Terug 11 km

De Wijk: Reest & Landgoederen

Wandelen door oud cultuurlandschap, bos en weides met prachtige Stinsenplanten in het vroege voorjaar op landgoed Dickninge & Havixhorst.

Startpunt: parkeren bij De Wieker Meule, Dorpsstraat 65a, 7957 AS De Wijk. Let wel: Deze route gaat door de provincie Drenthe. Het kan bij knooppunt 46 met 6 km verlengd worden naar Overijssel. Lengte 17 km volgen? Download thuis 'Kuieren rond Ywehorst: deel 1'. NB: de knooppunten wandelnetwerk Recreatieschap Drenthe staan niet op de routekaart, maar als een instructie (i) OV-reiziger: er rijdt een (buurt)bus tussen NS Meppel en NS Hoogeveen over De Wijk. Stap uit bij halte Vijverweg.

Merendeels (bos-weide)paden en een (fiets)weg. Route voor 95 % gemarkeerd (pijl: bruin). Let op de instructies (i) m.b.t. de juiste looprichting.

 • parkeerplaats

  De Wijk, parkeren Dorpsstraat

 • startpunt

  De Wijk: Reest & Landgoederen

  Startpunt: Op het pleintje met informatiepanelen voor De Wieker Meule. Loop over het klinkerpaadje richting de Dorpsstraat. Steek de weg over, passeer het Dorpshuis De Wijk richting de parkeerplaatsen aan Julianaweg. Lees de instructie (i) Prins Clauslaan.

  NB: deze route wordt voor 95% gemarkeerd zoals op de foto wordt weergegeven. Let ook op de instructies (i) m.b.t. de juiste looprichting en/of alternatief pad / uitstapje (oranje lijn). Juiste looprichting: volg de omhooglopende POI-nummering.

  Bezoek aan de molen

  De Wieker Meule (voormalige graanmolen) is op elke zaterdagmiddag vanaf 13 tot 18 uur open voor een bezichtiging.

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Dorpshistorie 'de Wijk'

  Geschiedenis van De Wijk

  De eerste bewoning rond het riviertje de Reest dateert uit omstreeks 1200. Er was toen sprake van een Hof te Dickninge, dat eigendom was van het klooster van Ruinen. De vroegere rijkdom kunt u terugzien in de statige huizen op de landgoederen Dickninge en de Havixhorst en de monumentale boerderijen.

  De Wieker Meule

  De Wieker Meule is een achtkante stellingmolen daterend uit 1829. De molen is bijna geheel met riet gedekt en heeft een wiekenomvang van 22,5 meter. De molen is iedere zaterdagmiddag te bezichtigen van 13.00 - 17.00. De molen is dan in bedrijf. U kunt er allerlei soorten meel kopen.

  Over de historie en werking

  Lekker recept met molenmeel

  Verwen jezelf met dit lekkere baksel van molenmeel. Klik op de link voor het recept.

  Recept met molenmeel

  Toeristische informatie bij DA

  Of klik op deze link
 • instructie

  Prins Clauslaan - knooppunten

  Sla linksaf. Loop tot de kruising met het onverharde (grit)pad. Volg dit naar rechts tot knooppunt 47. Naar links over de halfverharde weg. Bij 48 rechtsaf richting 46. Lees instructie (i) knooppunt 46.

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Ooievaars in De Wijk

  Ooievaars in De Wijk

  Ooievaars nestelen van nature in bomen. Dat kun je hier op dit paadje, met de blik naar boven, aanschouwen. In 1969 heeft Vogelbescherming Nederland een project op touw gezet om het dier in ons land te herintroduceren. 10 jaar later kwam er in De Wijk een buitenstation 'De Lokkerij'.

  Een anekdote over een ooievaar
 • 3
  Bezienswaardigheid

  Haalweidigerweg

  Haalweidigerweg

  De Haalweidigerweg was vroeger de belangrijkste verbindingsweg tussen het dorp De Wijk en buurtschap De Stapel.

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Over het Reestdal

  Natuurgebied Reestdal

  Stichting Het Drentse Landschap beheert vele natuurgebieden in het Reestdal, waaronder ook de twee landgoederen Dickninge en Havixhorst in 'de Wijk. Het unieke beekdal heeft langs de sterk meanderende grensriviertje de Reest een geheel eigen karakter, een eldorado voor wandelaars en fietsers.

  Lees meer

  Loop van de Reest

  Op de grens van Overijssel en Drenthe stroomt het riviertje de Reest dat een uniek dal heeft gevormd met oude houtwallen, hooiland, heide, bosgebieden en akkers. De Reest is een voor ons land zeldzaam type rivier met stromend, ijzerhoudend veenwater. Bijzonder is de meanderende loop van de rivier.

  Boekje 'De Loop van de Reest'
 • 5
  Bezienswaardigheid

  Dunniger Es

  Dunninger Es

  In de middeleeuwen was er op deze plek al bewoning. De es ligt op een zandrug. Het hoger gelegen land kon verbouwd worden in tegenstelling tot de natte gebieden rond de Reest. Ooit was hier landgoed Dunningen met een havezate. Een havezate is een versterkt huis (burcht), hofstede, hof of hoeve.

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Zicht op het Reestdal

  Zicht op Reestdal en IJhorst

  Vanaf de hoger gelegen es ziet u de loop van de Reest. In de verte staat het oude kerkje van IJhorst met haar vrijstaande, hoge houten klokkentoren.

  Lees meer over die kerk

  Reeën in het grasland

  Met een beetje geluk kunt u in dit gebied, vooral in de vroege ochtend en tegen de avond, reeën spotten. Neem even de tijd en ga op het bankje tegen de wal zitten.

  Natte, bloeiende hooilanden

  Langs de Reest beheren Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap een groot aantal hectares aan grasland. De landjes werden tijdens overstromingen van de Reest - vaak in de winter - bemest met slibdeeltjes. Het gras en de vele kruiden groeien er goed. De bloeitijd is een beleving op zich.

  Lees meer
 • instructie

  Knooppunt 46 - verlenging 6 km

  Steek de verharde weg over en volg op het voetpad de markering (pijl: bruin en bordje Landgoederen De Wijk) naar 45 richting 44. Lees instructie (i) 'Bezoek het landgoed'. (Oranje lijn.)

  Route 17 km: Bij 46 linksaf. Ruim na de Kerkbrug, bij wandelknooppunt Y11, rechtsaf. Je wandelt 6 km 'Kuieren in Ywehorst'. (zie link). Rondwandeling deel 1 is gemarkeerd door het wandelnetwerk Overijssel (pijl: paars met klaverblad). Bij aankomst Y11 terug naar 46. (Landgoederenroute vervolgen.)

  Kuieren rond Ywehorst: deel 1
 • 7
  Bezienswaardigheid

  Kunst aan de Reest

  Grensloos Kunst Verkennen

  2018: Het dorp 'de Wijk' zet zich al tien jaar goed op de kaart: hun tweejaarlijkse 'Grensloos Kunst Verkennen' (in het veld of bij particulieren) trekt kunstenaars uit vele regio's. Vanaf het grensriviertje de Reest is vanaf de kerkbrug dan 'kunst' te bewonderen! Route is te volgen met een boekje.

  Heb je dit ook al gezien?
 • instructie

  Knooppunt 45 - riviertje Reest

  Ga op dit punt naar links. Je krijgt zicht op grensrivier Reest. Volg het wandelnetwerk (pijl: bruin) richting knooppunt 44 (na het Tolhuisje).

  Hoog water in de Reest?

  Om de voeten droog te houden bij hoog water in de Reest, volg het doorsteekje (oranje lijn) richting het knooppunt 55. Let wel: houd op splitsing links aan! Pak verderop de route weer op.

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Landgoed Dickninge

  Het landgoed Dickninge

  Het landgoed Dickninge bij De Wijk bestaat uit cultuurgronden en bossen. Te midden hiervan staat nu het monumentale huis Dickninge, in de middeleeuwen stond hier het benedictijner klooster Dickninge. Toen Cornelis Pronk het klooster in 1732 tekende, stond alleen het oude brouwhuis nog overeind.

  Benedictijner klooster

  Het klooster bestond uit een rentmeestershuis en een kerk. Na de hervorming werd het klooster nog tot 1652 bewoond door nonnen. Daarna raakte het in verval, eind 18e eeuw werd alles afgebroken. Meer weten? Klik op de link.

  Historie landgoed Dickninge

  Bosuil

  Met een beetje geluk is soms deze bosuil op het landgoed spotten (foto), Bosuilen jagen vrijwel alleen in de schemering en 's nachts. Overdag houden de vogels zich schuil in de top van een boom. De bosuil heeft een spanwijdte van 80 tot 95 cm.

  Lees meer over de bosuil

  Stinsenflora

  Op landgoed Dickninge is vanaf medio maart de bodem van het bos bedekt met een kleurrijk tapijt van holwortels en andere stinsenplanten. Voor meer informatie over waarom deze stinsenplanten vooral in de voormalige kloostertuin staan, klik op de link.

  Stinsenplanten, wereldbekend
 • 9
  Bezienswaardigheid

  Huize Dickninge

  Huize Dickninge

  Tegenwoordig zijn er appartementen gevestigd in landhuis 'Huize Dickninge'. De gracht rond het statige landhuis wordt van water voorzien door de stuw in de Reest.

 • instructie

  Bezoek het landgoed

  Wandel over de witte brug naar links om het landgoed Dickninge te bezoeken (oranje lijn). In het voorjaar een tapijt aan bloeiende stinsenplanten in het bos langs het grensriviertje de Reest.

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Stinsenplanten, stuw & vistrap

  Stinsenplanten

  Op Dickninge bloeien verschillende stinsenplanten. Stins is Fries voor een versterkt, stenen huis. De bollen van deze planten werden aangeplant om te verwilderen. In het voorjaar tref je hier een bloemenzee aan. In februari bloeien sneeuwklokjes, daarna de bosanemonen.

  Stinsenflora op Dickninge

  De holwortel

  De meest bijzondere en zeldzame stinsenplant is de holwortel. Eind maart, begin april kleurt de holwortel wit, roze en lila. Waarschijnlijk is de holwortel door de monniken geplant vanwege de geneeskrachtige stoffen die in de wortel zitten.

  Stuw & Vistrap

  De stuw die je hier ziet liggen, stamt oorspronkelijk nog uit de middeleeuwen. De vistrap is in 2011 aangelegd. De vistrap maakt het voor vissen mogelijk de stuw te passeren en om het grote hoogteverschil te overbruggen.

  De duiventil

  Verderop staat een duiventil. Het recht om duiven te mogen houden - het recht van duivenslag - was vroeger voorbehouden aan de adel en de geestelijkheid.

 • 11
  Bezienswaardigheid

  De Reest en monumentale bomen

  Reestdal 8

  Grensriviertje de Reest

  De Reest, die hier rond het landgoed Dickninge stroomt, vormt de grens tussen de provincies Drenthe en Overijssel. Het Reestdal is vrijwel in natuurlijke staat en de Reest kan vrij meanderen. De rivier is ongeveer 35 km lang. De oorsprong ligt in de buurt van Slagharen. Eindpunt is Meppel.

  Monumentale bomen

  Op het landgoed staan veel monumentale bomen zoals paardenkastanjes en eeuwenoude beuken. De beuken werden geplant om het herenhuis te beschermen tegen de wind. De rode beuk werd vroeger ook geplant als teken van rijkdom.

 • 12
  Bezienswaardigheid

  Tolhuisje

  Tolhuisje

  Het Tolhuisje is een rijksmonument. Vroeger liep de belangrijkste weg van Staphorst naar De Wijk over het landgoed Dickninge. Om hun inkomen wat aan te vullen hieven de baronnen van Steenwijk de Vos tol voor deze weg. In het huisje woonde vroeger de tolwachter. Foto: Hist. Ver. de Wijk-Koekange.

  Lees meer over het monument
 • 13
  Bezienswaardigheid

  Hooilanden

  De hooilanden langs de Reest

  De weilanden langs de Reest zijn erg vruchtbaar. Het land mag pas na half juni worden gemaaid. Daardoor kent dit gebied een grote rijkdom aan planten zoals de dotterbloem en de echte koekoeksbloem. De meest bijzondere plant is de reestdalorchidee ofwel het moeraskartelblad.

  moeraskartelblad
 • 14
  Bezienswaardigheid

  Het landschap steunen?

  Landschap Overijssel

  Je bent op deze route (deels) te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.

  Help mee!

  Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je kunt blijven genieten van het mooie, afwisselende landschap in dit Reestdal.

  sms & doneer eur 2,50

  Klik op de doneerknop en je steunt het landschap met eur 2,50. Het bedrag wordt eenmalig afgeschreven via je telefoonrekening. Alvast hartelijk dank voor de steun!

 • instructie

  Knooppunt 57 - Havixhorst

  Knooppunt 57: Volg het fietspad naar links tot instructie (i) rondwandeling Havixhorst.

  Let wel: Op de terugweg passeert u nogmaals 57 en gaat richting knooppunt 01. Aldaar via het zandpad richting 56 en verder naar het dorp de Wijk, het eindpunt.

 • instructie

  Rondwandeling Havixhorst

  Wandel het klinkerpad op en volg de bewegwijzering (bordje Landgoederenroute en paal met paarse kop). Het beeldenpark (foto) is het hele jaar toegankelijk. Entree: Na de gracht rechts via de toegangspoort.

  Na het rondje landgoed en De Lokkerij (informatiepanelen) over het fietspad weer terug tot de toegangspoort landgoed Dickninge (foto). Wandel daarna, via de bewegwijzering Landgoederenroute, naar het eindpunt in het dorp de Wijk.

 • 15
  Bezienswaardigheid

  Havezate Havixhorst

  Havezate De Havixhorst

  De Havixhorst wordt voor het eerst genoemd in 1371. Het huis zoals het er nu staat dateert van 1753. Tot 1963 is de havezate in particulier bezit geweest van o.a. de familie De Vos van Steenwijk. In 1982 kwam de havezate in het bezit van Het Drentse Landschap. Meer weten? Klik op de linken.

  Havixhorst: Drents Landschap Foto: Het geheugen van Drenthe

  Rondleiding

  Het is voor groepen mogelijk een rondleiding op de Havixhorst te krijgen. Voor contact, klik op de link.

  Chateauhotel en -restaurant

  Beeldenpark De Havixhorst

  De tuin rond de Havixhorst is aangelegd in barokstijl en is in gebruik als beeldenpark en kruidentuin. De tuin, na het stenen poortje, is vrij te bezichtigen. In de beeldentuin staan sculpturen van bekende kunstenaars o.a. van Charlotte van Pallandt.

  Lees meer over het beeldenpark

  Dikke Reint, een mysterie

  Reint Hendrik Baron de Vos van Steenwijk woonde in de tweede helft van de 19 de eeuw op de Havixhorst. De ongetrouwde Reint Hendrik werd in de volksmond 'Dikke Reint' genoemd vanwege zijn zwaarlijvig postuur. Klik voor het hele verhaal op de link 'De excentrieke baron'.

  De excentrieke baron
 • horeca

  Havixhorst, hotel & restaurant

  Cháteauhotel Havixhorst: voor koffie, thee, lunch of diner. Maar ook voor een adellijke overnachting.

  Havixhorst in De Schiphorst
 • 16
  Bezienswaardigheid

  De Lokkerij

  Beheerboerderij Landschap

  Voor de toegang tot het informatiecentrum De Lokkerij staan informatiepanelen over het beheer en natuurlijk het wel en wee van de ooievaars. De boerderij bij het buitenstation is eigendom van Het Drentse Landschap.

  OoievaarsBuitenstation

  Eind jaren zestig was de ooievaar nagenoeg uit Nederland verdwenen. De Vogelbescherming heeft toen een aantal buitenstations opgericht waaronder De Lokkerij. Meer lezen? Klik op de link

  Buitenstation De Lokkerij

  Leefgebied voor de ooievaars

  Als ergens een gebied in ons land is waar je met het grootste gemak kunt genieten van de majestueuze ooievaar, dan is het wel in het Reestdal. Hier broedt namelijk de meest succesvolle populatie van Nederland. Dit is te danken aan een ooievaarsproject van Vogelbescherming Nederland.

  Lees meer
 • 17
  Bezienswaardigheid

  Oude trambaan

  Voormalige trambaan

  In 1908 werd de trambaan Balkbrug-Meppel geopend. De trambaan kwam ook door De Wijk. De lijn was 21 km lang en bevatte 70 bochten. Dat was erg veel voor een tram. Door de opkomst van de auto was de lijn niet langer rendabel. In 1939 werd de lijn opgeheven.

  Resten

  De trambaan liep hier vroeger langs. Na opheffing van de lijn werd vrijwel alle materiaal direct verwijderd. De enige zichtbare resten zijn enkele betonnen paaltjes. Probeer ze maar eens op te sporen.

  Historische Ver. De Wijk
 • 18
  Bezienswaardigheid

  Huize Voorwijk

  Huize Voorwijk

  Huize Voorwijk is een monumentaal herenhuis met aan weerszijden koetshuizen. Deze koetshuizen zijn door een muur aan het hoofdgebouw verbonden, waardoor een mooi, besloten voorplein ontstond. Het werd in 1791 gebouwd. Tegenwoordig is het in bezit van de familie De Vos van Steenwijk.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorwijk
 • horeca

  Grand café, pizzeria Mulino

  Grand café, pizzeria Mulino (D' Olde Baank) voor o.a. koffie, thee, lunch etc. Alle dagen geopend vanaf 9 uur.

  Grand café, pizzeria Mulino
 • wandelknooppunt

  46

 • wandelknooppunt

  Y11

Reestdalgroep i.s.m. Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.