Terug 4,4 km

Ommetje 'De Voart'

Ommetje door Dedemsvaart

Deze 'groene' route door het vervenersdorp 'De Voart' neemt je mee in de geschiedenis, van 'vervenershuizen' tot industriële monumenten. Aan het kanaal 'De Dedemsvaart' kun je een 'reis door de tijd' maken door bij een zogeheten 'Meerpaal' de QR code te scannen. Route getest door 'Groen & Handicap'.

Startpunt HVA: parkeerplaats Langewijk 166, 7701 AK Dedemsvaart. Startpunt OV-reiziger: Stap uit bij halte Nieuwewijk, Dedemsvaart of De Magnolia. Routeverloop: lees de (start)instructies (i). Mis het zomerse uitstapje niet (oranje lijn). Horeca (mindervalidentoilet aanwezig): verschillende mogelijkheden in het centrum van Dedemsvaart en onderweg. Route combineren met 'Dedemsvaart: Toen en Nu' ? Lees HVA startinstructie (i).

De rondwandeling voert over (halfverharde) voetpaden en is voor 50% gemarkeerd (pijl: lichtgroen). Ook toegankelijk voor gebruikers van een rolstoel.

 • parkeerplaats

  Parkeren HVA, Langewijk 166

 • startpunt

  Startpunt HVA wandeling 4 km

  HVA startpunt, Langewijk 166: (OV)Route: (Ver)Volg de 4 km wandeling voorbij school 'De Zeven Linden' en St. Vitus kerk. Steek na Asterstraat de dubbele verkeersweg over en ga kort links. Lees instructie (i) Rozenheim. Routeverloop: lees de (OV)instructies (i).

  Kunstwerk 'De Zeven Linden'

  OV-reiziger: beëindig de 4 km wandeling bij bushalte De Magnolia, Dedemsvaart of halte Nieuwewijk, Dedemsvaart.

  Route met 8 km verlengen?

  Nog meer ontdekken in Dedemsvaart? Klik dan op de link 'Dedemsvaart: Toen en Nu' voor de routekaart en mogelijkheden (8, 9 of 10 km). De 8 km route (vanaf B10) is voor 100% gemarkeerd (pijl: paars) maar met de leuke uitstapjes (oranje lijn), een verlenging van circa 2 km.

  Dedemsvaart: Toen en Nu
 • 1
  Bezienswaardigheid

  Sint Vitus kerk (10)

  RK kerk Sint Vitus

  1820: De houten kerk werd in 1875 vervangen door een stenen. Architect Alfred Tepe. 1928: kerk uitgebreid met het huidige voorgedeelte In de kerk, boven het balkon, bevindt zich een Maarschalkerweerdorgel (1881); in 2015 volledig gerestaureerd. De RK kerk is van mei t/m oktober dagelijks geopend.

  Op zoek naar Sint Vitus

  Maarschalkerweerd orgel

  Orgelmaker Michaël Maarschalkerweerd (in 1915 overleden) speelde een grote rol in de Nederlandse orgelbouw rond 1900. Onder de naam Maarschalkerweerd & Zoon werden kwalitatief hoogwaardige orgels gemaakt, merendeels voor katholieke opdrachtgevers, waaronder ook de RK Sint Vituskerk.

  Orgelmaker Maarschalkerweerd

  Het Angelus kleppen

  De Angelusklok, die in de toren van de Sint Vitus kerk op 19 september werd opgehangen, is in 1936 door klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts gegoten voor de Koptische kerk in De Haag. De klok draagt het opschrift Jacobus. De Angelusklok wordt in diverse plaatsen gebruikt, nu dus ook in Dedemsvaart.

  Het luiden van het Angelus

  Begraafplaats RK kerk

  Op deze begraafplaats zijn ruim 800 namen te vinden op de grafstenen. De oudst bewaarde grafsteen is van de eerste pastoor van de kerk, B.L. Nieuwentap, en dateert uit 1841. Bij de ingang bevinden zich twee oorlogsgraven. Zie link.

  Oorlogsgraven Stichting

  (10) Deelnemer OMD 10-09-2022

  De deuren van de rooms-katholieke kerk staan ook op deze monumentendag open.

 • instructie

  Rozenheim tot fietsbrugje

  Ga voor de weg Rozenheim rechts het gritpad op. Loop dit pad langs de sloot uit tot op de stoep. Sla linksaf en volg Rozenheim naar links/rechts tot instructie (i) 'fietsbrugje'.

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Koninklijke Kwekerij Moerheim

  Koninklijke Kwekerij Moerheim

  De Koninklijke Kwekerij Moerheim werd opgebouwd door Bonne Ruys (1865 - 1950). De grond rondom het landgoed bleek zeer vruchtbaar. U loopt de komende 10 minuten door Rozenheim, de voormalige kwekerij. Met zicht op de sloot rechts: overblijfsel van de voormalige kwekerij Moerheim.

  In 1875 kwam de 24 jarige boomkweker A.M.C. Jongkindt Coninck naar Dedemsvaart. Hij bracht het 'kwekersvak' uit Boskoop naar Avereest. O.a. Bonne Ruys kwam bij hem in de leer. Kwekerij Moerheim van Ruys werd later een van de grootste kwekerijen van Europa.

  Lees meer
 • instructie

  Fietsbrugje tot Egelantier

  Loop naar links over het fietsbrugje en volg het gritpad naar rechts tot na het 2e brugje. Sla linksaf. Wandel het brede brede asfaltpad (Polspad) langs de sloot uit tot instructie (i) 'Egelantier'.

 • instructie

  Egelantier / Landbouwmuseum

  Op de straat Egelantier kort naar rechts. Steek links de dubbele verkeersweg (Langewijk) over. Naar rechts kom je langs het Landbouwmuseum (elke zaterdag geopend) en Brouwerij Avereest (streekwinkel). Wandel verder tot instructie (i) 'van Haeringenstraat'.

  Ontdek de unieke collectie
 • 3
  Bezienswaardigheid

  Landbouwmuseum Avereest (9)

  Graanverzamelplaats 'Toen'

  In het voormalige ACM-gebouw brachten de boeren vroeger hun graan van het land naar deze verzamelplaats. De daar aanwezige graanverwerker werkte als een soort wasmachine. Het ontdeed de granen (gerst, haver, rogge en tarwe) van zand en steen.

  Landbouwmuseum Avereest 'Nu'

  In het huidige Landbouwmuseum Avereest zijn naast landbouwwerktuigen, ook de leefwijze van de boeren weer te vinden. Bijzondere films laten het boerenleven van toen en de ervaringen van Reestdal-bewoners van de vorige eeuw zien

  Recente openingstijden

  (9) Deelnemer OMD 10-09-2022

  Meldt u voor een bezoek aan het Landbouwmuseum Avereest via de officiële toegang.

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Brouwerij Avereest (8)

  Van graan tot bier

  Brouwerij Avereest, Langewijk 240 in Dedemsvaart brouwt het bier van begin tot het eind op ambachtelijke wijze. Vroeger brachten de boeren hun granen al naar deze plaats van de graanverwerker. Naast het gebouw kun je de hop zien groeien. In de koperen brouwketels "maischen wij de mout tot wort".

  Als de wort met de hop lang genoeg heeft gekookt, wordt het afgekoeld. Daarna gist toevoegen in de tanks. In deze imposante gisttanks worden de suikers omgezet tot alcohol en koolzuur. Met veel geduld en vakmanschap ontstaat hier na minimaal 6 weken een smakelijk bier met een schuimige kraag.

  Benieuwd naar de productie?

  Boven in de brouwerij is een gezellig proeflokaal waar de bieren geproefd kunnen worden. Geniet bijvoorbeeld van de bijzondere smaak van de Roggeweizen. Een prachtige mix van de 3 mouten, gerst, rogge en tarwe.

  Lees meer

  (8) Deelnemer OMD 10-09-2022

  De toegang tot Brouwerij Avereest is mogelijk via de streekwinkel. Let op de aanwijsborden.

 • instructie

  OV Startpunt Langewijk

  OV-reiziger: Start 'Monumenten in Dedemsvaart' op Langewijk door naar rechts te wandelen (oranje lijn). Lees instructie (i) 'van Haeringenstraat' voor het vervolg. De rondwandeling volgt voor 50% de markering (pijl: lichtgroen) van het regionale netwerk richting B10.

  Startpunt Dedemsvaart, wandelnetwerk B10

  Route Dedemsvaart: Toen en Nu

  OV-reiziger: Start 'Dedemsvaart: Toen en Nu' (8 km) op Langewijk naar links (oranje lijn) en loop richting keuzepunt B10. Je passeert hierbij het Landbouwmuseum en Brouwerij Avereest, Langewijk 240B. Vanaf B10 is de rondwandeling via de markering (pijl: paars) te volgen. Klik op de link voor route

  Dedemsvaart: Toen en Nu (8km)

  Leuke uitstapjes (oranje lijn)

  In de zomermaanden (april t/m oktober) is het ook mogelijk de Tuinen Mien Ruys, Moerheimstraat 84 te bezoeken. Klik op de link voor de recente openingstijden.

  Tuinen Mien Ruys
 • instructie

  van Haeringenstraat / netwerk

  Steek bij 'van Haeringenstraat' de dubbele verkeersweg over. Ga naar links het (relatief stevige, brede) schelpenpad op en houd rechts aan. Volg in het gemeentepark de markering (pijl: lichtgroen) van het regionale netwerk tot instructie (i) 'Villa Dina'.

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Historie Van Haeringenstraat

  Buurtwinkels en Smederij

  De Van Haeringenstraat - voorheen 'De Neie Weg' - is in de loop der tijd flink veranderd. De boomrijke weg werd rijkelijk voorzien van winkels, uiteenlopend van buurtsuper tot smederij. De straat is nog steeds geliefd bij de bevolking. Er is jaarlijks een vrijmarkt op 30 april.

  Smederij Meerman

  Smederij Meerman, Van Haeringenstraat 7 / 7a, was niet alleen een begrip bij de inwoners van Dedemsvaart - vroeger de gemeente Avereest - maar ook daarbuiten. Benieuwd naar oud beeldmateriaal over de Van Haeringenstraat? Zie link.

  Beeldbank Hist. Ver. Avereest
 • 6
  Bezienswaardigheid

  Gemeentepark Avereest

  Gemeentepark Avereest

  Terrein voormalige gemeentehuis Avereest (2e): pas in de jaren dertig werd besloten om er een volwaardig 'wandelpark' van te maken. Het ontwerp: tuinarchitect Mien Ruys. In het park staan ook enkele Sequoiabomen. Bij de gemeentelijke herindeling in 2001 valt het terrein onder Gemeente Hardenberg.

  Sequoiabomen

  Sequoiabomen zijn de zwaarste bomen ter wereld. Het zijn mammoetbomen, maar ze worden in Europa aanmerkelijk kleiner dan in Californië. De schors is roodachtig bruin, dik, zacht en vezelig en de kroon smal en kegelvormig. Ze staan ook in de Tuinen Mien Ruys en bij Moerheimstraat 84.

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Standbeeld oorlogsslachtoffers

  Dodenherdenking 4 mei

  De jaarlijkse dodenherdenking, een samenkomst op 4 mei bij het standbeeld oorlogsslachtoffers, brengt altijd veel mensen naar het voormalige gemeentehuis Avereest. Vooraf wordt het programma door de gemeente Hardenberg kenbaar gemaakt: passende muziek, gedichten en 2 minuten stilte.

  2020 - 75 jaar Vrijheid Bevrijdingsjournaal april 1945
 • instructie

  Villa Dina, Moerheimstraat 144

  Lunchroom Dina's Fellow bezoeken? Volg naar links de klinkerweg langs de voorkant van dit markante gebouw.

  Vervolg naar rechts de markering (pijl: lichtgroen) tot overzijde van het kanaal. Sla rechtsaf (Moerheimstraat zuidzijde). Blijf links van het kanaal De Dedemsvaart tot (i) 'Tuinen Mien Ruys'.

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Gemeentehuis (2e) Avereest

  Oorsprong Villa Dina

  De kapitale villa werd in opdracht van de vervener B. Berends gebouwd. De eerste steen werd gelegd op 4 april 1877 (nog zichtbaar bij de oorspronkelijke hoofdingang). Het bouwplan wordt toegeschreven aan Jacobus Moll, gemeentearchitect in Hengelo.

  Een sprong verder ...

  De eerste eigenaren verkochten de imposante villa in 1896 aan Albert Brans en zijn vrouw Teunissien Dina Borgman. In de volksmond werd het al snel 'Villa Dina'. Op 3 oktober 1917 werd de eerste veiling gehouden tot verkoop van de villa met park. In 1918 volgde de verkoop aan de gemeente Avereest.

  Historie Avereest

  'Villa Dina' hedendaags

  Villa Dina diende 80 jaar als (tweede) gemeentehuis, maar werd in 2001 overbodig toen Avereest ging behoren bij de gemeente Hardenberg. In 2004 werd de villa een gemeentelijk monument. Een deel werd tot 2013 verhuurd aan de Rabobank. Sinds 2015 wordt Villa Dina gebruikt door Fellowship of Acoustics.

  The Fellowship of Acoustics Lunchroom Dina's Fellows
 • horeca

  Lunchroom Dina's Fellows

  Lunchroom Dina’s Fellows is een 'bijzondere lunchroom' die gevestigd is binnen the Fellowship of Acoustics te Dedemsvaart in het voormalige, markante gemeentehuis Avereest. Voor een kop koffie of thee met o.a. huisgemaakt appelgebak en arretjescake, maar ook een uitgebreide lunch of een goed gevulde picknickmand. Geopend van maandag t/m zaterdag tussen 10 en 17 uur. Mindervalidentoilet is aanwezig.

  Lunchroom Dina's Fellows
 • 9
  Bezienswaardigheid

  Monumenten Moerheimstraat (1)

  Monumenten aan De Dedemsvaart

  Aan de Moerheimstraat zijn unieke 'vervenerswoningen' langs het kanaal De Dedemsvaart. Het huis op nummer 89 is ontworpen door de lokale architect Jacob Drenth. Een goed voorbeeld van een 'woonhuis' uit de jaren dertig.

  Gemeente Hardenberg kent maar liefst 90 monumenten, waaronder vele pareltjes aan architectuur in de voormalige gemeente Avereest, nu Dedemsvaart. Meer weten, bezoek het streekmuseum 'De Kalkovens' waar verschillende boeken ter inzage liggen.

  Streekmuseum 'De Kalkovens'
 • 10
  Bezienswaardigheid

  Monumenten Moerheimstraat (2)

  Kanaal De Dedemsvaart

  Moerheimstraat noordzijde langs kanaal de Dedemsvaart, kent meerdere Rijksmonumenten waaronder Frisia State (nr 96), gebouwd in 1853. Het bouwjaar is te zien in de stenen naast de voordeur. Het huis is prachtig gerenoveerd, inclusief de oude kerkbel. Villa Agathe Adriana (nr 90) dateert uit 1906.

  Moerheimstraat 86

  De nu witgepleisterde villa Arriërend kent een lange geschiedenis. Het is één van de oudste huizen van Dedemsvaart en stond al in 1832, bij de invoering van het kadaster, op de kaarten ingetekend. In 1879 ging dit huis over naar Berend Berends, de grootste vervener van Dedemsvaart.

  Verveners in Dedemsvaart De toestand van de venen
 • instructie

  Tuinen Mien Ruys bezoeken?

  Wees welkom vanaf april t/m oktober. Volg de oranje lijn langs noordzijde kanaal tot Moerheimstraat 84, toegang. Lees verderop, bij de brug Nieuwewijk, (OV)instructie (i) Moerheimstraat.

 • instructie

  Openingstijden tuin Mien Ruys

  Klik op de link voor de recente openingstijden tuinen Mien Ruys. Komt u op de fiets, plaats deze in de rekken aan het einde van de parkeerplaats

  Tuinen Mien Ruys
 • 11
  Bezienswaardigheid

  Tuinen Mien Ruys (7)

  Tuinen van Mien Ruys, nr. 84

  In 1888 startte Bonne Ruys in Dedemsvaart een kwekerij. Bonne’s dochter, Mien, was al jong geïnteresseerd in het ontwerpen en beplanten van tuinen met vaste planten. Tien van de dertig tuinen, aangelegd door Mien Ruys, zijn nu aangewezen als beschermd monument.

  Rijksmonument

  In tal van boeken beschreef Mien Ruys haar opvattingen over het ontwerpen, beplanten en onderhouden van tuinen. In een periode van ruim 70 jaar nam ze proeven die steeds weer nieuwe en interessante tuinen opleverden. Heel bekend is bijvoorbeeld het gebruik van spoorbielzen in tuinen.

  Recente openingstijden tuinen

  (7) Deelnemer OMD 10-09-2022

  Op zaterdag 10 september bent u welkom om de tuinen (waarvan een aantal Rijkmonument) gratis te bezoeken.

 • simpel-poi

  Halte Haitjema, Nieuwewijk

 • instructie

  OV startpunt, Moerheimstraat

  OV-reiziger: Start 'Monumenten in Dedemsvaart' vanaf Moerheimstraat. Volg de markering (pijl: lichtgroen) tot horeca, Julianastraat. Wandel rechtdoor over Wisseling (ongemarkeerd) tot Markt. Rechtsaf langs Joods monument. Markstraat, ga rechts (pijl: geel) richting B11 naar B10 (pijl: lichtgroen).

  Langewijk 166: Lees voor de school 'De Zeven Linden' (i) Startpunt HVA voor het (OV)vervolg richting St. Vitus kerk.

  Route Dedemsvaart: Toen en Nu

  OV-reiziger: Start 'Dedemsvaart: Toen en Nu' vanaf Moerheimstraat. Volg de markering (pijl: paars) richting B11 naar B10. Lees instructie (i) Startpunt HVA, Langewijk 166 voor het vervolg. Route is voor 100% gemarkeerd (pijl: paars). Klik op de link voor de kaart.

  Dedemsvaart: Toen en Nu

  Uitstapjes in beide routes

  Voor de mooiste plekjes, kies een uitstapje (oranje lijn). In de zomermaanden (april t/m oktober) is het mogelijk de Tuinen Mien Ruys, Moerheimstraat 84 te bezoeken.

 • horeca

  Horeca 'in Dedemsvaart'

  Een verscheidenheid aan horecagelegenheden 'inDedemsvaart'. Klik op de link. Foto horeca: Café 't Dorp.

  Horeca 'in Dedemsvaart'
 • 12
  Bezienswaardigheid

  Scheepswerf Peters

  Meerdere scheepswerfjes

  Dedemsvaart kende vroeger in totaal dertien scheepswerfjes. In de loop der jaren zijn veel van deze kleine werven verdwenen. Drie scheepswerven hebben gedurende vele jaren een bestaan gehad in Dedemsvaart, o.a. Scheepswerf Peters aan het kanaal de Dedemsvaart.

  Scheepswerf Peters

  1858: scheepstimmerman Hermannus Weener startte aan de Peterswijk een scheeps(timmer)werf. In 1896 deed Weener de werf over aan scheepsbouwmeester Johannes Gerhardus Peters. Scheepswerf Peters was actief tot 1966. Bij het dempen van de wijk (foto) werd de werf overgeplaatst naar Kampen.

  Lees meer
 • 13
  Bezienswaardigheid

  Gedenknaald Baron & PKN kerk

  Gedenknaald Baron van Dedem

  Baron van Dedem was de stichter van het dorp Dedemsvaart. Hij is begraven op de begraafplaats De Mulderij, net buiten het dorp. Het opvallende graf ligt centraal op de begraafplaats onder een grote treurbeuk. Op Wisseling een gietijzeren neoclassicistische gedenknaald ter nagedachtenis.

  Historie 't Olde Postkantoor

  Het markante Oude Postkantoor op Markt 1a werd in 1877 telegrafisch bereikbaar. Op 1 juli 1878 werd het nieuwe PTT-kantoor in gebruik genomen. Vanaf 1978 biedt 't Olde Postkantoor onderdak aan verschillende diensten.

  Lees meer

  PKN kerk, een monument

  Het ontstaan van de voormalige Hervormde Kerk en de bijbehorende pastorie aan de Hoofdvaart 5, valt samen met het ontstaan van de Dedemsvaart. Langs dit water ontstond tussen 1811-1820 een veenkolonie: Het ontstaan van het veendorp Dedemsvaart.

  Evenals bij de RK kerk, was het Baron van Dedem, de naamgever ook van de Dedemsvaart, die aanzet gaf tot de bouw van een kerkgebouw (1834).

  Historie Hervormde kerk
 • 14
  Bezienswaardigheid

  Markt: een Joods monument

  Marktplein rond 1905 / 1942

  Het Marktplein met op de achtergrond de Joodse synagoge. In de WO II moesten onze (voor)ouders ten bate van de Duitse bezetter op deze plek hun rijwielen inleveren. Indien ze konden aantonen dat ze hun fiets echt niet konden missen, kon vrijstelling van inlevering worden aangevraagd.

  1993 onthulling Joods monument

  Roberta Spier ontkwam, met nog drie andere Joodse inwoners uit Avereest, uit de deportatie in oktober 1942 naar de vernietigingskampen Auschwitz, Sobibor en Treblinka. Roberta Spier was één van hen. Zij onthulde in 1993 de liggende rode granieten gedenksteen in de vorm van een Davidster.

  Joods monument / synagoge

  2021 Stolpersteine geplaatst

  Tachtig jaar later worden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust worden een even zoveel Stolpersteine geplaatst in Dedemsvaart en Balkbrug. Beide plaatsen behoorden voor het millenniumjaar 2001 tot de gemeente Avereest, hedendaags gemeente Hardenberg.

  Herinnering aan Joodse familie
 • wandelknooppunt

  B11

 • 15
  Bezienswaardigheid

  De Kalkwijk: nu Julianastraat

  Infobord Julianastraat 42

  Julianastraat 42 diende vroeger als VVV-kantoor binnen de gemeente Avereest. Op het bord van de Historische Vereniging Avereest vind je informatie over de vroegere 'Kalkwieke' (de huidige Julianastraat).

  Hist. Vereniging Avereest
 • horeca

  MFC De Baron Dedemsvaart

  Horeca en MFC de Baron in Dedemsvaart, ook toegankelijk voor mindervaliden. De hoofdingang is aan Prins Bernardstraat of via het zomerterras. Klik op de link voor de recente openingstijden.

  MFC de Baron Dedemsvaart
 • instructie

  Streekmuseum HVA bezoeken?

  Bezoek Streekmuseum 'De Kalkovens': Van harte welkom wanneer het ophaalbruggetje is neergehaald. Volg de oranje lijn tot de toegang Hist. Ver. Avereest (HVA). Dit is bij het bordje 'Monumenten Wandelpad'.

  Openingstijden Streekmuseum

  Routeverloop

  Wandel voor het infobord 'Startpunt Dedemsvaart' naar rechts. Steek de verkeersweg/ fietspad/ grasstrook over. Volg het gritpad naar rechts en loop dit naar links uit tot op de parkeerplaats HVA (naast de school), het eindpunt.

 • 16
  Bezienswaardigheid

  Geschiedenis Dedemsvaart

  Geschiedenis Dedemsvaart, turf

  In de omgeving van Dedemsvaart werd vroeger veel turf (gedroogd veen) gewonnen. De plaats is vernoemd naar Baron Van Dedem die een gelijknamig 40 km lang kanaal liet graven tussen Hasselt (Ov) en Ane (Dr).

  Nog meer geschiedenis... (HVA)

  Langs het kanaal ontstond tussen 1811 - 1820 een veenkolonie: het begin van het dorp Dedemsvaart. Dedemsvaart behoort tot de streek Avereest, waar ook Balkbrug en Oud Avereest bij horen. Sinds de gemeentelijke fusie van 2001 hoort Avereest bij de gemeente Hardenberg.

  Historie gemeentegrenzen

  Streekmuseum 'De Kalkovens'

  In Nederland waren begin 19e eeuw op ruim 100 locaties schelpkalkovens in gebruik. Na WOII ging het slechter met de ovens. Belangrijkste oorzaak was de toenemende import van goedkopere kalk uit steengroeven en de opkomst van de cementindustrie. Tegenwoordig is de kalkoven in Dedemsvaart een museum.

  Kalkovens in Nederland

  Telescopische Gashouder

  De gashouder van Dedemsvaart, een zogenaamde natte telescopische gashouder, werd in 1932 gebouwd en deed dienst tot 1987. Gashouders zijn reservoirs waarin gas werd opgeslagen om later naar particulieren en bedrijven te worden getransporteerd. De gashouder is nu het Vestzaktheater.

  Gashouder Podium Dedemsvaart

  Startpunt Monumenten wandelpad

  De historische vereniging Avereest heeft een paar jaar geleden met een aantal LO vrijwilligers de papieren versie van het Monumenten wandelpad Dedemsvaart en Ontdek oude gemeente Avereest (fietsroute) in een digitaal jasje gestoken. Het bordje op het HVA terrein is hiervan nog een stille getuige.

  Routes Landschap Overijssel

  2018: Ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de gemeente Avereest werd er door een gelegenheidsgroep twee HVA routes tussen Oud Avereest en Ommerschans in de gemeente Hardenberg door Landschap Overijssel gepubliceerd. Zowel de wandel als fietsroute start bij het bezoekerscentrum De Wheem.

  Bezoekerscentrum De Wheem Open monumenten Dag 2017

  Routes HVA in Oud Avereest

  Klik op de link 'Routes Landschap Overijssel' en bekijk 'HVA: Boeren, Burgers, Buitenlui' (fiets) en 'HVA: van Reest tot Schans' (wandel).

  Routes Landschap Overijssel
 • simpel-poi

  Halte De Magnolia

Reestdalgroep i.s.m. met de Historische Vereniging Avereest (HVA), Tuinen Mien Ruys, het Landbouwmuseum Avereest & Brouwerij en Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.