Op één van de geïsoleerde stuwwallen rondom Markelo vind je de Markelose Berg. Met slechts 7,5 hectare is de Markelose Berg een bescheiden terrein, maar ondanks dat rijk aan geschiedenis. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft sporen nagelaten op de berg. Het indrukwekkende Provinciale Verzetsmonument herinnert ons daaraan. Een verrassend stukje natuur waar je heerlijk kan wandelen.
Vroege bewoning op oude stuwwal
De 'Markelerberg' maakt deel uit van de Sallandse heuvelrug en is ontstaan door het terugtrekkende ijs uit de voorlaatste ijstijd. Archeologisch onderzoek laat zien dat de bewoningsgeschiedenis van de berg ver teruggaat in de tijd. De hoge gronden vormden al vroeg een aantrekkelijke vestigingsplek. Bij opgravingen zijn archeologische resten aangetroffen uit de Steentijd, waaronder fragmenten van bijlen en pijlspitsen en aardewerk van Trechterbekercultuur.
“Hier vind je verrassend erfgoed, waaronder het provinciaal verzetsmonument Overijssel uit 1953.”
Verrassend erfgoed
Mede door de strategische ligging van de Markelose Berg is hier tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebeurd. Het is dan ook niet toevallig dat juist op deze plek een oorlogsmonument is gevestigd. Het Provinciaal Verzetsmonument Overijssel, op de top van de Markelose Berg en de twee oude boomgaarden nemen je mee terug naar vroegere tijden. Kunstenaar Titus Leeser (1903 - 1996) wilde met zijn ontwerp verzetsstrijders en hun gevallen kameraden eren. Het monument stamt uit het jaar 1953 en bestaat uit drie grote zuilen van natuursteen. Een bijzondere plek om te bezoeken die recent is opgeknapt, waarbij de in het oog springende toegangspoorten tot het monument zijn vernieuwd.