Terug 0,8 km

Speelnatuurpad De Wheem (Oud Avereest)

Speelnatuurpad in Oud Avereest

Leuke en leerzame route voor het hele gezin! Ontdek wie er logeert in het insectenhotel en waarom de kikker van ondiep water houdt. Klim op speeltoren of nestel je in het mezennest. Veel plezier!

Startpunt: Bezoekerscentrum de Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Parkeerplaats is achter de boerderij, daar start ook de gezinsroute 'Speelnatuurpad'. Tip: Leuke (natuur)weetjes vindt je in de POI's op je mobiel.

Vanaf de stenen 'vlindermuur' volg je de markering (houten dassenkop) over smal, soms heuvelig bospad. Aan het begin kan het weilandpad drassig zijn.

 • parkeerplaats

  P De Wheem, bezoekerscentrum

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Insectenhotel

  Logeren in het insectenhotel?

  Dit 'hotel' is speciaal gebouwd voor insecten. Doordat er verschillende materialen zijn gebruikt, kunnen lieveheersbeestjes, vlinders, oorwormen en pissebedden hier prima logeren. Soms zitten er ook bijen en wespen.

  Gaatjes

  Je ziet dat er veel boomstammetjes worden gebruikt bij dit insectenhotel. Daar zijn gaatjes in geboord, zodat er gangen ontstaan waarin de insecten kunnen overwinteren. In de natuur doen ze dit veelal in oude, dode bomen.

  Beschutte plaats

  Doel van dit hotel is het bieden van een warme en beschutte plek, waardoor insecten hier goed kunnen schuilen. En het is een leuk 'gebouw' om naar te kijken: het is zo gemaakt dat je de insecten goed ziet, maar van binnen is het donker genoeg voor de insecten om zich er prettig te voelen.

  Dankbaar

  Weet je dat insecten je dankbaar zullen zijn als je ook in je eigen tuin wat dode stammetjes laat liggen? Of misschien vind je het zelf wel leuk om een eigen insectenhotel te bouwen.

  Hoe bouw ik een insectenhotel?
 • 2
  Bezienswaardigheid

  De vlindermuur

  De vlindermuur

  Op de parkeerplaats van De Wheem staat wel een bijzondere muur. Op het bordje staat voor wie dit muurtje is gemaakt. De foto is gemaakt na de aanleg, zie jij nu precies hetzelfde muurtje? Daar tegenover staat ook het kleinste hotel. Voor wie is dit gemaakt?

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Kikkerpoel

  Een kijkje bij de kikkerpoel.

  Kikkers voelen zich thuis in kleine, ondiepe waterplassen. In een kikkerpoel vinden ze eten en kunnen ze zich voortplanten. Water trekt insecten aan; het favoriete voedsel van de kikker.

  Padden, salamanders, libellen

  Het is een kleine poel, maar op sommige plekken is het water toch dieper dan één meter. Naast kikkers zitten er ook padden en salamanders in. Ook voor sommige andere dieren, zoals libellen, is de poel een geschikte omgeving.

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Speeltoren

  Klim in de toren!

  In deze hoge speeltoren ben je voor heel even een specht. De gaten zie je nog in de toren zitten. Kijk er maar eens doorheen!

  Egelhut

  Op deze speelplaats loop je ook over een boomstam, slinger je met een touw over de slangenkuil, speel je in de egelhut en ondertussen kunnen de volwassenen even uitrusten op een bankje.

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Koolmezennestkast

  Kijken in een nestkastje

  Wel eens in een vogelhuisje geweest? Nog niet? Nu kan het, want in dit levensgrote vogelhuisje kun je binnen kijken en je proberen voor te stellen hoe een vogel woont. Hoe leuk is dat!

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Speelplek

  Bouw je eigen hut

  Op de speelplek kun je naar hartenlust spelen, klimmen, klauteren, sjouwen, hutten bouwen; het mag en kan allemaal! Ben je al moe na deze ontdekkingsreis? Dan kun je ook even uitrusten op het bankje.

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Landschapsbeheer, grondwater

  Natuurbeheer van het landschap

  Landschap Overijssel wil graag gevarieerde en natuurlijke bosranden behouden en ontwikkelen. Om te voorkomen dat het dicht groeit, dunnen we het bos uit en planten nieuwe struiken aan als de meidoorn, sleedoorn en Gelderse roos. Het onderhoud gebeurt gefaseerd.

  Meer over het natuurbehoud

  Grondwatermeter

  In het kader van het project Water in de Peiling zijn op tientallen plaatsen in Nederland grondwatermeters geplaatst. Foto: deze grondwatermeter staat op de parkeerplaats, achter het bezoekerscentrum De Wheem, in het Reestdal. Te hoog is (natte voeten) of te laag (verdroging).

 • wandelknooppunt

  A30

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Foto: Bennink fotografie

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Speelnatuur

  Een specialiteit van De Wheem is de havermout-appeltaart ('Reestdalkoek'); één van de lekkere streekproducten uit het Reestdal. Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Ook worden regelmatig leuke (kinder-)activiteiten georganiseerd.

  Wandel- en fietsroutes

  De Wheem is een Toeristisch Overstap Punt (TOP); een vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes door het Reestdal. Naast de wandelingen van wandelnetwerk Vechtdal, kun je vanaf hier verschillende routes via de app van Landschap Overijssel volgen. Voor alle routes (ook speurroutes!), zie:

  routes Landschap Overijssel openingstijden De Wheem

Route gemaakt door Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.