Nieuws

Op de bres voor een groene stad

Haersteveer bij Zwolle
Haersteveer bij Zwolle   Foto Gonny Sleurink
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Stad en natuur verbinden. Dat is waar Landschap Overijssel zich hard voor maakt. “De natuur moet automatisch onderdeel zijn van de vele plannen die Enschede en Zwolle maken. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat de leefbaarheid van de steden wordt vergroot en er tegelijkertijd veilige leefgebieden blijven voor planten en dieren.” stelt directeur Michael Sijbom.

Focus op Zwolle en Enschede

Dat bij de vergroening van steden in de provincie de focus ligt op Enschede en Zwolle, heeft te maken met de sterke aanwezigheid van Landschap Overijssel rondom deze steden. Zo heeft de organisatie binnen de gemeentegrenzen van Enschede 17 natuurgebieden met een gezamenlijke oppervlakte van 1.400 hectare; twee van daarvan zijn aangewezen als Natura2000-gebied: Lonnekermeer en Aamsveen. Bij Zwolle springt Buitenlanden Langenholte in het oog (ook Natura2000), maar ook de Struinwaard, Maatgraven, Sekdoorn en de landgoederen Soeslo en De Horte horen bij het Zwolse buitengebied.

Nieuwe wijken

De natuur rondom met name Enschede en Zwolle staat onder druk. Beide steden hebben plannen voor de bouw van nieuwe wijken. Bij de huidige bouwplannen worden natuurwaarden nogal eens over het hoofd gezien, vindt Landschap Overijssel. Een nieuwe wijk van 400 woningen met 1.200 mensen, 200 honden en 300 katten zorgt voor drukte en verstoring van planten en dieren in dat natuurgebied.

“Wij staan pal voor de natuurwaarden in onze gebieden.”
Michael Sijbom, directeur Stichting Landschap Overijssel
Uitewaarden van voerman struinpad bij Zwolle
Uiterwaarden, struinpad bij Zwolle  Foto Indebuurt
Laarzenpad langs de IJssel
Laarzenpad langs de IJssel  Foto Indebuurt Zwolle

Meedenken

“Wij staan pal voor de natuurwaarden in onze gebieden,” stelt Sijbom “Wij willen dan ook in de planfase aan tafel om mee te denken over de oplossingen. Met deze ambitie wil Landschap Overijssel bereiken dat natuur niet langer als sluitpost wordt gezien, maar als volwaardig onderdeel van plannen.

Inzet vrijwilligers

Naast de bescherming van natuurwaarden en de vergroening van de steden wil Landschap Overijssel de inwoners met natuur in contact brengen. Bij Zwolle en Enschede zijn al veel vrijwilligers actief in de natuurgebieden van Landschap Overijssel. Directeur Sijbom. “Mensen hebben natuur nodig. Wil jij een bijdrage leveren aan de bescherming aan de natuur rondom Enschede en Zwolle? De terreinbeheerders kunnen extra menskracht gebruiken bij het beheer van de gebieden en het begeleiden van bezoekers."

Verder lezen?

Het volledige artikel staat in het decembermagazine 'Natuurlijk Overijssel'.

Natuurwerkdag 2024 promofoto's  (8)

Ja, ik wil een bijdrage leveren aan de bescherming aan de natuur rondom Enschede en Zwolle

Meer informatie
Nieuws uit de natuur!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips, nieuws en verhalen over de prachtige Overijssels natuur.

Ja, ik meld me aan