Terug 5 km

Balkbrug: Beleef Haardennen (5 of 3.5 km)

Deze stoere kinder/gezinswandeling in het Reestdal komt door de Haardennen, het Heuvelenbosch en het beschermde dorpsgezicht Balkbrug. Beide heuvelige natuurgebieden laten je leuke (natuur) pareltjes zien (water, bos, zand, heide). Wil je graag speuren, neem een vergrootglas en verrekijker mee!

Ga naar MFC 't Trefpunt, Meppelerweg 34, 7707 CN Balkbrug. Wandel vanaf startpunt Balkbrug A19 richting A20. Alternatief startpunt: campings aan De Haar vanaf keuzepunt A25 richting A23. OV reiziger: lijnbus 29/83 rijdt tussen NS station Zwolle en Coevorden. Stap uit bij halte Balkbrug centrum. Volg het wandelnetwerk (pijl: paars) tot het startpunt Balkbrug A19. Route 8 km verlengen? Kies 'Oude voetsporen in Ommerschans' en lees de instructie (i) op de Boslaan.

Volg het regionale netwerk (pijl: verschillende kleuren). Kinderroute (3.5 km) bij A17: Lees de instructie (i) bij het alternatief pad (oranje lijn).

 • startpunt

  Bord A19: Startpunt Balkbrug

  A19, Startpunt Balkbrug: Loop na MFC 't Trefpunt het bos in richting keuzepunt A20 (pijl: paars). Alternatieve paadjes (oranje lijn) voor nog meer natuurbeleving. Kinderroute (alternatief pad, oranje lijn) bij keuzepunt A17. Lees onderweg ook de (i) instructies! Campinghoreca aan De Haar.

 • wandelknooppunt

  A19

 • wandelknooppunt

  A20

 • instructie

  Heuveltjesbosbad bezoeken?

  Heuveltjesbosbad bezoeken na de wandeling? Volg de oranje lijn naar de achteringang van het zwembad tot de hoofdingang.

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Heuveltjesbosbad

  Toen: recreatieplas/kanovijver

  Balkbrug: het Heuveltjesbosbad werd in 1937 aangelegd als kanovijver in de prachtige bosrijke omgeving genaamd Heuvelenbosch. Een prachtplek voor een zwembad dat in de beginjaren 50 zich ontwikkelde als het Heuveltjesbosbad Balkbrug tot het prachtige, hedendaagse zwembad.

  Mooiste zwembad Nederland 2015

  Heuveltjesbosbad Balkbrug
 • instructie

  Rechtsaf, een alternatief pad

  Waar de blauwe pijl rechtdoor aangeeft, sla jij rechtsaf. (Een voormalige trambaan.) Loop het alternatieve pad (oranje lijn) uit. Ga op het fietspad naar links tot (i) instructie 'klaphekje, alternatief pad'. Over het vrijliggend fietspad vervolg je het wandelnetwerk richting A27, A26 tot A25.

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Voormalige trambaan

  Historie trambaan

  Waar je nu op loopt, een hoger gelegen recht (ruiter)pad, lag vroeger een trambaan (archieffoto's HVA). Er ging van 1905 een tram vanuit Balkbrug richting De Wijk/Meppel. Door de opkomst van de vrachtwagens werd rond 1947 de D.S.M. en de Spoorwegmaatschappij Balkbrug-Meppel opgeheven.

 • instructie

  Klaphekje, alternatief pad

  Na het klaphekje een kronkelend (ruiter)pad tot A26. Aan dit bospad is heel veel te speuren. Kijk dus goed om je heen. Bij A26, sla linksaf. Bij A25 gestart, dan is dit het eindpunt. Gestart bij MFC 't Trefpunt, sla linksaf. Vervolg het wandelnetwerk en de alternatieve paden (oranje lijn).

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Natuurbelevingspad

  Natuurbelevingspad

  Aan dit pad, na de winter weer vol varens en mossen, hangen her en der verspreid nestkastjes aan de bomen. Een initiatief van NWG de Reest in samenwerking met Landschap Overijssel. Aan de rand van het bos zijn soms reeën te spotten.

  Natuurwerkgroep de Reest
 • wandelknooppunt

  A27

 • wandelknooppunt

  A26

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Historie Schapenstreek

  Betekenis 'Schapenstreek'

  Het brede zandpad was vroeger, komende vanaf buurtschap Den Huizen, een belangrijk verbindingspad voor de schaapsherder. Het gaat hier om een zogenaamde schapendrift of schapenstreek. Over dit pad dreef de schaapherder zijn kudde naar de heide Westerhuizingerveld.

  Oude landwegen Avereest

  De schapendrift was één van de vele oude landwegen in en rond Avereest en diende voornamelijk als verbinding tussen de boerderijen en gebruiksgronden. Dit zandpad laat nog iets van toen zien: aan weerszijden zie je nog gedeeltelijk de hoge aarden wal die de schapen op het rechte pad moest houden.

 • wandelknooppunt

  A25

 • instructie

  A25: startpunt De Haar

  Keuzepunt A25: startpunt voor de campings aan De Haar 5 of 7. Volg de omhooglopende POI nummering voor de juiste looprichting.

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Camping 't Reestdal heeft, naast de horecagelegenheid, ook een leuke speeltuin. Voor de stoerdere activiteiten kun je naar 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen.

  Camping 't Reestdal Reestdal Outdoor
 • parkeerplaats

  Reestdal Outdoor

 • parkeerplaats

  Parkeerplaats Si-Es-An

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Camping Si-Es-An

  Over camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende (gps)wandel- speur- en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend. Klik op de link over de recente openingstijden.

  Brasserie De Boerderij

  Historie campingboerderij

  Brasserie 'De Boerderij' staat in het hart van de camping en stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

  Subsidieproject happy bee

  Natuurbeleving is een kernwaarde van de toeristische ervaring. Samen met camping Rheezerwold in Heemserveen hebben wij i.s.m. Landschap Overijssel en het waterschap Drents Overijsselse delta de kwaliteiten van de omgeving op een speelse en spannende wijze onder de aandacht gebracht in 2020.

  Lees meer over dit project

  Parkeren bij Si-Es-An

  Voorheen was de parkeerplaats in het hart van camping Si-Es-An nabij de campingboerderij gesitueerd. Hedendaags kun je de auto parkeren aan het begin van hun toegangsweg richting de receptie en brasserie.

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Geritsel in de struiken

  Schuilplekken

  Links en rechts van het pad bevinden zich allerlei verschillende soorten struiken, ook ter hoogte van de campings. Dat levert voedsel en schuilplekken op voor allerlei vogels.

  Geritsel en gekwetter

  Als je even oplet, beweegt er van alles en hoor je gekwetter. Het zachte tikken van de roodborst en het winterkoninkje, het roepen van allerlei mezensoorten, de alarmroep van de merels. Soms zie je even verderop op de paden groepjes vinken hun kostje bij elkaar scharrelen.

 • horeca

  Brasserie & camping Si-Es-An

  Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner op het terrein van camping Si-Es-An in Balkbrug. Naast kamperen of het huren van een chalet is er ook een mogelijkheid tot B&B met hotelfunctie. Klik op de link en informeer bij de receptie over de mogelijkheden en/of openingstijden.

  Brasserie de Boerderij

  Routes Landschap Overijssel

  Start je vanaf camping Si-Es-An met één van de (app) rondwandelingen van Landschap Overijssel ? Verlaat dan het campingterrein en start bij het keuzepunt A25 aan de klinkerweg De Haar 7.

  Routes Landschap Overijssel
 • wandelknooppunt

  A23

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Vipera verbindt

  Dennen op hoogte

  Je loopt hier natuurgebied De Haardennen in. Het woordje 'Haar' betekent hoogte en zoals je ziet staan op de armere zandgronden, die iets hoger liggen, inderdaad hoge dennen. Zo ontstond de naam 'Haardennen'. In dit natuurgebied heeft de afgelopen jaren het project 'Vipera verbindt' plaatsgevonden.

  Vipera verbindt, lees meer

  Bedreigde dieren en planten

  Tijdens het project zijn heide en hoogveentjes weer met elkaar verbonden door bos te kappen. Zo is het leefgebied van bedreigde diersoorten uitgebreid. bijzondere soorten als adder (vipera), levendbarende hagedis en kamsalamander. Ook het heideblauwtje en klokjesgentiaan (foto) profiteren hiervan.

  Lees meer
 • wandelknooppunt

  A22

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Speuren in het bos

  Ik zie, ik zie wat jij niet...

  In elk seizoen is aan dit paadje wel iets anders te speuren, niet alleen verschillende planten maar hoor je ook de vogelgeluiden? Psssst, hoorde jij het ook dat geritsel ergens in de struiken? Was dat nu een eekhoorntje of een vogeltje?

  Welke dieren zag jij?

  Varens, een 'oer' plant?

  Vind je het ook zo interessant om te bekijken hoe het blad van een varen uit de kale grond groeit? Het ziet er wel heel erg 'OER' uit. Speur maar eens langs het pad: je ziet eerst een opgerold bolletje (net de tong van een...) en wanneer dit gaat groeien komt er zo'n prachtig gevederd blad uit.

  Ontwikkeling van een varen

  Rottende boomstammen dood?

  Wanneer een omgevallen boomstam gaat rotten, denk je al gauw 'die is dood'. Maar echt niet!. Er wonen binnen in die stam en er-om-heen vele micro-organismen (kleine plantjes met het blote oog niet te zien). Zoek eens zo'n rottende boomstronk op en kijk maar eens goed met je vergrootglas. Wat zie je?

 • wandelknooppunt

  A21

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Huizingerwijk & Veengaten

  Historie Huizingerwijk

  Kijkend naar de Huizingerwijk (foto) kun je je moeilijk voorstellen dat er druk werd gevaren door boeren op een zogeheten 'zomp' tussen het buurtschap Den Huizen en het kanaal De Dedemsvaart. Foto: op één van deze 'zompen', een schip met weinig diepgang, kon de boer schapen en turf vervoeren.

  Natuurwaarden veengaten

  Voor de natuurwaarden van de veengaten & veenputten is goed onderhoud zeer belangrijk. Wanneer er veel zonlicht op de grond komt, kan er een mooi biotoop ontstaan voor planten en dieren. Misschien voelt de (heide-/groene)kikker zich hier dan ook wel thuis. NWG de Reest zet zich hiervoor in.

  Natuurwerkgroep de Reest
 • instructie

  A17: Kinderroute (3.5 km)

  Kinderroute 3.5 km: Ga bij wandelknooppunt 17 linksaf (alternatief pad). Volg de oranje lijn rond de grote waterplas. Je passeert verderop knooppunt A18 / A20 en loopt tot A19. Ben je gestart bij A25, vervolg dan het wandelnetwerk tot De Haar.

  Route 5 km gaat rechtdoor

  Knooppunt A17: Loop rechtdoor voor de 5 km route. Volg de markering van het wandelnetwerk (pijl: paars) tot het witte huisje aan de Boslaan (foto). Je komt naar links, over de Boslaan, door het beschermde dorpsgezicht Balkbrug.

 • wandelknooppunt

  A17

 • 11
  Bezienswaardigheid

  Het Heuvelenbosch

  Ontdek het Heuveltjesbosch

  Je staat nu in het Heuveltjesbosch. Zie jij ook het verschil in bos met de Haardennen? Eigenlijk laat het zich gemakkelijk raden toch? De zogeheten 'veentjes' zie je in het Heuveltjesbosch niet meer zo goed. Daarom leggen we het uit... Wat je hier wel goed kunt doen, is... boomtikkertje! Zin?

  Voorveentjes en Achterveentjes

  In beide bossen waren er kleine veengebiedjes, met een vrij dikke veenlaag, bekend onder de naam Voorveentjes en Achtenveertjes. Die veenlaag was soms met wel meer dan een meter met zand onder gestoven, waardoor het onderliggende veen werd samengeperst. Dit leverde turf op van goede kwaliteit.

  Lees meer
 • 12
  Bezienswaardigheid

  Speuren langs de waterkant...

  Ontdek de waterkant...

  Zie je die gele lis met z'n voeten in het water staan? Maar weet jij in welke maand de bloemen van deze waterplant (want dat is ie ten voeten uit) gaat bloeien? Een kleine hint, dit is meestal in het voorjaar. En wat zie je wanneer je de kelk (dat is binnenin de bloem) van heel dichtbij bekijkt?

  De Lijsterbes

  Wij zagen tussen al die andere bomen ook de 'Lijsterbes' staan. Vind je dit ook zo'n vreemde naam? Maar die naam heeft deze grote struik gekregen omdat hij met zijn rode bessen heel veel vogels aantrekt, vooral de lijster. Daarom werd hij 'Lijsterbes' genoemd. De bloei trekt vele insecten aan.

 • 13
  Bezienswaardigheid

  Boomsoorten

  Welke boomsoorten staan hier?

  Nabij deze blootliggende boomwortels kun je aan de waterkant ook vele boomsoorten en struiken waarnemen. Sommige bomen hebben wel een heel rechte, slanke stam (zie je ze?) maar er staan ook bomen met een heel dikke stam. Maar weet jij de naam van de bloeiende struik? (Bovenste foto.)

  Aha, dan zie je nog een berk. De berk is een bladverliezende boom die van iets vochtige voeten houdt. Bloeit de boom in het voorjaar, dan zie je katjes. Er zijn vier verschillende soorten berken en hebben allen een ander soort bast (dat is de buitenkant van de boomstam). Zie jij ook de verschillen?

 • 14
  Bezienswaardigheid

  Zandafgraving is nu visvijver

  Zandafgraving

  Voor het dempen van het kanaal De Dedemsvaart, waarover nu de dubbele verkeersweg N377 ligt, werd uit de huidige visvijver zand gehaald. Nu is het een verpacht viswater waar het goed toeven is aan de waterkant.

  Kanaal De Dedemsvaart

  Voor 1967 zag de Zwolseweg (N377) er compleet anders uit. Toen voeren vele grote vrachtschepen, meestal geladen met turf, tussen Dedemsvaart en Hasselt over dit brede kanaal. Die moesten vaak wachten voor de brug in Balkbrug. Klik op de link, beeldbank Hist. Ver. Avereest.

  Balkbrug centrum 1968 (HVA)
 • wandelknooppunt

  A18

 • wandelknooppunt

  A11

 • instructie

  Boslaan 92: route verlengen?

  'Balkbrug: Beleef Haardennen' met 8 km verlengen? Loop dan na huisnr. 92 (wit huisje met rieten dak) rechtuit de oude beukenlaan op (pijl: paars). Link 'Oude voetsporen in Ommerschans' vermeld de kaart. Na 8 km eindpunt Boslaan. Vervolg je route tot waar je bent gestart (A19 of A25) of bushalte.

  Oude voetsporen in Ommerschans
 • 15
  Bezienswaardigheid

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Boslaan 92 toont het laatste zogeheten Limiethuisje van kolonie Ommerschans, een Rijksmonument. Het werd bewoond door bewakers en hun gezinnen, die moesten voorkomen dat kolonisten konden ontsnappen. De Limiethuisjes stonden op strategische plekken (grens) in het 700 ha grote gebied.

  Rijksmonument Boslaan/Ommerweg

  Aan de Boslaan 13-35 en Ommerweg 7-17 en 10-28 staan nog een aantal zogeheten dienstwoningen, rond 1910 ontworpen door gevangenisarchitect Metzelaar voor medewerkers van rijksopvoedingsgesticht Veldzicht.

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Dronkemanslaantje

  Deze naam stamt uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid. Langs deze afgelegen weg gingen dronken kolonisten, na bezoek aan het café, terug naar de kolonie. Ondanks koloniegeld, alleen te gebruiken in de Ommerschans, lukte het sommigen toch om elders aan geld te komen voor drank.

  Dronkenmanslaantje, lees meer
 • instructie

  Boslaan, sla linksaf

  Rij naar links Boslaan op. Verderop weer de fietsbordjes richting 35 volgen tot instructie (i) Oud Avereest.

 • 16
  Bezienswaardigheid

  Geschiedenis Balkbrug

  Negentiende eeuw en verder

  Vroeger was dit gebied een onafzienbare vlakte met heide en in de lagere delen veenplassen. Voor de turfwinning werden in de 19e eeuw 'wijken' gegraven om het veen te ontwateren en gestoken turf af te voeren. Er ontstond bebouwing langs kanaal De Dedemsvaart in de voormalige gemeente Avereest.

  Lees meer over Avereest

  Balkbrug, een speciale functie

  Eén van de drie belangrijke wegen die van het zuiden naar het noorden van ons land liep, moest vanwege de aanleg van kanaal De Dedemsvaart van een brug voorzien worden. Deze brug kreeg een speciale functie, namelijk een beweegbare balk; 'de balkbrug'. Zo komt het dorp aan zijn historische naam.

  Verbinding met de Ommerschans

  Komende vanaf de brug, in het vroegere hart van Balkbrug, ging men over de Ommerweg richting de Ommerschans, Witharen naar Ommen. Op de foto: één van de vele 'wijken' die een verbinding had met kanaal De Dedemsvaart. Er rest nu nog een gedeelte aan Ommerweg, beschermd dorpsgezicht Balkbrug.

  Maak een tijdreis van 200 jaar

  Klik op de link '200 jaar topografie' en maak een tijdreis van 200 jaar door de Nederlandse kaart en de omgeving van de voormalige gemeente Avereest. Hedendaags, vanaf het jaar 2001, gemeente Hardenberg.

  200 jaar topografie

  Maatschappij van Weldadigheid

  Vanaf 1848 werd het graan gemalen door molen de Star in Balkbrug, waarvoor Jan ten Kate een overeenkomst had getekend met de Maatschappij van Weldadigheid. Er werd grond afgestaan om doormiddel van een te graven kanaal vanaf de Ommerschans verbinding (zijkanaal) te maken met De Dedemsvaart.

  Geschiedenis komt tot leven...

  Kunstwerk symboliseert kanaal

  Kunstwerk Balkbrug (Vechtdalverbinding) 2021: De drukke N377 kruist Balkbrug in het hart. Dit ontwerp voorziet in een onderdoorgang voor het snelverkeer zodat de twee helften van het dorp weer beter met elkaar in verbinding komen. Het ontwerp (A&E architecten) symboliseert het voormalige kanaal.

  Lees meer
 • simpel-poi

  Halte Balkbrug, Coevorderweg

 • 17
  Bezienswaardigheid

  Oude verbindingswegen

  Een oude verbindingsweg

  Het is moeilijk voor te stellen dat de weg van Ommen richting het noorden, via de Ommerschans naar Zuidwolde, regelmatig moeilijk begaanbaar was om zowel zomers en 's winters te kunnen gebruiken. De zandruggen waren destijds meer dan welkom om de voeten in de moerassige venen droog te houden.

  Katingermolen

  Aan deze verbindingsweg door buurtschap Den Kaat vestigde zich ook de eerste molen. De Katingermolen is de oudste molen van de voormalige gemeente Avereest. De molen werd waarschijnlijk gebouwd tussen medio 1647. Meer historie over de Hoogeveensche weg en de Katingermolen, klik op de link.

  Lees meer
 • horeca

  Lunchroom bakkerij Oegema

  Lunchroom bakkerij Oegema: voor koffie, thee, gebak en/of eenvoudige lunch. Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur. Op zaterdag: 8 tot 16 uur.

  Recente openingstijden
 • wandelknooppunt

  A19

Reestdalgroep i.s.m. Landschap Overijssel en camping Si-Es-An. (archief)foto's: privé en de historische vereniging Avereest.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.