Terug 2,6 km

Balkbrug: foodwalk De wheem

Een korte wandeling over de es, langs oude akkertjes en door de hooilanden van de rivier de Reest. De route gaat over terrein van Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap. Plukplekken bevinden zich in een natuurgebied. Pluk alleen voor eigen gebruik!

Startpunt: Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22 Balkbrug OV: neem vanaf station Zwolle buslijn 29 (Coevorden, via Dedemsvaart), stap uit in Balkbrug. Vanaf daar is het 2,7 km lopen naar De Wheem.

Route deels over onverharde paden. NB Plukplekken bevinden zich in een natuurgebied, blijf op de aangegeven paden. Pluk en verzamel met mate.

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Foto: Bennink fotografie

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Speelnatuur

  Een specialiteit van De Wheem is de havermout-appeltaart ('Reestdalkoek'); één van de lekkere streekproducten uit het Reestdal. Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Ook worden regelmatig leuke (kinder-)activiteiten georganiseerd.

  Wandel- en fietsroutes

  De Wheem is een Toeristisch Overstap Punt (TOP); een vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes door het Reestdal. Naast de wandelingen van wandelnetwerk Vechtdal, kun je vanaf hier verschillende routes via de app van Landschap Overijssel volgen. Voor alle routes (ook speurroutes!), zie:

  routes Landschap Overijssel openingstijden De Wheem
 • 2
  Bezienswaardigheid

  Welkom!

  Welkom!

  Welkom om deze 'foodwalk'! Landschap Overijssel (beheerder van dit gebied) wil bezoekers inspireren om er vaker op uit te gaan en (nog meer) te genieten van het landschap. Bijvoorbeeld via deze foodwalk.

  Tips & recepten

  Onderweg krijg je tips over welke wilde planten eetbaar zijn en hoe die eruit zien. Bovendien geven we je een aantal recepten mee voor lekker eten uit de natuur.

  Let op!

  Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik. Bij twijfel over planten, laten staan.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Bruggetje van Bartje

  Over de Reest

  Het kronkelige riviertje De Reest vormt over enkele tientallen kilometers de grens tussen Overijssel en Drenthe. Het Reestdal heeft niet alleen haar naam aan dit riviertje te danken, maar ook het kleinschalige landschap met de oogstrelende natuur.

  Rechte sloot?

  Diverse keren bogen de bestuurders van beide provincies zich over de vraag hoe ze van het kronkelige riviertje een rechte sloot konden maken. Dat kon natuurlijk alleen als er aan weerszijden van De Reest stukjes grond van provincie zouden wisselen. Gelukkig zijn ze daar nooit uitgekomen.

  Bartje en de bok

  Het bruggetje hier over De Reest, wordt ook wel het bruggetje van Bartje genoemd. In de vroegere TV serie Bartje probeerde het ondeugende jongetje hier een eigenwijze bok de brug te laten oversteken. Het was de slotscene van de film. Hierna trok Bartje samen met zijn bok de wijde wereld in!

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Paardenbloemen

  Paardenbloem en duizendblad

  In dit 'oogstgebied' vind je vogelmuur, beukennootjes, brandnetel, duizendblad, hondsdraf, hondsdraf, paardenbloemblad, paardenbloemenbloesem, veldzuring, vlierbessen, vlierbloesem en watermunt.

  Rechts van het pad ligt hoog een akker, links de hooilanden van de Reest. Dit is een eeuwenoud kerkenpad dat gebruikt werd door de Drentse inwoners van het Reestdal om naar de kerk in Oud Avereest te gaan.

  Recept Wildpluksalade

  Hier kun je verschillende wilde kruiden plukken, zoals het blad van de paardenbloem, watermunt en duizendblad. Als je ze kunt vinden, kun je bijvoorbeeld ook hondsdraf of klaver toevoegen. Daarnaast: 1 tl honing 1 tl mosterd 1 el azijn 4 el (olijf)olie roomboter knoflook peper en zout

  Was de kruiden goed. Maak ze droog en meng in een slakom. Houd de bloemetjes en wat kruiden apart om te garneren en voor de kruidenboter. Overgiet de salade met dressing van (olijf)olie, azijn, honing en mosterd.

  Landbrood met kruidenboter

  Eet hierbij een heerlijk vers landbrood samen met wilde kruidenboter. De kruidenboter maak je als volgt: snijd of knip de knoflook en kruiden in kleine stukjes. Prak deze door de boter en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Smullen maar!

  Let op!

  Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik. Bij twijfel over planten, laten staan.

 • wandelknooppunt

  A39

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Boerderij 'De Wildenberg'

  Oude grond

  De archieven van het klooster van Dickninge (De Wijk) vermelden het bestaan van “Den Wijldenbarghen” (de woeste berg) al halverwege de 14e eeuw. Het behoort daarmee samen met Rabbinge en Bloemberg tot de oudste bewoonde plekken van het Reestdal.

  Woeste bergen

  In het begin van de 19e eeuw is er slechts een smalle groene strook cultuurland langs de Reest te zien. Uitgestrekte moeras- en heidelanden bestaan nog ten noorden en ten zuiden van de Reest. Hier vind je het laatste overgebleven onontgonnen heideveld uit de omgeving. Restanten van het grotere heidegebied treffen we hier en daar in het bos aan in de vorm van stukjes heideveld en resten van zandverstuivingen met jeneverbesstruiken.

  Vakantiehuis

  De Wildenberg is tegenwoordig ook een vakantiehuis. Gelegen aan de rand van bos, heide en weiland middenin het natuurreservaat “Wildenberg” dat beheerd wordt door Stichting Het Drentse Landschap.

 • wandelknooppunt

  A40

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Vogelmuur, watermunt e.a.

  Vogelmuur, watermunt e.a.

  Hier is een 'oogstgebied' voor vogelmuur, beukennootjes, brandnetel, duizendblad, hondsdraf, hondsdraf, paardenbloemblad, paardenbloemenbloesem, veldzuring, vlierbessen, vlierbloesem en watermunt.

  Vogelmuur

  Vogelmuur is een lage, eenjarige plant uit de anjerfamilie, met een bloeitijd van januari tot december. De 3-40 cm lange stengels zijn groen of rood, de bladeren groen. De bloemknop is sterk behaard. Vogelmuur groeit in akkers, tuinen en ruigten. Benieuwd naar de smaak van vogelmuursoep?

  Recept Vogelmuursoep

  Ingrediënten: 2 bundeltjes vogelmuur, gewassen en fijngeknipt zonder de harde steeltjes 1,5 liter groentebouillon 1 gesnipperde ui 1 teentje knoflook 2 geschilde aardappel(s) in blokjes zout & peper zure room

  Voeg bij de bouillon: blokjes aardappels, gesnipperde ui, geperste knoflook en het grootste deel van de vogelmuur. Breng aan de kook, laat 15 minuten doorsudderen. Pureer de soep met een staafmixer. Op smaak brengen met zout/peper. Serveren met wat room en de rest van de vogelmuur. Eet lekker!

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Brug Reest: brandnetel e.a.

  Brandnetel e.a.

  Oogstgebied vogelmuur, beukennootjes, brandnetel, duizendblad, hondsdraf, hondsdraf, paardenbloemblad, paardenbloemenbloesem, veldzuring, vlierbessen, vlierbloesem, watermunt

  Veldzuring

  Hier loop je dwars door de hooilanden. In het voorjaar en in de zomer zit het hier vol met insecten die dol zijn op de bloemen. Langs het pad vind je o.a. veldzuring.

  Omelet met brandnetel

  Zin in een uitgebreide lunch? Maak eens een omelet met wilde planten: 4 eieren 1 lente-ui paardenbloembladen 10 toppen van brandnetel, zevenblad en/of madeliefjes, weegbree, duizendblad 100 gr champignons olie, peper, zout

  Was blaadjes, stengels en ui en snijd ze in kleine stukken. Kook de brandnetels even zodat de ‘prik’ eraf gaat. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Klop de eieren, voeg peper en zout toe. Roer de blaadjes, lente-ui en champignons erdoor. Bak in olie op niet te hoog vuur lichtbruin.

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Boerderij Het Reestdal

  Dit is de voorkant van boerderij Het Reestdal.

  Boerderij Het Reestdal

  Boerderij het Reestdal is een schitterende oude boerderij met een mooie, oude kapschuur. Aan de achterkant van de boerderij bevindt zich een 'baander'. Deze grote, hoge dubbele deur heeft toegang tot de bedrijfsruimte van de boerderij en zorgde ervoor dat paard en wagen...

  ... naar binnen konden om de oogst te laden en te lossen. De boerderij heeft een rieten dakbedekking en schuren met wanden van hout. Het Uilenbord op de nok van de boerderij gaf, zoals de naam al doet vermoeden, uilen toegang tot de boerderij.

  Uilenbord

  Diverse boerderijen in het Reestdal zijn in het bezit van een uilenbord. Dit is een klein driehoekje onder de nok, dat open is. Door dit 'gat' kunnen uilen de boerderij binnen en zich hier nestelen, met als tegenprestatie dat zij muizen en ander ongedierte uit het graan zouden weren.

  Den Westerhuis 1, monument

  'Het Reestdal': Deze naam staat boven de grote schuurdeur (baander) en is een gemeentelijk monument. Deze boerderij heeft eeuwen dienst gestaan als het erve 'den Westerhuis'. Nu, met een terugblik naar 1439, staan op dezelfde plek in buurtschap Den Westerhuis nog altijd drie boerderijen.

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Vlierbloesem

  Vlierbessen, duizendblad e.a.

  In dit gebied vind je vogelmuur, beukennootjes, brandnetel, duizendblad, hondsdraf, hondsdraf, paardenbloemblad, paardenbloemenbloesem, veldzuring, watermunt en een vlier, in mei met bloesem en in de herfst met bessen.

  Hier vind je in de berm bijvoorbeeld duizendblad en aan het begin van de akker ook zevenblad. In de zomer zie je klaprozen en korenbloemen tussen het graan staan.

  Vlierbloesem

  Aan het begin van het pad staat een vlier, een plant uit de muskuskruidfamilie: een grote, bladverliezende struik die vroeg in de zomer bloeit. Dan zie je honderden 'schermen' met roomwitte bloemetjes, die zich in de loop van de zomer tot zwarte besvruchten ontwikkelen.

  Vlierbloesemthee

  Van gedroogde vlierbloesem kun je thee maken, die verlichting geeft bij verkoudheid en koorts. Bereiding: 1 kop kokend water 1-2 theelepels gedroogde vlierbloesem 3-5 minuten laten trekken 3x daags drinken!

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Het landschap steunen?

  Natuur & landschap

  Je bent op deze route te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.

  Help mee!

  Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je heerlijk kunt blijven genieten van dit mooie, afwisselende landschap!

  info over donateurschap

Route gemaakt door Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.