Project

Bosranden herstellen op de Lemelerberg

LO149561600
De Lemelerberg  Foto Nico Kloek
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

De Lemelerberg is een groot en bekend natuurgebied in Overijssel. Een groot deel hiervan bestaat uit een park: Park 1813. Dit landschappelijke park is in de 20ste eeuw aangelegd. De aankomende jaren gaat Landschap Overijssel aan de slag om park 1813 te verfraaien en dit erfgoed te herstellen.

Waarom?

Park 1813 is een landschapspark dat is aangelegd rond 1915. Deels traditioneel met een sterrenbos en strakke lanen en deels natuurlijk met kronkelende paden en doorkijkjes. Dit park beslaat een deel van het natuurgebied de Lemelerberg. De bekende landschapsarchitect Pieter Wattez ontwierp het park. Het was de bedoeling dat het park de natuurbelevenis zou versterken. De bezoeker kon de afwisseling tussen de heide en de kleurrijke bosranden ervaren.

De Lemelerberg maakt deel uit van het Natura 2000-gebied Vecht Beneden Regge. Samen met diverse partijen, waaronder de provincie Overijssel, werkt Landschap Overijssel op de Lemelerberg aan het behoud van de biodiversiteit. Het doel is een gevarieerd heidelandschap met zandverstuivingen, verschillende heidevegetaties en jeneverbesstruwelen. Om dat te creëren zijn er stukken bos uitgedund en verwijderd. Hiervoor zijn heidecorridors in de plaats gekomen.

De parkbeleving zoals Pieter Wattez het bedoeld heeft is nooit echt afgerond en goed uit de verf gekomen. Dankzij de natuurherstelmaatregelen is zijn ontwerp in grote lijnen weer teruggebracht, Nu krijgt landschap Overijssel de kans het park echt goed in te richten. De bosranden zijn nu nog hard en abrupt. De bezoeker kijkt tegen de stammen van bomen aan. Dit gaan wij herstellen.


Wat gaan we doen?

Om het park te herstellen staan er verschillende werkzaamheden gepland. We verwachten dat bezoekers niet veel hinder zullen ondervinden van de werkzaamheden.

Bosranden

Om de heide te versterken en meer ruimte te geven is er de afgelopen jaren veel bos gekapt. Hierdoor zijn de bosranden abrupt en hard geworden, in plaats van een zachte en geleidelijke overgang. Om als bezoeker de bosranden beter te beleven volgens het gedachtegoed van Pieter Wattez gaan wij een verschillende soorten inplanten en opslag verwijderen. Hierdoor wordt het ook aantrekkelijker voor flora en fauna en daarmee biodiverser.

Toekomstbomen

We gaan enkele bomen selecteren als toekomstbomen. Deze bomen mogen groots en prominent worden. Om deze bomen meer ruimte te geven gaan wij de bomen die eromheen staan snoeien en zagen. Hierdoor krijgt de toekomstboom meer ruimte en kan hij beter groeien.

Clumps

Een 'clump' is een groepje bomen bij elkaar. Op enkele bepalende locaties kiezen we ervoor om clumps te plaatsen als blikvangers. Dit kunnen inheemse soorten zijn, maar soms ook exoten zoals Amerikaanse eik. Landschapsarchitect Pieter Wattez gebruikte exoten, omdat zij veel kleur geven aan het landschap. Omdat de aanplant binnen de kaders van het Natura 2000-gebied moet passen is er nauw overleg met de ecologen over de soorten en locaties.

Wanneer?

Dit is een meerjarenproject. We verwachten de aankomende twee jaar op verschillende momenten aan het werk te zijn in Park 1813. Omdat er veel bomen ingeplant moeten worden, zijn de werkzaamheden vooral in het najaar en de winter. Dat zijn de omstandigheden het beste voor inplanten. Echter kunnen wij nog geen vaste momenten aangeven, omdat de werkzaamheden afhankelijk zijn van het weer en van de beschikbaarheid van vrijwilligers.

Help mee

De terreinbeheerder van de Lemelerberg, Hans Dijkstra, en erfgoedadviseur Carin de Cloe kunnen dit niet alleen. Daarom kunnen we jouw hulp gebruiken!

Je mag eenmalig helpen of je kan af en toe een dagdeel komen helpen. We zoeken ook mensen die onderdeel willen zijn van een kerngroep en die kennis overdragen aan eenmalige vrijwilligers. De werkzaamheden zullen eens in de twee weken zijn. Landschap Overijssel zorgt voor: gereedschap, instructies, begeleiding en lunch.

Help je mee of wil je meer weten? Geef je dan op via de onderstaande knop.


Wil je meer informatie? Mail dan Carin de Cloe : carin.decloe@landschapoverijssel.nl

De onderstaande foto's zijn ter illustratie.

LO124491600
Een 'harde' bosrand  Foto Celeste Alink
LO01054
Een kleurrijke bosrand  Foto Nico Kloek
Cadeautip!

Zoek jij een écht duurzaam en groen cadeau? Geef een vierkante meter natuur!

Koop je cadeau hier