Terug 20 km

Uniek Dalfsen: op avontuur (2)

Dalfsen heeft dan wel geen stadsrechten, maar een rijkdom aan landgoederen en kastelen. De allure van toen gaf Dalfsen, en nog, grote bekendheid. Met deel 2 van 'Uniek Dalfsen' maakt u kennis met deze rijke geschiedenis via de lanen en kronkelpaden door het prachtige coulisselandschap.

Startpunt: Station Dalfsen, Stationsweg 4, 7722 HA Dalfsen. Autobezitters, vrij parkeren. Bereikbaar per bus en trein.

Route gaat over brede, smalle en heuvelige (gras)paden die soms ook drassig kunnen zijn. Stevige schoenen is aan te bevelen.

 • horeca

  Grandcafé het Oude Station

  Gelegenheid voor koffie/thee, een maaltijd en toiletgebruik. Vanaf onze locatie starten deze wandelroute-apps van Landschap Overijssel: Uniek Dalfsen: op avontuur (1) en (2) en "Dalfsen-Ommen: unieke plekjes". Meer weten, welkom! Zo ook de fietsroute-app "Uniek Dalfsen: Vechtgezichten".

  Grandcafé Het Oude Station
 • startpunt

  Uniek Dalfsen: op avontuur (2)

  Ga bij wandelknooppunt W10 over de stoep naar rechts langs de voorkant stationsgebouw. Na de spoorwegovergang volg je naar rechts de markering Wandelnetwerk Vechtdal tot de Instructie Starnbosch(pijl: oranje, later blauw en geel).

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Treinstation Dalfsen

  Historie 'Het Oude Station'

  De buitenzijde van Het Oude Station is nog steeds in originele staat en heeft de karakteristieke stationsuitstraling die je ook in Ommen, Mariënberg en Gramsbergen terug ziet. Het stationsgebouw in Dalfsen werd in 1902 voltooid. Over het ontwerp: Architect Eduard Cuypers koos voor een...

  ...functioneel gebouw met decoratieve elementen. De gevels werden uitgevoerd in rode baksteen met houtwerk in frisse kleuren: rood, wit en groen. De plaatsnaamaanduiding werd uitgevoerd in sectieltegels, een groot aantal tegels vormt tezamen een voorstelling. Het betreft hier de Jugendstil.

  Bouwstijl Amsterdamse School

  De Zwevende Kei

  Dalfsen kent, naast de in het oog springende bouwwerken in de dorpskern, ook dé blikvanger nabij station Dalfsen. Het kunstwerk 'De Zwevende Kei', een artistieke schepping van Bas Maters, die je ook kunt aanschouwen wanneer de trein tussen Zwolle / Emmen, station Dalfsen passeert.

  NS op de Emmerlijn - Dalfsen
 • wandelknooppunt

  W15

 • wandelknooppunt

  W16

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Havezate Den Berg

  Havezate Den Berg

  Landgoed Den Berg is een van de grotere landgoeden uit de omgeving Dalfsen. Over het landgoed loopt de op één na langste zichtlaan van Nederland. Van noord tot zuid is de laan meer dan 3.5 km lang.

  Meer informatie

  Eikenhakhout

  Op het landgoed is veel hakhout aanwezig. In de tijd van de eikenhakhoutproductie waren deze landgoederen dan ook grote spelers in het veld. Ab Goutbeek heeft hier een boek over geschreven: 'Eikenhakhout langs de Vecht'. Een boek dat u veel vertelt over de geschiedenis van eikenhakhout.

  In de app 'fietsen in Overijssel' is ook de fietsroute 'Eikenhakhout' te vinden die u meer informatie geeft over dit boeiende onderwerp.

 • wandelknooppunt

  W18

 • wandelknooppunt

  W19

 • wandelknooppunt

  W38

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Den Aalshorst

  Den Aalshorst; een deftig huis

  De opzet was om van het landhuis een havezate te maken met twee bouwhuizen aan weerszijden en een gracht er omheen, zodat het sjieker leek. Het is echter nooit als havezate erkend. Deftig is het wel. De 19e eeuwse schilder, dichter, schrijver en burgemeester van Zwolle Rhijnvis Feith woonde er.

  Lees meer...
 • 4
  Bezienswaardigheid

  Het Sterrenbos (Dalfsen)

  Van stick tot zandwal

  Zandverstuivingen waren vroeger een bedreiging voor het land van de grondeigenaar en Zwolse burgemeester Vriese. Hij liet in die tijd (1678) twee evenwijdige 'sticken' aanleggen die zich ontwikkelden tot de huidige zandwallen. Tussen die twee sticken liet Vriese een zgn. Sterrenbos planten.

  Structuur Sterrenbos

  Het bos bestond in die tijd voornamelijk uit grove en fijne dennen (hiermee werden w.s. sparren bedoeld). In het midden staat nu nog een woonhuis, in vroegere tijden was dit een zogeheten jachthuis. De jager had hierdoor goed zicht op de rechte lanen om het overstekende wild te schieten.

  Starnbosch camping

  De Saksische boerderij uit de 17e eeuw werd pas zichtbaar op de eerste kadastrale kaart van Dalfsen uit 1832. De boerderij kreeg na de tweede kaart de aanduiding 'Starnbosch'. In 1985 werd de historische naam van boerderij 'Starnbosch' door camping Het Boskamp (sinds 1961) in ere hersteld.

  Lees meer...
 • instructie

  Starnbosch

  Ga voor het hooggelegen woonhuis linksaf. Kies het tweede pad links. Let op: ga na circa 200 m rechtsaf, een smal pad. Na de afdaling, op de halfverharde weg rechtsaf langs horeca Het Boskamp. Vervolg vanaf W70 het wandelnetwerk (pijl: groen, paars).

 • wandelknooppunt

  W70

 • horeca

  Cafe Restaurant Het Boskamp

  Voorheen stond hier een Saksische boerderij genaamd 'Starnbosch'. Sinds 1961 is hier een camping ontstaan met de naam Het Boskamp. Welkom binnen of op het terras bij het huidige 'Starnbosch camping' met horecagelegenheid. Vanaf deze locatie kunt u ook de wandelroute-app van Landschap Overijssel "Uniek Dalfsen: op avontuur (2) en de fietsroute-app "Uniek Dalfsen: Vechtgezichten" starten.

  Horeca Het Boskamp
 • wandelknooppunt

  W71

 • wandelknooppunt

  W72

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Het Rechterense Veld

  Schaapskooi Natuurmonumenten

  In het verleden beschikten de meeste schaapskooien op de zandgronden over een potstal. Ze stonden soms bij een boerderij maar vaak op grote afstand hiervan. De schaapskooi is sinds 1994 een gemeentelijke monument van Dalfsen. In beheer van Natuurmomenten. Foto: Midwinterhoornwandeling Green Shoes.

  Lees meer over Green Shoes Over de schaapskudde

  Het Rechterense Veld

  Een eldorado voor de vogelspotters die met een beetje geluk de boompieper, gekraagde roodstaart, havik, kruisbekken en geelgors kan spotten. In de nattere gedeelten ook vele bijzondere planten: de bospaardenstaart en koningsvaren. Door 't plaggen van heide kwam het moeraskartelblad weer in beeld.

  Rechterense Veld

  Betekenis rabatten

  In het Rechterense Veld kun je zogeheten 'rabatten' zien. Het zijn langwerpige ophogingen waarvan de greppels dienst doen als afwatering. De methode wordt toegepast in de bosbouw om droge stukken in een nat gedeelte te verkrijgen. Op de hogere stukken worden dan o.a. (eiken)bomen geplant.

  Looizuur uit eikenbomen

  De zomer- en wintereik zijn de enigste twee soorten inheemse eikenbomen in Nederland. Er staan in het Rechterense Veld ook vele (monumentale)eiken in het bos. Vroeger schilde men de eikenbast om er looizuur of tannine uit de schors te winnen. Dit werd gebruikt voor 't looien van huiden.

 • instructie

  Bosrandweg

  Sla op de kruising linksaf. Volg het bospad rechtdoor (links een Rabbattenbos). Na circa 700 m, op de derde kruising, rechtsaf. Loop tot na heideveld. Naar links volg je het wandelnetwerk tot Instructie Bestikkingswal.

 • instructie

  Rechterense Veld

  Sla rechtsaf. Volg het lange bospad tot de T-splitsing. Wandel kort naar links. Instructie Bestikkingswal.

 • instructie

  Bestikkingswal

  Let op: kies rechtsaf het eenmanspaadje (slecht te zien). Klim naar de top bestikkingswal. Houd rechts aan. Loop rechtdoor op het slingerende pad (nergens afslaan) tot u zicht krijgt op het fietspad. Instructie Dalmsholterweg.

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Eeuwenoude bestikkingswal

  Begrip 'Bestikkingswal'

  De oude bestikkingswal waarop u nu wandelt, werd vroeger ook wel 'moezenbelt' genoemd. Al vanaf de middeleeuwen gebruikten de boeren heideplaggen als strooisel in hun potstal en schaapskooi. De met mest doortrokken plaggen werden vervolgens als mest op de akkers gebracht.

  Zandverstuivingen

  Door het plaggen van de heide ontstonden er op kleine schaal zandverstuivingen, die een bedreiging vormden voor de akkers. Om deze zandverstuivingen tegen te gaan, werden er in de marke regels opgesteld waaraan de boeren zich moesten houden.

  Takken steken

  Zo moest de grond waar heide geplagd was, ingezaaid worden met zandhaver en in de zomer moest men rondom de akker takken met bladeren steken om het stuivende zand op te vangen.

  Dit zand verzamelde zich tussen de takken met daaraan het dorre blad en werd zo een walletje van zand. Zo kon zich na jaren een metershoge wal ontwikkelen, de zogenaamde bestikkingswal. Op deze wal karakteristieke eiken (foto).

 • instructie

  Dalmsholterweg - 14 en 20 km

  LET OP: daal af tot het fietspad. Route 14 km: volg het fietspad naar links over Rechterense dijk tot POI kasteel Rechteren. Kies het fietspad naar links. Route 20 km: kort naar rechts tot doorsteekje. Steek de weg over, loop het bos in.

 • instructie

  Hessumse Veld

  Loop rechtdoor tot de T-splitsing. Sla linksaf. Aan het einde naar rechts tot aan de bosrand. Vanaf KP R38 het wandelnetwerk vervolgen tot Instructie R32 Rechteren.

 • wandelknooppunt

  R38

 • wandelknooppunt

  R13

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Historische spoorlijn

  Spoorlijn Zwolle-Stadskanaal

  Oorspronkelijk (in 1905) lag er een spoorlijn tussen station Zwolle en station Stadskanaal. Deze spoorlijn maakte deel uit van het netwerk van spoorwegen van Noordooster Locaalspoorweg-Maatschappij waarmee het noordoosten van Nederland werd ontsloten en Twente met de haven Delfzijl werd verbonden.

  Spoorlijn Zwolle - Emmen

  Na een gefaseerde sluiting van verschillende delen van de lijn is alleen het baanvak Zwolle - Emmen nog in gebruik. Waar voorheen stoomlocomotieven zich langzaam door het nog in ontwikkeling zijnde gebied een weg baanden tuft nu de Vechtdallijn.

  Station Vilsteren

  Alle stations langs het spoor Zwolle-Emmen zijn ontworpen door architect Eduard Cuypers. Het voormalige station Vilsteren deed dienst van januari 1903 tot mei 1966. Vanuit Vilsteren werd vooral mijnhout vervoerd voor de mijnen in Limburg. Helaas is het station in 1980 afgebroken.

  Spoorlijn Zwolle-Stadskanaal
 • wandelknooppunt

  R36

 • wandelknooppunt

  R30

 • horeca

  Restaurant Expo-Madrid

  Uitspanning (restaurant) Madrid heeft een expositie van schilderij 'De Nachtwacht', nageschilderd door schilder Jan van der Horst Tip: Start vanaf onze locatie direct de wandelroute-app van Landschap Overijssel 'Uniek Dalfsen: op avontuur (2)'. Zo ook de fietsroute-app 'Uniek Dalfsen: Vechtgezichten' met een korte aanrijroute: Volg de Bosweg tot de Markeweg. Sla rechtsaf en volg dan de vermelde fietsroute-app.

  Restaurant Expo Madrid
 • wandelknooppunt

  R31

 • instructie

  R32 Rechteren

  Ga bij R32 links en daarna rechtsaf. Loop het pad rechtdoor uit (nergens afslaan). Op de T-splitsing, voor een gebouw, linksaf. Vervolg over Markeweg het wandelnetwerk tot aan het station Dalfsen. Het eindpunt van Uniek Dalfsen (2).

 • wandelknooppunt

  R32

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Hakhout landgoed Rechteren

  Hakhout op landgoed Rechteren

  Landgoed Rechteren speelde een belangrijke rol bij de productie van hakhout. Veel van de eikenbossen op dit landgoed zijn oude hakhoutpercelen. Van deze percelen is jarenlang hout geoogst.

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren

  Temidden van het 1225 hectare grote landgoed Rechteren staat kasteel Rechteren. Dit is verreweg het belangrijkste en mooiste historische bouwwerk in de gemeente Dalfsen.

  Middeleeuws

  Kasteel Rechteren is de enige van de middeleeuwse kastelen in Overijssel waarvan ondanks belegering, ontmanteling en ingrijpende verbouwingen, belangrijke delen zijn overgebleven, namelijk de toren en de woonvleugel.

  Graven Van Bentheim

  Vanaf de stichting tot begin 14e eeuw was het kasteel eigendom van de graven van Bentheim. In 1315 kwam het tijdelijk in bezit van Herman van Voorst en daarna via vererving bij de Van Heeckerens, die zich later Van Rechteren noemden. Het kasteel is nu nog in hun bezit en wordt door hen bewoond.

  Markante bewoners

  Enkele markante bewoners van kasteel Rechteren waren: Adolf Hendrik van Rechteren (1656-1731), Jacob Hendrik van Rechteren Limpurg (1831-1878), Adolph Reinhard Zeger graaf van Rechteren Limpurg (1909-1962) en diens dochter Elisabeth Marguerite Carola gravin van Rechteren Limpurg (1938-2016).

  Het dagblad de Stentor mocht een kijkje nemen op kasteel Rechteren en schreef daarover op zaterdag 29 oktober 2016 een artikel. Via de link leest u meer over Christiaan Graaf van Rechteren Limpurg en zijn gezin.

  De dolle jager van Dalfsen...
 • instructie

  Kasteel Rechteren

  Korte en lange route: wandelinstructie: Blijf de markering (pijl: paars) van het wandelnetwerk volgen tot aan het station Dalfsen. Het eindpunt van Uniek Dalfsen (2).

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Het landschap steunen?

  Landschap Overijssel

  U bent op deze route te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.

  Help mee!

  Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je kunt blijven genieten van dit mooie, afwisselende Sallandse landschap!

  sms & doneer euro 2,50

  Klik op de doneerknop en je steunt het landschap met euro 2,50. Het bedrag wordt eenmalig afgeschreven via je telefoonrekening. Alvast hartelijk dank voor de steun!

 • wandelknooppunt

  W12

 • wandelknooppunt

  W11

 • 11
  Bezienswaardigheid

  Historie Vechtbrug & herberg

  Scheepvaart Dalfsen-Ommen

  Rond 1900 vervoerden de schippers hun vracht tussen Dalfsen en Ommen via de Vecht. Bij Ommen lag de Vecht eerder droog dan in Dalfsen, het water liep te snel weg naar Zwolle. Stuwen werden gebouwd om het water te beheersen en er werden meanders afgesneden.

  Geschiedenis De VII Deugden

  Brasserie de VII Deugden, op de hoek Prinsenstraat-Vechtdijk, is altijd al een gezellige pleisterplaats geweest. De benaming 'herberg' veranderde in 'hotel'. Eigenaresse van 'Hotel van Kuik', tante Margje Schoenmaker, was in die tijd een begrip in Dalfsen.

  De blauwe kamer boven was in die tijd gereserveerd voor leden van de familie Van Dedem die op dat moment niet terecht konden op Huize Den Berg of Den Aalhorst. Na weer een wisseling van eigenaars verdween de hotelfunctie, Henk Krol en zijn vrouw, gingen boven wonen.

  Vele jaren later zwaaiden Frieda Niens, Marco de Vries en Marc Koggel met hun partners de scepter tot november 2014. Toen splitste de zaak zich. Marc en Jolanda Koggel gingen naar het landgoed Gerner, hotel Haersolte en restaurant De Barones.

  Brasserie de Zeven Deugden Hotel / Restaurant De Barones

  Lopen & fietsen met een app

  Wie meerdere dagen in Dalfsen verblijft, kan ook middels andere wandel- en/of fietsroute App van Landschap Overijssel er op uit trekken (Download de app 'wandelen in Overijssel of klik op de link).

  APProutes Landschap Overijssel

  Klik voor een natuurwandeling in Dalfsen op 'Green Shoes'.

  Green Shoes

  Kies een stadswandeling bij de 'Historische Kring Dalfsen'.

  Historische Kring Dalfsen

  Een culinaire wandeling? Aanspreekpunt De Barones.

  Restaurant De Barones

  Belangstelling voor de gedichtenroute Schat van Dalfsen?

  Lees meer...
 • eindpunt

  Uniek Dalfsen: op avontuur 2

 • wandelknooppunt

  W10

Groep Vechtdal in samenwerking met Landschap Overijssel. Archieffoto's: Historische Kring Dalfsen.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.