De naam zegt het al: deze route neemt u mee door de vier marken van het dorp Sint Isidorushoeve. Een korte wandeling waarin u een indruk krijgt van de verscheidenheid van dit mooie dorp. Deze route is bewegwijzerd met oranje pijlen met het voetjes logo. Getest door 'Groen & Handicap'.
Startpunt: kerk St Isidorishoeve, Beckummerweg 9 in Haaksbergen (Sint Isidorushoeve). Gratis parkeergelegenheid.
De route is geschikt voor mensen met rolstoel, scootmobiel, kinderwagen. Voor delen die niet toegankelijk zijn is een alternatieve route aangegeven.
In het najaar van 2015 wordt / is hier een Toeristisch Informatie Punt (TIP) aangelegd. Van hier starten diverse wandel en fiets routes door het gebied.
De Rooms Katholieke Isidoruskerk is het middelpunt van het dorp 'de Hoeve'. Rond deze kerk is in 1927 het dorp ontstaan.
Voordat in 1927 de kerk werd gebouwd, was dit een onontgonnen gebied met veel heide. Toen zicht steeds meer boeren in het gebied vestigden, werd de heide ontgonnen. Met de bouw van de kerk in 1927 is het dorp Sint Isidorushoeve ontstaan.
De beek ontspringt oostelijk van Haaksbergen en stroomt in noordwestelijke richting langs Sint Isidorushoeve en Hengevelde bij Goor in het Twentekanaal.
Men vermoedt dat voor het graven van de Schipbeek (±1405) de Buursebeek het water deels afvoerde via de huidige Bolscherbeek naar de Regge bij Goor. Sinds mensenheugenis voert Haaksbergen het afvalwater af via de Bolscherbeek.
Ten tijde van de textielindustrie kreeg het beekwater door gebrekkige zuivering nogal eens een andere kleur als er verfwater werd geloosd. In de volksmond werd dan ook gesproken over de "Blauwe bekke".
De zuiveringsinstallatie is gebouwd in 1988 en gerenoveerd in 2012. Het afvalwater wordt gezuiverd volgens het principe: "Oxidatiesloot", waarbij bacteriën de organische stoffen afbreken.
In bassins krijgt het water een bepaalde stroomsnelheid en gelijktijdig wordt er lucht ingeblazen zodat bacteriën optimaal hun werk kunnen doen. Na zuivering wordt het schone water geloosd op de Bolscherbeek.
In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog ging de boerderij op het erve Boonk na beschietingen in vlammen op. Men vermoedde dat Duitse soldaten er zich schuil hielden.
Het landelijk Bureau Wederopbouw Boerderijen was verantwoordelijk voor de herbouw. Het stimuleerde de regionale vormgeving van de nieuwbouw maar met ruimte voor een moderne bedrijfsvoering.
In de gevel is een steen geplaatst met een leeuw op reizend uit vlammen en een jaartal. Erve Boonk is in 1947 herbouwd onder architectuur van G.H. Hartgerink uit Haaksbergen.
Veldschuren werden gebouwd op afgelegen weiden om beschutting te bieden aan het vee. Deze schuur had echter een ander doel. Niet om vee te stallen maar een auto. De toenmalige eigenaar was zuinig op zijn eerste auto.
Hij ging liever lopend of fietsend langs de modderige zandweg naar zijn erf dan dat er modderspatten op zijn automobiel zouden komen.
Met rolstoel, scootmobiel of kinderwagen hier rechtdoor en oranje stippellijn volgens tot volgende POI.
Oorspronkelijk behoorde het Kötterbos tot de gronden van de marke Holthuizen. Bij de bouw van de kerk (1927) werd hier zand afgegraven en met kiepkarren naar de bouwplaats vervoerd om het terrein ruim 1 meter op te hogen.
Vanaf 1966 namen ronkende motoren bezit van het terrein. Nu is het een officieel motorcross terrein. Er wordt getraind en er worden nationale wedstrijden in diverse klassen verreden.
Deze makepaal uit 1792 markeert de grens tussen de Marken Boekelo en Holthuizen. Grensgeschillen waren vaak aanleiding tot twisten tussen de Marken.
Door dergelijke stenen palen te plaatsen, die voor de helft werden ingegraven, was er geen misverstand over eigendom mogelijk.
Houtwallen zijn vroeger door de boeren aangelegd en hadden verschillende functies. Ze dienden als afrastering om het vee tegen te houden. Hier groeide ook het zogenoemde akkermaalshout, dikwijls eiken.
Eenmaal gekapt werd het hout verbrand tot houtskool en de bast ging naar de leerlooierijen. Nu zijn de houtwallen fraaie landschapselementen en karakteristiek voor Twente.
Voor mensen met rolstoel, scootmobiel of kinderwagen is dit lastiger.
Op 13 januari 2012 is het rapport "Versterking van de dracht en biodiversiteit ten behoeve van de (wilde) bij" door Adviesbureau Larenstein opgeleverd. Dit rapport is gemaakt in opdracht van enkele bijenhouders uit Haaksbergen.
Als een van de onderwerpen hadden zij een Idylle beschreven. Een Bloemenveld dat bijdraagt aan de versterking van de biodiversiteit in en rond het dorp en waar bijen zich thuisvoelen. De eerste stappen zijn gezet!
De komende jaren kan hier een prachtig bloemenveld groeien waar u doorheen kunt wandelen. Daarnaast vormt het veld een mooie entree voor het dorp.
Wandelgroep Sint Isidorushoeve