Terug 30 km

Cultuur beleven rond Witharen

Proef en Beleef het Vechtdal

De ingrediënten kunst, cultuur, historie en natuur maken deze (gezins)route tot een kleurrijk geheel. In de zuidelijke lus ligt het accent meer op ateliers en een wijngaard. De noordelijke lus heeft de koloniestructuur uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid (1818 - 1888).

Startpunt: parkeerplaats gebouw Irene, Balkerweg 56, 7738 PB Witharen (of langs de weg parkeren). Alternatief: atelier Witharen & Rustpunt, Witharenweg 24, 7738 PG Witharen. (Geopend: medio mei t/m medio september: do t/m zondag 11 - 17 uur.) Horeca en Rustpunt: o.a. bij koffie-icoon. Bekijk een POI voor een leuk uitstapje. Zoals een atelier, boerderij, molen of wijngaard. Een privé locatie bezoeken, graag vooraf even overleg.

Route voor 80% gemarkeerd door fietsbordjes (rijrichting) van het regionale fietsnetwerk. Wijkt het hiervan af, lees de instructies (i).

 • parkeerplaats

  Parkeren bij gebouw Irene

 • startpunt

  Start Balkerweg 56, Witharen

  Rij richting Ommen langs het kunstwerk 'De Druppel' (foto). Volg de fietsbordjes 40 over Balkerweg en rij richting knooppunt 12. Lees de instructie (i) Emslandweg. Juiste rijrichting: volg de omhooglopende POI nummering. Let wel: in Witharen kruisen de zuidelijke en noordelijke lus elkaar.

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Het geheim van Witharen

  Het geheim van Witharen

  In het centrum Witharen staat het kunstwerk "De Druppel". Dit kunstwerk, gemaakt door Louis van Vilsteren en Thea Dijkema, is geïnspireerd op het feit dat Witharen midden in een waterwinningsgebied ligt. Uit de zandrillen van Witharen wordt al sinds 1932 grondwater gepompt, bedoeld als drinkwater.

  Grondwaterbeschermingsgebied

  Historie Witharen & omgeving

  Het gebied ten noorden van Ommen: De afwisseling van bos, uitgestrekte weilanden met dreven (kolonielanen), koeien en paarden, maakt het gebied uniek. Ontdek de vergeten geschiedenis van de Crueskuele, waar al vanaf 1418 werd door Ommenaren en Varsenaren gestreden werd om een grenspaal.

  Verdedigingswerken Ommerschans

  De Ommerschans, één van de verdedigingswerken uit de Spaanse oorlog rond 1625 gebouwd. Later, begin 19e eeuw, werden de bedelaars uit het hele land hier naar toe gestuurd.

  Lees meer

  Historie Ommermoer

  Het huidige Ommerveld werd in de 19e eeuw rendabel gemaakt door in het hoogveen greppels te graven voor de ontwatering. De niet af te turen heidevelden werden in brand gestoken, daarna werd in de afgekoelde vruchtbare aarde boekweit gezaaid. Het zogeheten armeluisgraan in Ommermoer. Lees meer >>>

  Boekweit, nu een bijenplant
 • 2
  Bezienswaardigheid

  Viltatelier Bodyflower

  Gerenoveerde boerderij

  In de voormalige deel van deze gerenoveerde boerderij, Balkerweg 37, is het viltatelier Bodyflower & blauwe bessen pluktuin van Ingeborg en Percy Honer-Marsch gevestigd. In de zomer is er doorlopende expositie. Vilt maken is een oeroude techniek.

  Viltatelier Bodyflower

  Blauwe bessen pluktuin

  Zomers lekker smullen van die heerlijke donkerblauwe bessen. Voor het plukken van de blauwe bessen kunt u hier, tegen betaling, komen plukken van half juli/eind augustus. Adres: Balkerweg 37, 7731 RX Ommen

  Blauwe bessen pluktuin
 • instructie

  Rij via 64 (zuidelijke lus)

  Rijrichting over Emslandweg! (Fietsbordje 42 gaat naar links.) Fiets, na 'Fruitbedrijf de Varsenerhof' en camping met rustpunt 'Het Varsenerveld', verder tot de T-splitsing, Hessenweg West. Lees instructie (i) Oude Woestendijk.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Wijngaard Varsenerhof

  Fruitbedrijf de Varsenerhof

  Wijngaard en fruitbedrijf de Varsenerhof, familie Grootens, Emslandweg 6 in Ommen. De wijngaard en fruittuin is ieder seizoen weer helemaal anders. Lente, zomer, herfst en winter hebben elk zo zijn eigen specialiteit. Van de vruchten wordt wijn, sapjes en jam gemaakt. Door de week kunt u wandelen.

  Wijngaard Varsenerhof
 • 4
  Bezienswaardigheid

  Boerderijcamping Varsenerveld

  Boerderijcamping Varsenerveld

  Boerderijcamping Het Varsenerveld ligt middenin het prachtige Overijsselse Vechtdal. Vanaf de camping wandelt u zo de bosrijke omgeving in of fietst circa 3 km naar het gezellige centrum van Ommen. Er is gratis Wifi over glasvezel en elke kampeerplaats is daarnaast voorzien van elektra (10A).

  Lees meer

  Receptie is tevens Rustpunt

  De receptie, op het boerenerf, is een Tourist-Info-Punt(VVV) en Rustpunt. Pak gerust een kopje koffie of thee en ervaar het gastvrije boerenleven wanneer u gebruik maakt van het zomerse terras. Terwijl uw fiets opgeladen wordt, kunnen de de kinderen spelen of knuffelen met de boerderijdieren.

 • horeca

  Rustpunt 'Varsenerveld'

  Neem gezellig plaats op het (zomerse) terras. Selfservice voor een (warm) drankje is bij de receptie mogelijk. Uw donatie voor een goed doel wordt gewaardeerd.

  Ontdek de leukste Rustpunten
 • instructie

  Oude Woestendijk, rij naar 64

  Sla op de T-splitsing, Hessenweg West, rechtsaf. Gelijk rechts Oude Woestendijk op en rij, via fietsknooppunt 64 en Atelier Witharen, richting instructie (i) 'Noordelijke lus'.

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Landgoed 'Den Woesten Heide'

  Natuur en milieu Vlierbelten

  Door de komst van het ecoduct Vlierbelten worden de grote bos- en natuurgebieden gelegen aan weerszijde van de N340 via het ecoduct met elkaar verbonden. Zo ontstaat een veilige verbinding voor grote en kleine dieren, zoals reeën, dassen en hagedissen.

  Landschap en milieu

  Landgoed 'Den Woesten Heide'

  Op de site van landgoed 'Den Woesten Heide' duikt de huidige eigenaar diep in de historie over de natuurgebieden. In 2016 is het varkensbedrijf “Heidehoeve” verkocht. Niet mee verkocht is de geschiedenis op Dwarsdijk 5 en die behoren bij het landgoed Woesten Heide.

  Lees meer
 • fietsknooppunt

  64

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Varsenerveld, natuurgebied

  Natuurgebied 'De Woest'

  'De Woest', nu een eeuwenoud stukje natte heide. Een restant wat eens een onmetelijk veengebied was (toen begraasd door schapen). Het dreigde dicht te groeien tot bos en wordt door een groep vrijwilligers in samenwerking met de gemeente en de pachter beheerd.

  Lees meer
 • 7
  Bezienswaardigheid

  Atelier Witharen & Rustpunt

  Beeldentuin Witharen

  Beeldentuin Witharen, Thea Dijkema en Louis van Vilsteren, Witharenweg 24 in Witharen. Hier vind u een fraaie Saksische boerderij met bijgebouwen. In de voormalige schaapskooi is nu een galerie waar schilderijen worden geëxposeerd en meubelmaker Louis zijn meubelontwerpen toont.

  In de voormalige hooiberg heeft Thea haar keramiekatelier en winkel. Rondom het erf is een beeldentuin van anderhalve ha waarin gedurende de zomermaanden ruim 100 beelden van 10-12 verschillende kunstenaars worden geëxposeerd. Geopend van mei t/m september, welkom op donderdag t/m zondag.

  Atelier Witharen, openingstijd

  Museum 'Het Bakhuis'

  De boerderij, één van de oudste aan de Witharenweg, werd tot 1990 bewoond door de familie, Borger. De expositie in het bakhuis vertelt u meer over de vroegere bewoners van dit erf ‘De gebroeders Borger’.

  Rustpunt Witharen

  U kunt tijdens de openingstijden van Atelier Witharen (medio mei t/m medio september: do t/m zondag 11 - 17 uur) ook gebruik maken van het Rustpunt. Dan wordt er koffie of thee geserveerd. Er is ook een oplaadpunt voor de E-bike.

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Verhalenpaal Crueskuele

  Oude tijden herleven

  De kern van Witharen behoorde tot de vroegere marke van Ommen. Het westen van het buurtschap behoorde tot de marke Varsen. Op de grens van deze marken lag als herkennings teken de Crueskuele. Er was regelmatig twist over de grens omdat deze door zand was onder gestoven.

  Begrip 'Crueskuele'

  'Crueskuele', een woord voor 'Grensafscheiding' tussen de zogenaamde "Marken". Vanaf de middeleeuwen werden de gebieden onderverdeeld in Marken. Zo was het gebied dat nu Witharen heet onderverdeeld in de Marke Ommen en de Marke Varssen. Op de plek van Witharenweg 17 was zo’n grensafscheiding.

  Het waren a.h.w. twee greppels die elkaar kruisten. In het middel werd dan een grote stok, gezet. Op diverse plekken langs die grens zag je dus, als het goed was, die tekens, zodat de schaapherders van de marke Ommen wisten dat ze niet verder mochten anders kwamen ze op het gebied van Marke Varssen.

  Beeld 'Crueskuele'

  Zomer 2016: Als onderdeel van het project 'Erve Witharen' een beeld onthuld: "de Verbeelding" van de Crueskuele door keramiste Thea Dijkema. Het beeld is gegoten in Alluminiumcement, met daarin vermengd een emmertje zand, dat opgegraven is op de plek waar de Crueskuele heeft gelegen.

  Geplaatst op een eiken stam, van een boom die voorjaar 2016 geveld is, en ook op dezelfde plek stond. Aangenomen kan worden dat die eik een nazaat is van de eiken die daar in de middeleeuwen stonden, en wie weet zijn het dezelfde korreltjes zand die er ten tijde van de grensgeschillen ook lagen.

 • instructie

  Noordelijke lus - Ommerschans

  Het eerste kunstrondje ligt achter u. Beleef het tweede rondje (Ommerschans / Balkbrug). Sla linksaf en volg de fietsbordjes 12 richting 34. Bij deze pauzeplek ('Twee vinken' op pleintje en een schuilhut) in de Vinkenbuurt is het genieten.

  Vervolg route: Sla je rechtsaf. Prinsenweg gaat later over in Oude Zwolseweg (onverhard en fietsers toegestaan). Rij richting instructie (i) 'Melkveebedrijf Koonstra bezoeken?'

 • fietsknooppunt

  40

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Tolhekke

  Historie Tolhuis

  De huidige Balkerweg (vroeger de Ommerdijk) was de enige begaanbare weg die door het moeras ‘Het Ommer Moer’ naar het Noorden liep. Midden 1800 werd de weg Ommen-Balkbrug verhard. Om de aanlegkosten te verhalen op de verbruikers werd Tol geheven. Foto: Atelier Witharen.

  Rijksmonument

  Het Tolhuis aan de Balkerweg nr. 60 is nog een stille getuige hiervan en is nu een Rijksmonument. De tolgaarder had vanuit de kamer aan de voorkant van de boerderij aan beide kanten zicht op het verkeer. Voor paard en wagen moest 15 cent tol betaald worden en voor een motorfiets 7 cent.

  Verborgen waterwegen Witharen

  1810 Oud Ommen: Met de aanleg van een “Nieuwe vaart” tussen de Vaart bij Sluis V in Balkbrug en de Vecht bij Ommen wilde het gemeentebestuur van Stad-Ommen het tij keren tegen een economische teruggang. Maar de gravers van de nieuwe waterweg bleven steken in de zandbulten van Witharen.

  Geschiedenis 'Nieuwe vaart'
 • fietsknooppunt

  12

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Historie Vinkenbuurt & kunst

  Historie Vinkenbuurt

  "Van woeste grond tot hechte buurtschap" Vanaf 1900 werd de schop en ander materieel ter hand genomen om de nog overgebleven woestenij in te wisselen voor vruchtbare akkers en weidegronden. Zo werd de huidige buurtschap 'Vinkenbuurt' gesticht.

  Lees meer

  Kunstwerk 'De Twee Vinken'

  Kinderen van de basisschool hebben aan de hand van kunstwerken de agrarische achtergrond van deze buurtschap in beeld gebracht in de wandeling 'Rondje Vinkenbuurt'. Historie over de Vinkenbuurt te lezen op het infopaneel, er staat nabij het pleintje met banken ook een schuilhut.

  Fotografie Klaas Poppens (foto 1). Klik op de link voor de portfolio.

  Portfolio Klaas Poppens
 • instructie

  Alternatief via Zwolseweg

  Liever niet fietsen over een onverhard boerenlandpad? Het alternatief (oranje lijn) is links / rechtsaf naar Sluis V in Balkbrug. Vervolg de route.

 • instructie

  Oude Zwolseweg, vervolg route

  Melkveebedrijf Koonstra en streekwinkel bezoeken? Volg oranje lijn tot huisnr. 17. Vervolg route: Rij links 3e Schansweg uit. Op parallelweg N377 rechtsaf tot het informatiepaneel Sluis V. Volg naar rechts, door nieuwe woonwijk, de fietsbordjes 15 naar instructie (i) Boslaan in Balkbrug.

  Alternatief naar Boslaan

  Oude Zwolseweg vervolgen? (Oranje lijn.) Fiets of wandel het (mulle) zandpad uit. Ga op Eerste Schansweg (asfaltweg) links tot het fietspad Boslaan. Sla rechtsaf en vervolg de route.

 • 11
  Bezienswaardigheid

  Melkveebedrijf Koonstra

  Zichtstal Koonstra

  In de serrestal van melkveebedrijf Koonstra lopen de koeien vrij rond. U bent van harte welkom bij het bord 'open' (of vooraf even bellen) om een kijkje te nemen onder het genot van een kop koffie of thee. Een rondleiding individueel is niet mogelijk, wel met een groep in overleg vooraf.

  De boer als gastheer

  Wat is hier te beleven...

  In de ontvangstruimte hangen schilderijen van de boerin; portretten en landschappen. De koeien in de natuur vormen een grote inspiratiebron. Bij 'open' zijn er streekproducten te koop in de boerderijwinkel zoals een 'weldaad' kaas en o.a. jam in verschillende smaken van Wijngaard 'Varsenerhof'.

 • 12
  Bezienswaardigheid

  Historie Sluis V, Balkbrug

  Historie Sluis V

  Sluis V: het gebied staat te boek met een bewogen geschiedenis. De sluis in het kanaal 'De Dedemsvaart' werd ook wel "Het Veenschut" genoemd. De eerste sluis was geheel van hout, grotendeels in 1846 vernieuwd. Foto boven: Sluis V in 1932 met een bakkerij en café Koster. Nu, eetcafé d' Olde Heerd.

  Kanaal: halve eeuw spitwerk

  De houten constructie van Sluis V in het kanaal 'De Dedemsvaart' werd regelmatig in gedeelten of volledig vernieuwd voor en vanaf het jaar 1844. In 1928 werd er meer westelijk een compleet nieuwe sluis gebouwd. Schippers voeren met hun beladen turfschepen door het kanaal.

  Een schipper vertelt...
 • 13
  Bezienswaardigheid

  Voormalige Koloniehoeves

  Bedelaarskolonie Ommerschans

  In 1819 gaf Koning Willem I het vruchtgebruik van de oude Ommerschans, gelegen even ten zuiden van het dorp Balkbrug en ten noorden van de gemeente Ommen, aan de Maatschappij van Weldadigheid. Die had het jaar ervoor haar eerste kolonie (Frederiksoord) nabij het Drentse Vledder ingericht.

  Aannemer Eltje Nuis bouwde op de binnenplaats van de voormalige schans een enorm gebouw; circa 100 x 100 meter en 2 verdiepingen hoog. (Op de foto, het verval.) Dat bood toen plaats aan 1000 bedelaars, die te werk werden gesteld op een van de werkplaatsen op het terrein of op een van de 21 hoeves.

  Historie 21 hoeves

  Het werk in de kolonie Ommerschans bestond uit veld-en fabrieksarbeid. Het hoofddoel was echter veldwerk. Hiervoor werden 21 hoeves gebouwd, ieder met 35 ha grond. Verdeeld over het 700 ha groot gebied en aangelegd volgens een vast patroon van paden en lanen, orthogonaal (zie plattegrond).

  Vind je weg in Ommerschans

  Hoe het verder ging

  Ten oosten van de Ommerschans ontstond een heuse veenkolonie, waarbij kanaal De Dedemsvaart (tussen Hasselt en Ane) werd gebruikt voor het afvoeren van turf uit de nieuwe veenderijen. Tevens ook voor het aanvoeren van veroordeelde bedelaars en mest- en bouwstoffen voor de bedelaarskolonie.

  Lees meer over dit kanaal
 • 14
  Bezienswaardigheid

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Boslaan 92 toont het laatste zogeheten Limiethuisje van kolonie Ommerschans, een Rijksmonument. Het werd bewoond door bewakers en hun gezinnen, die moesten voorkomen dat kolonisten konden ontsnappen. De Limiethuisjes stonden op strategische plekken (grens) in het 700 ha grote gebied.

  Rijksmonument Boslaan/Ommerweg

  Aan de Boslaan 13-35 en Ommerweg 7-17 en 10-28 staan nog een aantal zogeheten dienstwoningen, rond 1910 ontworpen door gevangenisarchitect Metzelaar voor medewerkers van rijksopvoedingsgesticht Veldzicht.

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Dronkemanslaantje

  Deze naam stamt uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid. Langs deze afgelegen weg gingen dronken kolonisten, na bezoek aan het café, terug naar de kolonie. Ondanks koloniegeld, alleen te gebruiken in de Ommerschans, lukte het sommigen toch om elders aan geld te komen voor drank.

  Dronkenmanslaantje, lees meer
 • instructie

  Boslaan-Molenweg-De Omloop

  Let op: Negeer het fietsbordje 15 naar links. Rij Boslaan uit en sla rechtsaf. Ommerweg, bij doorsteek links en gelijk linksaf voor de horeca. Rij met de bocht mee naar rechts tot Molenweg. Fiets naar links/rechts over De Omloop. Lees (i) 'molen De Star bezoeken?'

 • horeca

  Eetcafé 'De Balk'

  Eetcafé 'De Balk': niet alleen een leuke pleisterplaats voor een snack of lunch in het beschermde dorpsgezicht Balkbrug, maar ook voor een bakkie met appelpunt en/of zomers ijs.

  Recente openingstijden horeca
 • instructie

  Molen bezoeken? Vervolg route

  Molen op elke zaterdag van 10-16 uur. In het gebouw 'Het Magazijn', naast de achtkantige monumentale molen, zijn naast verschillende meelsoorten, ook streekproducten te koop.

  Vervolg route: vanaf molen De Star de fietsbordjes 13 volgen tot instructie (i) Schansweg. (Bij het wit/rode bord,)

 • 15
  Bezienswaardigheid

  Korenmolen De Star

  Historie molen de Star

  De molen aan de Koloniewijk, een zijwijk van kanaal de Dedemsvaart, is gebouwd in 1848. Vanaf de kruising Balkbrug had je toen zicht op de molen. Om graan te lossen kon men met een puntertje tot in de molen varen. In 1974 is de molen verplaatst naar de huidige locatie.

  Het Magazijn

  Het Magazijn is oorspronkelijk gebruikt als opslagplaats voor onderhoudsmaterialen voor kanaal de Dedemsvaart, en stond dichtbij de molen. Na het dempen van het kanaal is het Magazijn verplaatst naar de huidige locatie. Het Magazijn en korenmolen de Star zijn industriële monumenten.

  Hedendaagse bedrijvigheid...

  Vrijwilligers van molen de Star en hun vrienden houden de geschiedenis levend en organiseren regelmatig activiteiten, o.a. op Nationale Molendag (in mei), Open Monumentendag (in september) en tijdens plaatselijke wandel- en fiets-evenementen.

  Openingstijden molen

  Streekproducten molenwinkel

  In principe is molen de Star op elke zaterdag van 10 tot 16 uur geopend, zo ook het winkeltje in 'Het Magazijn' met streekproducten (meel / bakproducten, kaassoorten van 'De Weldaad' en droge worst van boerderij Uut 't Veld).

 • instructie

  Schansweg - sla rechtsaf

  Sla voor het wit/rode hek rechtsaf en rij Schansweg op. Volg de oude, onverharde verbindingsweg naar links / rechts en rechtdoor tot de verkeersweg. Fiets voor Balkerweg naar links over het rijwielpad. Volg de fietsbordjes 13 en rij richting 12 tot instructie (i) Maatschappijwijk.

 • 16
  Bezienswaardigheid

  Oude Schansweg en Veldzicht

  Oude Schansweg

  Rond 1740 vond de uitbreiding plaats van de verdedigingsschans tot een van de grotere munitieopslagplaatsen van Nederland. De doorgaande route van het zuiden naar het noorden van Nederland liep om de schans heen. In 1832 was het (halfverharde) zandpad (wat nu Oude Schansweg is) de verbindingsweg.

  Beeldarchief vereniging De Ommerschans.

  Tuinen Rijksopvoedingsgesticht

  Het enige overblijfsel van de voormalige tuin van het Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht is de hedendaagse lange rode stenen muur waar de fruitbomen langs werden geleid. Fruit was vroeger een luxe product en kwajongens uit de buurt klommen daarom ook wel eens over deze muur om wat te jatten.

 • horeca

  Rustpunt Thomashuis Balkbrug

  Bij de voormalige kerk, nu het 'Thomashuis Balkbrug', een Rustpunt (minihoreca met selfservice). OPEN wanneer het hek ook geopend is. Bij het kraampje (selfservice) kun je iets (warms) nuttigen (prijslijst aanwezig).

  Thomashuis Balkbrug - Rustpunt
 • instructie

  Rustpunt Thomashuis Balkbrug

  Rustpunt Thomashuis Balkbrug bezoeken? Steek de verkeersweg over, rij rechts Oude Zwolseweg op (oranje lijn) tot het Rustpunt. Bij het kanon een Verhaalpaal: beluister de geschiedenis Ommerschans door rustig op het pedaal te trappen. Route: rij richting 13, lees (i) Maatschappijwijk.

 • 17
  Bezienswaardigheid

  Geschiedenis Ommerschans

  Geschiedenis Ommerschans

  Maar liefst drie cultuurhistorische tijdlagen brengen het (natuur) gebied 'De Ommerschans' als geschiedenis in beeld vanaf begin 17e eeuw tot heden. Na het openen van de linken, unieke verhalen....

  Ommerschans: Eerste tijdlaag

  'De Ommerschans' is rond 1625 gebouwd ter verdediging tegen de Spanjaarden en in de loop van de tijd uitgebreid met bastions en ravelijnen. Vanaf 1740 dient het terrein ook als munitieopslagplaats, 'Lands Magazijnen'. Eind 18e eeuw nam de militaire functie af, het terrein ligt er verlaten bij.

  Geschiedenis Ommerschans, link

  "Ze komen eraan!" Zo moet het in 1672 geklonken hebben op de schans van Ommen. In dat jaar viel de Munsterse bisschop Bernard van Galen, ook wel bekend als Bommen Berend, Overijssel binnen met een groot leger met 42.000 man voetvolk en 17.000 ruiters.

  Ommerschans: Tweede tijdlaag

  Ooit was hier de toegangspoort tot de onvrije kolonie Ommerschans (1818-1888). Hedendaags geïllustreerd op het punt waar een grote foto van 'De Ommerschans' staat. Beluister ook het verhaal Werelderfgoed 2018 of via de Verhalenpaal die op de parkeerplaats staat nabij de replica van het kanon.

  Video Werelderfgoed 2018

  Deze 'onvrije' kolonie was onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid, een maatschappelijk experiment bedacht door Johannes van den Bosch. Het gebouw, 100 x 100 vierkante meter in omtrek, bood plaats aan 1200 bedelaars.

  Ommerschans 2017: aanleg punt Ravelijn met Verhalenpaal.

  Ommerschans: Derde tijdlaag

  Eind 2007 is op initiatief van Staatsbosbeheer en de vereniging De Ommerschans het participatieproces ingezet. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een visiedocument en werd opgesteld op 6 januari 2009. De derde tijdlaag: een balans om o.a. de cultuurhistorie en natuur te bewaren.

  Participatieproces Ommerschans Staatsbosbeheer Ommerschans Stepping stones over de schansgracht in Ommerschans (Ov).

  Gidswandeling door Ommerschans

  Bij het 'kanon' staat ook een verhalenpaal. Trap rustig op het pedaal om het verhaal over dé Ommerschans met haar roerige tijden te beluisteren. Klik op de link voor nog meer verhalenpalen in het Vechtdal / Reestdal. Ook is het mogelijk tot een gidswandeling door 'De Ommerschans'.

  Gidswandeling door Ommerschans

  Wandelnetwerk & Verhaalpalen

  In het jaar 2010 was in Gramsbergen de aftrap van het regionale wandelnetwerk in het Vechtdal, provincie Overijssel. Met de markeringen in het veld (pijl in verschillende kleuren en van keuzepunt --> keuzepunt) stel je je eigen route samen. In het najaar van 2021 is het wandelnetwerk vernieuwd.

  Wandelnetwerk Vechtdal Verhalenpalen in het Vechtdal Reestdal: verhalen & pontjes
 • 18
  Bezienswaardigheid

  Begraafplaats Ommerschans

  Historische begraafplaats

  De omheinde begraafplaats van bedelaarskolonie Ommerschans is in 1821 in gebruik genomen. Het voorste gedeelte is de laatste rustplaats van de ambtenaren van de kolonie, het achterste gedeelte was voor de kolonisten. De witte kruizen zijn geplaatst op de graven van overledenen van kliniek Veldzicht.

  Lees meer over Dodenakkers

  Informatiehut Ommerschans

  Op het fundament van het voormalige baarhuisje is een Informatiehut geplaatst door stichting participatieproject 'De Ommerschans' met een robuuste houten bank (voor de wandelaar(s).

 • 19
  Bezienswaardigheid

  Hoeve nr. 4 in Ommerschans

  Historie Hoeve Nr 4

  Dit is één van de 21 hoeves uit de voormalige kolonie Ommerschans. Na sluiting van de kolonie, werd de boerderij als zuivelhoeve in gebruik genomen voor jongens van rijksopvoedingsgesticht Veldzicht (1894-1930). Nu is het eigendom van familie Hiemstra. Zij runnen een biologisch melkveebedrijf.

  Hoeve No 4

  Plattegrond Ommerschans, circa 700 hectare groot (rond 1818) met limiethuisjes (rode blokjes) op strategische punten (bewaking)en circa 20 hoeve's (lichtbruine blokjes), waarvan er nu nog een aantal zijn, zoals deze hoeve Nr.4 aan Balkerweg 72. Bron: RAAP-Rapport 2216, 2010.

  Smederij Bart Hiemstra

  Pal naast de historische kolonieboerderij bevindt zich smederij Hiemstra. De jonge Bart Hiemstra is zeer gedreven om het oude smedenambacht in ere te houden. Locatie is niet te bezoeken.

  Lees meer
 • fietsknooppunt

  13

 • instructie

  Maatschappijwijk, rechtdoor

  Rij rechtdoor tot de Maatschappijwijk. Sla linksaf. Verderop Keramiekatelier De Engel. Fiets tot het bordje huisnr. 20-22. Lees instructie (i) 'Naar het eindpunt Witharen'.

 • 20
  Bezienswaardigheid

  Keramiek Atelier De Engel

  Keramiek en passie

  Monigue Meijer, Maatschappijwijk 4, Witharen is sinds 1990 bezig met het maken van keramiek. Haar werk is geïnspireerd op de mens. De beelden die ze maakt ontstaan vanuit het gevoel en ontstaan al werkende. De expositieruimte is gevestigd in het voormalig bakhuisje. Privébezoek vooraf overleggen!

  Keramiek Atelier De Engel
 • instructie

  Naar het eindpunt Witharen

  Rij naar rechts het fietspad op en uit. Sla rechtsaf. Aan het einde, bij fietsknooppunt 40, rechtsaf richting 12 om uit te komen bij het eindpunt in Witharen. We hopen dat u blij terug kunt kijken op een veelzijdigheid aan kunst, natuur en historie.

 • 21
  Bezienswaardigheid

  Plantage Witharen

  Walnotenbomen en Hazelaars

  In 1998 hebben de eigenaars vijf hectare grond beplant met Hazelaars en Walnotenbomen. Hiermee is een mooie boomgaard gecreëerd. Verschillende dieren voelen zich hier thuis, zoals reeën en dassen. Tussen de walnoten staat een picknicktafel om uit te rusten en een nootje uit de notenkast te kraken,

  Plantage Witharen
 • fietsknooppunt

  40

 • eindpunt

  Parkeerplaats gebouw Irene

Reestdalgroep i.s.m. met Thea Dijkema van atelier Witharen (auteur boekje kunst en cultuur historische route). Routebeheer: Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.