Twente

Landgoed Het Smalenbroek

Bosanemoon
Bosanemoon  Foto Mark Zekhuis
52.180903569250276, 6.894784751969145

Ten zuiden van Enschede ligt het bosrijke landgoed Het Smalenbroek. Een landgoed van circa 85 hectare en gelegen op de flanken van de stuwwal Oldenzaal-Enschede.

Geniet hier van de rust , het wuivende rogge en de geschiedenis. Een mooi natuurgebied met interessante flora en fauna en karakteristieke akkergebieden. In het vroege voorjaar bloeit hier volop de bosanemoon. De rododendrons geven net iets later kleur aan het landgoed. Opvallend zijn de grote alleenstaande bomen in de weilanden en de meanderende Bruninksbeek en Broekheurnerbeek. Aansluitend aan dit landgoed vind je ’t Spik.

Getroffen maatregelen tegen droogte

Het Smalenbroek ligt op keileem en lijdt sterk onder toenemende droogte in ons land. De bomen krijgen hun wortels niet door de keileemlaag die ongeveer op één meter diepte zitten. Ze halen hun vocht daarom uit de eerste meter zand en zijn hiermee erg kwetsbaar. Veel eiken en beuken in dit gebied sterven (of gaan sterven) door droogte. Met het programma Slim omgaan met water (ZON) heeft Landschap Overijssel op deze plek verschillende sloten en een enkele beek ondieper gemaakt om het water beter vast te houden. Het ophogen van de bodem voorkomt dat de beek een drainerende werking heeft en het gebied als het ware leegzuigt.

Klaproos

Help mee het Smalenbroek te beschermen

Word donateur

Zichtbare resultaten

Het herstellen van het systeem van meer en langer water vasthouden over grotere oppervlaktes, heeft ervoor gezorgd dat het gebied zichtbaar natter is geworden. Plantensoorten zoals de bosanemoon, dotterbloem, waterviolier en de ijsvogelvlinder profiteren van deze verbeterde omstandigheden.

Kleine ijsvogelvlinder
Kleine ijsvogelvlinder  Foto Jacob van der Weele
Dotterbloem
Veld met dotterbloemen  Foto Mark Zekhuis
Bosanemoon
Bosanemoon  Foto Gonny Sleurink

Eropuit op Landgoed Smalenbroek

Mijmeren en rust opsnuiven tijdens een wandeling over landgoed Het Smalenbroek. De afwisseling tussen een park, boerderij, vijver, bossen en statige lanen maakt een bezoek aan dit landgoed erg verrassend. Kies ook eens voor een rondje over Landgoed Spik, deze is door de kamerstructuren met houtwallen en kleine weides ook zeker het bezoeken waard.