Wilde bomen en struiken worden steeds zeldzamer in Nederland. Het gaat hier om populaties bomen en struiken die na de laatste ijstijd op eigen kracht in ons land zijn teruggekeerd. Landschap Overijssel zet zich in om wilde bomen en struiken te beschermen. Samen met specialisten hebben we een methode ontwikkeld die ook bruikbaar is voor andere terreinbeheerders.
Landschap Overijssel is in 2023 gestart met het in kaart brengen van wilde bomen en struiken op eigen terrein. Aan de hand van kaartstudies hebben we kansrijke gebieden geselecteerd. Dat zijn locaties waar vanaf 1850 (of eerder) tot heden vrijwel doorlopend bos en/of oude landschapselementen zoals houtwallen aanwezig zijn geweest. Vervolgens heeft onze vrijwilligersgroep, die speciaal hiervoor is opgeleid, de wilde bomen en struiken op deze plekken geïnventariseerd.
Bescherming wilde bomen & struiken
Dit jaar zijn we samen met specialist Bert Maes op pad geweest om de kansrijke locaties te beoordelen. Voor de plekken waar inderdaad wilde bomen en struiken groeien,, worden nu beheerplannen gemaakt om ze te beschermen of zelfs te vermeerderen. De urgentie is groot: van alle bomen en struiken in Nederland bestaat nog hooguit 3% uit wilde exemplaren.
Meedoen? Gebruik ons protocol wilde bomen & struiken
Op deze manier dragen we bij aan het behoud van autochtone populaties. De bescherming van wilde bomen en struiken is een grote klus en dat kunnen we niet alleen! Daarom hopen we dat we met onze methodiek ook andere organisaties te inspireren om wilde bomen en struiken in kaart te brengen. Hiervoor stellen we graag ons protocol ter beschikking; een soort draaiboek voor het inventariseren van wilde bomen en struiken (met hulp van vrijwilligers) dat wij samen met experts hebben ontwikkeld. Heb je interesse in het protocol? Vraag een gratis digitaal exemplaar aan via de link: