Het driepuntsbruggetje op landgoed de Horte in Dalfsen werd op 23 januari officieel geopend samen met alle betrokkenen. Het gaat om een reconstructie van de driepuntsbrug uit circa 1815 van landschapsarchitect Georg Anton Blum. Een schitterend exemplaar dat dankzij de inzet van een betrokken vrijwilligersgroep tot stand is gekomen. Speciaal voor de opening is een markante donkere hemlockspar aangeplant.
Monnikenklus
Het originele driepuntsbruggetje werd zo’n 200 jaar geleden op het landgoed nabij Dalfsen gebouwd. In de loop der tijd werd het vervangen door een simpel exemplaar. Het authentieke en sierlijke bruggetje dat er nu ligt, is ontworpen door architect Gerard Wever en het werk van een hele ploeg vrijwilligers. Zij hebben veel inspanning geleverd om het erfgoed op het landgoed weer zichtbaar te maken: het was monnikenwerk. In totaal 170 stukken hout - met een totale lengte van 298 meter – werd met handzagen geoogst. Van dit hout zijn de sierlijke leuningen gemaakt.
“Ik zie dit bruggetje als een voorbeeld voor veel andere landgoederen in het Vechtdal”
Voorbeeld voor landgoederen
De opening werd op 23 januari gedaan door Hans Pohlmann, manager Natuur. In zijn speech richt hij het dankwoord vooral aan de vrijwilligers: “Iedereen heeft er op z'n eigen manier aan bijgedragen. Het is briljant dat het bruggetje dat door jullie is gemaakt, hier nu staat. Ik zie het als een voorbeeld voor veel andere landgoederen in het Vechtdal. En het is niet alleen het bruggetje: het is de combinatie van alles wat er in de afgelopen tijd is gerealiseerd. Zo is het originele slingerpad opnieuw aangelegd en de originele duiventil teruggeplaatst.”
Landschappelijke stijl
Een brug met grillige balustraden van eikentakken en drie landingspunten. Het bruggetje op het mooie landgoed in Dalfsen is een bezoek meer dan waard. Loop vanaf de parkeerplaats aan de Poppenallee rechts de laan in en je stuit direct op het bijzondere bruggetje. Het ontwerp van deze driepuntsbrug past goed in de landschappelijke stijl die in de 18e eeuw erg populair was. Het middelpunt van de brug ligt vrijwel op één lijn met de witte brug naar de Hof, de voordeur van het huis en de duiventil in het hooiland achter het huis. Ook de duiventil is het afgelopen jaar gereconstrueerd.
Groen erfgoed
Naast het gebouwde erfgoed, werd ook aan groen erfgoed gedacht. De opening werd afgerond met een bedankje voor alle vrijwilligers. Erfgoeddeskundige Martijn Horst deed de onthulling van een markante donkere hemlockspar. De boom is recent geplant vlakbij de brug en past exact in het ontwerp van het landgoed en is de eindboom van de laan die bij de parkeerplaats begint.