Erfgoed

Begraafplaatsen

Treurbeuk, Kranenburg
Treurbeuk, Kranenburg 
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

In het landschap vind je veel plekken die te maken hebben met het geloof en rituelen. In de prehistorie brachten mensen offers op speciale offerplekken, zoals laaggelegen moerassen of bronrijke stuwwallen. Begraven gebeurde juist op hoger gelegen plekken. Denk aan grafheuvels en urnenvelden. Ook op christelijke begraafplaatsen vinden we volop landschapselementen met betekenis. Zoals op Bergklooster bij Zwolle.

Hakhoutbosje voor kloosterlingen

Plekken die te maken hebben met het geloof, geven betekenis aan ons landschap. Daarom wil Landschap Overijssel de relatie tussen mensen, geloof en landschap graag weer zichtbaar maken en het verhaal erover vertellen. Een van die plekken is de Agnietenberg bij Zwolle. Daar werd in de 14e eeuw is een klooster gesticht. Het klooster is helaas verloren gegaan, maar een eeuwenoud hakhoutbosje is er nog wel. Het bos voorzag in brandhout voor de kloosterlingen en boeren en is één van de oudste eikenhakhoutbossen van Overijssel. In 2022 is dit bos hersteld door Landschap Overijssel.

Treurbeuk; boom vol symboliek op kloosterbegraafplaats

Bergklooster, zo heet de oude begraafplaats op de Agnietenberg voor de kloosterlingen. Een mooie plek vol symboliek. Hier vind je o.a. een monumentale treurbeuk, die in het christelijke geloof symbool staat voor de tranen van verdriet die wegzakken in de aarde. Routes langs religieus landschap

“Op veel oude grafstenen vind je een zwart treurboompje als symbool; de boom huilt mee met de nabestaanden.”
Krista Esselink, Landschap Overijssel
Treurbeuk, Kranenburg
Treurbeuk, Kranenburg 
Joodse begraafplaats
Joodse begraafplaats   Foto Gonny Sleurink

Routes rond religieus landschap

Landschap Overijssel heeft verschillende routes ontwikkeld rond het thema ‘religieus landschap’. De route ‘Agnietenberg’ neemt je mee door religieus landschap met verhalen over Thomas a Kempis, de treurberk, het eeuwenoude hakhoutbosje en de 'Holle weg’ , het uitgesleten pad dat door monniken en boeren werd gebruikt om de zware takkenbossen naar beneden te sjouwen. Ook op de vijfdaagse bezinningsroute Hilligenpad kom je langs verschillende begraafplaatsen en andere plekken die tot bezinning stemmen.

Visserij op Hof Espelo

Help mee; elke m2 telt!

Wil jij bijdragen aan het behoud en herstel van religieus erfgoed, zoals begraafplaatsen? Er zijn allerlei manieren waarop je kunt helpen. Bijvoorbeeld door je in te zetten als vrijwilliger of door donateur te worden. We zijn blij met alle bijdragen, groot en klein. Help je mee?

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!