam IJhorst zegt dus iets over het oorspronkelijke landschap: een hooggelegen nederzetting waar veel taxusstruiken groeiden. In het dialect heeft men het niet over IJhorst, maar over 'De Rieverst'.
Op het informatiebord 'Kuieren in IJhorst', voor het begin/einde van de route aan de Heerenweg, ziet u de panden waarin vanaf 1900 de IJhorster middenstand zich vestigde langs de Heerenweg.
Is de streekwinkel en Tourist Info 'Het Reestdal' niet geopend, je mag altijd aanbellen. Het openbaar toilet (inworp 50 eurocent) is altijd bereikbaar. Zo ook oplaadpunt E-bike. Bezitter elektrische auto: Er staat een oplaadpunt voor twee auto's aan de parkeerstrook Heerenweg IJhorst.
KroKo MultiPunt IJhorstHoe leuk is dit? Zelf een kruidkoek met ingrediënten (molenmeel en zuivel) uit het Reestdal maken. In deze streekwinkel is een kant en klare samenstelling te koop en wordt, als je erom vraagt, feestelijk ingepakt om als kadootje weg te geven.
Het kronkelende riviertje de Reest betekent meer dan de grens tussen Overijssel en Drenthe. Water speelt hier de hoofdrol. De hooilanden met kleurige bloemen, zoemende insecten, statige boerderijen, heidevelden en lome bossen worden al eeuwen met elkaar verbonden door veenbeek Reest. Bekijk de film.
Hilco Hof: Blik in 't ReestdalKerkplein: Ga ervoor schuin rechts (oranje lijn) over de parkeerplaats tot pleintje 'Het Hemels Uitzicht' met informatiepanelen en verhalenpaal. Loop terug naar het kerkplein. Ga na het metalen hek, voor de kerk, links. Lees instructie Klokkenstoel.
Neem plaats op het bankje en geniet van het prachtige uitzicht op het grensriviertje de Reest en over het Reestdal. Het nest op de hoge paal geeft zicht op de opgroeiende ooievaars vanaf het voorjaar. Trap rustig op de pedalen van de praatpaal en hoor alles over de unieke historie van deze plek.
Video Levend ReestdalAls je naar de andere kant kijkt, zie je het prachtige kerkje van IJhorst met een losstaande klokkenstoel. Op deze plek staat al eeuwenlang een kerk. Voor 1400 was het een houten kerk. Het huidige kerkgebouw stamt uit 1823. In de Wijk is geen kerk; men kerkte daarom in IJhorst.
Aan zo'n mooie plek kleeft een mooi verhaal. Vroeger hadden adel en kerk het voorrecht om paling te vangen met een zogenaamde 'aalstal' (fuik) in de Reest. In IJhorst hebben buurtbewoners de reeds lange tijd verdwenen aalstal gereconstrueerd (foto) en een nieuwe functie gegeven. Klik op de link.
Bevloeiing en 'het schut'De aalstal is een soort fuik die even breed is als de rivier. Door deze in de Reest te laten zakken en weer omhoog te halen ving men vis. Tegenwoordig kan de aalstal gebruikt worden om ecologisch onderzoek te doen naar de visstand.
Aan je rechterhand de klokkenstoel. Volg rechtdoor het asfaltpad tot een kruising van paden. Kies je eigen uitzichtpunt bij de bankjes (rechtuit / rechtsaf). Vanaf de omheining begraafplaats zicht op de belangrijke hooilanden langs de natuurlijke riviergrens in het Reestdal.
Kuier op de kruising kort naar links. Bewandel het eerste klinkerpad naar links tot taxushaag. Sla rechtsaf en blijf langs de haag lopen en verlaat, na het sluiten van het metalen hek, de begraafplaats. Sla rechtsaf. Vervolg het netwerk (pijl: paars) en lees bij Y11 de instructie (i).
Dit punt op de historische begraafplaats geeft een weids zicht op het grensriviertje de Reest en de omringende, natte hooilanden richting de provincie Drenthe. De hooilanden vallen onder het beheer van Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap.
In de Middeleeuwen was de Reest 'verland'. Omdat men water nodig had om het land te kunnen bewerken, is de Reest meter voor meter met de hand uitgegraven. Veel meanders werden hoekig van vorm. Hieraan kun je nog steeds de menselijk invloed op het natuurlijke riviertje zien.
Beheer Landschap Overijssel Beheer Het Drentse LandschapNaast de kerk staat een monumentale woonboerderij (1820) met verbouwde schuur. De bovenverdieping heeft een ruime B&B met een kleine keuken en kookgelegenheid. Beneden het sanitair. Foto: vanaf de Reest zicht op de monumentale kerk en klokkenstoel.
B&B Het Gasthuis IJhorstRoute 6km: Bij Y11 links het bospad op. Route 17 km: Volg het fietspad tot over de Kerkbrug / Reest. Ga bij knooppunt 46 linksaf. Volg de route 'De Wijk: Reest & Landgoederen' 11 km tot 46. Keer terug naar Y11, sla rechtsaf en kuier verder...
Bekijk de verlenging op kaartHet dorp 'de Wijk' zet zich al tien jaar goed op de kaart. Het tweejaarlijkse 'Grensloos Kunst Verkennen' (in het veld of bij particulieren) trekt kunstenaars uit vele regio's. Via een kunstroute, te volgen met een boekje, kunnen de verschillende kunstobjecten bekeken worden.
Heb je dit ook al gezien?Het pad waar u nu op loopt werd vroeger 't Allee genoemd. Bewoners van o.a. de Havixhorst en Dickninge maakten gebruik van dit pad om lopend naar de kerk van IJhorst te gaan. Over het pad werden ook de overledenen naar het kerkhof gebracht.
Aan het eind van 't Allee komt u bij de Reest. Vroeger lag hier een smalle brug (foto). De staanders van de brug waren nog lange tijd te zien. In oude archieven staat vaak vermeld dat men het kerkenpad niet kon gebruiken. In periodes met regen is het hier erg nat. De mensen moesten dan ver om lopen.
Op dit punt, waar het wandelpad links langs de hoogveenbeek de Reest gaat, is er rechts zicht op het landgoed Dickninge. Het ooievaars buitenstation 'De Lokkerij' op landgoed Havixhorst is meer naar links. Het beheer van beide landgoederen wordt gedaan door 'Het Drentse Landschap'.
Landgoed De HavixhorstDe Reest vormt de grens tussen de provincies Drenthe en Overijssel. Het Reestdal is vrijwel in natuurlijke staat en de Reest kan ruim 30km vrij meanderen. De oorsprong ligt ten noorden van Dedemsvaart 'De Tippe'. Het eindpunt ligt in Meppel waar de Reest op haar breedst is.
LAW - De Loop van de ReestHet gebied langs veenbeek de Reest is zeer kwetsbaar. In de meeste jaargetijden is het oevergebied erg nat door de overstromingen van de Reest. De Reest bemest hiermee het land met slibdeeltjes. Dat is vruchtbare grond voor veel bijzondere planten zoals de rode pimpernel en moeraskartelblad (foto).
In deze omgeving zijn vele Mysteries bekend: De spookhaas van Havixhorst - De excentrieke Baron - De juffers van Dickninge en Tol van Dickninge - Grafkelders in de kerk van IJhorst. Op een unieke kaart zijn de 31 'Mysteries van het Reestdal', verkrijgbaar bij het KroKo MultiPunt in IJhorst.
Over de 31 mystieke plekkenDe Vledders is een komvormig gebied ten zuiden van IJhorst. Lang geleden blies de wind de bodem ter plaatse weg en zette het materiaal aan de randen weer af. Deze heuvelachtige zandverstuivingen zijn nu begroeid met bomen en struiken. In de ontstaande laagte ontwikkelde zich veen.
Gebiedsontwikkeling VleddersHet veen is afgegraven en weiland geworden. In 2021 is men begonnen met de herinrichting van dit gebied. Men legt een nieuw watersysteem aan. Daardoor worden periodes van droogte en hevige regenval beter opvangen. Het gebied wordt opnieuw ingericht. Planten en dieren kunnen dan optimaal floreren.
Wat heeft de Streitenvaart, een afwateringssloot, met het Reestdal te maken? Heel veel, hoorden we tijdens een excursie van terreinbeheerder Hans Dijkstra van Landschap Overijssel. Ook eens op pad met Landschap Overijssel om meer te weten over de natuur?
Klik op deze linkFoto: plaggenhut toen aan Streitenvaart.
De bewoners van de boerderijen waar u langs gekomen bent, werden vroeger de Vledderboeren genoemd.
Vroeger werd het erf van boerderijen omringd door een haag (men had toen nog geen prikkeldraad). Zo'n stekelige haag (meidoorn of sleedoorn) werd toen als veekering gebruikt. Ook rond een moderne locatie wordt zo'n streekeigen haag aangeplant. Landschap Overijssel heeft hierin een adviserende rol.
Streekeigen inheemse struikenHet stuiflandschap in het gebied 'De Witte Bergen' is enkele eeuwen geleden waarschijnlijk ontstaan in een periode van grote droogte. Daardoor ging de witte zandlaag stuiven. Voor 1900 zag de overheid er op toe om het verder 'verstuiven' te voorkomen. Op het niet naleven stond een hoge boete.
Een van die regels was dat het terrein niet te kaal door schapen 'afgeweid' (afgegraasd) mocht worden. Zo is ten westen van de Wijngaardenstraat een komdal ontstaan (de moerassige Leijer Hooilanden) en ten oosten van deze weg, de alom bekende stuifduinen onder de naam 'De Witte Bergen'.
In 1908 stond hier een uitspanning "Stahls Tentien". Later in 1934 werd hier het geliefde paviljoen De Denneheuvel gebouwd. Het terrein van het paviljoen kende verschillende attracties zoals een zwembad, een kanonijver, een speeltuin en een dwaaltuin met uitkijktoren. Nu is het een recreatiepark.
Nieuwsgierig naar het startpunt Beleefroute IJhorst? Sla rechtsaf en wandel tot het informatiebord met spelelementen. Vervolg het Kuieren rond Ywehorst: deel 1 via de markering (pijl: paars) tot het eindpunt Y10 aan Heerenweg.
Inwoners van IJhorst hebben nagedacht over hoe ze de leefbaarheid in hun dorp konden vergroten. Een van de ideeën was het ontwikkelen van een avontuurlijke route door het bos. Jong en oud heeft meegedacht en meegewerkt aan de realisering van deze Beleefroute.
De 'Beleefroute IJhorst' van circa 2 km, met verrassende spelelementen en informatiebordjes, is te volgen vanaf dit informatiepaneel (bovenste foto) door het heuvelige natuurgebied 'De Witte Bergen'. Met deze bewegwijzering (onderste foto) kun je echt niet verdwalen.
Reestdalgroep. Archieffoto's: Hist. Ver. de Wijk-Koekange. Bron: boekje OVKK Kuierroute IJhorst 40 (te koop bij het KroKo MultiPunt in IJhorst.)
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!