In een gezamenlijke brief aan het waterschap Vechtstromen vragen Landschap Overijssel, Het Drentse Landschap, Natuur en Milieu Overijssel, Natuur en Milieufederatie Drenthe, Overijssels Particulier Grondbezit (OPG) en Drents Particulier Grondbezit (DPG), Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer goed te anticiperen op periodes van droogte. Nu water vasthouden is belangrijk.

De grondwaterstanden worden op dit moment steeds lager. Er is de afgelopen weken nauwelijks regen gevallen en ook voor de komende tijd is er weinig neerslag voorspeld. Toch staan veel stuwen na het natte najaar nog ingesteld op het afvoeren van water in plaats van het vast te houden. En dat terwijl de droge zomers van eerdere jaren hebben laten zien wat de negatieve effecten zijn van te weinig water voor natuur, landbouw, industrie en huishoudens. Klimaatverandering vraagt om beter en sneller anticiperen op weersextremen.

“Voor natuur en landbouw is het belangrijk dat we op tijd beginnen met het vasthouden van water”, legt Robbert Blijleven van Landschap Overijssel uit. “We hebben een uitzonderlijk nat najaar gehad. Maar de situatie kan ook snel omslaan naar droogteproblematiek. De hoge zandgronden in Oost-Nederland zijn voor de grondwatervoorraad afhankelijk van aanvulling door infiltrerend regenwater. We moeten het water nu vasthouden en de sponswerking van de bodem gebruiken.”

De risico’s van droogte liggen dit jaar al vroeg op de loer. We zien het nu al aan het hoge aantal natuurbranden. Door verdroging van leefgebieden lopen bijzondere, kwetsbare plant- en diersoorten gevaar. Vogels komen in de problemen door droogte omdat voedsel vinden moeilijk is. Maar bijvoorbeeld ook bossen en lanen op landgoederen hebben voldoende grondwater nodig.

Maar niet alleen de natuur lijdt onder verdroging. In de landbouw leidt droogtestress tot een afname van de gewasopbrengst. En bij extreme droogte dreigen er zelfs drinkwatertekorten.

Nu water vasthouden betekent meer bescherming tegen de effecten van drogere periode. Daarom roepen de natuurorganisaties het waterschap op direct actie te ondernemen, te stoppen met het versneld afvoeren van water door de stuwen uit de winterstand te halen en daarmee onze leefomgeving te beschermen tegen de effecten van toekomstige droogte.