Nieuws

Bijzonder Aamsveen bij Vroege Vogels

LO186431600
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

In het tv-programma Vroege Vogels neemt ecoloog Jacob van Landschap Overijssel je mee door het natuurgebied Aamsveen: één van de weinige overgebleven hoogveengebieden in West-Europa. Hij laat zien dat dit kleine gebied rijk is aan biodiversiteit. "Het is een maar een klein stukje, maar wel een pareltje!"

IJstijd

Het Aamsveen is gevormd vanaf circa 5.000 jaar v.Chr. Vlak na de ijstijden waren grote delen van Oost-Nederland bedekt met hoogveen; trilveen van dikke, zompige veenmostapijten zo ver het oog reikte. Ruig en nauwelijks toegankelijk. Veel van deze veengebieden zijn ontgonnen voor turfwinning en om plaats te maken voor landbouw. Het Aamsveen is gelukkig bewaard gebleven.

Laggzone

Ecoloog Jacob van de Weele legt uit wat er zo bijzonder is aan het Aamsveen. Zo ligt er om het hoogveen de 'laggzone'. "Lagg is het Zweedse woord voor groef. Het is hier een soort van badkuipje en het veen ligt daarin. Daardoor wordt water naar de zijkant gedrukt en ontstaat er een moerrassig gebied om het hoogveen heen."

Ben je benieuwd? Bekijk de hele aflevering op NPO Start.


Veel soorten

Op het eerste gezicht verwacht je het misschien niet, maar een hoogveenlandschap is een afwisselend landschap. Het vormt een leefomgeving voor specifieke plant- en diersoorten die de zure en natte omstandigheden nodig hebben. Denk aan lavendelhei, ronde zonnedauw, hoogveenglanslibel, heikikker en de adder. Omdat het gebied nat en ontoegankelijk is, kunnen grondbroeders, zoals de kraanvogel en watersnip, er hun nesten uitbroeden.

Vogelparadijs

Het natte natuurgebied is een waar vogelparadijs door de rust en de vele insecten. Een buizerd vliegt over het gebied op zoek naar eten. De gele kwikstaart zoekt in het natte land naar insecten. Een distelvink zit op een dode boom op de uitkijk. Drie paartjes grauwe klauwier broeden in het Aamsveen en doen zich tegoed aan libellen, salamanders, kikkers en kevers.

Samenwerking

Dwars door het Aamsveen loopt de Nederlands- Duitse grens. Aan de Duitse zijde ligt het Hündfelder Moor. Deze gebieden vormen één hydrologisch systeem. Om het hoogveen succesvol te herstellen is samenwerking over de grens nodig. Maatregelen aan de Nederlandse kant kunnen alleen succesvol zijn als ook aan de Duitse zijde actie wordt ondernomen. Daarom werkt Landschap Overijssel samen met Duitse partners. Lees hier meer over deze unieke samenwerking.

Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart  Foto Bertus Webbink
LO18109
Grauwe Klauwier  Foto Vladimir Dobrasinovic
LO12918
Kneu  Foto Mark Zekhuis
Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!